INSIDE OUT

Γαλάζιος στεναγμός ανακούφισης με την υποψηφιότητα Κώστα Τασούλα

Μαρία Νταλιάνη
16-01-2025 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γαλάζιος στεναγμός ανακούφισης με την υποψηφιότητα Κώστα Τασούλα

Τέλος καλό, όλα καλά με την πρόταση του Πρωθυπουργού για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει μείνει μόνο μια εκκρεμότητα σεναριολογίας ακόμα, ποια θα είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ΠτΔ, και μετά τελειώνει η μακρά περίοδος ονοματολογίας η οποία κουβάλησε το πολιτικό προσωπικό, μια χαρά εδώ κι ενάμιση μήνα. Ο ΠΘ είχε πάρει εξαρχής την απόφασή του για τον φλεγματικό Τασούλα, όμως υπήρχε και μια στιγμή που στάθηκε να σκεφτεί την ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου. Η σκέψη διαλύθηκε, όταν έγινε «εικόνα» ότι 15-20 βουλευτές της ΝΔ, δεν θα παρείχαν ψήφο. Μπροστά στον κίνδυνο να κινδυνεύσει η πολιτική σταθερότητα, και ενδεχομένως να επισπευσθούν οι εκλογές, η σκέψη αυτή απομακρύνθηκε. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε άλλα δύο χρόνια ήρεμης θητείας.

Κάψιμο

Ο Πρωθυπουργός όμως έπαιξε επικίνδυνα και μια άλλη σκέψη. Να προτείνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για σοβαρή εκδοχή, αλλά για τακτικισμό που πέτυχε τον στόχο του: τον εγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ, που την πάτησε την μπανανόφλουδα και περιμένοντας, έχασε την ευκαιρία να εγκλωβίσει πρώτο τη ΝΔ προτείνοντας πχ στήριξη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η επόμενη μέρα τους βρίσκει όλους σύμφωνα με την πρόβλεψη: Σε ένα χαοτικό μαλλιοτράβηγμα για το ποιος είναι συναινετικός και ποιος όχι, αν ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο καταλληλότερος, για ποιο λόγο έγινε η επιλογή, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε.

Με πολιτικούς όρους η επιλογή Τασούλα μπορεί ν’ αποδεχτεί game changer καθώς συσπειρώνει τους γαλάζιους όλων των αποχρώσεων σε μια κρίσιμη στιγμή, και δίνει έναν ηχηρό πατριωτικό τόνο στην συνολική εικόνα, που, δεν εκπέμπει ούτε το Μαξίμου, ούτε το ΥΠΕΞ. Ασφαλώς ούτε και η νυν ΠτΔ. Ο τόνος αυτός ίσως αποδειχθεί χρήσιμος το επόμενο διάστημα λόγω αναταράξεων στα γεωπολιτικά. Ο ηπειρώτης αυτοδημιούργητος πολιτικός είναι γνήσιο τέκνο της Νέας Δημοκρατίας, και ξεκίνησε την πολιτική του πορεία στο πλευρό του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ξεχωρίζει για την καλλιέργεια, το χιούμορ, την αγάπη του στην ποίηση (την περίοδο των μνημονίων έστελνε ποιήματα στον Γιάννη Στουρνάρα), και την ικανότητα να συνθέτει. Μαζί με τον Κάρολο Παπούλια θα είναι οι δύο ηπειρώτες ΠτΔ.

Η απόφασή του να ψηφίσει στην εκλογή ΠτΔ προδιαθέτει για κάτι. Θα είναι μια δήλωση; Ενα statement; Κάτι που αφορά τις ψήφους Σπαρτιατών βουλευτών;

Τέλος εποχής

Ο Τασούλας κατά κάποιο τρόπο υπέγραψε τη μοίρα του, καθώς ήταν ο εισηγητής της ΝΔ στη Συνταγματική Αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2019. Ενα βράδυ αρκετά αργά, θα ήταν περασμένες δέκα, τελείωσαν οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν έγινε γνωστό ότι η ΝΦ υπερψήφισε την πρόταση της τότε πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για αναθεώρηση του άρθρου που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση. Η υπερψήφιση του εν λόγω άρθρου με 180 ψήφους από την Ολομέλεια, οδήγησε στην διαμόρφωσή του από την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν ήταν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η ΝΔ, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών (είχε περισσότερους).

Έτσι αποσυνδέθηκε η εκλογή του ΠτΔ από την προκήρυξη εκλογών, ειδάλλως σήμερα δεν θα ήταν απλά μια μέρα ονοματολογίας, αλλά έναρξης προεκλογικής περιόδου.

Η τροποποίηση του επίμαχου άρθρου, βάζει το στοιχείο της συναίνεσης μεταξύ πολιτικών κομμάτων αφού ζητάει εκλογή με 200 ψήφους σε δύο γύρους, και 180 στον τρίτο. Όπως όμως φάνηκε στην πράξη, τελικά οι «παραδοσιακές» προτάσεις μιας κυβέρνησης, να προτείνει ΠτΔ από την άλλη παράταξη, δεν ήταν παρά το φύλλο συκής για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Τώρα που η πλειοψηφία μπορεί να ορίσει ΠτΔ ακόμα και τον Πίνατ (σχήμα λόγου), το κάθε κόμμα επιστρέφει στον υποψήφιο που επιθυμεί χωρίς κανένα πνεύμα συναίνεσης.

Νικήτας Κακλαμάνης

Η μετακίνηση του Προέδρου της Βουλής στην Προεδρία της Δημοκρατίας δημιουργεί κενό στη Βουλή, στην οποία ο Τασούλας ανέβασε ιδιαίτερα τον πήχη. Το φαβορί μεταξύ όσων επιθυμούν πολύ να ανέβουν στην έδρα, και μπορούν να προεδρεύσουν με μπρίο και πυγμή, είναι και ο παλαιός βουλευτής της ΝΔ (κι ένα φεγγάρι Πολιτική Άνοιξη), Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος φαίνεται «κλεισμένος» για τη θέση.

Το πακέτο περιλαμβάνει τιμητική αποστρατεία με αποχώρηση από την έδρα της Α’ Αθηνών. Η θέση του ΠτΒ πάντως δεν είναι διακοσμητική. Αντίθετα, απαιτεί στενή συνεργασία και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης με το Μαξίμου. Όμως ο Πίνατ ξέρει καλύτερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:54

Ιράν: Λύση «πακέτο» εντός 30 ημερών προτείνει η Τεχεράνη

19:30

Ολοταχώς προς εκλογική ήττα ο Ντοναλντ Τραμπ

19:29

Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στο ιρανικό καθεστώς με τον οικονομικό αποκλεισμό

19:15

Μητσοτάκης: Άλμα της Ελλάδας στο διάστημα

18:57

Δύο κρατούμενοι νεκροί στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών

18:52

Ιταλία: O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πρόκειται να επισκεφθεί το Βατικανό και τη Ρώμη

18:18

Στουρνάρας: Ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πραγματικές και δικαιολογημένες

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δε χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία

15:46

Εκτοξεύθηκαν οι πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

15:41

Κεφαλογιάννη από το 11ο Mediterranean Yacht Show: Στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού

15:20

Μητσοτάκης: Συναντήσεις με Γερμανό ΥΠΕΞ και Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας και Διαστήματος τη Δευτέρα

15:14

Δημοσκόπηση Marc: Πρωτιά ΝΔ με άνοδο ποσοστών

14:44

Τσουκαλάς: Εκλογές το συντομότερο

14:28

Φρουροί της Επανάστασης: Για τις ΗΠΑ οι επιλογές είναι μια αδύνατη στρατιωτική επιχείρηση ή μια κακή συμφωνία

14:12

Στενά του Ορμούζ: Σχεδόν στο μηδέν η κίνηση της ναυσιπλοΐας

13:55

Χατζηδάκης: Νέα συμφωνία αλήθειας απέναντι στον λαϊκισμό

13:51

Κοντογεώργης - Περιφέρεια 2030: Το μέλλον της Ελλάδας χτίζεται στην Περιφέρεια

13:44

Ρωσία: Πυρκαγιά ξέσπασε στο λιμάνι Πριμόρσκ έπειτα από ουκρανική επίθεση

13:18

Βρετανία: Τι σημαίνει η αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής

13:14

ΟΠΕΚ+: Προχώρησε σε συμβολική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά την αποχώρηση των ΗΑΕ

13:07

Τέλος στο «φούσκωμα» καταναλωτικών δανείων – Πώς αλλάζει το ταβάνι της οφειλής