INSIDE OUT

Σενάριο Borgen δια χειρός Τραμπ - Ικανοποίηση στην Αίγυπτο - Χέρτζογκ στη Λευκωσία, Φιντάν στα Κατεχόμενα

Μαρία Νταλιάνη
09-01-2025 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σενάριο Borgen δια χειρός Τραμπ - Ικανοποίηση στην Αίγυπτο - Χέρτζογκ στη Λευκωσία, Φιντάν στα Κατεχόμενα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι πάγοι λιώνουν στη Γροιλανδία, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, και ο Ντόναλντ Τραμπ ονειρεύεται να κάνει τις ΗΠΑ ενιαίο κράτος σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Από τη διώρυγα του Παναμά μέχρι τη Γροιλανδία. Ο Τραμπ ονειρεύεται να καταπιεί τον Καναδά, ν’αγοράσει τη Γροιλανδία, ίσως και το Μεξικό και κατιτίς από Κεντρική Αμερική, - γιατί όχι;- και οι ανέμελες δηλώσεις του έχουν ήδη παγώσει όλους τους δυτικούς συμμάχους. Τα εννοεί, ή του ξεφεύγουν πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα;

Το φάντασμα αναβίωσης της αποικιοκρατίας εμφανίστηκε ξαφνικά πάνω από τη δημοκρατική Δύση. Κάποιοι νόμιζαν ότι η υπόθεση αφορά μόνο τους άξεστους αυταρχικούς ηγέτες της ανατολής (Πούτιν, Ερντογάν, κλπ), μέχρι που άνοιξε το στόμα του ο επόμενος πλανητάρχης.

Ξαναβάζω το Borgen για να θυμηθώ.

Η καριέρα της Υπουργού Εξωτερικών Μπιργκίτε Νούμπορ κινδυνεύει, όταν μια διαφωνία για το πετρέλαιο στη Γροιλανδία απειλεί να εξελιχθεί σε διεθνή κρίση. Η Νούμπορ αντιμετωπίζει διλήμματα σχετικά με το κλίμα και την ασφάλεια. Παλιές συμμαχίες και οι σχέσεις μεταξύ της Δανίας και Γροιλανδίας διακυβεύονται, καθώς πολύ ισχυρότερες δυνάμεις – οι ΗΠΑ και η Κίνα – ανταγωνίζονται για έχουν την επιρροή.

Η Γροιλανδία έχει το αυτοδιοίκητο εντός του Βασιλείου της Δανίας, η οποία ασκεί την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Όμως κανείς δεν είχε προβλέψει στο παρελθόν τι θα συνέβαινε εάν π.χ. βρίσκονταν κοιτάσματα πετρελαίου στην παγωμένη γη. Μέχρι που η κλιματική κρίση αποκάλυψε όχι μόνο πετρέλαιο, αλλά και σπάνιες γαίες.

Κανονικά το Borgen πρέπει να συνεχιστεί. Η πραγματικότητα το ξεπέρασε ήδη.

Πελοποννησιακός πόλεμος

Τα θέματα ωστόσο είναι ακόμα πιο περίπλοκα από το ποιος θα τρυπήσει το υπέδαφος της Αρκτικής. Κατά τον διεθνολόγο και γεωστρατηγικό αναλυτής, Βασίλη Κοψαχείλη, τα όσα έχει ήδη εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ καθιστούν σχεδόν ορατή μια πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Έναν εμφύλιο μεταξύ συμμάχων, που μπορεί να συγκριθεί με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Όπως είπε ο κ. Κοψαχείλης, στον Ηλ. Σιακαντάρη (ΕΡΤ), ο Τραμπ «θέλει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα προκειμένου να τους βάλει όλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι, για να συζητήσουν τη δική του ατζέντα. Όχι να συζητήσουν τα δικά τους θέματα, τα δικά τους συμφέροντα, αλλά τη δική του ατζέντα. Μια ενδεχόμενη σύγκρουση ή διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποδυναμώσει το δυτικό στρατόπεδο, με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο σκηνικό. Το ποιος θα είναι ο τρίτος που θα κερδίσει παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί».

Ανησυχία στη γειτονιά

Ο περίεργος αποικιοκρατισμός του Τραμπ προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στη γηραιά ήπειρο. Αποδυναμωμένοι, καθώς ο ένας είναι σε πορεία κυβερνητικής εξόδου λόγω εκλογών και ο άλλος με το ζόρι βγάζει πλειοψηφία στη Βουλή, Σολτς και Μακρόν, κάτι προσπάθησαν να πουν για σεβασμό των συνόρων. Για τα περί ύπαρξης της Τουρκίας εδώ και 2.000 χρόνια έτριξαν τα κόκκαλα χιλιάδων ιστορικών και αρχαιολόγων, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έβαλε δυνατά τα πράγματα στη θέση τους.

Εν τω μεταξύ η κινητικότητα λόγω ανησυχίας στη γειτονιά εντείνεται. Ο Φιντάν πήγε στα Κατεχόμενα από χθες, ενώ σήμερα ο Πρόεδρος του Ισραήλ Χερτζογκ πηγαίνει Λευκωσία. Ισραήλ και Τουρκία δείχνουν τα δόντια τους προς το παρόν γύρω από τη Δαμασκό, ενώ το Ισραήλ ενδιαφέρεται να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεσή του με την ΕΕ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Χριστοδουλίδης

Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου πήγε καλά. Όπως σημείωσαν από κυπριακής πλευράς

«οι χώρες μας απορρίπτουν τις όποιες επεμβάσεις και παρεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη, την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους. Σταθερός στόχος μας παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων, ειδικότερα στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026».

Το όφελος

Στο τραπέζι της τριμερούς και το Κυπριακό. «Θεωρώ πολύ σημαντική την κοινή μας προσέγγιση, τόσο για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής, αλλά και για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης που αναμφίβολα επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Αίγυπτο» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μια λύση που δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με τις σαφείς αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και η οποία θα είναι προς όφελος, όχι μόνο όλων των Κυπρίων αλλά και ολόκληρης της περιοχής».

Στο σκοτάδι

Την ώρα που η κινητικότητα χτυπάει κόκκινο στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, κι ο Τραμπ προκαλεί πανικό με τις ανέμελες δηλώσεις του περί επιθυμίας προσάρτησης εδαφών άλλων χωρών, έμπειροι αναλυτές (Παπαχελάς, ΣΚΑΪ) σημειώνουν με ανησυχία ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ελληνικό λόμπι δίπλα στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είμαστε στο σκοτάδι» ήταν η φράση του διευθυντή της Καθημερινής. «Εάν συμβεί κάτι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος έχει πρόσβαση στον πρόεδρο Τραμπ».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:23

Enflame: Ράλι 206% για τη «Nvidia της Κίνας» στο ντεμπούτο στη Σαγκάη

10:18

Στον αγιασμό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων ο Κυρ. Μητσοτάκης

10:06

Η OpenAI εξετάζει επιβράδυνση στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης

09:52

Αμετανόητος ο Τραμπ για Ιράν: «Εάν έπρεπε, θα έκανα ακριβώς το ίδιο»

09:40

Επίδομα Παιδιού: Kλείνει προσωρινά στις 18:00 η πλατφόρμα

09:28

Επιμένει το sell off στα ομόλογα: Στο 5% το 10ετές των ΗΠΑ - Υψηλό σχεδόν 20ετίας

09:23

Βρετανία: Στο 1,6% η ανάπτυξη τον Ιούλιο κόντρα στις προβλέψεις

09:06

Axios: Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τους Χούθι - «Όχι» από Τραμπ

08:57

Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν πρωτίστως παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα

08:50

ΗΠΑ: «Ναι» στην πιθανή πώληση στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Αργεντινή

08:42

Ο επικεφαλής της NASA συγχαίρει την Ελλάδα για την αποστολή του πρώτου Έλληνα αστροναύτη

08:33

Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία - Τι ισχύει με τη γονική άδεια

08:26

Ορμούζ: Μονοψήφιος ο αριθμός των διελεύσεων πλοίων - Πιθανές διαρροές υδρογονανθράκων

08:25

Πωλείται σπίτι για ένα ευρώ - Ποια είναι η «παγίδα»

08:23

Γαλάζια… αυτοδυναμία στην αξιολόγηση των μέτρων - Ο Σαμαράς που «κουράζει» - Ο «χολωμένος» Πολάκης

08:20

Τζέι Ντι Βανς: «Κόμμα του μίσους» οι Δημοκρατικοί

08:17

25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου: Πού βρίσκεται σήμερα η Αλ Κάιντα

08:12

Right to Stay: Τα νησιά δεν κλείνουν τον Σεπτέμβριο

08:07

Πώς προχωρούν οι δικαστικές εκκρεμότητες της Elbisco

07:57

ΧΥΤΑ: Πού υπάρχουν ανάγκες για επεκτάσεις - Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά στο «κάδρο»

07:53

Ποιες επενδύσεις δρομολογεί η χαρτοβιομηχανία ΜΑΞΙ

07:48

ΕΦΚΑ: Στα 1.220 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης τον Φεβρουάριο - Αυξημένος κατά 3,8% μέσα σε ένα έτος

07:44

ΣΕΦ - ΚΑΕ Ολυμπιακός: Η «εκκρεμότητα» για την ενεργειακή αναβάθμιση της «κόκκινης» μπασκετικής αρένας

07:40

Εβδομάδα με πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και 4 μήνες

07:35

Μένει εκτός ο ΑΔΜΗΕ από το SPV της ΕΔΕΥΕΠ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

07:29

Κτηματολόγιο: Τι θα μπορεί να «δει» το κράτος μέσα από τα ακίνητά μας

07:24

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ενισχύει παρουσία στη Ρουμανία, υπέγραψε ενεργειακό project 145 εκατ.

07:16

ΔΑΑ: Πάνω από τα 40 εκατ. επιβάτες κοιτάζει το «Ελ. Βενιζέλος» - Οι εκτιμήσεις για τη χρονιά

07:11

Ενοίκια: Στον «πάγο» οι πληρωμές μέσω τραπεζών - Έρχεται νέα παράταση

07:04

Αρχίζουν τα δύσκολα για την ΕΚΤ - Η νέα μάχη των τραπεζών για τα private markets - Η τεχνολογία πληρώνει μέρος του λογαριασμού της ναυτιλίας