INSIDE OUT

Σενάριο Borgen δια χειρός Τραμπ - Ικανοποίηση στην Αίγυπτο - Χέρτζογκ στη Λευκωσία, Φιντάν στα Κατεχόμενα

Μαρία Νταλιάνη
09-01-2025 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σενάριο Borgen δια χειρός Τραμπ - Ικανοποίηση στην Αίγυπτο - Χέρτζογκ στη Λευκωσία, Φιντάν στα Κατεχόμενα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι πάγοι λιώνουν στη Γροιλανδία, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, και ο Ντόναλντ Τραμπ ονειρεύεται να κάνει τις ΗΠΑ ενιαίο κράτος σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Από τη διώρυγα του Παναμά μέχρι τη Γροιλανδία. Ο Τραμπ ονειρεύεται να καταπιεί τον Καναδά, ν’αγοράσει τη Γροιλανδία, ίσως και το Μεξικό και κατιτίς από Κεντρική Αμερική, - γιατί όχι;- και οι ανέμελες δηλώσεις του έχουν ήδη παγώσει όλους τους δυτικούς συμμάχους. Τα εννοεί, ή του ξεφεύγουν πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα;

Το φάντασμα αναβίωσης της αποικιοκρατίας εμφανίστηκε ξαφνικά πάνω από τη δημοκρατική Δύση. Κάποιοι νόμιζαν ότι η υπόθεση αφορά μόνο τους άξεστους αυταρχικούς ηγέτες της ανατολής (Πούτιν, Ερντογάν, κλπ), μέχρι που άνοιξε το στόμα του ο επόμενος πλανητάρχης.

Ξαναβάζω το Borgen για να θυμηθώ.

Η καριέρα της Υπουργού Εξωτερικών Μπιργκίτε Νούμπορ κινδυνεύει, όταν μια διαφωνία για το πετρέλαιο στη Γροιλανδία απειλεί να εξελιχθεί σε διεθνή κρίση. Η Νούμπορ αντιμετωπίζει διλήμματα σχετικά με το κλίμα και την ασφάλεια. Παλιές συμμαχίες και οι σχέσεις μεταξύ της Δανίας και Γροιλανδίας διακυβεύονται, καθώς πολύ ισχυρότερες δυνάμεις – οι ΗΠΑ και η Κίνα – ανταγωνίζονται για έχουν την επιρροή.

Η Γροιλανδία έχει το αυτοδιοίκητο εντός του Βασιλείου της Δανίας, η οποία ασκεί την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Όμως κανείς δεν είχε προβλέψει στο παρελθόν τι θα συνέβαινε εάν π.χ. βρίσκονταν κοιτάσματα πετρελαίου στην παγωμένη γη. Μέχρι που η κλιματική κρίση αποκάλυψε όχι μόνο πετρέλαιο, αλλά και σπάνιες γαίες.

Κανονικά το Borgen πρέπει να συνεχιστεί. Η πραγματικότητα το ξεπέρασε ήδη.

Πελοποννησιακός πόλεμος

Τα θέματα ωστόσο είναι ακόμα πιο περίπλοκα από το ποιος θα τρυπήσει το υπέδαφος της Αρκτικής. Κατά τον διεθνολόγο και γεωστρατηγικό αναλυτής, Βασίλη Κοψαχείλη, τα όσα έχει ήδη εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ καθιστούν σχεδόν ορατή μια πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Έναν εμφύλιο μεταξύ συμμάχων, που μπορεί να συγκριθεί με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Όπως είπε ο κ. Κοψαχείλης, στον Ηλ. Σιακαντάρη (ΕΡΤ), ο Τραμπ «θέλει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα προκειμένου να τους βάλει όλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι, για να συζητήσουν τη δική του ατζέντα. Όχι να συζητήσουν τα δικά τους θέματα, τα δικά τους συμφέροντα, αλλά τη δική του ατζέντα. Μια ενδεχόμενη σύγκρουση ή διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποδυναμώσει το δυτικό στρατόπεδο, με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο σκηνικό. Το ποιος θα είναι ο τρίτος που θα κερδίσει παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί».

Ανησυχία στη γειτονιά

Ο περίεργος αποικιοκρατισμός του Τραμπ προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στη γηραιά ήπειρο. Αποδυναμωμένοι, καθώς ο ένας είναι σε πορεία κυβερνητικής εξόδου λόγω εκλογών και ο άλλος με το ζόρι βγάζει πλειοψηφία στη Βουλή, Σολτς και Μακρόν, κάτι προσπάθησαν να πουν για σεβασμό των συνόρων. Για τα περί ύπαρξης της Τουρκίας εδώ και 2.000 χρόνια έτριξαν τα κόκκαλα χιλιάδων ιστορικών και αρχαιολόγων, αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έβαλε δυνατά τα πράγματα στη θέση τους.

Εν τω μεταξύ η κινητικότητα λόγω ανησυχίας στη γειτονιά εντείνεται. Ο Φιντάν πήγε στα Κατεχόμενα από χθες, ενώ σήμερα ο Πρόεδρος του Ισραήλ Χερτζογκ πηγαίνει Λευκωσία. Ισραήλ και Τουρκία δείχνουν τα δόντια τους προς το παρόν γύρω από τη Δαμασκό, ενώ το Ισραήλ ενδιαφέρεται να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεσή του με την ΕΕ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Χριστοδουλίδης

Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου πήγε καλά. Όπως σημείωσαν από κυπριακής πλευράς

«οι χώρες μας απορρίπτουν τις όποιες επεμβάσεις και παρεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη, την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους. Σταθερός στόχος μας παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων, ειδικότερα στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026».

Το όφελος

Στο τραπέζι της τριμερούς και το Κυπριακό. «Θεωρώ πολύ σημαντική την κοινή μας προσέγγιση, τόσο για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής, αλλά και για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης που αναμφίβολα επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Αίγυπτο» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μια λύση που δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με τις σαφείς αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και η οποία θα είναι προς όφελος, όχι μόνο όλων των Κυπρίων αλλά και ολόκληρης της περιοχής».

Στο σκοτάδι

Την ώρα που η κινητικότητα χτυπάει κόκκινο στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, κι ο Τραμπ προκαλεί πανικό με τις ανέμελες δηλώσεις του περί επιθυμίας προσάρτησης εδαφών άλλων χωρών, έμπειροι αναλυτές (Παπαχελάς, ΣΚΑΪ) σημειώνουν με ανησυχία ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ελληνικό λόμπι δίπλα στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είμαστε στο σκοτάδι» ήταν η φράση του διευθυντή της Καθημερινής. «Εάν συμβεί κάτι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος έχει πρόσβαση στον πρόεδρο Τραμπ».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:31

Μαρινάκης για Τσίπρα: Η συλλογική μνήμη δεν σβήνει τόσο εύκολα όσο εκείνος πιστεύει

12:31

Παπαθανάσης: 1,7 εκατ. σε Κοζάνη-Εορδαία για πυροπροστασία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολικές μονάδες

12:23

Στον Κουβαρά ο Ευάγγελος Τουρνάς

12:22

Το «καλάθι» της ΔΕΘ και τα περιθώρια μέχρι το 2030

12:21

Αύξηση 1,1% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο - Στο +3,3% το πρώτο εξάμηνο

12:20

Ποιος θα καθαρίσει το διάστημα; Μία νέα αγορά γεννιέται

12:04

S&P 500: Στις 8.000 μονάδες ανεβάζει τον πήχη η JP Morgan

11:45

Apple: Tα σχέδια για το smartwatch της νέας εποχής - Οι οθόνες και ο ρόλος του fitness

11:42

UBS: Top pick η μετοχή της Euronext – Τέσσερις καταλύτες για αυξημένη κερδοφορία

11:07

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία οι 2.600 μονάδες

11:05

Bloomberg: Έτοιμη για ισχυρότερη ανάπτυξη η Ευρωζώνη μετά το δυναμικό δεύτερο τρίμηνο

11:00

Γιατί τα 8 μποφόρ αλλάζουν τη μάχη με τις πυρκαγιές - Πώς μια μικρή φωτιά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη

10:39

Ευρωαγορές: Flat οι δείκτες περιμένοντας νεότερα για το Ορμούζ

10:39

Συμφωνία Μόσχας - Δαμασκού για τις ρωσικές βάσεις σε συριακό έδαφος

10:22

Η Revolut έλαβε τραπεζική άδεια στη Γαλλία

10:13

Voucher παιδικών σταθμών: Σήμερα τα προσωρινά αποτελέσματα - Πότε υποβάλλονται ενστάσεις

10:05

Πετρέλαιο: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι τιμές με το βλέμμα στο Ορμούζ

10:03

Τουρισμός για Όλους: Από σήμερα αιτήσεις για όλα τα ΑΦΜ - Voucher έως 600 ευρώ

09:49

Ο Τραμπ αναδημοσίευσε συνέντευξη του Πλεύρη

09:28

Eurobank: Απέκτησε 1.099.627 ίδιες μετοχές από 3 έως 7 Αυγούστου 2026

09:17

TSMC: Άλμα 45% στις πωλήσεις Ιουλίου - Σε συζητήσεις για κοινή επένδυση με την Sony

09:02

Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για περισσότερες από 400 επιχειρήσεις

08:57

Πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής - Ενισχύονται οι δυνάμεις, εκκενώθηκε η περιοχή Αγ. Στυλιανού

08:45

Από τη ΔΕΘ στο Μαντούδι μέσω… διάσπασης

08:37

Το Ιράν αξιώνει οι ΗΠΑ να δεχτούν «όλους» τους όρους του για να ξανανοίξει το Ορμούζ

08:23

Ρεκόρ ζέστης στη δυτική Ευρώπη στην αρχή του καλοκαιριού του 2026

08:20

«Λίφτινγκ» στο διθέσιο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία

08:06

Συνεχίζει να επεκτείνεται η Pepco στην Ελλάδα - Τα νέα καταστήματα

08:01

Ο Ρήνος εξελίσσεται σε εμπόδιο για τη γερμανική ανάκαμψη

07:44

Μετά την επιτυχία των καθαρών οικοπέδων, ας τολμήσουμε τα «καθαρά χωράφια» και μεταρρύθμιση της γης στην Ελλάδα