INSIDE OUT

Τράπεζες, στέγη και μισθούς επιλέγει ο Ανδρουλάκης για μετωπική με Κυριάκο - Η συμβουλή του Προέδρου του ΑΣΕΠ

Μαρία Νταλιάνη
03-12-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες, στέγη και μισθούς επιλέγει ο Ανδρουλάκης για μετωπική με Κυριάκο - Η συμβουλή του Προέδρου του ΑΣΕΠ

Μετωπική με την κυβέρνηση στα μαρμαρένια αλώνια των τραπεζών, το επίπεδο των μισθών και την golden visa επιλέγει ο Νίκος Ανδρουλάκης που βλέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει τσιμπήσει δημοσκοπικά αλλά να μην κρατάει σταθερά το γεμάτο διψήφιο. Όπως έκανε γνωστό (ΟΤ), θα καταθέσει τροπολογία για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως δεν θα είναι ένα ακραίο μέτρο, διότι δεν έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα αλλά και πολιτικό. (…) Τη στιγμή μάλιστα που δώσαμε δισεκατομμύρια σε συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρέπει να δείξουν οι τράπεζες ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, κάτι που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα, ενώ έχουν διαχειριστεί ήδη πάρα πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Άρα, η πρωτοβουλία μας έχει και δημοσιονομικό και πολιτικό χαρακτήρα», σημείωσε.

Πρέπει να εξηγήσουμε

Την ίδια στιγμή, κι ενώ τα είχε ήδη πει, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τα ίδια στο Λονδίνο χθες (Morgan Stanley +ΕΧΑΕ). «Βρισκόμαστε τώρα σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό, και όχι μόνο στις αγορές. Θεωρώ ότι οι αγορές το καταλαβαίνουν, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες ότι τα σημεία αναφοράς για τις δαπάνες είναι καθορισμένα. Συνεπώς, ακόμα και αν έχουμε πρόσθετα έσοδα, δεν μπορούμε να δαπανησουμε αυτά τα έσοδα και να υπερβούμε το σημείο αναφοράς για τις δαπάνες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές στο σκέλος της είσπραξης εσόδων ώστε να μειώσουμε τους φόρους».

Μετωπική

Το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για τις τράπεζες θα έχει άμεσα δύο επεισόδια. Το πρώτο αύριο Τετάρτη κατά την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, και το επόμενο στο βήμα της Βουλής με αρκετές αφορμές. Φορολογικό, εργασιακό και φυσικά η μεγάλη μάχη του Προϋπολογισμού. Οι τράπεζες είναι από τα δυσκολότερα να εξηγηθούν και θα χρειαστεί όλη η ευφυΐα του Μαξίμου να απαντηθεί, γιατί π.χ. ο Ισπανός Πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοίνωσε την παράταση της έκτακτης φορολόγησής τους για ακόμα τρία χρόνια, ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν τους ίδιους δημοσιονομικούς κανόνες.

Άντε τώρα να εξηγήσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο, τις επιπτώσεις στη μετοχή, το tax credit που καταγράφεται ως κεφάλαιο, τις επενδύσεις κλπ κλπ όχι στον Ανδρουλάκη, αλλά στο ακροατήριο.

Το βλέπω δύσκολο.

Golden visa

Η άλλη τροπολογία που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ είναι πιο απλή. Όποιος έχει αποκτήσει σπίτι με Golden Visa, αυτό να προορίζεται είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για μακροχρόνια μίσθωση. Δηλαδή, όποιος παίρνει Golden Visa να μην το δίνει για Airbnb. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης, θα επαναφέρει τροπολογία που θα λέει ότι όταν ο κάτοχος της Golden Visa έρθει να την ανανεώσει μετά τα 5 χρόνια δεν θα μπορεί να έχει το ακίνητο σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Το θέμα συζητήθηκε χθες το απόγευμα και στη συνεδρίαση του Σποκ (Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο)- το νέο αγαπημένο άτυπο όργανο του Προέδρου μετά τις εσωκομματικές, που προσφέρεται για ωραίες φωτογραφίες. Τα κανονικά όργανα του ΠΑΣΟΚ btw ακόμα να συνεδριάσουν.

Αναζητά συναινέσεις

Στο Λονδίνο όπου σήμερα θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, ο Πρωθυπουργός είχε μια πολύ μεγάλη και αναλυτική συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου. Αναπόφευκτα ρωτήθηκε και για την κρίση.

«Προτιμώ να συγκρίνω την Ελλάδα με χώρες παρόμοιου μεγέθους. Αν συγκρίνετε την Ελλάδα με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, δύο χώρες παρόμοιου μεγέθους -που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου την ίδια εποχή- είναι πολύ σαφές σε ό,τι με αφορά πως, παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει, ξεκάθαρα υστερούμε. Η Ιρλανδία τα πήγε εντυπωσιακά καλά. Η Πορτογαλία τα κατάφερε πολύ καλύτερα από εμάς», σημείωσε ο ΠΘ.

«Προκειμένου να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί συνέβη αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε και το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, την αδυναμία να διαμορφώσουμε την απαραίτητη συναίνεση για να γίνουν απτά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, το γεγονός ότι, ασφαλώς, υποφέραμε άσκοπα κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω πολιτικών επιλογών που έγιναν».

Η συμβουλή

Στα απτά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι η λειτουργία του Δημοσίου. Καμιά φορά όμως, λειτουργούν καλύτερα τα «μικρά πράγματα» παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Όπως η απρόσμενη συμβουλή του Προέδρου του ΑΣΕΠ, Θάνου Παπαϊωάννου, για τους επιτυχόντες πτυχιούχους του διαγωνισμού 3γβ/2023.

«ΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΣΤΑΘΗΚΑΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ), ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μην ξεχάσετε ποτέ τα όσα νιώθατε με τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες που βλέπατε στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Τώρα είναι (και) στο χέρι σας να κάνετε τους πολίτες να νιώσουν στο μέλλον καλύτερα από ό,τι νιώθατε εσείς», έγραψε στα σόσιαλ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Τι περιλαμβάνει η Χάρτα για την Πνευμονική Υπέρταση - Προσπάθεια να γίνουν ορατοί οι ασθενείς

23:20

Νιγηρία: Σε 315 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που απήχθησαν από καθολικό σχολείο

22:52

Στο 1/5 των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια κρύβεται η άνοια

22:24

Οι ΗΠΑ εκδίδουν NOTAM για τις πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα

21:56

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

21:28

Βιετνάμ: Βιβλικές καταστροφές λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων – Τουλάχιστον 55 νεκροί

21:14

Βραζιλία: Υπό προσωρινή κράτηση ως ύποπτος φυγής ο Μπολσονάρου

21:00

Τουρισμός: Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η χειμερινή σεζόν

20:47

Μπόρις Τζόνσον: «Ασυνάρτητη» η έρευνα για την COVID-19

20:35

Βανς για Ουκρανία: Αποκύημα φαντασίας η «νίκη με περισσότερα όπλα»

20:23

Stress test για το μέλλον της Wall Street η πορεία του Bitcoin

20:09

Προαστιακός: Συρμός με 300 επιβάτες ακινητοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο λόγω βλάβης

19:55

Ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία: Ανοιχτός ο Τραμπ - Τα σημεία «τριβής»

19:42

Ρεκόρ για τη Φρίντα Κάλο - Αυτοπροσωπογραφία της πωλήθηκε για 54,7 εκατ. δολάρια

19:30

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός που έτρεχε με 230 χλμ στην Αθηνών - Λαμίας

19:17

COP30: Εγκρίθηκε συμφωνία χωρίς δέσμευση για μείωση ορυκτών καυσίμων

19:05

Κολμάρ: Απόδραση στην παραμυθένια πόλη της Αλσατίας

18:52

Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής στα ορεινά της Ηπείρου

18:40

Στεφάν Μπουζνά (CEO Euronext): Σημαντική η εξαγορά της ΕΧΑΕ

18:28

Επικοινωνία Μερτς - Τραμπ: Σαφής η δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία

18:15

Διστακτική σε νέα μείωση επιτοκίων η Κόλινς (Fed)

18:03

Στη Γενεύη ο υπ. Στρατού των ΗΠΑ - Συναντήσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

17:50

«Σωσίβιο» 150 εκατ. ευρώ στην Le Parisien από LVMH

17:38

Γάζα: 21 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

17:25

Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων για ΑΙ σε όλη την Αφρική από ΗΑΕ

17:12

Έκκληση της G20 για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη»

17:00

Τιμολόγια ρεύματος: Στα «μπλε» 1,38 εκατ. νοικοκυριά – Υποχώρηση 15% των «πράσινων» το 2025

16:50

Χατζής (ΠΟΞ): Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας μας

16:40

Ολλανδία: Ο στρατός άνοιξε πυρ σε drones πάνω από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας

16:28

Βασιλικός (ΞΕΕ): Η φιλοξενία στηρίζει οικονομία και κοινωνία - Ανεβάζει ψηλά την Ελλάδα