INSIDE OUT

Τράπεζες, στέγη και μισθούς επιλέγει ο Ανδρουλάκης για μετωπική με Κυριάκο - Η συμβουλή του Προέδρου του ΑΣΕΠ

Μαρία Νταλιάνη
03-12-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες, στέγη και μισθούς επιλέγει ο Ανδρουλάκης για μετωπική με Κυριάκο - Η συμβουλή του Προέδρου του ΑΣΕΠ

Μετωπική με την κυβέρνηση στα μαρμαρένια αλώνια των τραπεζών, το επίπεδο των μισθών και την golden visa επιλέγει ο Νίκος Ανδρουλάκης που βλέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει τσιμπήσει δημοσκοπικά αλλά να μην κρατάει σταθερά το γεμάτο διψήφιο. Όπως έκανε γνωστό (ΟΤ), θα καταθέσει τροπολογία για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως δεν θα είναι ένα ακραίο μέτρο, διότι δεν έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα αλλά και πολιτικό. (…) Τη στιγμή μάλιστα που δώσαμε δισεκατομμύρια σε συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρέπει να δείξουν οι τράπεζες ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, κάτι που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα, ενώ έχουν διαχειριστεί ήδη πάρα πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Άρα, η πρωτοβουλία μας έχει και δημοσιονομικό και πολιτικό χαρακτήρα», σημείωσε.

Πρέπει να εξηγήσουμε

Την ίδια στιγμή, κι ενώ τα είχε ήδη πει, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τα ίδια στο Λονδίνο χθες (Morgan Stanley +ΕΧΑΕ). «Βρισκόμαστε τώρα σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό, και όχι μόνο στις αγορές. Θεωρώ ότι οι αγορές το καταλαβαίνουν, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες ότι τα σημεία αναφοράς για τις δαπάνες είναι καθορισμένα. Συνεπώς, ακόμα και αν έχουμε πρόσθετα έσοδα, δεν μπορούμε να δαπανησουμε αυτά τα έσοδα και να υπερβούμε το σημείο αναφοράς για τις δαπάνες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές στο σκέλος της είσπραξης εσόδων ώστε να μειώσουμε τους φόρους».

Μετωπική

Το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για τις τράπεζες θα έχει άμεσα δύο επεισόδια. Το πρώτο αύριο Τετάρτη κατά την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, και το επόμενο στο βήμα της Βουλής με αρκετές αφορμές. Φορολογικό, εργασιακό και φυσικά η μεγάλη μάχη του Προϋπολογισμού. Οι τράπεζες είναι από τα δυσκολότερα να εξηγηθούν και θα χρειαστεί όλη η ευφυΐα του Μαξίμου να απαντηθεί, γιατί π.χ. ο Ισπανός Πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοίνωσε την παράταση της έκτακτης φορολόγησής τους για ακόμα τρία χρόνια, ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν τους ίδιους δημοσιονομικούς κανόνες.

Άντε τώρα να εξηγήσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο, τις επιπτώσεις στη μετοχή, το tax credit που καταγράφεται ως κεφάλαιο, τις επενδύσεις κλπ κλπ όχι στον Ανδρουλάκη, αλλά στο ακροατήριο.

Το βλέπω δύσκολο.

Golden visa

Η άλλη τροπολογία που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ είναι πιο απλή. Όποιος έχει αποκτήσει σπίτι με Golden Visa, αυτό να προορίζεται είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για μακροχρόνια μίσθωση. Δηλαδή, όποιος παίρνει Golden Visa να μην το δίνει για Airbnb. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης, θα επαναφέρει τροπολογία που θα λέει ότι όταν ο κάτοχος της Golden Visa έρθει να την ανανεώσει μετά τα 5 χρόνια δεν θα μπορεί να έχει το ακίνητο σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Το θέμα συζητήθηκε χθες το απόγευμα και στη συνεδρίαση του Σποκ (Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο)- το νέο αγαπημένο άτυπο όργανο του Προέδρου μετά τις εσωκομματικές, που προσφέρεται για ωραίες φωτογραφίες. Τα κανονικά όργανα του ΠΑΣΟΚ btw ακόμα να συνεδριάσουν.

Αναζητά συναινέσεις

Στο Λονδίνο όπου σήμερα θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, ο Πρωθυπουργός είχε μια πολύ μεγάλη και αναλυτική συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου. Αναπόφευκτα ρωτήθηκε και για την κρίση.

«Προτιμώ να συγκρίνω την Ελλάδα με χώρες παρόμοιου μεγέθους. Αν συγκρίνετε την Ελλάδα με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, δύο χώρες παρόμοιου μεγέθους -που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου την ίδια εποχή- είναι πολύ σαφές σε ό,τι με αφορά πως, παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει, ξεκάθαρα υστερούμε. Η Ιρλανδία τα πήγε εντυπωσιακά καλά. Η Πορτογαλία τα κατάφερε πολύ καλύτερα από εμάς», σημείωσε ο ΠΘ.

«Προκειμένου να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί συνέβη αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε και το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, την αδυναμία να διαμορφώσουμε την απαραίτητη συναίνεση για να γίνουν απτά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, το γεγονός ότι, ασφαλώς, υποφέραμε άσκοπα κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω πολιτικών επιλογών που έγιναν».

Η συμβουλή

Στα απτά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι η λειτουργία του Δημοσίου. Καμιά φορά όμως, λειτουργούν καλύτερα τα «μικρά πράγματα» παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Όπως η απρόσμενη συμβουλή του Προέδρου του ΑΣΕΠ, Θάνου Παπαϊωάννου, για τους επιτυχόντες πτυχιούχους του διαγωνισμού 3γβ/2023.

«ΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΣΤΑΘΗΚΑΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ), ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μην ξεχάσετε ποτέ τα όσα νιώθατε με τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες που βλέπατε στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Τώρα είναι (και) στο χέρι σας να κάνετε τους πολίτες να νιώσουν στο μέλλον καλύτερα από ό,τι νιώθατε εσείς», έγραψε στα σόσιαλ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:37

Τραμπ: Η Ματσάδο θα έρθει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα – Τι δήλωσε για Βενεζουέλα, Ιράν και καρτέλ ναρκωτικών

07:29

Βουλευτής τραυματίστηκε από εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το Κογκρέσο της Ονδούρας

07:27

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στο Κίεβο

07:24

Συρία: Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ καλεί τον συριακό στρατό και τους Κούρδους μαχητές να σταματήσουν τις συγκρούσεις στο Χαλέπι

07:20

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Με τζίρο μισό δισ. ποντάρει σε ακόμη καλύτερες μέρες για την αγορά μπύρας

07:12

Ρέμα Ραφήνας (AKTOR): Πώς «βούλιαξε» στα προβλήματα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο – «ασπίδα» στην Ανατολική Αττική

07:10

«Φρένο» στους κρατικούς φορείς που παράγουν «φέσια» προς ιδιώτες - Έρχεται και black list κακοπληρωτών

07:03

Στον διάλογο με τους αγρότες Τρίτη και 13 - Διακομματική επιτροπή για το αγροτικό - Ο Αλέξης ψάχνει timing

07:00

Πάρτι λόγω… discount – H κίνηση του Τειρεσία - Δύο αντίθετα stories

23:55

Συρία: Εντολή για απομακρύνσεις κατοίκων λόγω σφοδρών μαχών σε κουρδικές περιοχές του Χαλεπίου

23:45

Κάλας: Η Ευρώπη συζητάει την απάντηση στην αμερικανική απειλή για τη Γροιλανδία

23:35

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον ερευνητή Λοράν Βινατιέ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Γαλλία

23:25

ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι «ένα παράδειγμα της επιρροής» του Τραμπ

23:11

Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Πιέσεις από την τεχνολογία, ώθηση από τις αμυντικές μετοχές

23:05

Προειδοποίηση Βανς: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν «στα σοβαρά» τον Τραμπ

22:46

Αγρότες: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

22:32

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

22:09

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο με φόντο τη Βενεζουέλα

21:48

Λευκός Οίκος: Καταγγέλλει μια «οργανωμένη επίθεση» εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου

21:31

Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού - Πτώση 3,2% για το ασήμι

21:24

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια – Κανονικά οι απόπλοι για Κρήτη από τον Πειραιά

21:16

Επίθεση Τραμπ κατά των Ρεπουμπλικανών που μπλοκάρουν τις στρατιωτικές εξουσίες του στη Βενεζουέλα

21:08

Ιράν: Διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο Πεζεσκιάν

21:01

Λευκωσία: «Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ» το βίντεο που κυκλοφορεί με ισχυρισμούς για χρηματισμό του Χριστοδουλίδη

20:51

Μακρόν: Η Γαλλία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

20:26

Ουκρανία: Χωρίς νερό περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά μετά από ρωσική επίθεση

20:11

Βενεζουέλα: Θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών

20:00

Αγροτικό Ζήτημα και Mercosur: Πώς το κενό στο χωράφι θα αδειάσει τις τσέπες μας;

19:53

Ιράν: Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές νεκροί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

19:51

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αυριανή μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στο Μάιντς