INSIDE OUT

Τα καθήκοντα του Δημάρχου Δούκα στην πλατεία Συντάγματος - Οργή για Αποστολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ - Δημοφιλίες και καταλληλότητες

Μαρία Νταλιάνη
29-11-2024 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα καθήκοντα του Δημάρχου Δούκα στην πλατεία Συντάγματος - Οργή για Αποστολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ - Δημοφιλίες και καταλληλότητες

Υπάρχει το μετρό Θεσσαλονίκης. Υπάρχει η ανεξαρτητοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη την οποία καταγγέλλει ως αποστασία ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Υπάρχει η φρέσκια δημοσκόπηση της Metron για το Mega που δίνει 19,1% στο ΠΑΣΟΚ και 4,2% στον Κασσελάκη.

Υπάρχουν ολ’ αυτά και πολλά ακόμα. Όμως έσβησαν μεμιάς όταν ανέβηκε στη σκηνή ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ο Α’ (πιστεύω βάσιμα ότι πρόκειται για ιδρυτή δυναστείας), για να πατήσει το κουμπί ανάμματος του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πλατείας Συντάγματος. Η λάμψη στα μάτια, η αποφασιστικότητα στα δάχτυλα, η αυτοπεποίθηση στη στάση του σώματος, τυλίγονται στη σοφιστικέ απαλότητα του βελούδινου σμόκιν που έχει το αναπάντεχο, αλλά τόσο βιώσιμο χρώμα του υγρού δάσους. Με μαγνήτισε. Το ομολογώ. Μετά απ’ αυτό, οι άλλοι πρέπει να προσπαθήσουν πολύ.

Οι μισθοί

Τα Χριστούγεννα του Δημάρχου έχουν άλλη λάμψη μετά από την εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτός ο Χάρης Δούκας, ο ίδιος με έναν σεμνό, απλό υποψήφιο διδάκτορα που θυμούνται στο ΕΜΠ; Ή κάποιος που του μοιάζει;

Πριν ανέβει στη λαμπερή σκηνή ο δήμαρχος, πέρασε δύσκολα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Κώστας Μπακογιάννης του την έπεσε άγρια για την αύξηση των δημοτικών τελών στα καταστήματα, ο δήμαρχος απάντησε, άναψαν τα αίματα.

Αφορμή του καυγά, η αιτιολογία της αύξησης των δημοτικών τελών, όπως την εξήγησε ο Δήμαρχος. «Η πρότασή μας για τα ανταποδοτικά τέλη διαμορφώνεται σ' ένα δυσμενές, ασφυκτικό περιβάλλον, γιατί η κυβέρνηση το 2024 επιβάρυνε τον δήμο με 6 εκατομμύρια ευρώ […] με το επιπρόσθετο μισθολογικό κόστος, από τις αυξήσεις επιδομάτων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Το 2025 θα επιβαρύνει τον δήμο με ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετο μισθολογικό κόστος».

Με απλά λόγια: Ο δήμος αυξάνει τα δημοτικά τέλη για να πληρώσει τις αυξήσεις των μισθών τις οποίες θα πρέπει να πάρουν και οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αθηναίων.

Υπεράσπιση

Το γεγονός ότι ο δήμαρχος πάει να βγάλει από την αύξηση της φορολογίας μέσω των τελών, τις αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων του Δήμου, εκτός του κ. Μπακογιάννη, σχολίασαν και ορισμένοι δημοσιογράφοι οι οποίοι εισέπραξαν σκληρή κριτική. Στο παιγνίδι μπήκε χθες και η ΕΣΗΕΑ η οποία εξέδωσε ανακοίνωση προς υπεράσπιση του δημοσιογραφικού λόγου, εκφράζοντας τη θλίψη της για την αντίδραση του δημάρχου.

«Με εμφανίζουν ψευδώς ότι τάχα είμαι κατά της αύξησης των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων» απαντά ο Δούκας. «Γνωρίζουν, όμως, πολύ καλά ότι είναι ομόφωνη η διεκδίκηση της ΚΕΔΕ (ακόμη και της φιλοκυβερνητικής παράταξης) για την απόδοση στους Δήμους του ποσού που αντιστοιχεί στις αυξήσεις των μισθών. Κάτι που δεν πράττει η κυβέρνηση. Ανακοινώνουν αυξήσεις που δεν τις πληρώνουν».

Κάποιος νόμισε ότι η δουλειά του Δημάρχου είναι να πατάει τα κουμπάκια για ν’ ανάψει το δέντρο μάλλον.

Κόλαση

Η συνύπαρξη Δούκα-κυβέρνησης, και το τρίγωνο Δούκας-κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ θα απασχολήσουν πολύ τα επόμενα χρόνια.

Εκεί που γίνεται κόλαση όμως είναι στην Κουμουνδούρου και πέριξ. Το πρωί έφυγε ο Σαρακιώτης- το βράδυ έκλεισε την πόρτα με κρότο ο Αποστολάκης.

Η αποχώρηση του βουλευτή Επικρατείας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.

Αργά το βράδυ η Γραμματέας Σβίγγου έγραψε τα εξής:

«Μόνο το ότι έχουν κάνει την επιλογή τους εδώ και καιρό, και έρχονται με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης να ανεξαρτητοποιηθούν, αποδεικνύει με πόσο κυνισμό οργάνωσαν το σχέδιό τους.

Γι΄αυτό ας μη μιλάνε για δημοκρατία αυτοί που παραβίασαν κατάφωρα τη λαϊκή βούληση, όπως εκφράστηκε στις εκλογές.

Οι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ψήφισαν τον κ. Σαρακιώτη ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κι όχι για να υποκλέψει την έδρα του, εξυπηρετώντας αντικειμενικά τα σχέδια της ΝΔ και των παραθεσμικών κέντρων, για τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τον κ. Αποστολάκη, ας αφήσει τις αστειότητες, ότι δήθεν «διασφαλίζει τη συνολική εκπροσώπηση της κοινωνίας». Δεν τον ψήφισε, ούτε η κοινωνία, ούτε οι πολίτες. Με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τραυματίζεται κοινοβουλευτικά, θα δυναμώνει όμως κοινωνικά κάθε μέρα που περνά. Γιατι ο λαός έχει μνήμη και κρίση».

Η κίνηση Αποστολάκη προκάλεσε και την οργή του πρώην Προέδρου Τσίπρα, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Σωκράτη Φάμελλο.

TikTok

Ο νέος Πρόεδρος έχει φούριες, αλλά επικοινωνιακά ξεκίνησε με tiktok. Βροχή τα βιντεάκια, μήπως και αλλάξει κάπως το βαρύ προφίλ. Ο Σωκράτης έχει να βάλει σε τάξη τα της Βουλής, δηλαδή να ορίσει την ομάδα, να βρει εκπρόσωπο Τύπου και Γραμματέα (τα ρέστα μου υπέρ της Ράνιας), και να δώσει και κάτι στον βουλευτή Νοτίου Τομέα Νίκο Παππά. Ίσως μια θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Η Metron πάντως του έδωσε μεγάλη χαρά καθώς έκανε ντεμπούτο ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός.

Το ίδιο χαρούμενος θα ήταν κι ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, αν δεν υπήρχε αυτό:

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:03

Πιερρακάκης: Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική νίκη της γενιάς μας

14:53

Μεσολόγγι: Διαδρομές στη φύση και την ιστορία

14:40

Bloomberg: Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ αντιδρούν στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

14:29

Σαμαράς σε Τασούλα: «Ανησυχώ βαθύτατα για τα εθνικά θέματα»

14:26

Warner Bros: Προθεσμία μίας εβδομάδας στην Paramount για να υποβάλει καλύτερη προσφορά

14:13

Το Ιράν κλείνει προσωρινά τα Στενά του Ορμούζ

13:58

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο

13:57

ECOFIN: Εγκρίθηκε επίσημα το αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας στο πλαίσιο του SAFE

13:49

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αυτή στο ζύγι έχει πολλά να επιδείξει στην πλευρά των θετικών

13:46

ΙΟΒΕ: Στα 4,7 δισ. ευρώ η συμβολή της Βιομηχανίας τροφίμων-ποτών στην οικονομία το 2023

13:40

Coface: Ελλάδα και Κύπρος στις ασφαλέστερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

13:38

ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

13:25

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά της Shein για εθιστικό σχεδιασμό και πώληση παράνομων προϊόντων

13:12

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο India AI Impact Summit 2026 στο Νέο Δελχί

12:56

Ισπανία: Στο στόχαστρο X, Meta και TikTok για εικόνες ΑΙ με παιδιά

12:47

Βουλή: Ομόφωνη εισήγηση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου

12:39

Η TP GREECE συνεργάζεται με την Aegean Rebreath με την δράση «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb»

12:36

Το 51% των εργαζομένων στην Ελλάδα ψάχνει για δεύτερη δουλειά

12:29

Παπασταύρου: Με τις χθεσινές υπογραφές η Ελλάδα προχωράει με αυτοπεποίθηση, δυναμώνει

12:19

Στα 74,85 δισ. ευρώ ο τζίρος του λιανεμπορίου το 2025 με ετήσια αύξηση 2%

12:15

Χατζηδάκης: Στις αρχές Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

12:09

H Austriacard αποκτά πρόσβαση στην αγορά του τραπεζικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας

12:06

Πέθανε ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον - Πρωτεργάτης των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ

12:04

Η Vertizon ξεκινά την κατασκευαστική δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά

11:58

Ο Τόνι Μπλερ αναλαμβάνει Senior Advisor του Ομίλου Antenna

11:54

Πιερρακάκης: Η ΕΕ προσφέρει προστιθέμενη αξία στη διαχείριση των παγκόσμιων ανισορροπιών

11:49

Βρετανία: Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

11:48

Τέμπη: Σήμερα η κλήρωση των δικαστών - Όλα τα δεδομένα για τη δίκη

11:31

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη

11:28

Έρευνα για τις deepfake φωτογραφίες του Grok από Ιρλανδία