INSIDE OUT

Τι θυμίζουν οι απαντήσεις του Μπρυκνέρ; - Καταλληλότερος ο Κυριάκος, αλλά δημοφιλέστερος ο Ανδρουλάκης

Μαρία Νταλιάνη
14-11-2024 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι θυμίζουν οι απαντήσεις του Μπρυκνέρ; - Καταλληλότερος ο Κυριάκος, αλλά δημοφιλέστερος ο Ανδρουλάκης

Καθώς το φθινόπωρο βαθαίνει προχωρώντας στον χειμώνα, αναρωτιέμαι αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος έχει κάπου κρυμμένο ένα εσωτερικό κουμπί το οποίο του επιτρέπει να επιστρέφει τόσο αποτελεσματικά από τη συζήτηση για τον προσωπικό γιατρό στη Βουλή, στη συνάντηση με τον Αλίεφ, από την αχάραγη συνέντευξη στο Bloomberg, στην COP29, κι από τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημήτριο, σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα-φιλόσοφο Πασκάλ Μπρυκνέρ (Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα, το πιο γνωστό του στην Ελλάδα).

Ίσως παίρνει δύναμη απ’ τις δημοσκοπήσεις που δεν λυγίζουν.

Ίσως η θέση που κατέχει να είναι ο ρόλος της ζωής του.

Ο Μπρυκνέρ στην Κ. Ανέστη

Σταματάω την εκ του προχείρου αμπελοφιλοσοφία για τις χάρες του Πρωθυπουργού που εξακολουθεί ν’ ανθίζει πολιτικά παρά τις αντιξοότητες, και περνάω στη θαυμάσια συνέντευξη της Κατερίνας Ανέστη στον Μπρυκνέρ (iefimerida).

-Την Πέμπτη θα συνομιλήσετε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη για τα μεγάλα γεωπολιτικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας. Τον γνωρίζετε, τον έχετε συναντήσει ποτέ; Έχει άριστες σχέσεις με τον Μακρόν, όπως ίσως ξέρετε.

- Π. Μπ. Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, οπότε ανυπομονώ. Ελπίζω πάντως να τα πάει καλύτερα από τον Μακρόν. Τον αγαπώ τον Μακρόν, και τον γνωρίζω προσωπικά, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ίσως ανακάμψει κάποια μέρα διότι είναι εξαιρετικά ευφυής. Έχω κάποιες ελπίδες ακόμα για αυτόν, εξάλλου θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του για ακόμα δυόμιση χρόνια. Ελπίζω να τα καταφέρει. Στην αρχή ήταν εξαιρετικός, αλλά στην πορεία κάπως χάθηκε. Είναι λυπηρό.

- Υπάρχει όμως άλλη εναλλακτική αυτή τη στιγμή στη Γαλλία;

- Όχι, όχι, δεν υπάρχει. Καθόλου. Κανένας απολύτως. Όχι. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι πολύ νέος και είναι καλός κυρίως στην επικοινωνία. Δεν έχει όμως υπόβαθρο. Στη δεξιά έχουμε κάποιους πιθανούς ηγέτες, αλλά δεν είμαι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να επικρατήσει. Στην αριστερά κανέναν. Η γαλλική αριστερά είναι νεκρή. Και ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να επιστρέψει, αλλά εκτιμώ ότι δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, κάποιον που θα είναι δημοφιλής. Ίσως το πρόσωπο αυτό να είναι ο Édouard Philippe, αλλά και πάλι δεν είμαι βέβαιος.

Παρένθεση

Μένω λίγο ακόμα στη Γαλλία πριν έρθει αυτή στην Αθήνα, για να σημειώσω τη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Κυρανάκης

με την ομόλογό του Clara Chappaz, όπου συζήτησαν για την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Από πλευράς μου σημειώνω ότι μπορεί η κ. Chappaz να έχει εκ δεξιών κι αριστερών της πιτσιρικάδες συμβούλους, όμως εμείς διαθέτουμε πιτσιρικά υπουργό.

Κλείνει η παρένθεση.

Δείπνο

Ανεβασμένος μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις από τις εσωκομματικές στο ΠΑΣΟΚ και το Γκάζι live του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται και ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεξιώθηκε τους 31 βουλευτές του. Ο χώρος ήταν ο ίδιος με αυτόν που έκανε την ανανέωση των όρκων του ο Πατέλης προ μερικών εβδομάδων και τον βάζω στο ημερολόγιο, όχι μόνο για την ωραία ατμόσφαιρα, φαγητό κλπ κλπ αλλά και για το άνετο πάρκινγκ.

Το δείπνο ήταν μες την καλή χαρά καθώς νωρίτερα η Opinion (Action24) ενημέρωνε πως ο Ανδρουλάκης είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός!

Καθόλου λίγο, για έναν πολιτικό που πέρασε δια πυρός και σιδήρου μετά τις χαμηλές πτήσεις στις ευρωεκλογές, αλλά στη συνέχεια βρήκε νικητής στην εσωκομματική.

Τις λεπτομέρειες της ίδιας δημοσκόπησης

που οφείλεται δηλαδή η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, θα τις μελετήσει με το επιτελείο του αργότερα. Προς το παρόν έχει κάθε δικαίωμα να χαρεί τη δημοφιλία.

Τί μένει;

Εν τω μεταξύ στην αξιωματική αντιπολίτευση

Το κλίμα είναι το εξής:

Εάν αποσυνθέσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν η Ράνια, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.

Που σημαίνει, άμα έχεις αυτούς, τον ξαναφτιάχνεις;

Ιδού το ερώτημα των επόμενων δημοσκοπήσεων. Προς το παρόν τοδικομαςκινημα του Κασσελάκη

κάνει ντεμπούτο με 6,5% (Real Polls). Λέτε να το μετανιώσει η Έλενα Ακρίτα που επέλεξε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:16

Γκίλφοϊλ: Στην Ελλάδα ο Στίβεν Μιράν - Πρώτη επίσημη επίσκεψη από εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της Fed

22:05

Back to back τα ρεκόρ για χρυσό και ασήμι - Νέα ιστορικά υψηλά για τα πολύτιμα μέταλλα

22:04

Δανός ΥΠΕΞ για Γροιλανδία: Θεμελιώδεις διαφωνίες με τις ΗΠΑ αλλά θα συνεχίσουμε το διάλογο

21:53

Iταλία και Πολωνία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από το Ιράν

21:47

ΥΠΑΑΤ: Η εθνική στρατηγική βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε πολιτικές εντυπώσεις

21:36

CrediaBank: Εξετάζεται η έκδοση νέων μετοχών

21:33

Δημοσκόπηση Real Polls: Στο 28,6% η Νέα Δημοκρατία, 2η η Πλεύση Ελευθερίας - Πώς βλέπουν το κόμμα Καρυστιανού

21:22

Στην Ολομέλεια εισάγεται αύριο η τροποποίηση της σύμβασης της Hellenic Train

21:12

Δανία: «Απίθανη» μια αμερικανική επίθεση στη Γροιλανδία - Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις

21:04

Ο πρώην υφυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής επικεφαλής της επιτροπής διοίκησης της Γάζας

21:00

Υπ. Υγείας: Ψηφίστηκε η κύρωση συμφωνίας δωρεάς στον ΠΟΥ για τη διαχείριση παιδιών με παχυσαρκία

20:47

Ζελένσκι: O ενεργειακός τομέας της Ουκρανίας θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

20:30

ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου - Τα αιτήματα

20:24

Citi: Η CEO προειδοποιεί για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας

20:17

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ Δανίας και Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο

20:07

ΗΠΑ: Έφοδος του FBI στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post για διαρροή κυβερνητικών εγγράφων

19:59

ΕΕ: Αντιμέτωπη ξανά με πρόταση μομφής η Ούρουλα φον ντερ Λάιεν

19:40

Σούπερ μάρκετ: Γιατί τα πιο μικρά καταστήματα εμφανίζουν την πιο μεγάλη αύξηση τζίρου

19:30

Διεθνές φαινόμενο η ερήμωση της περιφέρειας - Τι κάνουν Ιταλία, Νέα Ζηλανδία και... Αντικύθηρα!

19:24

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές ελέω Γροιλανδίας - Νέο ιστορικό υψηλό για FTSE 100

19:18

Ιράν: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών - Τουλάχιστον 3.428 σύμφωνα με ΜΚΟ

19:09

Γουίτκοφ: Ξεκινά η δεύτερη φάση του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

19:01

Ψηφίστηκε το πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της Παιδείας για τα έτη 2023-2027

18:52

Στην κόψη του ξυραφιού ΗΠΑ - Ιράν με απειλή στον Τραμπ: «Αυτή τη φορά, η σφαίρα δεν θα αστοχήσει»

18:48

Ουγγαρία: Το κόμμα της αντιπολίτευσης διευρύνει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις

18:39

Χρυσοχοΐδης για αγρότες: «Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του»

18:32

Ένοπλοι Κούρδοι από Τουρκία και Ιράκ προσπάθησαν να μπουν στο Ιράν - Mάχες με τους IRGC

18:22

Την Πέμπτη στην Ελλάδα η φρεγάτα «Κίμων» - «Παρών» στην υποδοχή ο Κ. Μητσοτάκης

18:20

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υπόθεσης: Τι αλλάζει για πολίτες, δικηγόρους και δικαστές

18:13

Κενά στους ελέγχους στο ελαιόλαδο διαπίστωσε το ΕΕΣ