INSIDE OUT

Τι θυμίζουν οι απαντήσεις του Μπρυκνέρ; - Καταλληλότερος ο Κυριάκος, αλλά δημοφιλέστερος ο Ανδρουλάκης

Μαρία Νταλιάνη
14-11-2024 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι θυμίζουν οι απαντήσεις του Μπρυκνέρ; - Καταλληλότερος ο Κυριάκος, αλλά δημοφιλέστερος ο Ανδρουλάκης

Καθώς το φθινόπωρο βαθαίνει προχωρώντας στον χειμώνα, αναρωτιέμαι αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος έχει κάπου κρυμμένο ένα εσωτερικό κουμπί το οποίο του επιτρέπει να επιστρέφει τόσο αποτελεσματικά από τη συζήτηση για τον προσωπικό γιατρό στη Βουλή, στη συνάντηση με τον Αλίεφ, από την αχάραγη συνέντευξη στο Bloomberg, στην COP29, κι από τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημήτριο, σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα-φιλόσοφο Πασκάλ Μπρυκνέρ (Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα, το πιο γνωστό του στην Ελλάδα).

Ίσως παίρνει δύναμη απ’ τις δημοσκοπήσεις που δεν λυγίζουν.

Ίσως η θέση που κατέχει να είναι ο ρόλος της ζωής του.

Ο Μπρυκνέρ στην Κ. Ανέστη

Σταματάω την εκ του προχείρου αμπελοφιλοσοφία για τις χάρες του Πρωθυπουργού που εξακολουθεί ν’ ανθίζει πολιτικά παρά τις αντιξοότητες, και περνάω στη θαυμάσια συνέντευξη της Κατερίνας Ανέστη στον Μπρυκνέρ (iefimerida).

-Την Πέμπτη θα συνομιλήσετε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη για τα μεγάλα γεωπολιτικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας. Τον γνωρίζετε, τον έχετε συναντήσει ποτέ; Έχει άριστες σχέσεις με τον Μακρόν, όπως ίσως ξέρετε.

- Π. Μπ. Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, οπότε ανυπομονώ. Ελπίζω πάντως να τα πάει καλύτερα από τον Μακρόν. Τον αγαπώ τον Μακρόν, και τον γνωρίζω προσωπικά, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ίσως ανακάμψει κάποια μέρα διότι είναι εξαιρετικά ευφυής. Έχω κάποιες ελπίδες ακόμα για αυτόν, εξάλλου θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του για ακόμα δυόμιση χρόνια. Ελπίζω να τα καταφέρει. Στην αρχή ήταν εξαιρετικός, αλλά στην πορεία κάπως χάθηκε. Είναι λυπηρό.

- Υπάρχει όμως άλλη εναλλακτική αυτή τη στιγμή στη Γαλλία;

- Όχι, όχι, δεν υπάρχει. Καθόλου. Κανένας απολύτως. Όχι. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι πολύ νέος και είναι καλός κυρίως στην επικοινωνία. Δεν έχει όμως υπόβαθρο. Στη δεξιά έχουμε κάποιους πιθανούς ηγέτες, αλλά δεν είμαι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να επικρατήσει. Στην αριστερά κανέναν. Η γαλλική αριστερά είναι νεκρή. Και ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να επιστρέψει, αλλά εκτιμώ ότι δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, κάποιον που θα είναι δημοφιλής. Ίσως το πρόσωπο αυτό να είναι ο Édouard Philippe, αλλά και πάλι δεν είμαι βέβαιος.

Παρένθεση

Μένω λίγο ακόμα στη Γαλλία πριν έρθει αυτή στην Αθήνα, για να σημειώσω τη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Κυρανάκης

με την ομόλογό του Clara Chappaz, όπου συζήτησαν για την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Από πλευράς μου σημειώνω ότι μπορεί η κ. Chappaz να έχει εκ δεξιών κι αριστερών της πιτσιρικάδες συμβούλους, όμως εμείς διαθέτουμε πιτσιρικά υπουργό.

Κλείνει η παρένθεση.

Δείπνο

Ανεβασμένος μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις από τις εσωκομματικές στο ΠΑΣΟΚ και το Γκάζι live του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται και ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεξιώθηκε τους 31 βουλευτές του. Ο χώρος ήταν ο ίδιος με αυτόν που έκανε την ανανέωση των όρκων του ο Πατέλης προ μερικών εβδομάδων και τον βάζω στο ημερολόγιο, όχι μόνο για την ωραία ατμόσφαιρα, φαγητό κλπ κλπ αλλά και για το άνετο πάρκινγκ.

Το δείπνο ήταν μες την καλή χαρά καθώς νωρίτερα η Opinion (Action24) ενημέρωνε πως ο Ανδρουλάκης είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός!

Καθόλου λίγο, για έναν πολιτικό που πέρασε δια πυρός και σιδήρου μετά τις χαμηλές πτήσεις στις ευρωεκλογές, αλλά στη συνέχεια βρήκε νικητής στην εσωκομματική.

Τις λεπτομέρειες της ίδιας δημοσκόπησης

που οφείλεται δηλαδή η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, θα τις μελετήσει με το επιτελείο του αργότερα. Προς το παρόν έχει κάθε δικαίωμα να χαρεί τη δημοφιλία.

Τί μένει;

Εν τω μεταξύ στην αξιωματική αντιπολίτευση

Το κλίμα είναι το εξής:

Εάν αποσυνθέσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν η Ράνια, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.

Που σημαίνει, άμα έχεις αυτούς, τον ξαναφτιάχνεις;

Ιδού το ερώτημα των επόμενων δημοσκοπήσεων. Προς το παρόν τοδικομαςκινημα του Κασσελάκη

κάνει ντεμπούτο με 6,5% (Real Polls). Λέτε να το μετανιώσει η Έλενα Ακρίτα που επέλεξε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:55

Παπαθανάσης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ύψους 22,4 δισ. ευρώ

18:51

Ideal Holdings: Δωρεάν διάθεση 253.000 ιδίων μετοχών σε 10 δικαιούχους

18:50

Κυβέρνηση Όρμπαν: Δεν θα δεχτούμε «ούτε έναν μετανάστη»

18:49

Παπαστεργίου: Προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΙ εργοστάσιο «Pharos»

18:46

Ενισχύσεις 3,8 δισ. ευρώ για τους αγρότες στο 2025 - Ποιες πληρωμές απομένουν

18:33

Επικοινωνία Τραμπ με Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για την Ουκρανία

18:26

Κύκλοι ΥΠΕΝ: Πλήρης δικαίωση Μητσοτάκη η πρόταση Κομισιόν για αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ

18:24

ΧΑ: Οριακές απώλειες σε υποτονικό κλίμα, εν αναμονή Fed

18:20

ΑΔΜΗΕ: Στα 344,8 εκατ. ευρώ τα έσοδα 9μηνου - Στα 242,3 εκατ. τα EBITDA

18:16

Παπασταύρου για CCS: Συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, χωρίς μείωση της ανταγωνιστικότητας

18:08

Κυρανάκης: Διαγωνισμός για 15 νέους συρμούς του μετρό ως τον Φεβρουάριο

18:00

ΕΔΕΥΕΠ: Σύσταση επιτροπής παρακολούθησης για το στρατηγικό έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

17:53

Μητσοτάκης για κατάργηση προσωπικής διαφοράς: Τέλος το «παίρνω αύξηση αλλά δεν τη βλέπω»

17:46

Θεοχάρης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αναδυόμενο ενεργειακό και επενδυτικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης

17:43

Ιαπωνία: Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην επαρχία Χοκάιντο

17:40

Μητσοτάκης: Συζήτηση την Πέμπτη με τον Ηλία Κανέλλη σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών

17:37

Αγροτικός Τομέας 2026: Η χρονιά της «Βίαιης Ενηλικίωσης»

17:29

Χρυσός: Παγκόσμια αύξηση της παράνομης εξόρυξης λόγω του ράλι των τιμών

17:19

Τι είναι η «υπεργρίπη»: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε

17:18

Σαρκοζί: Οξείς χαρακτηρισμοί κατά Μακρόν και λόγια συμπάθειας για Λεπέν στο βιβλίο του

17:07

Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΠΑ θα συζητήσουν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση

17:02

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και όχι οι λαθρέμποροι

17:02

Αυτές είναι οι λέξεις του 2025

16:58

Ρωσία: Εισαγγελείς ζήτησαν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής NCH Capital

16:58

ΑΑΔΕ: Ανάκληση γνωστού αλκοολούχου ποτού λόγω πιθανής παρουσίας θραυσμάτων γυαλιού

16:57

The Information: Η DeepSeek κατασκευάζει νέο μοντέλο ΑΙ με απαγορευμένα τσιπ της Nvidia

16:49

Wall Street: Σε στάση αναμονής περιμένοντας Fed και Πάουελ

16:35

Αγαπηδάκη: Αλλάζει σελίδα η δημόσια υγεία - Ποια προγράμματα πρόληψης έρχονται, διασφαλισμένη η χρηματοδότηση

16:33

Σκέρτσος: Η τηλεματική κάρτα αναπηρίας γίνεται επιτέλους πράξη

16:28

ΗΠΑ: Με τον χαμηλότερο ρυθμό από τα μέσα του 2021 αυξήθηκε το εργασιακό κόστος