INSIDE OUT

Τι θυμίζουν οι απαντήσεις του Μπρυκνέρ; - Καταλληλότερος ο Κυριάκος, αλλά δημοφιλέστερος ο Ανδρουλάκης

Μαρία Νταλιάνη
14-11-2024 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι θυμίζουν οι απαντήσεις του Μπρυκνέρ; - Καταλληλότερος ο Κυριάκος, αλλά δημοφιλέστερος ο Ανδρουλάκης

Καθώς το φθινόπωρο βαθαίνει προχωρώντας στον χειμώνα, αναρωτιέμαι αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος έχει κάπου κρυμμένο ένα εσωτερικό κουμπί το οποίο του επιτρέπει να επιστρέφει τόσο αποτελεσματικά από τη συζήτηση για τον προσωπικό γιατρό στη Βουλή, στη συνάντηση με τον Αλίεφ, από την αχάραγη συνέντευξη στο Bloomberg, στην COP29, κι από τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημήτριο, σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα-φιλόσοφο Πασκάλ Μπρυκνέρ (Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα, το πιο γνωστό του στην Ελλάδα).

Ίσως παίρνει δύναμη απ’ τις δημοσκοπήσεις που δεν λυγίζουν.

Ίσως η θέση που κατέχει να είναι ο ρόλος της ζωής του.

Ο Μπρυκνέρ στην Κ. Ανέστη

Σταματάω την εκ του προχείρου αμπελοφιλοσοφία για τις χάρες του Πρωθυπουργού που εξακολουθεί ν’ ανθίζει πολιτικά παρά τις αντιξοότητες, και περνάω στη θαυμάσια συνέντευξη της Κατερίνας Ανέστη στον Μπρυκνέρ (iefimerida).

-Την Πέμπτη θα συνομιλήσετε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη για τα μεγάλα γεωπολιτικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας. Τον γνωρίζετε, τον έχετε συναντήσει ποτέ; Έχει άριστες σχέσεις με τον Μακρόν, όπως ίσως ξέρετε.

- Π. Μπ. Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, οπότε ανυπομονώ. Ελπίζω πάντως να τα πάει καλύτερα από τον Μακρόν. Τον αγαπώ τον Μακρόν, και τον γνωρίζω προσωπικά, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ίσως ανακάμψει κάποια μέρα διότι είναι εξαιρετικά ευφυής. Έχω κάποιες ελπίδες ακόμα για αυτόν, εξάλλου θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του για ακόμα δυόμιση χρόνια. Ελπίζω να τα καταφέρει. Στην αρχή ήταν εξαιρετικός, αλλά στην πορεία κάπως χάθηκε. Είναι λυπηρό.

- Υπάρχει όμως άλλη εναλλακτική αυτή τη στιγμή στη Γαλλία;

- Όχι, όχι, δεν υπάρχει. Καθόλου. Κανένας απολύτως. Όχι. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι πολύ νέος και είναι καλός κυρίως στην επικοινωνία. Δεν έχει όμως υπόβαθρο. Στη δεξιά έχουμε κάποιους πιθανούς ηγέτες, αλλά δεν είμαι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να επικρατήσει. Στην αριστερά κανέναν. Η γαλλική αριστερά είναι νεκρή. Και ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να επιστρέψει, αλλά εκτιμώ ότι δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, κάποιον που θα είναι δημοφιλής. Ίσως το πρόσωπο αυτό να είναι ο Édouard Philippe, αλλά και πάλι δεν είμαι βέβαιος.

Παρένθεση

Μένω λίγο ακόμα στη Γαλλία πριν έρθει αυτή στην Αθήνα, για να σημειώσω τη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Κυρανάκης

με την ομόλογό του Clara Chappaz, όπου συζήτησαν για την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Από πλευράς μου σημειώνω ότι μπορεί η κ. Chappaz να έχει εκ δεξιών κι αριστερών της πιτσιρικάδες συμβούλους, όμως εμείς διαθέτουμε πιτσιρικά υπουργό.

Κλείνει η παρένθεση.

Δείπνο

Ανεβασμένος μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις από τις εσωκομματικές στο ΠΑΣΟΚ και το Γκάζι live του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται και ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεξιώθηκε τους 31 βουλευτές του. Ο χώρος ήταν ο ίδιος με αυτόν που έκανε την ανανέωση των όρκων του ο Πατέλης προ μερικών εβδομάδων και τον βάζω στο ημερολόγιο, όχι μόνο για την ωραία ατμόσφαιρα, φαγητό κλπ κλπ αλλά και για το άνετο πάρκινγκ.

Το δείπνο ήταν μες την καλή χαρά καθώς νωρίτερα η Opinion (Action24) ενημέρωνε πως ο Ανδρουλάκης είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός!

Καθόλου λίγο, για έναν πολιτικό που πέρασε δια πυρός και σιδήρου μετά τις χαμηλές πτήσεις στις ευρωεκλογές, αλλά στη συνέχεια βρήκε νικητής στην εσωκομματική.

Τις λεπτομέρειες της ίδιας δημοσκόπησης

που οφείλεται δηλαδή η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, θα τις μελετήσει με το επιτελείο του αργότερα. Προς το παρόν έχει κάθε δικαίωμα να χαρεί τη δημοφιλία.

Τί μένει;

Εν τω μεταξύ στην αξιωματική αντιπολίτευση

Το κλίμα είναι το εξής:

Εάν αποσυνθέσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν η Ράνια, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.

Που σημαίνει, άμα έχεις αυτούς, τον ξαναφτιάχνεις;

Ιδού το ερώτημα των επόμενων δημοσκοπήσεων. Προς το παρόν τοδικομαςκινημα του Κασσελάκη

κάνει ντεμπούτο με 6,5% (Real Polls). Λέτε να το μετανιώσει η Έλενα Ακρίτα που επέλεξε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:56

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Οικονομική ανάπτυξη με αισθητή αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών

13:54

Πυρκαγιά στην Παλαιοκαμάριζα Κερατέας - Μήνυμα του 112

13:49

Υπόθεση Novartis: Την ενοχή των Κελέση - Σαράφη για ψευθείς καταθέσεις ζήτησε η εισαγγελέας

13:43

Κεραμέως: Προς όφελος εργαζομένων και επιχειρήσεων οι αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο

13:34

ΔΥΠΑ: 161 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Σεπτέμβριο

13:23

Η CrediaBank θέτει σε λειτουργία λύση διαχείρισης κινδύνου της Profile

13:23

Bloomberg: Η ΕΕ θα προτείνει την άρση δασμών στις ΗΠΑ για να ικανοποιήσει τον Τραμπ

13:13

Sky express: Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις της Πέμπτης

13:04

Κυρανάκης: Σταδιακή κατάργηση των τρόλεϊ και 24ωρο Μετρό τα Σάββατα από 13 Σεπτεμβρίου

12:57

Αύξηση 31,6% στις οικοδομικές άδειες τον Μάιο

12:42

ACEA προς Κομισιόν: «Είμαστε απογοητευμένοι από την έλλειψη ρεαλιστικού σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση»

12:41

Παρουσιάστηκε η εφαρμογή Mystreet - Μητσοτάκης: Θα βάλει τάξη σε δρόμους και πλατείες

12:40

Δανία: Κάλεσε τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ έπειτα από «απόπειρες ανάμειξης» στη Γροιλανδία

12:31

Όλα για το σχολείο σε ένα μέρος: Ποικιλία, ευκολία και ευελιξία

12:27

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει Deutsche Bank και Commerzbank λόγω υπεραπόδοσης - «Βουτιά» των μετοχών

12:16

Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ επιστρέφουν στο Ιράν

12:04

The Birth Center: Ξεκινά η λειτουργία του πρώτου ανεξάρτητου Κέντρου Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα

11:58

Επανέναρξη των διαδικασιών της Βουλής με κοινοβουλευτικό και νομοθετικό έργο

11:58

Η Γαλλία έχει ήδη χάσει το «στοίχημα» της δημοσιονομικής εξυγίανσης

11:51

Παπασταύρου: «Χώρος» για μείωση των τιμολογίων Σεπτεμβρίου - Μέτρα για ρευματοκλοπές

11:44

Γερμανία: Πτώση στο καταναλωτικό κλίμα για τρίτο σερί μήνα

11:35

Καφούνης (ΕΣΕΕ): «Πλήρως κοστολογημένες» προτάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων ενόψει ΔΕΘ

11:27

ΧΑ: Πιέσεις στις τράπεζες, stock picking σε large και mid caps

11:23

Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027

11:18

Νετανιάχου: Αναγνωρίζει για πρώτη φορά τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου

11:09

Η Intel άνοιξε την όρεξη στον Λευκό Οίκο - Μελετά μερίδια σε αμυντικές εταιρείες

11:04

ΥΠΕΘΟ: Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 186,7 εκατ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία

10:52

Lego: Ρεκόρ εσόδων και κερδών το α' εξάμηνο χάρη σε νέα προϊόντα

10:48

Πλεύρης: Έρχεται κατάργηση νομιμοποίησης μεταναστών στα 7 έτη

10:42

Γαλλία - δημοσκόπηση: Οι περισσότεροι θέλουν διάλυση της Βουλής και νέες εκλογές