INSIDE OUT

Τι θυμίζουν οι απαντήσεις του Μπρυκνέρ; - Καταλληλότερος ο Κυριάκος, αλλά δημοφιλέστερος ο Ανδρουλάκης

Μαρία Νταλιάνη
14-11-2024 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι θυμίζουν οι απαντήσεις του Μπρυκνέρ; - Καταλληλότερος ο Κυριάκος, αλλά δημοφιλέστερος ο Ανδρουλάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καθώς το φθινόπωρο βαθαίνει προχωρώντας στον χειμώνα, αναρωτιέμαι αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος έχει κάπου κρυμμένο ένα εσωτερικό κουμπί το οποίο του επιτρέπει να επιστρέφει τόσο αποτελεσματικά από τη συζήτηση για τον προσωπικό γιατρό στη Βουλή, στη συνάντηση με τον Αλίεφ, από την αχάραγη συνέντευξη στο Bloomberg, στην COP29, κι από τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημήτριο, σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα-φιλόσοφο Πασκάλ Μπρυκνέρ (Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα, το πιο γνωστό του στην Ελλάδα).

Ίσως παίρνει δύναμη απ’ τις δημοσκοπήσεις που δεν λυγίζουν.

Ίσως η θέση που κατέχει να είναι ο ρόλος της ζωής του.

Ο Μπρυκνέρ στην Κ. Ανέστη

Σταματάω την εκ του προχείρου αμπελοφιλοσοφία για τις χάρες του Πρωθυπουργού που εξακολουθεί ν’ ανθίζει πολιτικά παρά τις αντιξοότητες, και περνάω στη θαυμάσια συνέντευξη της Κατερίνας Ανέστη στον Μπρυκνέρ (iefimerida).

-Την Πέμπτη θα συνομιλήσετε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη για τα μεγάλα γεωπολιτικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας. Τον γνωρίζετε, τον έχετε συναντήσει ποτέ; Έχει άριστες σχέσεις με τον Μακρόν, όπως ίσως ξέρετε.

- Π. Μπ. Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, οπότε ανυπομονώ. Ελπίζω πάντως να τα πάει καλύτερα από τον Μακρόν. Τον αγαπώ τον Μακρόν, και τον γνωρίζω προσωπικά, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ίσως ανακάμψει κάποια μέρα διότι είναι εξαιρετικά ευφυής. Έχω κάποιες ελπίδες ακόμα για αυτόν, εξάλλου θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του για ακόμα δυόμιση χρόνια. Ελπίζω να τα καταφέρει. Στην αρχή ήταν εξαιρετικός, αλλά στην πορεία κάπως χάθηκε. Είναι λυπηρό.

- Υπάρχει όμως άλλη εναλλακτική αυτή τη στιγμή στη Γαλλία;

- Όχι, όχι, δεν υπάρχει. Καθόλου. Κανένας απολύτως. Όχι. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι πολύ νέος και είναι καλός κυρίως στην επικοινωνία. Δεν έχει όμως υπόβαθρο. Στη δεξιά έχουμε κάποιους πιθανούς ηγέτες, αλλά δεν είμαι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να επικρατήσει. Στην αριστερά κανέναν. Η γαλλική αριστερά είναι νεκρή. Και ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να επιστρέψει, αλλά εκτιμώ ότι δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, κάποιον που θα είναι δημοφιλής. Ίσως το πρόσωπο αυτό να είναι ο Édouard Philippe, αλλά και πάλι δεν είμαι βέβαιος.

Παρένθεση

Μένω λίγο ακόμα στη Γαλλία πριν έρθει αυτή στην Αθήνα, για να σημειώσω τη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Κυρανάκης

με την ομόλογό του Clara Chappaz, όπου συζήτησαν για την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Από πλευράς μου σημειώνω ότι μπορεί η κ. Chappaz να έχει εκ δεξιών κι αριστερών της πιτσιρικάδες συμβούλους, όμως εμείς διαθέτουμε πιτσιρικά υπουργό.

Κλείνει η παρένθεση.

Δείπνο

Ανεβασμένος μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις από τις εσωκομματικές στο ΠΑΣΟΚ και το Γκάζι live του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται και ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεξιώθηκε τους 31 βουλευτές του. Ο χώρος ήταν ο ίδιος με αυτόν που έκανε την ανανέωση των όρκων του ο Πατέλης προ μερικών εβδομάδων και τον βάζω στο ημερολόγιο, όχι μόνο για την ωραία ατμόσφαιρα, φαγητό κλπ κλπ αλλά και για το άνετο πάρκινγκ.

Το δείπνο ήταν μες την καλή χαρά καθώς νωρίτερα η Opinion (Action24) ενημέρωνε πως ο Ανδρουλάκης είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός!

Καθόλου λίγο, για έναν πολιτικό που πέρασε δια πυρός και σιδήρου μετά τις χαμηλές πτήσεις στις ευρωεκλογές, αλλά στη συνέχεια βρήκε νικητής στην εσωκομματική.

Τις λεπτομέρειες της ίδιας δημοσκόπησης

που οφείλεται δηλαδή η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, θα τις μελετήσει με το επιτελείο του αργότερα. Προς το παρόν έχει κάθε δικαίωμα να χαρεί τη δημοφιλία.

Τί μένει;

Εν τω μεταξύ στην αξιωματική αντιπολίτευση

Το κλίμα είναι το εξής:

Εάν αποσυνθέσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν η Ράνια, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.

Που σημαίνει, άμα έχεις αυτούς, τον ξαναφτιάχνεις;

Ιδού το ερώτημα των επόμενων δημοσκοπήσεων. Προς το παρόν τοδικομαςκινημα του Κασσελάκη

κάνει ντεμπούτο με 6,5% (Real Polls). Λέτε να το μετανιώσει η Έλενα Ακρίτα που επέλεξε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:26

ΔΑΑ: Αύξηση 4,5% στην επιβατική κίνηση στο εξάμηνο - Στα 168,5 εκατ. το προσαρμοσμένο EBITDA

18:18

Πιερρακάκης: «Η Επ. Κεφαλαιαγοράς προστατεύει την εμπιστοσύνη για την οικονομία»

17:58

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης

17:55

Booking: Έχασε δικαστική μάχη κατά του βέτο της ΕΕ για την εξαγορά της ETraveli

17:53

Νετανιάχου: Το καθεστώς του Ιράν είναι «στα πρόθυρα της κατάρρευσης»

17:42

Χρηματιστήριο: Χτίζει... «οχυρό» στις 2.700 μονάδες - Εκτόξευση του τζίρου

17:40

Βρετανία: Η αστυνομία ξεκινά ποινική έρευνα σε βάρος του Reform UK για παραβίαση του εκλογικού νόμου

17:37

Ο ΔΟΑΕ έκλεισε τον συριακό φάκελο - Δηλώνει ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση

17:35

Meta: «Άλμα» 5% της μετοχής καθώς ο νέος AI agent Muse ενθουσιάζει την αγορά

17:33

Τσίπρας: «Αν βγούμε πρώτοι θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να καταρτίσουμε κυβέρνηση»

17:30

Τουρνάς στη Βουλή: Στοιχεία για τα οχήματα που διαθέτει σήμερα η Πυροσβεστική, την ηλικιακή και χωροταξική κατανομή τους

17:21

Μπέρναμ: «Οι κυρώσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι η Βρετανία έχει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή»

17:09

Γερμανία: Η Ρωσία εξοπλίζεται πέραν των αναγκών της για τον πόλεμο εναντίον του Κιέβου

17:02

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Δεν σκοπεύουμε να «εκτοπίσουμε» κανέναν από τη Γάζα

16:59

Πηγές Υπ. Μετανάστευσης: Αύξηση της νόμιμης μετανάστευσης το πρώτο 8μηνο

16:55

11 Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση Τσιόδρα για την ενίσχυση παραγωγής προϊόντων «Made in EU»

16:48

Συρία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε έκρηξη σε αποθήκη όπλων στην Ιντλίμπ

16:47

Wall Street: To «100άρι» πετρέλαιο ρίχνει τους δείκτες

16:45

Eurostat: Πάνω από 10 άλλες χώρες της ΕΕ οι αποδοχές των Ελλήνων - Άλμα +30% σε σχέση με το 2019

16:43

EE: Νέοι και απλούστεροι κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις

16:30

Ο Νετανιάχου μηνύει τη Haaretz - «Προειδοποιήθηκε για την επίθεση της Χαμάς το 2023»

16:29

Δίκη για Τέμπη: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις συγγενών των μηχανοδηγών αμαξοστοιχίας - Την Δευτέρα η επόμενη συνεδρίαση

16:25

Μήνυμα Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για θαλάσσιες ζώνες: «Συμφωνίες βάσει Διεθνούς Δικαίου»

16:24

Κτηματολόγιο: Τα λάθη που μπορούν να μπλοκάρουν μια μεταβίβαση - Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες

16:23

4 φθινοπωρινά ταξίδια στην Ευρώπη πέρα από τα κλασικά

16:21

Όταν η επιχειρηματική ισχύς γίνεται μοχλός πίεσης προς τη νομοθετική εξουσία

16:07

Μαρινάκης: Η χώρα διανύει «μια από τις πιο επίμονες περιόδους ανόδου των τιμών»

16:00

Green Ports - Zimmerman: Στρατηγική συνεργασία για ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές υπηρεσίες

15:46

H Μόσχα είναι ανοικτή στην ανάπτυξη σχέσεων με τη Βουδαπέστη παρά την απέλαση διπλωματών της

15:33

Από την ολοκλήρωση στην αξιοποίηση: Το Κτηματολόγιο στη νέα ψηφιακή εποχή