INSIDE OUT

Μια άλλη Βουλή ξημερώνει - Οι σίγουροι, κι αυτοί που το σκέφτονται - Τρώει «ξύλο» ο Πολάκης

Μαρία Νταλιάνη
11-11-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια άλλη Βουλή ξημερώνει - Οι σίγουροι, κι αυτοί που το σκέφτονται - Τρώει «ξύλο» ο Πολάκης

Μια νέα Βουλή έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα ο ΠτΒ Κώστας Τασούλας. Η ανεξαρτητοποίηση τεσσάρων βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (Ραλλία Χρηστίδου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Πέτρος Παππάς) θα συνοδευτεί από άλλο ένα κύμα με πιθανούς τους εξής τέσσερις: Θ. Τζάκρη, Γ. Πούλου, Γ. Γαβρήλος και Γ. Σαρακιώτης. Με οκτώ λιγότερους βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει αυτόματα τα σκήπτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρίζοντας 4ο πολιτειακό παράγοντα τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τα προνόμια

Τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κυρίως Κοινοβουλευτικά.

1ον ο τίτλος του επικεφαλής: «O πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη K.O. που δεν μετέχει στην κυβέρνηση αποκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που του αναγνωρίζει o Κανονισμός της Βουλής και οι κείμενες διατάξεις», αναφέρει το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής.

2ον, η θεσμική του σημασία: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι είναι ο τέταρτος κατά σειρά (μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής) πολιτειακός παράγοντας.

3ον στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχει τυπικά το επιπρόσθετο δικαίωμα (άρθρο 143) να ζητήσει τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων προ Ημερησίας Διατάξεως, με τους αρχηγούς των δεύτερου, τρίτου και τέταρτου κόμματος της αντιπολίτευσης να έχουν από μία. Θεωρητικά, επίσης, τυγχάνει μεγαλύτερης ανοχής έναντι των αρχηγών των μικρότερων κομμάτων κάθε φορά που υπερβαίνει τον χρόνο ομιλίας στις συνεδριάσεις, ενώ είθισται και ο εκάστοτε πρωθυπουργός να έχει λεκτικές μονομαχίες μόνο μαζί του. Επίσης, διαθέτει –άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής– το δικαίωμα να ορίσει ως και τρεις Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, όσους και ο πρωθυπουργός. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων, μόνο έως δύο.

Αλλάζει ο χάρτης της Βουλής

Με την αποχώρηση οκτώ βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανεβαίνουν σε 22, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελούν την τέταρτη «κοινοβουλευτική ομάδα» μετά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες τότε ίσως άλλοι 2 έως 4 βουλευτές φύγουν από το μαντρί της Κουμουνδούρου σε επόμενο χρόνο: η Έλενα Ακρίτα, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Ράνια Θρασκιά και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Εάν φύγουν έστω δύο, τότε υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός για δημιουργία άλλης μιας κοινοβουλευτικής ομάδας- το περίφημο κόμμα Κασσελάκη.

Ωστόσο το βήμα είναι μεγάλο. Και το πολιτικό bullying για όσους φύγουν, ακόμα μεγαλύτερο. Εκτός από αλλαγές στον χάρτη της Βουλής όμως, έχει αλλάξει σχεδόν και ο χάρτης της οργανωμένης βάσης του κόμματος καθώς μετά το Γκάζι υπάρχουν δεκάδες παραιτήσεις στελεχών και μελών ιδιαίτερα στην Αθήνα, και σε περιοχές όπως η Χαλκιδική.

Έχει σχέδιο;

Η απόσταση του Στέφανου Κασσελάκη εντός ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι χαοτική. Ποιο είναι το πολιτικό του σχέδιο; Τί λέει στον κόσμο; Αυτή είναι η βασική ερώτηση όχι μόνο των βουλευτών, αλλά και των στελεχών, και της οργανωμένης βάσης που καταρχήν αποφάσισε να κόψει με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα πρωτοφανή έγιναν στο Έκτακτο Συνέδριο. Έχει πόρους; Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημα. Η οργάνωση ενός νέου πολιτικού φορέα είναι δύσκολη υπόθεση και οι επόμενες εκλογές αργούν. Όταν περάσει ο θυμός από την άνευ προηγουμένου μεταχείριση εκλεγμένων Συνέδρων έξω από το Γκάζι live, αυτά τα ερωτήματα θα μπουν εμφατικά στο τραπέζι. Από αυτά τα ερωτήματα και τις απαντήσεις που θα δοθούν το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως θα προκύψουν και οι επόμενες κινήσεις των βουλευτών που απαιτούνται (τουλάχιστον άλλοι δύο) ώστε να προκύψει κόμμα Κασσελάκη και στη Βουλή.

Ραντεβού στα δικαστήρια

Την επόμενη μέρα του Συνεδρίου οι δύο πλευρές δίνουν ραντεβού στα δικαστήρια. Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν εκτός Συνεδρίου, έχουν κάνει μηνυτήριες αναφορές κι ετοιμάζουν κι άλλες κινήσεις, με αποδέκτες εισαγγελείς. Καταγγέλλουν ότι ενώ οι εκλογές έγιναν με κάθε τυπικότητα, δεν τους επετράπει η είσοδος στο συνέδριο με αποτέλεσμα οι κρίσιμες ψηφοφορίες για Προεδρείο και επικύρωση της υποψηφιοτήτων, να περάσουν από 600-800 παρόντες των «87»+ Πολάκης+ Νίκος Παππάς. Οι μηνυτήριες αναφορές έχουν γίνει κατά της Γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και μελών της Επιτροπής που έκρινε τους εκλεγμένους Συνέδρους.

Στον αντίποδα, η άλλη πλευρά, απάντησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το Πόθεν Έσχες Κασσελάκη.

Η διαφορά

Τα όσα έγιναν στο Γκάζι και στο περίφημο Έκτακτο Συνέδριο έχουν ήδη γραφτεί στην ιστορία του κόμματος.

Πρόεδρος του Συνεδρίου ο Γιάννης Μαντζουράνης, ένα πρόσωπο γνωστό στην αριστερά και στο ΠΑΣΟΚ, που έγινε ευρύτερα γνωστό από την ανάμιξή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών. Όπως ανακοίνωσε, οι Σύνεδροι ήταν 4.282.

  • Απάντηση κ. Γιάννη Μαντζουράνη στο insider.gr:

Ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης, σε απάντησή του προς το insider.gr για το άνωθεν σχόλιο, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σήμερα, 11-11-2024 σε δημοσίευμα με τίτλο 'Η διαφορά', που υπογράφει η δημοσιογράφος Μαρία Νταλιάνη στο Insider.gr αναφέρονται και τα εξής:

'Πρόεδρος του Συνεδρίου ο Γιάννης Μαντζουράνης, ένα πρόσωπο γνωστό στην αριστερά και στο ΠΑΣΟΚ, που έγινε ευρύτερα γνωστό από την ανάμιξή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών. Όπως ανακοίνωσε, οι Σύνεδροι ήταν 4.282.'

Το αναγραφόμενο ότι καταδικάσθηκα σε φυλάκιση 18 μηνών είναι απολύτως αναληθές. Και αυτό, γιατί ουδέποτε καταδικάσθηκα για οποιαδήποτε πράξη. Αντίθετα, με σύμφωνη Εισαγγελική Πρόταση, εκδόθηκε η με αριθμό 3288/1999 αμετάκλητη Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών και απηλλάγην από κάθε κατηγορία, ενώ η σε βάρος μου ποινική δίωξη καθώς και η προφυλάκισή μου κρίθηκαν παράνομες λόγω υπέρβασης εξουσίας».

Συνέχεια δημοσιεύματος

Η πλευρά Κασσελάκη όμως υποστηρίζει ότι με στοιχεία από όλες τις Οργανώσεις Μελών εκλέχτηκαν 3.476 Σύνεδροι, εκ των οποίων οι 1.938 ήταν υποστηρικτές του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχαν περίπου 350 ex officio Σύνεδροι (βουλευτές, μέλη ΚΕ, κλπ) καταγγέλλουν ότι προκύπτει μια διαφορά σχεδόν 500 Συνέδρων που δεν δικαιολογείται.

Ο ίδιος ο Μαντζουράνης είπε τα εξής (ΕΡΤ). «Δεν ήταν μεγάλος ο αριθμός από ό,τι ενθυμούμαι, όσων δεν μπήκαν στο συνέδριο. Δεν είμαι σίγουρος. Δεν θέλω να πάρω ευθύνη. Ήταν γύρω στους 100. Αυτοί ήθελαν, ερχόμενοι μαζί με τον κ. Κασσελάκη, σώνει και καλά να μπουν μέσα. Δεν είχαν διαπίστευση και δεν μπήκανε και δημιουργήθηκαν επεισόδια».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εκτός Συνεδρίου, οι πόρτες άνοιξαν με το σταγονόμετρο και μπήκαν κάποιοι μετά τις δέκα το βράδυ, στον επάνω χώρο της αίθουσας που δεν επικοινωνούσε με το Προεδρείο. Όμως οι κρίσιμες ψηφοφορίες είχαν ήδη γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε εκλογές νέου Προέδρου σε δύο εβδομάδες.

Και έχει αν επιλέξει μεταξύ αυτών.

Τρώει ξύλο

Από τους τέσσερις πάντως, αυτός που τρώει το περισσότερο «ξύλο» στα σόσιαλ είναι ο Παύλος ο Πολάκης. Απλά μέλη που τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκουν κάθε πιθανό και απίθανο επίθετο να τον χαρακτηρίσουν, μετά τη διαρροή μηνύματος

από το οποίο προκύπτει πως έβαλε από πλαϊνή πόρτα με σύνθημα και παρασύνθημα δικούς του στο Συνέδριο.

Κι ενώ νόμιζα πως θα ήταν ο αγαπημένος των Κασσελίστας, τον στέλνουν στο πυρ το εξώτερον. Ο νέος αγαπημένος είναι ο Απόστολος Γκλέτσος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:59

Γαλλία: Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι απειλή για το Ισραήλ και την Ευρώπη

15:41

Κλείνει ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα», στις 18:00, με εντολή της ΕΛΑΣ

15:32

Παπασταύρου: Η ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία είναι κρίσιμες για κάθε χώρα και ειδικότερα για την Ελλάδα

15:25

Γεραπετρίτης: Συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

15:22

Ισραήλ: Η El Al Airlines ακύρωσε πτήσεις προς και από αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι την 23η Ιουνίου

15:15

Θεοδωρικάκος: Δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη κερδοσκοπία

15:08

Χριστοδουλίδης: Το Ιράν μας ζήτησε να μεταφέρουμε μήνυμα προς το Ισραήλ - Διαψεύδει η Τεχεράνη

15:00

Ηλεκτρισμός: Ποιες απειλές θα «γονάτιζαν» το σύστημα – Οι «ασπίδες» για επάρκεια τροφοδοσίας

14:47

Ιράν: Ισραηλινό χτύπημα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της χώρας - Προσωρινή διακοπή της παραγωγής

14:36

Θεσσαλονίκη: Δύο άτομα συνελήφθησαν για πώληση αλκοολούχων ποτών σε δύο 14χρονες

14:06

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο στρατιώτη στη Λωρίδα της Γάζας

13:57

Ελικόπτερο κατέπεσε στη μαρίνα Βουλιαγμένης

13:40

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) τη Δευτέρα

13:33

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η κατ΄οίκον διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

13:17

Στους δρόμους της Καλαμάτας το πρώτο λεωφορείο που «μιλάει» για την κλιματική αλλαγή

13:00

Φουντώνει η μάχη στις τηλεπικοινωνίες μετά την είσοδο της ΔΕΗ

12:48

Έφυγε απ' τη ζωή ο «μάγος» του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς

12:41

Ναυτιλία: Νέο κεφάλαιο για τον κλάδο των Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών στην Ελλάδα

12:27

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας

12:24

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι στοχοθέτησαν το Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους σε συντονισμό με το Ιράν

12:17

Ίος: Το νησί της αυθεντικότητας και της ισορροπίας

11:53

JP: Παρασκηνιακές κινήσεις του Ιράν για αμερικανική μεσολάβηση ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις

11:36

ΗΠΑ: «Μάχη» για να περάσει το φορολογικό νομοσχέδιο από τη Γερουσία

11:24

Boeing: Η αεροπορική βιομηχανία θα χρειαστεί 43.600 νέα αεροσκάφη τα επόμενα 20 χρόνια

11:08

Μητσοτάκης: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν έντονη ανησυχία

10:56

Αικατερινάρη: Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τεχνητή νοημοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις προτείνει ο ΣΕΒ

10:49

Ινδία: Ελικόπτερο με 6 επιβαίνοντες συνετρίβη στο κρατίδιο Ουταράχαντ

10:43

Ακίνητα: Ανοίγει πάλι η κάνουλα των στεγαστικών δανείων

10:33

ΣΥΡΙΖΑ: Με τις ψηφοφορίες για τις προγραμματικές θέσεις και το καταστατικό ολοκληρώνεται σήμερα το 5ο Συνέδριο

10:09

Τραμπ σε Ιράν: Αν δεχτούμε επίθεση θα ανταπαντήσουμε με πλήρη ισχύ