INSIDE OUT

Η τακτική των Αρχηγών για τους ευνοούμενους - Βαριά ονόματα στον Γιάννη Μανιάτη - Τα βέλη του Γαβριήλ προς ΝΔ

Μαρία Νταλιάνη
05-03-2024 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τακτική των Αρχηγών για τους ευνοούμενους - Βαριά ονόματα στον Γιάννη Μανιάτη - Τα βέλη του Γαβριήλ προς ΝΔ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την ασυμμετρία του πολιτικού σκηνικού αποτυπώνει και η νέα δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ), με τη Νέα Δημοκρατία να ατενίζει από ψηλά τους δύο ισοϋψείς δευτερότριτους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε ρηχό διψήφιο και οι δύο, αγκομαχούν να ξεφύγουν σε καθαρή δεύτερη θέση και να γίνουν πόλος δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική. Βέβαια οι τρεις μήνες που ακολουθούν είναι ικανό χρονικό διάστημα για να συμβούν διάφορα, αλλά όπως είπα χθες βράδυ σε μεγαλοεπενδυτή επισκέπτη στο Μαντείο, μεγαλύτερο φόβο έχει ο Κυριάκος από τις επιπτώσεις ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων, παρά από το πρέσινγκ των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Όμως τα ομόφυλα άφησαν το στίγμα τους και στο ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν περίπου το ένα -τρίτο της κοινοβουλευτικής τους δύναμης σ’ εκείνη την ψηφοφορία, την οποία θα επιθυμούσαν να ξεχάσουν για πάντα και οι ψηφοφόροι και η Εκκλησία. Όμως δυστυχώς το Πάσχα είναι μπροστά και μετά τα επεισόδια με Χρηστίδη, έχει διαφανεί τί θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάνε για Απρίλιο

Εάν συμφωνούν σε κάτι πάντως οι κ.κ. από την Κρήτη, Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, είναι στην όσο το δυνατόν αργότερα ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, με τους 42 υποψήφιους. Η επιλογή αυτή ευνοεί τους ευνοούμενους των Πολιτικών Αρχηγών που έχουν τον αέρα να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εξαμήνου, και χαντακώνει τους υπόλοιπους οι οποίοι θα έχουν περίπου ενάμιση μήνα. Το παιχνίδι γίνεται με διαρροές, εμφανίσεις με νόημα δίπλα σε υποψήφιους, φωτογραφικά ενσταντανέ κλπ, με στόχο η κομματική βάση να λάβει το μήνυμα.

Δυνατές παρουσίες

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ο Γιάννης Μανιάτης που παρουσίασε χθες βράδυ το βιβλίο του

έψησε το ψάρι στα χείλη του Προέδρου Ανδρουλάκη μέχρι να πει το ναι, αλλά τελικά το είπε. Η παρουσίαση του βιβλίου του μάζεψε όλο τον καλό τον κόσμο της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, ενώ, όπως θα έλεγαν και οι πούροι αριστεροί, δεν έλειψε και ο αμερικανικός παράγοντας στο πρόσωπο του αξιαγαπητου πρεσβευτή Τζωρτζ Τσούνη.

Στο πάνελ της παρουσίασης κάθισαν Στουρνάρας, Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη

και φυσικά ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και ο διαχρονικός καθ. του κλίματος στην Ελλάδα Χρ. Ζερεφός.

Πρώτη σειρά

Πολύ δυνατή και η πρώτη σειρά: από την μια πλευρά Ανδρουλάκης, Κατρίνης, Λιακούλη, Οδυσσέας, Γιάννης Μώραλης, και από την άλλη Τσούνης, Πικραμένος, Ιωαν Σαρμάς, Παπαστεργίου, Νίκος Χαρδαλιάς. Παρόν και ο Κώστας Λαλιώτης.

Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να βγει δεύτερο στις ευρωεκλογές και να εκλέξει 4 ευρωβουλευτές. Για τη θέση θα δώσουν την μάχη του σταυρού ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος (από πλεονεκτική θέση), ο υφιστάμενος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ακολουθούν Γιάννης Μανιάτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Ηλίας Κικίλιας, Σάκης Αρναούτογλου και θ’ ακολουθήσουν και αρκετοί ακόμα, αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν είπαμε τον Απρίλη.

Δυο όχι

Το ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται από πολλά. Εκτός από την προσωπικότητα του Αρχηγού που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να κάνει γκελ στην κοινωνία, υπάρχει και η εσωτερική γκρίνια για σειρά θεμάτων. Μετά το κάβο των ομόφυλων -η λατρεμένη Λιακούλη πάντως παραμένει στην θέση της παρά την αποχή-, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκαναν σαφές πως δεν έχουν πειστεί από την σκανδιναβική κωλοτούμπα στα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο Οδυσσέας με συνέντευξη (Στο Καρφί), είπε μάλιστα πως για το σκανδιναβικό δεν είχε ιδέα και περιμένει διευκρινήσεις στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ. Λογικά θα του τα εξηγήσει η Λιακούλη. Σε αντίθεση με τα ομόφυλα πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Νάντια και Οδυσσέας εναρμονίζονται με την άποψη της βάσης για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Μέσω zoom

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ο Κασσελάκης δεν έχει καμία πρόθεση να περνάει την ώρα του στην Κουμουνδούρου. Μετά την γιορτή μανταρινιού στην Αργολίδα, πήγε Αρκαδία με Τάιλερ και Φάρλι, και είπε δύο κουβέντες με zoom όταν τον κάλεσαν από το κόμμα. Η διαίσθησή του λέει ότι αγκαλιάζοντας υπερήλικες και βγάζοντας σέλφι, χτίζει καλύτερα το προφίλ του και εδραιώνεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Από μια άποψη δεν είναι κακό. Άλλωστε το κόμμα το άφησε στο Νίκο Παππά, άρα είναι σε καλά χέρια. Ο πρώην alter ego του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε επιτέλους στην θέση που πάντα ονειρευόταν.

Ο Γαβριήλ της Νέας Αριστεράς

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ ομφαλοσκοπούν και χάνονται, στη Νέα Αριστερά επενδύουν πολλά στην είσοδο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού πάντως προτιμά άλλου τύπου αντιπολίτευση από τις κορώνες σε κομματικά όργανα. Χθες τα ‘ριξε για το θέμα των προσωπικών email κατοίκων του εξωτερικού, οι οποίοι έλαβαν προεκλογικό μήνυμα από την γαλάζια Άννα-Μισέλ.

Με μακροσκελή ανάρτηση σημείωσε τα εξής:

-«Οι εγγραφές των κατοίκων εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους γίνονταν ηλεκτρονικά στο apodimoi.gov.gr. Για την ηλεκτρονική εγγραφή απαραίτητη ήταν η χρήση του προσωπικού email και σειράς άλλων στοιχείων. Όσοι και όσες κατήγγειλαν ότι έλαβαν -χωρίς συναίνεση- email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά στα εκλογικά μητρώα αποδήμων. Λίγη ώρα αφότου έλαβαν email από το ΥΠΕΣ, έλαβαν και από την κ. Ασημακοπούλου.

-Αυτή είναι μία προφανής -και αποκαλυπτική- γκάφα των χειριστών του email της ευρωβουλευτή της ΝΔ, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι «όλα έγινα με νόμιμο τρόπο». Χωρίς πρότερη συναίνεση από τους παραλήπτες των email, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος. Στους εκλογικούς καταλόγους που δίνονται στα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει ούτε email, ούτε τηλέφωνο των εγγεγραμμένων.

-Αν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που συμπληρώνονται στο gov.gr στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης στον δημόσιο τομέα» του επιτελικού κράτους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου σκανδάλου.

Αποκαλύφθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν άγαρμπα τα email ανθρώπων χωρίς την συναίνεσή τους. Μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του gov.gr δεν χρησιμοποιούνται για στοχευμένες και προσωποποιημένες διαφημίσεις στα social media; Ακριβώς ό,τι έκανε ο Τραμπ με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δηλαδή. Τίποτα λιγότερο».

Αουτς.

Στην Αρχή

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο θέμα είχε δύο σκέλη: το ένα, ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών δεν παρέχονται email σε υποψήφιους ή κόμματα, και το άλλο, ότι το θέμα θα ερευνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η ίδια η ευρωβουλευτής επίσης σε ανακοίνωσή της λέει ότι είναι ανοιχτή σε κάθε έρευνα.

Ο Κοντιάδης στην πολιτική

Χθες έγινε γνωστός ο ομόλογος του Γαβριήλ, στο νέο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη το οποίο επίσης θα διεκδικήσει έδρα στις ευρωεκλογές. Μετά από την εκλογική διαδικασία εξελέγη το Πολιτικό Συμβούλιο ( Μαρία Βασιλάκου, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μαριλένα Ηλιού, Γιώργος Ιωακειμίδης, Λευτέρης Ιωαννίδης, και Λευτέρης Παπαγιαννάκης),

ενώ Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης. Το Οργανωτικό πάει στον Ιωακειμίδη, διαχρονικό δήμαρχο Ρέντη και νυν αντιπολίτευση στον Χαρδαλιά της Περιφέρειας Αττικής.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:20

Χανταϊός: Ένας επιβάτης του MV Hondius βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στην Ταϊβάν

14:12

Σχοινάς: Στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης της νέας παραγωγικής Ελλάδας η υδατοκαλλιέργεια

14:04

Περιφερειακά αεροδρόμια: Το Πάσχα «κράτησε όρθια» την κίνηση

14:00

Τι αποκόμισε ο Τραμπ από το ταξίδι στην Κίνα

13:55

Δέκα τυχεροί της bwin γευματίζουν με τον κόουτς Μπαρτζώκα

13:42

Κοινωνική αντιπαροχή: Υπεγράφη η ΚΥΑ με τους όρους και τις ρήτρες

13:40

Cooke: Εντός 15 ημερών ολοκληρώνει την εξαγορά της Avramar, δεν αποκλείει νέα deals στην Ελλάδα

13:24

HAE: Επιταχύνουν την κατασκευή πετρελαιαγωγού που θα συμβάλει στην παράκαμψη του Ορμούζ

13:22

Παπασταύρου: «Διευρύνουμε τον Κάθετο Διάδρομο με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία»

13:18

Ο Iνδός μεγιστάνας Αντάνι πλήρωσε 18 εκατ. δολ. για να διευθετηθεί υπόθεση διαφθοράς στις ΗΠΑ

13:13

Διεθνής διάκριση της SOCIALDOO στα PR Week Global Awards στο Λονδίνο

13:11

ΕΑΕΕ: Αύξηση 3,5% στην παραγωγή ασφαλίσεων ζωής και υγείας το 2025

13:11

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ακαδημαϊκή υπεροχή με παγκόσμια εμβέλεια

13:10

Rebrain Greece London: Πάνω από 550 συμμετέχοντες εκδήλωσαν ενδιαφέρον επαναπατρισμού με την Alpha Bank ως εργοδότη

13:09

Laptop αγορά 2026: Ο απόλυτος οδηγός για να διαλέξεις το σωστό

13:08

Messinia Challenge 2026

13:07

Αγγλικά για ενήλικες: Πώς να ξεκινήσεις από το μηδέν

13:07

Elbisco: Η δικαστική εξέλιξη αφορά ένα μεμονωμένο μέρος της αναιρετικής διαδικασίας

13:04

Γεωργιάδης: 10.000 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ το ενοίκιο που εισπράττει από το Κτηματολόγιο η οικογένεια Ανδρουλάκη

12:58

Euroxx: Αναβαθμίζει σε overweight τον ΟΤΕ, ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 21,3 ευρώ

12:52

Μαρινάκης: «Για την "ψυχή" της ΝΔ δικαιούνται να ομιλούν μόνο όσοι δεν έφυγαν ποτέ»

12:48

TechLiving Zone: Προϊόντα ενέργειας και τεχνολογίας στα καταστήματα ΔΕΗ

12:44

ΔΕΔΔΗΕ: Νέο Κέντρο Διανομής στην Κερατέα

12:40

Η ΤτΕ στο mystery shopping της EIOPA

12:35

REMAX Ελλάς: Στο 3,7% η μέση αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων το 2025

12:21

«Βουτιά» άνω του 8% για το ασήμι, σχεδόν 3% για τον χρυσό

12:08

Εφορία: Έκρηξη 30% του αριθμού των οφειλετών τον Μάρτιο

12:01

Κλοιός πιέσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Πτώση έως και άνω του 3% για τις τράπεζες

11:53

Ζαχαράκη: «Έχω εκφραστεί υπέρ της κατάργησης των Πανελλαδικών»

11:41

Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή 205 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά