INSIDE OUT

Η τακτική των Αρχηγών για τους ευνοούμενους - Βαριά ονόματα στον Γιάννη Μανιάτη - Τα βέλη του Γαβριήλ προς ΝΔ

Μαρία Νταλιάνη
05-03-2024 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τακτική των Αρχηγών για τους ευνοούμενους - Βαριά ονόματα στον Γιάννη Μανιάτη - Τα βέλη του Γαβριήλ προς ΝΔ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την ασυμμετρία του πολιτικού σκηνικού αποτυπώνει και η νέα δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ), με τη Νέα Δημοκρατία να ατενίζει από ψηλά τους δύο ισοϋψείς δευτερότριτους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε ρηχό διψήφιο και οι δύο, αγκομαχούν να ξεφύγουν σε καθαρή δεύτερη θέση και να γίνουν πόλος δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική. Βέβαια οι τρεις μήνες που ακολουθούν είναι ικανό χρονικό διάστημα για να συμβούν διάφορα, αλλά όπως είπα χθες βράδυ σε μεγαλοεπενδυτή επισκέπτη στο Μαντείο, μεγαλύτερο φόβο έχει ο Κυριάκος από τις επιπτώσεις ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων, παρά από το πρέσινγκ των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Όμως τα ομόφυλα άφησαν το στίγμα τους και στο ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν περίπου το ένα -τρίτο της κοινοβουλευτικής τους δύναμης σ’ εκείνη την ψηφοφορία, την οποία θα επιθυμούσαν να ξεχάσουν για πάντα και οι ψηφοφόροι και η Εκκλησία. Όμως δυστυχώς το Πάσχα είναι μπροστά και μετά τα επεισόδια με Χρηστίδη, έχει διαφανεί τί θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάνε για Απρίλιο

Εάν συμφωνούν σε κάτι πάντως οι κ.κ. από την Κρήτη, Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, είναι στην όσο το δυνατόν αργότερα ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, με τους 42 υποψήφιους. Η επιλογή αυτή ευνοεί τους ευνοούμενους των Πολιτικών Αρχηγών που έχουν τον αέρα να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εξαμήνου, και χαντακώνει τους υπόλοιπους οι οποίοι θα έχουν περίπου ενάμιση μήνα. Το παιχνίδι γίνεται με διαρροές, εμφανίσεις με νόημα δίπλα σε υποψήφιους, φωτογραφικά ενσταντανέ κλπ, με στόχο η κομματική βάση να λάβει το μήνυμα.

Δυνατές παρουσίες

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ο Γιάννης Μανιάτης που παρουσίασε χθες βράδυ το βιβλίο του

έψησε το ψάρι στα χείλη του Προέδρου Ανδρουλάκη μέχρι να πει το ναι, αλλά τελικά το είπε. Η παρουσίαση του βιβλίου του μάζεψε όλο τον καλό τον κόσμο της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, ενώ, όπως θα έλεγαν και οι πούροι αριστεροί, δεν έλειψε και ο αμερικανικός παράγοντας στο πρόσωπο του αξιαγαπητου πρεσβευτή Τζωρτζ Τσούνη.

Στο πάνελ της παρουσίασης κάθισαν Στουρνάρας, Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη

και φυσικά ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και ο διαχρονικός καθ. του κλίματος στην Ελλάδα Χρ. Ζερεφός.

Πρώτη σειρά

Πολύ δυνατή και η πρώτη σειρά: από την μια πλευρά Ανδρουλάκης, Κατρίνης, Λιακούλη, Οδυσσέας, Γιάννης Μώραλης, και από την άλλη Τσούνης, Πικραμένος, Ιωαν Σαρμάς, Παπαστεργίου, Νίκος Χαρδαλιάς. Παρόν και ο Κώστας Λαλιώτης.

Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να βγει δεύτερο στις ευρωεκλογές και να εκλέξει 4 ευρωβουλευτές. Για τη θέση θα δώσουν την μάχη του σταυρού ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος (από πλεονεκτική θέση), ο υφιστάμενος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ακολουθούν Γιάννης Μανιάτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Ηλίας Κικίλιας, Σάκης Αρναούτογλου και θ’ ακολουθήσουν και αρκετοί ακόμα, αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν είπαμε τον Απρίλη.

Δυο όχι

Το ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται από πολλά. Εκτός από την προσωπικότητα του Αρχηγού που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να κάνει γκελ στην κοινωνία, υπάρχει και η εσωτερική γκρίνια για σειρά θεμάτων. Μετά το κάβο των ομόφυλων -η λατρεμένη Λιακούλη πάντως παραμένει στην θέση της παρά την αποχή-, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκαναν σαφές πως δεν έχουν πειστεί από την σκανδιναβική κωλοτούμπα στα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο Οδυσσέας με συνέντευξη (Στο Καρφί), είπε μάλιστα πως για το σκανδιναβικό δεν είχε ιδέα και περιμένει διευκρινήσεις στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ. Λογικά θα του τα εξηγήσει η Λιακούλη. Σε αντίθεση με τα ομόφυλα πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Νάντια και Οδυσσέας εναρμονίζονται με την άποψη της βάσης για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Μέσω zoom

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ο Κασσελάκης δεν έχει καμία πρόθεση να περνάει την ώρα του στην Κουμουνδούρου. Μετά την γιορτή μανταρινιού στην Αργολίδα, πήγε Αρκαδία με Τάιλερ και Φάρλι, και είπε δύο κουβέντες με zoom όταν τον κάλεσαν από το κόμμα. Η διαίσθησή του λέει ότι αγκαλιάζοντας υπερήλικες και βγάζοντας σέλφι, χτίζει καλύτερα το προφίλ του και εδραιώνεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Από μια άποψη δεν είναι κακό. Άλλωστε το κόμμα το άφησε στο Νίκο Παππά, άρα είναι σε καλά χέρια. Ο πρώην alter ego του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε επιτέλους στην θέση που πάντα ονειρευόταν.

Ο Γαβριήλ της Νέας Αριστεράς

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ ομφαλοσκοπούν και χάνονται, στη Νέα Αριστερά επενδύουν πολλά στην είσοδο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού πάντως προτιμά άλλου τύπου αντιπολίτευση από τις κορώνες σε κομματικά όργανα. Χθες τα ‘ριξε για το θέμα των προσωπικών email κατοίκων του εξωτερικού, οι οποίοι έλαβαν προεκλογικό μήνυμα από την γαλάζια Άννα-Μισέλ.

Με μακροσκελή ανάρτηση σημείωσε τα εξής:

-«Οι εγγραφές των κατοίκων εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους γίνονταν ηλεκτρονικά στο apodimoi.gov.gr. Για την ηλεκτρονική εγγραφή απαραίτητη ήταν η χρήση του προσωπικού email και σειράς άλλων στοιχείων. Όσοι και όσες κατήγγειλαν ότι έλαβαν -χωρίς συναίνεση- email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά στα εκλογικά μητρώα αποδήμων. Λίγη ώρα αφότου έλαβαν email από το ΥΠΕΣ, έλαβαν και από την κ. Ασημακοπούλου.

-Αυτή είναι μία προφανής -και αποκαλυπτική- γκάφα των χειριστών του email της ευρωβουλευτή της ΝΔ, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι «όλα έγινα με νόμιμο τρόπο». Χωρίς πρότερη συναίνεση από τους παραλήπτες των email, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος. Στους εκλογικούς καταλόγους που δίνονται στα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει ούτε email, ούτε τηλέφωνο των εγγεγραμμένων.

-Αν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που συμπληρώνονται στο gov.gr στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης στον δημόσιο τομέα» του επιτελικού κράτους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου σκανδάλου.

Αποκαλύφθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν άγαρμπα τα email ανθρώπων χωρίς την συναίνεσή τους. Μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του gov.gr δεν χρησιμοποιούνται για στοχευμένες και προσωποποιημένες διαφημίσεις στα social media; Ακριβώς ό,τι έκανε ο Τραμπ με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δηλαδή. Τίποτα λιγότερο».

Αουτς.

Στην Αρχή

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο θέμα είχε δύο σκέλη: το ένα, ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών δεν παρέχονται email σε υποψήφιους ή κόμματα, και το άλλο, ότι το θέμα θα ερευνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η ίδια η ευρωβουλευτής επίσης σε ανακοίνωσή της λέει ότι είναι ανοιχτή σε κάθε έρευνα.

Ο Κοντιάδης στην πολιτική

Χθες έγινε γνωστός ο ομόλογος του Γαβριήλ, στο νέο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη το οποίο επίσης θα διεκδικήσει έδρα στις ευρωεκλογές. Μετά από την εκλογική διαδικασία εξελέγη το Πολιτικό Συμβούλιο ( Μαρία Βασιλάκου, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μαριλένα Ηλιού, Γιώργος Ιωακειμίδης, Λευτέρης Ιωαννίδης, και Λευτέρης Παπαγιαννάκης),

ενώ Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης. Το Οργανωτικό πάει στον Ιωακειμίδη, διαχρονικό δήμαρχο Ρέντη και νυν αντιπολίτευση στον Χαρδαλιά της Περιφέρειας Αττικής.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:57

Μεξικό: 17 τραυματίες από πτώση οχήματος σε πλήθος σε συγκέντρωση για το Μουντιάλ

16:55

Wall Street: Ούτε τα mega έσοδα της Micron δεν πρασινίζουν τον Nasdaq

16:53

Κομισιόν: Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση προς την Ουκρανία στο πλαίσιο του δανείου των 90 δισ.

16:52

Η nrg επεκτείνεται και στον Κορυδαλλό

16:46

Η Μόσχα κλείνει το ρουμανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη ως αντίποινα

16:43

Ράλι τιμών σε MacBook και iPad από Apple - Tα νέα ποσά

16:42

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Ορχομενό Βοιωτίας

16:38

Τουσκ: Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενδέχεται να κλιμακωθούν σύντομα

16:34

Χρυσοχοΐδης από Φλώρινα: Σχέδιο για έργο ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όλη τη βόρεια συνοριογραμμή

16:20

Τα πιο γαλήνια ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφτείς, σύμφωνα με τους Times

16:20

Με μεγάλη συμμετοχή η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Σάλλα στην Εθνική Πινακοθήκη

16:08

Φρουροί της Επανάστασης: Το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από τον Λίβανο

16:06

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους «πληρώνεται» με διατακτικές σίτισης

16:01

Ανελκυστήρες: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις στο μητρώο - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες έως τις 30 Ιουνίου

16:00

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2023 ο δομικός PCE τον Μάιο

15:45

Ποινικό Μητρώο: Εκδόθηκαν ψηφιακά 100.000 αντίγραφα τις 40 πρώτες μέρες του νέου συστήματος

15:34

Εκτέρ: Δύο νέες συμβάσεις συνολικής αξίας 9,7 εκατ. ευρώ

15:24

ΚΕΠΕ: Ευνοϊκές ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών

15:21

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 2.000 αιτήσεις για 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

15:19

Ομάν: Δεν θα επιβληθούν τέλη διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ

15:05

Δήμος Αθηναίων: Ένας στους τρεις άστεγους βρίσκεται στον δρόμο για περισσότερα από πέντε χρόνια

15:03

Παπαστράτος: Ο Αλ. Χατζόπουλος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος - Νέος στρατηγικός ρόλος για τον Ι. Καργαρώτο

14:54

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

14:51

Παπαστεργίου: Φάρος και Δαίδαλος το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας στην τεχνητή νοημοσύνη

14:49

IBM: Κατασκεύασε το μικρότερο τσιπ στον κόσμο

14:47

Κικίλιας: 4 εκατ. ευρώ για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών με το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων

14:47

Ιατρικό Αθηνών: Αναληθή και χωρίς βάση τα δημοσιεύματα για εξαγορά

14:37

ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός για σεισμικές έρευνες σε Δυτική και Νότια Ελλάδα

14:34

DBRS: Ανθεκτική αλλά πιο αργή η παγκόσμια ανάπτυξη – Η Ελλάδα στις οικονομίες που υπεραποδίδουν

14:23

Παπαθανάσης: 62,7 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Νέα Μάκρη Αττικής