INSIDE OUT

Η τακτική των Αρχηγών για τους ευνοούμενους - Βαριά ονόματα στον Γιάννη Μανιάτη - Τα βέλη του Γαβριήλ προς ΝΔ

Μαρία Νταλιάνη
05-03-2024 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η τακτική των Αρχηγών για τους ευνοούμενους - Βαριά ονόματα στον Γιάννη Μανιάτη - Τα βέλη του Γαβριήλ προς ΝΔ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Την ασυμμετρία του πολιτικού σκηνικού αποτυπώνει και η νέα δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ), με τη Νέα Δημοκρατία να ατενίζει από ψηλά τους δύο ισοϋψείς δευτερότριτους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε ρηχό διψήφιο και οι δύο, αγκομαχούν να ξεφύγουν σε καθαρή δεύτερη θέση και να γίνουν πόλος δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική. Βέβαια οι τρεις μήνες που ακολουθούν είναι ικανό χρονικό διάστημα για να συμβούν διάφορα, αλλά όπως είπα χθες βράδυ σε μεγαλοεπενδυτή επισκέπτη στο Μαντείο, μεγαλύτερο φόβο έχει ο Κυριάκος από τις επιπτώσεις ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων, παρά από το πρέσινγκ των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Όμως τα ομόφυλα άφησαν το στίγμα τους και στο ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν περίπου το ένα -τρίτο της κοινοβουλευτικής τους δύναμης σ’ εκείνη την ψηφοφορία, την οποία θα επιθυμούσαν να ξεχάσουν για πάντα και οι ψηφοφόροι και η Εκκλησία. Όμως δυστυχώς το Πάσχα είναι μπροστά και μετά τα επεισόδια με Χρηστίδη, έχει διαφανεί τί θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάνε για Απρίλιο

Εάν συμφωνούν σε κάτι πάντως οι κ.κ. από την Κρήτη, Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, είναι στην όσο το δυνατόν αργότερα ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, με τους 42 υποψήφιους. Η επιλογή αυτή ευνοεί τους ευνοούμενους των Πολιτικών Αρχηγών που έχουν τον αέρα να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εξαμήνου, και χαντακώνει τους υπόλοιπους οι οποίοι θα έχουν περίπου ενάμιση μήνα. Το παιχνίδι γίνεται με διαρροές, εμφανίσεις με νόημα δίπλα σε υποψήφιους, φωτογραφικά ενσταντανέ κλπ, με στόχο η κομματική βάση να λάβει το μήνυμα.

Δυνατές παρουσίες

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ο Γιάννης Μανιάτης που παρουσίασε χθες βράδυ το βιβλίο του

έψησε το ψάρι στα χείλη του Προέδρου Ανδρουλάκη μέχρι να πει το ναι, αλλά τελικά το είπε. Η παρουσίαση του βιβλίου του μάζεψε όλο τον καλό τον κόσμο της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, ενώ, όπως θα έλεγαν και οι πούροι αριστεροί, δεν έλειψε και ο αμερικανικός παράγοντας στο πρόσωπο του αξιαγαπητου πρεσβευτή Τζωρτζ Τσούνη.

Στο πάνελ της παρουσίασης κάθισαν Στουρνάρας, Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη

και φυσικά ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και ο διαχρονικός καθ. του κλίματος στην Ελλάδα Χρ. Ζερεφός.

Πρώτη σειρά

Πολύ δυνατή και η πρώτη σειρά: από την μια πλευρά Ανδρουλάκης, Κατρίνης, Λιακούλη, Οδυσσέας, Γιάννης Μώραλης, και από την άλλη Τσούνης, Πικραμένος, Ιωαν Σαρμάς, Παπαστεργίου, Νίκος Χαρδαλιάς. Παρόν και ο Κώστας Λαλιώτης.

Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να βγει δεύτερο στις ευρωεκλογές και να εκλέξει 4 ευρωβουλευτές. Για τη θέση θα δώσουν την μάχη του σταυρού ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος (από πλεονεκτική θέση), ο υφιστάμενος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ακολουθούν Γιάννης Μανιάτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Ηλίας Κικίλιας, Σάκης Αρναούτογλου και θ’ ακολουθήσουν και αρκετοί ακόμα, αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν είπαμε τον Απρίλη.

Δυο όχι

Το ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται από πολλά. Εκτός από την προσωπικότητα του Αρχηγού που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να κάνει γκελ στην κοινωνία, υπάρχει και η εσωτερική γκρίνια για σειρά θεμάτων. Μετά το κάβο των ομόφυλων -η λατρεμένη Λιακούλη πάντως παραμένει στην θέση της παρά την αποχή-, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκαναν σαφές πως δεν έχουν πειστεί από την σκανδιναβική κωλοτούμπα στα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο Οδυσσέας με συνέντευξη (Στο Καρφί), είπε μάλιστα πως για το σκανδιναβικό δεν είχε ιδέα και περιμένει διευκρινήσεις στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ. Λογικά θα του τα εξηγήσει η Λιακούλη. Σε αντίθεση με τα ομόφυλα πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Νάντια και Οδυσσέας εναρμονίζονται με την άποψη της βάσης για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Μέσω zoom

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ο Κασσελάκης δεν έχει καμία πρόθεση να περνάει την ώρα του στην Κουμουνδούρου. Μετά την γιορτή μανταρινιού στην Αργολίδα, πήγε Αρκαδία με Τάιλερ και Φάρλι, και είπε δύο κουβέντες με zoom όταν τον κάλεσαν από το κόμμα. Η διαίσθησή του λέει ότι αγκαλιάζοντας υπερήλικες και βγάζοντας σέλφι, χτίζει καλύτερα το προφίλ του και εδραιώνεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Από μια άποψη δεν είναι κακό. Άλλωστε το κόμμα το άφησε στο Νίκο Παππά, άρα είναι σε καλά χέρια. Ο πρώην alter ego του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε επιτέλους στην θέση που πάντα ονειρευόταν.

Ο Γαβριήλ της Νέας Αριστεράς

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ ομφαλοσκοπούν και χάνονται, στη Νέα Αριστερά επενδύουν πολλά στην είσοδο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού πάντως προτιμά άλλου τύπου αντιπολίτευση από τις κορώνες σε κομματικά όργανα. Χθες τα ‘ριξε για το θέμα των προσωπικών email κατοίκων του εξωτερικού, οι οποίοι έλαβαν προεκλογικό μήνυμα από την γαλάζια Άννα-Μισέλ.

Με μακροσκελή ανάρτηση σημείωσε τα εξής:

-«Οι εγγραφές των κατοίκων εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους γίνονταν ηλεκτρονικά στο apodimoi.gov.gr. Για την ηλεκτρονική εγγραφή απαραίτητη ήταν η χρήση του προσωπικού email και σειράς άλλων στοιχείων. Όσοι και όσες κατήγγειλαν ότι έλαβαν -χωρίς συναίνεση- email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά στα εκλογικά μητρώα αποδήμων. Λίγη ώρα αφότου έλαβαν email από το ΥΠΕΣ, έλαβαν και από την κ. Ασημακοπούλου.

-Αυτή είναι μία προφανής -και αποκαλυπτική- γκάφα των χειριστών του email της ευρωβουλευτή της ΝΔ, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι «όλα έγινα με νόμιμο τρόπο». Χωρίς πρότερη συναίνεση από τους παραλήπτες των email, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος. Στους εκλογικούς καταλόγους που δίνονται στα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει ούτε email, ούτε τηλέφωνο των εγγεγραμμένων.

-Αν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που συμπληρώνονται στο gov.gr στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης στον δημόσιο τομέα» του επιτελικού κράτους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου σκανδάλου.

Αποκαλύφθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν άγαρμπα τα email ανθρώπων χωρίς την συναίνεσή τους. Μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του gov.gr δεν χρησιμοποιούνται για στοχευμένες και προσωποποιημένες διαφημίσεις στα social media; Ακριβώς ό,τι έκανε ο Τραμπ με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δηλαδή. Τίποτα λιγότερο».

Αουτς.

Στην Αρχή

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο θέμα είχε δύο σκέλη: το ένα, ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών δεν παρέχονται email σε υποψήφιους ή κόμματα, και το άλλο, ότι το θέμα θα ερευνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η ίδια η ευρωβουλευτής επίσης σε ανακοίνωσή της λέει ότι είναι ανοιχτή σε κάθε έρευνα.

Ο Κοντιάδης στην πολιτική

Χθες έγινε γνωστός ο ομόλογος του Γαβριήλ, στο νέο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη το οποίο επίσης θα διεκδικήσει έδρα στις ευρωεκλογές. Μετά από την εκλογική διαδικασία εξελέγη το Πολιτικό Συμβούλιο ( Μαρία Βασιλάκου, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μαριλένα Ηλιού, Γιώργος Ιωακειμίδης, Λευτέρης Ιωαννίδης, και Λευτέρης Παπαγιαννάκης),

ενώ Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης. Το Οργανωτικό πάει στον Ιωακειμίδη, διαχρονικό δήμαρχο Ρέντη και νυν αντιπολίτευση στον Χαρδαλιά της Περιφέρειας Αττικής.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Νέα επένδυση 1 δισ. δολαρίων από την Ford

23:48

Eurostat: Πτώση 5,8% στις τιμές αγροτικής παραγωγής – «Άλμα» 22% στο κόστος ενέργειας

23:40

ΗΠΑ: Σε δημοπρασία το «revenge dress» που φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα

23:39

Ισραήλ: Ο στρατός κατέστρεψε υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ - Καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών

23:37

Oracle: Η AI εκτόξευσε το cloud και μαζί τα καθαρά κέρδη - Άλμα 7% στη Wall Street

23:29

«Κόκκινη» η Wall Street - Το ράλι του πετρελαίου αυξάνει την πίεση στη Fed

23:10

Τραμπ: Επιστροφές 500 δολαρίων σε 1 εκατ. ασφαλισμένους του Obamacare

22:53

Μαρόκο: Κανένα «γεγονός» δεν αποδεικνύει την εμπλοκή του στη Θέουτα - Αρνείται να είναι «αποδιοπομπαίος τράγος»

22:52

The Chios Festival: Συνάντηση των κορυφαίων της ναυτιλίας και της επιχειρηματικότητας

22:47

Ελβετία: Δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο κοντά στο Τσερνέτς

22:42

Πετρέλαιο: Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 107 δολάρια το Brent - Στο «κόκκινο» οι ανησυχίες για τον πόλεμο

22:25

Οι Χούθι λένε ότι η ναυσιπλοΐα είναι ελεύθερη και ασφαλής στην Ερυθρά

22:23

WSJ: Το Ιράν παράγει νέους πυραύλους σε περιορισμένες ποσότητες από υφιστάμενα εξαρτήματα

22:02

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη αποκτά νέα ταυτότητα με ορίζοντα την ανάπτυξη της

21:54

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέστρεψαν ένα αμερικανικό θαλάσσιο drone στο Ορμούζ

21:45

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη

21:39

Χρυσός: Πτώση άνω του 1% με φόντο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

21:10

Από τον κουμπαρά στο χρηματιστήριο: Αλλάζει ο τρόπος που χτίζονται περιουσίες

21:09

Λάιεν: «Να καθορίσουμε σαφείς κανόνες» για την πρόσβαση των ανηλίκων στα social media

21:07

Anthropic: Μπλόκαρε πιθανές προσπάθειες ανάπτυξης βιολογικών όπλων με ΑΙ

20:43

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επενδύσουν 40 δισ. ευρώ στη Γερμανία για data centers

20:37

Αφγανιστάν: Είναι «υποκρισία» να ζητούν δικαιώματα για τις γυναίκες ενώ μειώνουν τη βοήθεια προς αυτές

20:28

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην 90η ΔΕΘ

20:21

Πυροσβεστική: Συνολικά 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DBRS: Σε «θετικό» από «σταθερό» το trend της Eurobank - Τι θα οδηγήσει σε αναβάθμιση

20:00

Δανία: Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στο δημοτικό και το γυμνάσιο

19:32

Ζελένσκι: Ο Καναδάς συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία ένα μεγάλο πακέτο στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας

19:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 34 τραυματίες σε ρωσική επιδρομή σε εμπορικό κέντρο

19:27

Σκέρτσος: «Μισθοί Πορτογαλίας και όχι Βουλγαρίας στην Ελλάδα το 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat»

19:24

Πολλά αμερικανικά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές από τους ιρανικούς βομβαρδισμούς στην Ιορδανία