INSIDE OUT

Η τακτική των Αρχηγών για τους ευνοούμενους - Βαριά ονόματα στον Γιάννη Μανιάτη - Τα βέλη του Γαβριήλ προς ΝΔ

Μαρία Νταλιάνη
05-03-2024 | 07:22
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τακτική των Αρχηγών για τους ευνοούμενους - Βαριά ονόματα στον Γιάννη Μανιάτη - Τα βέλη του Γαβριήλ προς ΝΔ

Την ασυμμετρία του πολιτικού σκηνικού αποτυπώνει και η νέα δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ), με τη Νέα Δημοκρατία να ατενίζει από ψηλά τους δύο ισοϋψείς δευτερότριτους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε ρηχό διψήφιο και οι δύο, αγκομαχούν να ξεφύγουν σε καθαρή δεύτερη θέση και να γίνουν πόλος δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική. Βέβαια οι τρεις μήνες που ακολουθούν είναι ικανό χρονικό διάστημα για να συμβούν διάφορα, αλλά όπως είπα χθες βράδυ σε μεγαλοεπενδυτή επισκέπτη στο Μαντείο, μεγαλύτερο φόβο έχει ο Κυριάκος από τις επιπτώσεις ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων, παρά από το πρέσινγκ των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Όμως τα ομόφυλα άφησαν το στίγμα τους και στο ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν περίπου το ένα -τρίτο της κοινοβουλευτικής τους δύναμης σ’ εκείνη την ψηφοφορία, την οποία θα επιθυμούσαν να ξεχάσουν για πάντα και οι ψηφοφόροι και η Εκκλησία. Όμως δυστυχώς το Πάσχα είναι μπροστά και μετά τα επεισόδια με Χρηστίδη, έχει διαφανεί τί θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάνε για Απρίλιο

Εάν συμφωνούν σε κάτι πάντως οι κ.κ. από την Κρήτη, Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, είναι στην όσο το δυνατόν αργότερα ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, με τους 42 υποψήφιους. Η επιλογή αυτή ευνοεί τους ευνοούμενους των Πολιτικών Αρχηγών που έχουν τον αέρα να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εξαμήνου, και χαντακώνει τους υπόλοιπους οι οποίοι θα έχουν περίπου ενάμιση μήνα. Το παιχνίδι γίνεται με διαρροές, εμφανίσεις με νόημα δίπλα σε υποψήφιους, φωτογραφικά ενσταντανέ κλπ, με στόχο η κομματική βάση να λάβει το μήνυμα.

Δυνατές παρουσίες

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ο Γιάννης Μανιάτης που παρουσίασε χθες βράδυ το βιβλίο του

έψησε το ψάρι στα χείλη του Προέδρου Ανδρουλάκη μέχρι να πει το ναι, αλλά τελικά το είπε. Η παρουσίαση του βιβλίου του μάζεψε όλο τον καλό τον κόσμο της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, ενώ, όπως θα έλεγαν και οι πούροι αριστεροί, δεν έλειψε και ο αμερικανικός παράγοντας στο πρόσωπο του αξιαγαπητου πρεσβευτή Τζωρτζ Τσούνη.

Στο πάνελ της παρουσίασης κάθισαν Στουρνάρας, Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη

και φυσικά ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και ο διαχρονικός καθ. του κλίματος στην Ελλάδα Χρ. Ζερεφός.

Πρώτη σειρά

Πολύ δυνατή και η πρώτη σειρά: από την μια πλευρά Ανδρουλάκης, Κατρίνης, Λιακούλη, Οδυσσέας, Γιάννης Μώραλης, και από την άλλη Τσούνης, Πικραμένος, Ιωαν Σαρμάς, Παπαστεργίου, Νίκος Χαρδαλιάς. Παρόν και ο Κώστας Λαλιώτης.

Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να βγει δεύτερο στις ευρωεκλογές και να εκλέξει 4 ευρωβουλευτές. Για τη θέση θα δώσουν την μάχη του σταυρού ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος (από πλεονεκτική θέση), ο υφιστάμενος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ακολουθούν Γιάννης Μανιάτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Ηλίας Κικίλιας, Σάκης Αρναούτογλου και θ’ ακολουθήσουν και αρκετοί ακόμα, αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν είπαμε τον Απρίλη.

Δυο όχι

Το ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται από πολλά. Εκτός από την προσωπικότητα του Αρχηγού που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να κάνει γκελ στην κοινωνία, υπάρχει και η εσωτερική γκρίνια για σειρά θεμάτων. Μετά το κάβο των ομόφυλων -η λατρεμένη Λιακούλη πάντως παραμένει στην θέση της παρά την αποχή-, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκαναν σαφές πως δεν έχουν πειστεί από την σκανδιναβική κωλοτούμπα στα μη κρατικά ΑΕΙ. Ο Οδυσσέας με συνέντευξη (Στο Καρφί), είπε μάλιστα πως για το σκανδιναβικό δεν είχε ιδέα και περιμένει διευκρινήσεις στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ. Λογικά θα του τα εξηγήσει η Λιακούλη. Σε αντίθεση με τα ομόφυλα πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Νάντια και Οδυσσέας εναρμονίζονται με την άποψη της βάσης για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Μέσω zoom

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ο Κασσελάκης δεν έχει καμία πρόθεση να περνάει την ώρα του στην Κουμουνδούρου. Μετά την γιορτή μανταρινιού στην Αργολίδα, πήγε Αρκαδία με Τάιλερ και Φάρλι, και είπε δύο κουβέντες με zoom όταν τον κάλεσαν από το κόμμα. Η διαίσθησή του λέει ότι αγκαλιάζοντας υπερήλικες και βγάζοντας σέλφι, χτίζει καλύτερα το προφίλ του και εδραιώνεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Από μια άποψη δεν είναι κακό. Άλλωστε το κόμμα το άφησε στο Νίκο Παππά, άρα είναι σε καλά χέρια. Ο πρώην alter ego του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε επιτέλους στην θέση που πάντα ονειρευόταν.

Ο Γαβριήλ της Νέας Αριστεράς

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ ομφαλοσκοπούν και χάνονται, στη Νέα Αριστερά επενδύουν πολλά στην είσοδο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού πάντως προτιμά άλλου τύπου αντιπολίτευση από τις κορώνες σε κομματικά όργανα. Χθες τα ‘ριξε για το θέμα των προσωπικών email κατοίκων του εξωτερικού, οι οποίοι έλαβαν προεκλογικό μήνυμα από την γαλάζια Άννα-Μισέλ.

Με μακροσκελή ανάρτηση σημείωσε τα εξής:

-«Οι εγγραφές των κατοίκων εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους γίνονταν ηλεκτρονικά στο apodimoi.gov.gr. Για την ηλεκτρονική εγγραφή απαραίτητη ήταν η χρήση του προσωπικού email και σειράς άλλων στοιχείων. Όσοι και όσες κατήγγειλαν ότι έλαβαν -χωρίς συναίνεση- email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά στα εκλογικά μητρώα αποδήμων. Λίγη ώρα αφότου έλαβαν email από το ΥΠΕΣ, έλαβαν και από την κ. Ασημακοπούλου.

-Αυτή είναι μία προφανής -και αποκαλυπτική- γκάφα των χειριστών του email της ευρωβουλευτή της ΝΔ, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι «όλα έγινα με νόμιμο τρόπο». Χωρίς πρότερη συναίνεση από τους παραλήπτες των email, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος. Στους εκλογικούς καταλόγους που δίνονται στα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει ούτε email, ούτε τηλέφωνο των εγγεγραμμένων.

-Αν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που συμπληρώνονται στο gov.gr στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης στον δημόσιο τομέα» του επιτελικού κράτους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου σκανδάλου.

Αποκαλύφθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν άγαρμπα τα email ανθρώπων χωρίς την συναίνεσή τους. Μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του gov.gr δεν χρησιμοποιούνται για στοχευμένες και προσωποποιημένες διαφημίσεις στα social media; Ακριβώς ό,τι έκανε ο Τραμπ με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica δηλαδή. Τίποτα λιγότερο».

Αουτς.

Στην Αρχή

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο θέμα είχε δύο σκέλη: το ένα, ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών δεν παρέχονται email σε υποψήφιους ή κόμματα, και το άλλο, ότι το θέμα θα ερευνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η ίδια η ευρωβουλευτής επίσης σε ανακοίνωσή της λέει ότι είναι ανοιχτή σε κάθε έρευνα.

Ο Κοντιάδης στην πολιτική

Χθες έγινε γνωστός ο ομόλογος του Γαβριήλ, στο νέο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη το οποίο επίσης θα διεκδικήσει έδρα στις ευρωεκλογές. Μετά από την εκλογική διαδικασία εξελέγη το Πολιτικό Συμβούλιο ( Μαρία Βασιλάκου, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μαριλένα Ηλιού, Γιώργος Ιωακειμίδης, Λευτέρης Ιωαννίδης, και Λευτέρης Παπαγιαννάκης),

ενώ Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης. Το Οργανωτικό πάει στον Ιωακειμίδη, διαχρονικό δήμαρχο Ρέντη και νυν αντιπολίτευση στον Χαρδαλιά της Περιφέρειας Αττικής.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:30

Τριαντόπουλος: Φυσιολογική και χωρίς επιβάρυνση η κατάσταση στον Παγασητικό Κόλπο

22:15

Η Google επενδύει πάνω από 1,1 δισ. δολάρια στην Φινλανδία για την ανάπτυξη της ΑΙ στην Ευρώπη

22:02

Θάνατος Ραΐσι: Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου

21:48

Οργή Νετανιάχου για το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ: «Απορρίπτω τη σύγκριση Ισραήλ - Χαμάς»

21:36

Χατζηδάκης: Οι παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους θα αρθούν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση

21:29

Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε σχολικά γεύματα - Τι έδειξε έλεγχος του ΕΟΔΥ

21:27

Τζέφερσον (Fed): Πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία

21:18

Ιράν: Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές

21:11

Μητσοτάκης στον ΣΕΒΕ: Το εμπορικό σήμα των μακεδονικών προιόντων γίνεται ένα ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας

21:04

Ζελένσκι: Η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο είναι πολύ αργή

20:55

Σκέρτσος: Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στις πρακτικές των πολυεθνικών

20:49

Μπάιντεν: «Εξωφρενικά» τα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου - Γκάλαντ

20:42

Γιώτης (ΣΕΒΤ): Δεν ευθύνεται η βιομηχανία τροφίμων για την άνοδο του πληθωρισμού

20:30

ΔΝΤ: Καμπανάκι για το τεράστιο χρέος της Ιταλίας - «Μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών»

20:23

ΟΗΕ: Ενός λεπτού σιγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη μνήμη του Ιρανού προέδρου

20:02

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,5 μονάδων για ΝΔ - Το 20% είναι πιθανό να απέχει

20:00

Θάνατος Ραϊσί: Τι θα φέρει στο εσωτερικό καθεστώς και στην εξωτερική πολιτική του Ιράν

19:56

ΑΑΔΕ - Ειδικός Φόρος Ακινήτων: Έως τις 31/5 η υποβολή δήλωσης για νομικά πρόσωπα

19:45

Ουκρανία: Σοβαρές ζημιές σε ρωσικό πυραυλοφόρο πλοίο στην Μαύρη Θάλασσα

19:41

Κασσελάκης: Για να μπει τέλος στην αλαζονεία του 41%, ο κόσμος μπορεί να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ

19:34

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές - Κέρδη 5,3% για την «luxury» Richemont

19:30

Σούνακ: «Δεν βοηθά» η νομική κίνηση του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου - Καταδικάζει η Τσεχία, χαιρετίζει το Βέλγιο

19:16

Ρουμανία: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών για το 2023

19:12

Θεσσαλονίκη: Στο αντιτορπιλικό «Βέλος» ξεναγήθηκαν Μητσοτάκης - Δένδιας

19:03

Πούτιν: Πραγματικός φίλος της Μόσχας ο Ραϊσί

18:50

Χάνει την έδρα του στα Γρεβενά ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Γιάτσιος

18:41

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αύριο, 21 Μαΐου

18:40

Ουκρανία: Ο στρατός «συγκρατεί» τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Βιλοχορίφκα

18:32

Ελλάκτωρ: Aγορά 11.110 μετοχών της Reds

18:25

Deloitte: Το κόστος διαβίωσης, η βασική ανησυχία για Gen Ζ και των millennials και στην Ελλάδα