INSIDE OUT

Ψάχνουν για ευπρεπείς ακροδεξιούς στη ΝΔ, Διαρροές προς Βελόπουλο, Δημοσκοπικά ζόρια στο Πασοκ

Μαρία Νταλιάνη
01-03-2024 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψάχνουν για ευπρεπείς ακροδεξιούς στη ΝΔ, Διαρροές προς Βελόπουλο, Δημοσκοπικά ζόρια στο Πασοκ

Ο Μάρτης μπαίνει έχοντας νικητή: είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος! Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είναι ο πολιτικός Αρχηγός που μαζί με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα βλέπουν τις προσωπικές τους μετοχές ν’ ανεβαίνουν, αλλά και τα κόμματά τους να τσιμπάνε, όπως φάνηκε τόσο στην δημοσκόπηση της MRB (Open), όσο και της Opinion (Action24). Ο Βελόπουλος περισσότερο. Όπως εξήγησε ο Δ. Μαύρος της MRB, ανεβαίνει και πλασάρεται πλέον με αξιώσεις στην 4άδα, μαζί με (πάρτε ανάσα): Συριζα, Πασοκ, και σχεδόν το ΚΚΕ. Τα τέσσερα κόμματα ανιχνεύονται σε ένα ρηχό διψήφιο, με Συριζα και Πασοκ να έχουν ελαφρά πτώση. Η άνοδος Βελόπουλου που λαμβάνει 6,3% από τη ΝΔ και 0,5% από Συριζα, εξηγείται για την καθαρή στάση που πήρε στο γάμο των ομόφυλων. «Που σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ένα βουβό πολιτικό σκηνικό, και τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν το επόμενο διάστημα» σημειώνει ο κ. Μαύρος.

Από Κεντροαριστερούς έκλεισε

Φυσικά τα δημοσκοπικά μαντάτα έχουν φτάσει εδώ και καιρό στο Μαξίμου, το οποίο εξακολουθεί να διαχειρίζεται άριστα τα δεδομένα. Κι ο πρώτος κανόνας είναι, ποτέ μην δείχνεις ότι ζορίζεσαι. Μια συμβουλή που έδωσε το επιτελείο είναι να επιχειρηθεί να «κλείσει» η τρύπα ενόψει ευρωεκλογών, με υποψήφιους οι οποίοι «μοιάζουν» αλλά δεν είναι, «Βελόπουλος».

Εξηγούμαι. Καλός ο Τσιόδρας του Ποταμιού, καλή η Χριστοφιλοπούλου του Πασοκ, καλός ο Πύρρος του Πασοκ επίσης, αλλά πιο χρήσιμη η Πατουλίδου που απευθύνεται σε άλλου τύπου ακροατήρια στην Βόρεια Ελλάδα. Κι ακόμα καλύτερες η Άννα- Μισέλ και η Ελίζα, με σαμαρικές καταβολές. Όμως δεν είναι αρκετές. Αναζητούνται ευπρεπείς ακροδεξιοί προκειμένου η ΝΔ να δώσει διέξοδο και στα πιο συντηρητικά κοινά, τα οποία της κουνάνε μαντίλι. Από κεντροαριστερούς έκλεισε ο Κυριάκος. Τώρα ψάχνει για μοντέλο Βορίδη.

Μπαίνει ευρωβουλή η Εφη

Η άλλη είδηση των φρέσκων δημοσκοπήσεων που αναμένεται να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα, είναι η είσοδος της Νέας Αριστεράς στην Ευρωβουλή. Το κόμμα των Ευκλείδη, Ηλιόπουλου, Τζανακόπουλου και της κ. Αχτσιόγλου περνάει το φράγμα του 3% και αν συνεχίσει, θα εκλέξει έναν ευρωβουλευτή. Το ενδιαφέρον είναι ποιος θα είναι αυτός καθώς υπάρχουν αρκετά και ζουμερά σενάρια: ένα από αυτά θέλει την Έφη να κατεβαίνει επικεφαλής ώστε να παραιτηθεί από την Βουλή και να παίρνει την θέση της στα βουλευτικά έδρανα ο Γιάννης Δραγασάκης. Με την είσοδο του Γαβριήλ στο κόμμα όμως, μπορεί πάλι να ανακατευτεί η σούπα.

Ανιχνεύεται η Λατινοπούλου

Και το ειδησάριο, που δείχνει την κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ, είναι η ανίχνευση με 1% και κατιτίς του κόμματος της Λατινοπούλου.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει κινητικότητα που μπορεί να αλλάξει τους αριθμούς στο Κοινοβούλιο, στην περίπτωση που εκπέσει το κόμμα των Σπαρτιατών. Στην περίπτωση που υπάρξει από το εκλογοδικείο απόφαση ότι το κόμμα είναι απλώς η βιτρίνα του Κασσιδιάρη, άρα οι εκλογείς εξαπατήθηκαν, τότε οι 10 έδρες θα μοιραστούν αναλογικά.

Το Πασοκ

Την ώρα που Βελόπουλος, Κουτσούμπας, Ευκλείδης και Λατινοπούλου χαμογελούν, σκεπτικισμός υπάρχει στο Πασοκ, καθώς το ελατήριο δεν λέει να εκτιναχθεί. Στην MRB και στην ερώτηση «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα καθημερινότητας» είναι εκπληκτικό ότι ο Κασσελάκης, είναι μπροστά από τον Ανδρουλάκη.

Πίσω από τον Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει κλείσει καν έναν συνεχόμενο χρόνο διαμονής στην Ελλάδα. Βέβαια, από μια πλευρά, κι ο Ανδρουλάκης, σχεδόν μια δεκαετία έλειπε Βρυξέλλες.

Προβλήματα ανιχνεύονται και με την στάση -καταψήφιση-, στο νομοσχέδιο Πειρρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Κι αυτό γιατί σύμφωνα πάλι με τις δημοσκοπήσεις (MRB)

το 52,3% ψηφοφόρων του Πασοκ, συμφωνούν με τον Πιερρακάκη!

Ενας Παπανδρέου στον κήπο

Τα βάσανα για τον χώρο δεν τελειώνουν εκεί, καθώς όπως έγινε γνωστό, ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιος του πρώην Πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε από τον πράσινο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Εθνικού Κήπου. Πταίσμα θα έλεγε κανείς, εάν μετρήσει τους συγγενείς του γαλάζιων τζακιών, που λέει κι ο Κασσελάκης, σε διάφορα πόστα, εντός κι εκτός Ελλάδας. Όμως οι εντυπώσεις μένουν.

Παίρνει κεφάλια

Ο δε Κασσελάκης, κυκλοφορεί όπως δεν τον έχει ξαναδεί κανείς στην Κουμουνδούρου: με φαλτσέτα. Χθες αποκεφάλισε τον Θύμιο Γεωργόπουλο, Διευθυντή του κόμματος τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Ο κ. Γεωργόπουλος, οικονομολόγος έμπειρος στα διοικητικά, χρεώθηκε την διαρροή για την εταιρία του Προέδρου Στέφανου, της εταιρίας μέσω της οποίας δάνεισε τα κομματικά ΜΜΕ για να πληρωθούν οι μισθοί.

Πάω για hammam

Κι ενώ ήλπιζα σε ένα ωραίο σαββατοκύριακο με συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Συριζα προκειμένου να εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία, ο Στέφανος αποφάσισε να το σκεφτεί. Καλύτερα.

Πάω για hammam.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:00

ΚΑΠ: Ποια προγράμματα είναι στον πάγο, ποια ακυρώνονται;

11:59

Χατζηδάκης: Ενεργειακά ασφαλής η Ελλάδα - Σαρωτικοί έλεγχοι για αισχροκέρδεια

11:46

ΕΕ: Προώθηση του «πράσινου χάλυβα» ως λύση για τους ρύπους στην αυτοκινητοβιομηχανία

11:42

Μελόνι: Δεν είμαστε σε πόλεμο - Κανένα αίτημα για χρήση των ιταλικών βάσεων

11:33

Morgan Stanley για ΕΚΤ: Καμία μείωση επιτοκίων το 2026 - Ανοδικά ρίσκα για πληθωρισμό από Μ. Ανατολή

11:33

Στην Κύπρο μεταβαίνει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας

11:29

UBS: Διέλυσαν τις προσδοκίες οι ευρωτράπεζες - Στις κορυφαίες επιλογές η Eurobank

11:14

Επικοινωνία Τραμπ - Μακρόν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν

11:13

ΧΑ: Απόπειρα για τις 2.200 μονάδες από τον Γενικό Δείκτη

11:08

Κώτσηρας για Μέση Ανατολή: «Δεν είναι η πρώτη κρίση που διαχειριζόμαστε»

11:06

Βιλερουά ντε Γκαλό: Kανένας λόγος για αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ τώρα

10:48

Η Βραζιλία επικύρωσε τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur για το εμπόριο

10:32

Επέστρεψαν οι πιέσεις στις ευρωαγορές

10:13

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυροποίηση κερδοφορίας, 5 δισ. ευρώ σε μερίσματα έως το 2030

10:13

Υπουργείο Παιδείας: Τέσσερα νέα ξένα πανεπιστήμια υπέβαλαν αιτήσεις αδειοδότησης

10:07

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά και την απειλή Πούτιν

10:07

Παπαθανάσης: Ενεργειακή αναβάθμιση δημαρχείου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας μέσω ΕΣΠΑ

09:59

Επ. Ανταγωνισμού: Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την έρευνα στις τραπεζικές καταθέσεις

09:49

Εξαγορά της Traçim Cement από ΤΙΤΑΝ

09:42

Το Ιράν ισχυρίζεται πως έπληξε αμερικανικό τάνκερ - Το Αζερμπαϊτζάν προειδοποιεί την Τεχεράνη

09:37

ΔΕΗ και Metlen συμπράττουν για έργα αποθήκευσης έως 1.500MW σε τρεις χώρες

09:35

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Μέση Ανατολή

09:26

Η Σωληνουργεία Κορίνθου εξαγοράζει μονάδα παραγωγής σωλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο

09:21

Η Κίνα υποστηρίζει το Ιράν, αλλά τα συμφέροντά της επιβάλλουν σύνεση

09:16

Αγορά καλλυντικών: Τζιράρει 1,7 δισ. ευρώ και διεκδικεί ακόμη πιο «όμορφες» μέρες

09:12

Messinia Challenge - 14 χρόνια ιστορίας με νέα ταυτότητα και δέσμευση στη βιωσιμότητα για το 2026

09:07

The Fiction Athens: Το νέο boutique ξενοδοχείο για business & leisure άνοιξε τις πόρτες του!

09:07

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

08:56

Η Γερουσία των ΗΠΑ αρνείται να περιορίσει τις εξουσίες του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν

08:54

Ο Καναδάς δεν αποκλείει τη συμμετοχή του στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή