INSIDE OUT

Η δύσκολη μέρα επετείου του δυστυχήματος των Τεμπών, Ο Κασσελάκης τελειώνει τις διακρίσεις πολιτών-τζακιών

Μαρία Νταλιάνη
28-02-2024 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η δύσκολη μέρα επετείου του δυστυχήματος των Τεμπών - Ο Κασσελάκης τελειώνει τις διακρίσεις πολιτών-τζακιών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Επέτειος ενός έτους από τη σύγκρουση δύο τρένων, κατά την οποία βρήκαν ακαριαίο θάνατο 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι νέα παιδιά, φοιτητές που επέστρεφαν στην Θεσσαλονίκη μετά από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σήμερα. Ένας χρόνος πένθους και οδύνης για τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και θυμού: θυμού για την αβάσταχτη ελαφρότητα λειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, θυμού για την ελλιπή διαχείριση και σοβαρές κατηγορίες για προσπάθεια συγκάλυψης των στοιχείων του ατυχήματος, αντί την διασφάλισή τους ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, θυμού για το γνωστό μπαλάκι ευθυνών από τον έναν στον άλλο, θυμού για την Εξεταστική της Βουλής.

Ήταν ίσως η πρώτη πολύ σοβαρή κρίση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου (με απλή αναλογική) και του Ιουνίου με το νέο εκλογικό σύστημα. Το τριήμερο εθνικό πένθος και η παύση προεκλογικής δραστηριότητας για τρεις εβδομάδες, βοήθησαν πολύ να αμβλυνθούν τα συναισθήματα της κοινής γνώμης. Στην συνέχεια κύλησε πολύ νερό οδηγώντας στη λήθη της καθημερινότητας. Οι εκλογές έγιναν, η κυβέρνηση βγήκε αλώβητη από την δύσκολη στιγμή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ήταν ξανά υποψήφιος στο νομό Σερρών και μάλιστα για ελάχιστο αριθμό ψήφο επανεξελέγη πρώτος. Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει κανονικά, κι άλλωστε ποιοι είναι απέναντι για να κάνουν κριτική; Ο 13-0, εξελέγη επίσης και μάλιστα επίσης πρώτος στην δική του εκλογική περιφέρεια.

Τα τζάκια

Σ’ αυτό το ζοφερό σκηνικό, πέρα από τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, και τις οικογένειες τους δικούς τους, ένα χρόνο μετά, πάλι οι κάλπες είναι προ των πυλών. Αυτή την φορά όμως το διακύβευμα είναι μικρότερο. Πραγματική απειλή για την πλειοψηφία δεν υφίσταται. Ισως χάσει ποσοστά, όμως η πρωτιά δεν απειλείται. Από εκεί και κάτω, ο Συριζα του Κασσελάκη θα δώσει μάχη με το Πασοκ-Κιναλ του Ανδρουλάκη για την δεύτερη θέση, αλλά μέχρι στιγμής τα ποσοστά τους κινούνται σε ρηχό διψήφιο.

Ο Ανδρουλάκης αποφάσισε να δώσει την μάχη κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατά των απογευματινών ιατρείων, έχοντας ν' αντιμετωπίσει και ανταρσίες στην ΚΟ του.

Ενώ ο Στέφανος,

εξερχόμενος ενός Συνεδρίου και λίγο πριν καταταγεί στην Θήβα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, εξακολουθεί να χαρίζει χαμόγελα με την ορμή του newcomer στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

«Οι διακρίσεις πολιτών-τζακιών τέλος!» είπε θριαμβευτικά χθες αφήνοντας τους φανατικούς του να αναρωτιούνται.

Ευτυχώς το διευκρίνισε: «Εμείς, η Προοδευτική παράταξη, όταν αναλάβουμε τις ευθύνες της χώρας, θα καταργήσουμε άμεσα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών» και κάπως μπήκε ένας ειρμός. Εννοεί ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος προσφέρει ασυλία στους υπουργούς. Ψάχνω να βρω εάν στο cabinet του έχει κανέναν συνταγματολόγο να του εξηγήσει ότι αυτό χρειάζεται αναθεώρηση Συντάγματος. Γιατί όπως αναφέρει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Η ειδική ρύθμιση περί ευθύνης των υπουργών είναι μια συνταγματική διάταξη που βρίσκεται μονίμως στα ελληνικά συντάγματα από το 1844 έως σήμερα, ενώ με την αναθεώρηση του 2001, έγινε αυστηρότερη η διάταξη του 1975.

Ψάχνει γι’ άλλους

Το πυροτέχνημα περί τζακιών -προφανώς ο Πρόεδρος Στέφανος νομίζει ότι υπουργοί γίνονται μόνο οι πολιτικοί γόνοι, ας ρωτήσει τον Σωκράτη το Φάμελλο, κάτι θα έχει να του πει-, θα παίξει αρκετά όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές. Και σίγουρα πριν βρει τον δικό του συνταγματολόγο, έχει ανάγκη από άλλους και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Καταρχήν, μετά την ιλαροτραγωδία του Συνεδρίου, επείγεται για νέο Γραμματέα του κόμματος καθώς το επιτελείο του εκτιμά πως Σβίγκου-Βασιλειάδης είναι του Αλέξη.

Τα δύο γέννημα-θρέμμα στελέχη του χώρου, κρίνεται πως πλέον αποτελούν βαρίδια και πρέπει να αντικατασταθούν με νεοπροεδρικούς. Για τις θέσεις, ετοιμάζουν βαλίτσα τόσο ο Π. Ρήγας (που το ξανάκανε) αλλά και ο πρώτος βουλευτής που βγήκε ανοιχτά υπέρ Κασσελάκη στις εσωκομματικές, ο Πέτρος Παππάς από το Κιλκίς.

Λαμπρά μυαλά

Εκτός από Γραμματέα, κενές θέσεις αναμένεται να δημιουργηθούν και από τις καραμπόλες, που θα δημιουργήσει η επιθυμία στελεχών να μετακινηθούν στις Βρυξέλλες. Όχι απαραίτητα γιατί θα εκλεγούν. Υπάρχουν και άλλοι ρόλοι εκεί τριγύρω. Γιώργος Τσίπρας και Δώρα Αυγέρη ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Τώρα αν ο Πρόεδρος Κασσελάκης τους κατατάσσει στα λαμπρά μυαλά, που με την υποψηφιότητά τους θα είναι αντίβαρο σε όσους έχουν «μηχανισμούς» (Ερτ), δεν το γνωρίζω. Άρα αναζητεί Διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκπρόσωπο Τύπου.

Αλλάζει τα όργανα

Γενικώς με την στήριξη της ισχυρής τριανδρίας του Συνεδρίου (Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας), θα επιχειρήσει να φτιάξει νέα όργανα, αλλά τυπικά μιλώντας για ν’ αλλάξει πχ την Κεντρική Επιτροπή, και μέσω αυτής την Πολιτική Γραμματεία, θα πρέπει να ξανακάνει τακτικό, ή έκτακτο Συνέδριο, και να ξαναστηθούν κάλπες. Μπορεί όμως να φτιάξει ένα θαυμάσιο εκτελεστικό γραφείο, με το οποίο θα αναγκάζεται να περνά τα πρωινά του, μετά την βόλτα με την Φάρλι και το γυμναστήριο με τον Τάιλερ. Τί καλύτερο;

Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις Οργανώσεις Μελών, στις οποίες κατ' όνομα υπάρχουν 150.000 μέλη. Αρκετές χιλιάδες από αυτούς πήγαν στη Νέα Αριστερά αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν σβηστεί ακόμα από τα μητρώα του Συριζα.

Νέα δεοντολογίας

Τουλάχιστον άλλαξε τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Κατάφερε έτσι να ξεφορτωθεί τον Αντώνη Κοτσακά -άραγε ξέρει ποιός είναι;-, ο οποίος έπαιξε ρόλο στην μη διαγραφή του Πολάκη, και στην θέση του μπήκε ο Γιάννης Μπενίσης (πρώην Πρόεδρος της Ευδαπ την περίοδο διακυβέρνησης Συριζα-Ανελ).

Επίσης στην επιτροπή Δεοντολογίας μπήκε στέλεχος το οποίο είχε παραπεμφθεί σε αυτή, όταν Γραμματέας του κόμματος ήταν ο Παναγιώτης Ρήγας.

Να, αυτά μ’ αρέσουν στον Συριζα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα

20:53

Μικροσκοπικές δίνες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια του Ήλιου

20:40

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Ρούτε περισσότερη βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα

20:23

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

20:15

Aktor: Πάνω από το 20% η Castellano, κάτω από το 15% η BLUE SILK μετά την ΑΜΚ

20:14

ΗΠΑ: Ο Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ, της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος στο Μίσιγκαν

20:03

ΔΕΗ: Data center 1 GW, νέα συμφωνία ΑΠΕ και Vodafone στο επίκεντρο της επόμενης φάσης ανάπτυξης

19:53

Prodea: Εγκρίθηκε πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,3 εκατ. ιδίων μετοχών

19:37

Viohalco: Στα 4,3 δισ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου, αύξηση 14% - «Άλμα» 62% στα κέρδη προ φόρων

19:32

Fitch: Ο κίνδυνος διόρθωσης στην AI απειλεί οικονομία και αγορές

19:29

Επιφυλακτικό ρεκόρ στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

19:12

Τρεις συλλήψεις σε Τρίκαλα, Ανατολική Αττική και Πρέβεζα για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

19:02

Ιράν: Συμφώνησε με το Ομάν για τις συντεταγμένες της διαδρομής μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:47

Flexopack: Από 7 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των 82.400 νέων μετοχών

18:34

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 734 εκατ. στο εξάμηνο – Στα 393 εκατ. τα καθαρά κέρδη

18:32

Λίβανος: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοινότητα Τεμπνίν

18:19

Αυστρία: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, με 41,2 βαθμούς Κελσίου