INSIDE OUT

Η δύσκολη μέρα επετείου του δυστυχήματος των Τεμπών, Ο Κασσελάκης τελειώνει τις διακρίσεις πολιτών-τζακιών

Μαρία Νταλιάνη
28-02-2024 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η δύσκολη μέρα επετείου του δυστυχήματος των Τεμπών - Ο Κασσελάκης τελειώνει τις διακρίσεις πολιτών-τζακιών

Επέτειος ενός έτους από τη σύγκρουση δύο τρένων, κατά την οποία βρήκαν ακαριαίο θάνατο 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι νέα παιδιά, φοιτητές που επέστρεφαν στην Θεσσαλονίκη μετά από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σήμερα. Ένας χρόνος πένθους και οδύνης για τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και θυμού: θυμού για την αβάσταχτη ελαφρότητα λειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, θυμού για την ελλιπή διαχείριση και σοβαρές κατηγορίες για προσπάθεια συγκάλυψης των στοιχείων του ατυχήματος, αντί την διασφάλισή τους ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, θυμού για το γνωστό μπαλάκι ευθυνών από τον έναν στον άλλο, θυμού για την Εξεταστική της Βουλής.

Ήταν ίσως η πρώτη πολύ σοβαρή κρίση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου (με απλή αναλογική) και του Ιουνίου με το νέο εκλογικό σύστημα. Το τριήμερο εθνικό πένθος και η παύση προεκλογικής δραστηριότητας για τρεις εβδομάδες, βοήθησαν πολύ να αμβλυνθούν τα συναισθήματα της κοινής γνώμης. Στην συνέχεια κύλησε πολύ νερό οδηγώντας στη λήθη της καθημερινότητας. Οι εκλογές έγιναν, η κυβέρνηση βγήκε αλώβητη από την δύσκολη στιγμή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ήταν ξανά υποψήφιος στο νομό Σερρών και μάλιστα για ελάχιστο αριθμό ψήφο επανεξελέγη πρώτος. Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει κανονικά, κι άλλωστε ποιοι είναι απέναντι για να κάνουν κριτική; Ο 13-0, εξελέγη επίσης και μάλιστα επίσης πρώτος στην δική του εκλογική περιφέρεια.

Τα τζάκια

Σ’ αυτό το ζοφερό σκηνικό, πέρα από τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, και τις οικογένειες τους δικούς τους, ένα χρόνο μετά, πάλι οι κάλπες είναι προ των πυλών. Αυτή την φορά όμως το διακύβευμα είναι μικρότερο. Πραγματική απειλή για την πλειοψηφία δεν υφίσταται. Ισως χάσει ποσοστά, όμως η πρωτιά δεν απειλείται. Από εκεί και κάτω, ο Συριζα του Κασσελάκη θα δώσει μάχη με το Πασοκ-Κιναλ του Ανδρουλάκη για την δεύτερη θέση, αλλά μέχρι στιγμής τα ποσοστά τους κινούνται σε ρηχό διψήφιο.

Ο Ανδρουλάκης αποφάσισε να δώσει την μάχη κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατά των απογευματινών ιατρείων, έχοντας ν' αντιμετωπίσει και ανταρσίες στην ΚΟ του.

Ενώ ο Στέφανος,

εξερχόμενος ενός Συνεδρίου και λίγο πριν καταταγεί στην Θήβα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, εξακολουθεί να χαρίζει χαμόγελα με την ορμή του newcomer στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

«Οι διακρίσεις πολιτών-τζακιών τέλος!» είπε θριαμβευτικά χθες αφήνοντας τους φανατικούς του να αναρωτιούνται.

Ευτυχώς το διευκρίνισε: «Εμείς, η Προοδευτική παράταξη, όταν αναλάβουμε τις ευθύνες της χώρας, θα καταργήσουμε άμεσα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών» και κάπως μπήκε ένας ειρμός. Εννοεί ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος προσφέρει ασυλία στους υπουργούς. Ψάχνω να βρω εάν στο cabinet του έχει κανέναν συνταγματολόγο να του εξηγήσει ότι αυτό χρειάζεται αναθεώρηση Συντάγματος. Γιατί όπως αναφέρει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Η ειδική ρύθμιση περί ευθύνης των υπουργών είναι μια συνταγματική διάταξη που βρίσκεται μονίμως στα ελληνικά συντάγματα από το 1844 έως σήμερα, ενώ με την αναθεώρηση του 2001, έγινε αυστηρότερη η διάταξη του 1975.

Ψάχνει γι’ άλλους

Το πυροτέχνημα περί τζακιών -προφανώς ο Πρόεδρος Στέφανος νομίζει ότι υπουργοί γίνονται μόνο οι πολιτικοί γόνοι, ας ρωτήσει τον Σωκράτη το Φάμελλο, κάτι θα έχει να του πει-, θα παίξει αρκετά όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές. Και σίγουρα πριν βρει τον δικό του συνταγματολόγο, έχει ανάγκη από άλλους και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Καταρχήν, μετά την ιλαροτραγωδία του Συνεδρίου, επείγεται για νέο Γραμματέα του κόμματος καθώς το επιτελείο του εκτιμά πως Σβίγκου-Βασιλειάδης είναι του Αλέξη.

Τα δύο γέννημα-θρέμμα στελέχη του χώρου, κρίνεται πως πλέον αποτελούν βαρίδια και πρέπει να αντικατασταθούν με νεοπροεδρικούς. Για τις θέσεις, ετοιμάζουν βαλίτσα τόσο ο Π. Ρήγας (που το ξανάκανε) αλλά και ο πρώτος βουλευτής που βγήκε ανοιχτά υπέρ Κασσελάκη στις εσωκομματικές, ο Πέτρος Παππάς από το Κιλκίς.

Λαμπρά μυαλά

Εκτός από Γραμματέα, κενές θέσεις αναμένεται να δημιουργηθούν και από τις καραμπόλες, που θα δημιουργήσει η επιθυμία στελεχών να μετακινηθούν στις Βρυξέλλες. Όχι απαραίτητα γιατί θα εκλεγούν. Υπάρχουν και άλλοι ρόλοι εκεί τριγύρω. Γιώργος Τσίπρας και Δώρα Αυγέρη ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Τώρα αν ο Πρόεδρος Κασσελάκης τους κατατάσσει στα λαμπρά μυαλά, που με την υποψηφιότητά τους θα είναι αντίβαρο σε όσους έχουν «μηχανισμούς» (Ερτ), δεν το γνωρίζω. Άρα αναζητεί Διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκπρόσωπο Τύπου.

Αλλάζει τα όργανα

Γενικώς με την στήριξη της ισχυρής τριανδρίας του Συνεδρίου (Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας), θα επιχειρήσει να φτιάξει νέα όργανα, αλλά τυπικά μιλώντας για ν’ αλλάξει πχ την Κεντρική Επιτροπή, και μέσω αυτής την Πολιτική Γραμματεία, θα πρέπει να ξανακάνει τακτικό, ή έκτακτο Συνέδριο, και να ξαναστηθούν κάλπες. Μπορεί όμως να φτιάξει ένα θαυμάσιο εκτελεστικό γραφείο, με το οποίο θα αναγκάζεται να περνά τα πρωινά του, μετά την βόλτα με την Φάρλι και το γυμναστήριο με τον Τάιλερ. Τί καλύτερο;

Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις Οργανώσεις Μελών, στις οποίες κατ' όνομα υπάρχουν 150.000 μέλη. Αρκετές χιλιάδες από αυτούς πήγαν στη Νέα Αριστερά αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν σβηστεί ακόμα από τα μητρώα του Συριζα.

Νέα δεοντολογίας

Τουλάχιστον άλλαξε τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Κατάφερε έτσι να ξεφορτωθεί τον Αντώνη Κοτσακά -άραγε ξέρει ποιός είναι;-, ο οποίος έπαιξε ρόλο στην μη διαγραφή του Πολάκη, και στην θέση του μπήκε ο Γιάννης Μπενίσης (πρώην Πρόεδρος της Ευδαπ την περίοδο διακυβέρνησης Συριζα-Ανελ).

Επίσης στην επιτροπή Δεοντολογίας μπήκε στέλεχος το οποίο είχε παραπεμφθεί σε αυτή, όταν Γραμματέας του κόμματος ήταν ο Παναγιώτης Ρήγας.

Να, αυτά μ’ αρέσουν στον Συριζα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Η Ρωσία επιβεβαιώνει τον θάνατο 16 Καμερουνέζων που πολεμούσαν στην Ουκρανία

23:45

Πακιστάν - Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 188 νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας

23:32

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί διερωτώνται για την ψυχική υγεία του Τραμπ μετά τις ακραίες δηλώσεις του

23:20

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Η πρόταση του Πακιστάν αναπτέρωσε το ηθικό

23:10

Η Ρωσία ανέβαλε ως το 2036 την εκτόξευση τριών αποστολών προς τη Σελήνη

22:55

Το έργο GREGY στο 7ο Συνέδριο «Power & Gas Forum» του Energypress

22:44

Τραμπ: «Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με το Ιράν» - Θετικά εξετάζει η Τεχεράνη την πρόταση του Πακιστάν

22:34

Μπαχρέιν: Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του την Τετάρτη

22:23

Πετρέλαιο: Άνοδος για WTI, πτώση για Brent λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ

22:09

Το Κουβέιτ καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους τη νύχτα «για προληπτικούς λόγους»

21:56

Η Apple σχεδιάζει foldable iPhone που θα κοστίζει πάνω από 2.000 δολάρια

21:42

Ιράκ: Απελευθερώνεται η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που είχε απαχθεί από την Καταέμπ Χεζμπολάχ

21:26

Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού για νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν

21:15

Ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις του με τον Έπστιν

21:00

Η Πορτογαλία ανοίγει τη βάση Λάζες σε αμερικανικά αεροσκάφη υπό έναν όρο

20:49

ΟΗΕ: Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου

20:37

Τραμπ Τζούνιορ: «Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη»

20:22

Ο ρόλος της Κίνας στο Ιράν - Η γεωπολιτική «σκακιέρα» του πετρελαίου

20:08

Κυρανάκης: «Η Ελλάδα δημιουργεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας - Η νέα στρατηγική φέρνει αποτελέσματα»

19:58

Ουγγαρία: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «πλέκει το εγκώμιο» του Όρμπαν πριν τις εκλογές

19:52

Foodlink: Στα 97,38 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 με αύξηση 2,04%

19:49

AS Company: Αύξηση 56% για τα EBITDA το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,19 ευρώ/μετοχή

19:45

ΝΔ: Την άρση της ασυλίας του ζητά ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου

19:25

Νέες απειλές Τραμπ στην Τεχεράνη: Προειδοποιεί για επίθεση που δεν έχουν ξαναδεί - «Στις 8 θα συμβεί»

19:23

ΣΑ ΟΗΕ: Βέτο Κίνας - Ρωσίας σε σχέδιο για προστασία της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

19:12

Ρωσία: Διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μετά από ουκρανικές επιθέσεις

19:11

Το τελεσίγραφο για το Ιράν «αναστάτωσε» τις ευρωαγορές

19:06

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων

19:01

Σειρήνες συναγερμού στο Ισραήλ για ιρανική πυραυλική επίθεση

18:56

Volvo EXclusive Retreats: η σειρά μοναδικών ταξιδιωτικών εκδηλώσεων της Volvo Car Hellas που προβάλλει τον σκανδιναβικό τρόπο ζωής και τις αξίες της μάρκας