INSIDE OUT

Χαμηλώνει τους τόνους για τα ομόφυλα το Μαξίμου - Πως θα εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, που μπαίνει ο ηλικιακός πήχης

16-01-2024 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χαμηλώνει τους τόνους για τα ομόφυλα το Μαξίμου - Πως θα εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, που μπαίνει ο ηλικιακός πήχης

Αργά το βράδυ βγήκαν κάπως ζαλισμένοι απ’ το σεμινάριο του Σκέρτσου οι βουλευτές της ΝΔ απ’ το Α ως το Κ. Σήμερα θα πάνε οι υπόλοιποι. Το σεμινάριο είχε δύο στόχους: Nα ακούσουν τους βουλευτές και να απαντήσουν στις απορίες τους σχετικά με το νόμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως έχει καθιερώσει η κυβέρνηση να ονομάζονται τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η αλλαγή μιας λέξης που έχει κακοποιηθεί και συνδεθεί κυρίως με το λούμπεν, θυμίζει λιγάκι πρώιμο ΣΥΡΙΖΑ (τότε που η τρόικα βαφτίζονταν θεσμοί), αλλά όπως φαίνεται η ΝΔ του Κυριάκου κάνει cherry picking από παντού, κι όχι μόνο από το κεντρώο ΠΑΣΟΚ. Κατ’ αυτή την έννοια, και άλλη μια λέξη εισέβαλε ξαφνικά στο λεξιλόγιο, η λέξη τεκνοθεσία, αντί του υιοθεσία, λέξη ευρύχωρη και συμπεριληπτική (άλλες δύο αγαπημένες λέξεις του Άκη Σκέρτσου), που αμβλύνει τα συναισθήματα και σε κάνει να σκεφτείς λιγάκι πριν απαντήσεις.

Απουσία Βορίδη

Ούτε η κυβερνητική λεξιλαγνεία πάντως, ούτε το μαλακό ύφος του Άκη έκαναν τον βαρύ κι ασήκωτο Μάκη Βορίδη να πάει στο σεμινάριο της οδού Πειραιώς. Ο υπουργός Επικρατείας ξέρει ότι ο δρόμος της παραίτησης από τα υπουργικά του καθήκοντα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένος και έχει συναίσθηση των συνεπειών της στάσης του. Πάντως δεν ήταν ο μοναδικός, αφού από τους εβδομήντα και, βουλευτές εμφανίστηκαν περί τους εξήντα.

Γενναίος Πατέλης

Φυσικά δεν πήγα στο σεμινάριο. Ήταν αρκετό να ακούσω τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, τον Αλέξη Πατέλη που βγήκε το πρωί στον ΣΚΑΪ και απάντησε σε ό, τι τον ρώτησε ο Πορτοσάλτε.

Νομίζω πως αν το έβαζαν υποχρεωτικά στους βουλευτές, θα γλίτωναν και τις μικρές αψιμαχίες μεταξύ τους και το τρίωρο στην οδό Πειραιώς. Ο Πατέλης με γενναιότητα, βγαίνει άλλη μια φορά μπροστά, υποστηρίζει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και απαντάει σε κάθε ερώτηση του επίμονου δημοσιογράφου. Στην ίδια συνέντευξη εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του Κασσελάκη, ιδιαίτερα στην αποκάλυψη της επιθυμίας να αποκτήσει δυο γιούς με παρένθετη μητέρα. Ο ένας να έχει το δικό του κι άλλος το DNA του συζύγου του Τάιλερ, ενώ δεν θα ήθελε καθόλου να έχει παιδί του άλλου φύλου γιατί δεν θα ήξερε πως να χειριστεί τα γυναικεία ζητήματα.

«Εμείς αποφασίσαμε να μην έχουμε παιδί», είπε ο Πατέλης.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Η ραδιοφωνική εμφάνιση του Αλέξη, ήταν το σάλπισμα αλλαγής στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς το θέμα. Τόσο ο Πατέλης, όσο κι αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, και άλλοι κεντρικοί κυβερνητικοί, ανέλαβαν να περάσουν την γραμμή ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν αφορά πολλούς, και μετά την ψήφισή του θα ξεχαστεί σύντομα. Η αναταραχή στους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι απλά απηχούν τις απόψεις των πολιτών στις περιφέρειές τους, αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έδειξαν ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι έτοιμη για τέτοιου τύπου ανοίγματα, ενώ παράλληλα το θέμα σκέπασε καθετί άλλο. Η καθησυχαστική, ήρεμη φωνή του Αλέξη είναι ενδεικτική.

Το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστους, ας το ψηφίσουμε να πάμε παρακάτω. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2022 έγιναν μόλις καμμιά 500αριά Σύμφωνα Συμβίωσης.

Ήρθε η επιστολική

Και παρακάτω υπάρχουν δύο σπουδαία νομοθετήματα: Η επιστολική ψήφος και σε λίγο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η αλήθεια είναι πως η κουβέντα για τα ομόφυλα ξέφυγε τόσο πολύ, που δεν παρατήρησε κανείς ότι ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Ο κίνδυνος να περάσει κάτω απ’ τα ραντάρ αυτό το θέμα, αναγκάζει την κυβέρνηση να ελιχθεί για να πέσουν οι τόνοι στα ομόφυλα- κομμάτι δύσκολο όμως καθώς, όπως διαπίστωσε και ο Άκης Σκέρτσος, οι απορίες είναι πάρα πολλές.

Έρχεται εκκαθάριση καταλόγων

Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος άκουσαν όλα τα κόμματα, και έδωσαν ένα στίγμα του νομοσχεδίου. Εκτός από τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, με το νομοσχέδιο καθορίζει τους όρους εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων.

Όπως είπε ο Λιβάνιος,

οι άνω των 80 ετών στους εκλογικούς καταλόγους, είναι διπλάσιοι ουσιαστικά από τους Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ελλάδα της ίδιας ηλικίας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Κυρίως, γιατί, οι Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου και βρίσκονταν στο εξωτερικό, έχουν αποβιώσει, δίχως όμως να έχουν ενημερωθεί οι Ελληνικές Αρχές», εξήγησε η Κεραμέως. Η υπουργός Εσωτερικών έκανε σαφές πάντως ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης θα γίνει σε «σε ουδέτερο χρόνο», άρα όχι πέντε μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Πως θα γίνει;

- Θα αφορά όσους είναι άνω των 80 ετών, καθώς αυτή η ηλικία είναι κοντά στο προσδόκιμο ζωής.

- Δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση,

- Δεν έχουν διαβατήριο σε ισχύ,

- Δεν λαμβάνουν σύνταξη

Όμως, εάν τίποτε από όλ’ αυτά δεν ισχύει, «φυσικά πάντοτε θα μπορούν και να εμφανιστούν και να ψηφίσουν».

Αποχή

Ο Θοδωρής Λιβάνιος επίσης εξήγησε πως το θέμα των εκλογικών καταλόγων συνδέεται με την αποχή στις εκλογές.

Όπως είπε, «έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν στο εξωτερικό. Έλληνες μετανάστες δεκαετία ’50, ’60, ’70, οι οποίοι έφυγαν φτωχοί από την Ελλάδα, δεν είχαν εδώ περιουσία, πήγαν στη Γερμανία – σε όποιο μέρος του κόσμου – ζήσανε, κάνανε την οικογένειά τους, φτιάξανε την περιουσία τους και αποτέλεσμα ήταν όταν αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή, επειδή δεν είχαν ιδιοκτησιακά στην Ελλάδα, αυτομάτως κανένας συγγενής δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει τη δήλωση θανάτου στην Ελλάδα. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη συσχέτιση των ποσοστών της αποχής μαζί με τις περιοχές που είχαν αυξημένη μετανάστευση το ’60 και το ’70. Η Κεφαλονιά, τα Γρεβενά δεν σταμάτησαν, ξαφνικά να ψηφίζουν γιατί έχουν πολιτικό χρώμα στη συμμετοχή. Υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση της αποχής και γι’ αυτό έχει μεγαλύτερη αποχή και η Βόρεια Ελλάδα. Ένας από τους λόγους είναι ότι είχε πολύ μεγάλο κύμα μετανάστευσης τη δεκαετία του ’60 και του ’70».

Η εκκαθάριση των καταλόγων ίσως στερήσει ένα αγαπημένο θρήνο το βράδυ των εκλογών, ιδιαίτερα από τους ηττημένους, για την άνοδο της αποχής, αλλά είναι αναγκαία.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Συνελήφθησαν 12 μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2024

23:37

Με συστήματα «έξυπνης» πόλης εξοπλίστηκε ο Δήμος Κιλκίς

23:16

ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα Σαντάλ σχηματίζεται στον Ατλαντικό

23:01

Έπεσε η σελίδα για την διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ - Έδειχνε on line τα ονόματα και τα ποσά κάθε δικαιούχου

22:47

Δύο Αμερικανοί εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας τραυματίστηκαν στη Γάζα

22:16

Χανιά: Στα χέρια της ΕΛΑΣ 51χρονος για παραβάσεις που αφορούν σε ναρκωτικές ουσίες και τον τελωνειακό κώδικα

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 43χρονος και 29χρονη για διαρρήξεις καταστημάτων και οικιών

21:18

Κιλικίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

20:56

Στον ανακριτή αύριο ο άνδρας που συνελήφθη για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Μεσοχώρια Ευβοίας

20:53

Ισραήλ: Ετοιμάζεται να απαντήσει στη Χαμάς για τη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός

20:45

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από τις βάσεις του θανάτου

20:31

Παπαστεργίου: Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν γνωρίζει σύνορα

20:21

Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Καρκαδιώτισσα

20:07

Σήμερα η πιλοτική 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ στην Αθήνα

20:00

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέργιος Καλπάκης νέος Γραμματέας του κόμματος

19:49

ΗΠΑ: Στους 27 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Τέξας

19:38

Το 5G θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των κινητών συνδρομών το 2025

19:33

Το τελευταίο αντίο στον Ντιόγκο Ζότα

19:23

Παροχή βοήθειας σε ορειβάτισσα που τραυματίστηκε στον Όλυμπο

19:06

ΗΠΑ: Η Πολεμική Αεροπορία εγκαταλείπει την SpaceX του Μασκ για την παράδοση φορτίων

19:00

Στη Euronext ξέρουν από... στρατηγική

18:43

Νεκρή 85χρονη έπειτα από πτώση από μπαλκόνι πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

18:31

Βρετανία: Προχωρά σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με τη Συρία

18:20

Διευκρινίσεις Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την υπερωριακή απασχόληση

18:14

Συνελήφθη 31χρονος που φέρεται να βίαζε και να εξέδιδε 17χρονη στην Ελευσίνα

17:53

Πεκίνο και Ουάσινγκτον αίρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων

17:27

Μαχλούφ (ΕΚΤ): Το ευρώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει σύντομα το δολάριο

17:13

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

17:00

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν δύο νέα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα από 750€ έως 2.000€ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

16:51

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε από την ΚΕ η πρόταση Φάμελλου για την ΠΓ