INSIDE OUT

Χαμηλώνει τους τόνους για τα ομόφυλα το Μαξίμου - Πως θα εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, που μπαίνει ο ηλικιακός πήχης

16-01-2024 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χαμηλώνει τους τόνους για τα ομόφυλα το Μαξίμου - Πως θα εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, που μπαίνει ο ηλικιακός πήχης

Αργά το βράδυ βγήκαν κάπως ζαλισμένοι απ’ το σεμινάριο του Σκέρτσου οι βουλευτές της ΝΔ απ’ το Α ως το Κ. Σήμερα θα πάνε οι υπόλοιποι. Το σεμινάριο είχε δύο στόχους: Nα ακούσουν τους βουλευτές και να απαντήσουν στις απορίες τους σχετικά με το νόμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως έχει καθιερώσει η κυβέρνηση να ονομάζονται τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η αλλαγή μιας λέξης που έχει κακοποιηθεί και συνδεθεί κυρίως με το λούμπεν, θυμίζει λιγάκι πρώιμο ΣΥΡΙΖΑ (τότε που η τρόικα βαφτίζονταν θεσμοί), αλλά όπως φαίνεται η ΝΔ του Κυριάκου κάνει cherry picking από παντού, κι όχι μόνο από το κεντρώο ΠΑΣΟΚ. Κατ’ αυτή την έννοια, και άλλη μια λέξη εισέβαλε ξαφνικά στο λεξιλόγιο, η λέξη τεκνοθεσία, αντί του υιοθεσία, λέξη ευρύχωρη και συμπεριληπτική (άλλες δύο αγαπημένες λέξεις του Άκη Σκέρτσου), που αμβλύνει τα συναισθήματα και σε κάνει να σκεφτείς λιγάκι πριν απαντήσεις.

Απουσία Βορίδη

Ούτε η κυβερνητική λεξιλαγνεία πάντως, ούτε το μαλακό ύφος του Άκη έκαναν τον βαρύ κι ασήκωτο Μάκη Βορίδη να πάει στο σεμινάριο της οδού Πειραιώς. Ο υπουργός Επικρατείας ξέρει ότι ο δρόμος της παραίτησης από τα υπουργικά του καθήκοντα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένος και έχει συναίσθηση των συνεπειών της στάσης του. Πάντως δεν ήταν ο μοναδικός, αφού από τους εβδομήντα και, βουλευτές εμφανίστηκαν περί τους εξήντα.

Γενναίος Πατέλης

Φυσικά δεν πήγα στο σεμινάριο. Ήταν αρκετό να ακούσω τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, τον Αλέξη Πατέλη που βγήκε το πρωί στον ΣΚΑΪ και απάντησε σε ό, τι τον ρώτησε ο Πορτοσάλτε.

Νομίζω πως αν το έβαζαν υποχρεωτικά στους βουλευτές, θα γλίτωναν και τις μικρές αψιμαχίες μεταξύ τους και το τρίωρο στην οδό Πειραιώς. Ο Πατέλης με γενναιότητα, βγαίνει άλλη μια φορά μπροστά, υποστηρίζει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και απαντάει σε κάθε ερώτηση του επίμονου δημοσιογράφου. Στην ίδια συνέντευξη εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του Κασσελάκη, ιδιαίτερα στην αποκάλυψη της επιθυμίας να αποκτήσει δυο γιούς με παρένθετη μητέρα. Ο ένας να έχει το δικό του κι άλλος το DNA του συζύγου του Τάιλερ, ενώ δεν θα ήθελε καθόλου να έχει παιδί του άλλου φύλου γιατί δεν θα ήξερε πως να χειριστεί τα γυναικεία ζητήματα.

«Εμείς αποφασίσαμε να μην έχουμε παιδί», είπε ο Πατέλης.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Η ραδιοφωνική εμφάνιση του Αλέξη, ήταν το σάλπισμα αλλαγής στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς το θέμα. Τόσο ο Πατέλης, όσο κι αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, και άλλοι κεντρικοί κυβερνητικοί, ανέλαβαν να περάσουν την γραμμή ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν αφορά πολλούς, και μετά την ψήφισή του θα ξεχαστεί σύντομα. Η αναταραχή στους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι απλά απηχούν τις απόψεις των πολιτών στις περιφέρειές τους, αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έδειξαν ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι έτοιμη για τέτοιου τύπου ανοίγματα, ενώ παράλληλα το θέμα σκέπασε καθετί άλλο. Η καθησυχαστική, ήρεμη φωνή του Αλέξη είναι ενδεικτική.

Το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστους, ας το ψηφίσουμε να πάμε παρακάτω. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2022 έγιναν μόλις καμμιά 500αριά Σύμφωνα Συμβίωσης.

Ήρθε η επιστολική

Και παρακάτω υπάρχουν δύο σπουδαία νομοθετήματα: Η επιστολική ψήφος και σε λίγο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η αλήθεια είναι πως η κουβέντα για τα ομόφυλα ξέφυγε τόσο πολύ, που δεν παρατήρησε κανείς ότι ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Ο κίνδυνος να περάσει κάτω απ’ τα ραντάρ αυτό το θέμα, αναγκάζει την κυβέρνηση να ελιχθεί για να πέσουν οι τόνοι στα ομόφυλα- κομμάτι δύσκολο όμως καθώς, όπως διαπίστωσε και ο Άκης Σκέρτσος, οι απορίες είναι πάρα πολλές.

Έρχεται εκκαθάριση καταλόγων

Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος άκουσαν όλα τα κόμματα, και έδωσαν ένα στίγμα του νομοσχεδίου. Εκτός από τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, με το νομοσχέδιο καθορίζει τους όρους εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων.

Όπως είπε ο Λιβάνιος,

οι άνω των 80 ετών στους εκλογικούς καταλόγους, είναι διπλάσιοι ουσιαστικά από τους Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ελλάδα της ίδιας ηλικίας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Κυρίως, γιατί, οι Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου και βρίσκονταν στο εξωτερικό, έχουν αποβιώσει, δίχως όμως να έχουν ενημερωθεί οι Ελληνικές Αρχές», εξήγησε η Κεραμέως. Η υπουργός Εσωτερικών έκανε σαφές πάντως ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης θα γίνει σε «σε ουδέτερο χρόνο», άρα όχι πέντε μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Πως θα γίνει;

- Θα αφορά όσους είναι άνω των 80 ετών, καθώς αυτή η ηλικία είναι κοντά στο προσδόκιμο ζωής.

- Δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση,

- Δεν έχουν διαβατήριο σε ισχύ,

- Δεν λαμβάνουν σύνταξη

Όμως, εάν τίποτε από όλ’ αυτά δεν ισχύει, «φυσικά πάντοτε θα μπορούν και να εμφανιστούν και να ψηφίσουν».

Αποχή

Ο Θοδωρής Λιβάνιος επίσης εξήγησε πως το θέμα των εκλογικών καταλόγων συνδέεται με την αποχή στις εκλογές.

Όπως είπε, «έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν στο εξωτερικό. Έλληνες μετανάστες δεκαετία ’50, ’60, ’70, οι οποίοι έφυγαν φτωχοί από την Ελλάδα, δεν είχαν εδώ περιουσία, πήγαν στη Γερμανία – σε όποιο μέρος του κόσμου – ζήσανε, κάνανε την οικογένειά τους, φτιάξανε την περιουσία τους και αποτέλεσμα ήταν όταν αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή, επειδή δεν είχαν ιδιοκτησιακά στην Ελλάδα, αυτομάτως κανένας συγγενής δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει τη δήλωση θανάτου στην Ελλάδα. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη συσχέτιση των ποσοστών της αποχής μαζί με τις περιοχές που είχαν αυξημένη μετανάστευση το ’60 και το ’70. Η Κεφαλονιά, τα Γρεβενά δεν σταμάτησαν, ξαφνικά να ψηφίζουν γιατί έχουν πολιτικό χρώμα στη συμμετοχή. Υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση της αποχής και γι’ αυτό έχει μεγαλύτερη αποχή και η Βόρεια Ελλάδα. Ένας από τους λόγους είναι ότι είχε πολύ μεγάλο κύμα μετανάστευσης τη δεκαετία του ’60 και του ’70».

Η εκκαθάριση των καταλόγων ίσως στερήσει ένα αγαπημένο θρήνο το βράδυ των εκλογών, ιδιαίτερα από τους ηττημένους, για την άνοδο της αποχής, αλλά είναι αναγκαία.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:51

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες

10:49

Περ. Αττικής: Προγραμματική σύμβαση για εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων στον δήμο Βύρωνα

10:48

Καφούνης: Μεταβατικό βήμα αλλά όχι επαρκές το προσωρινό τέλος των 3 ευρώ

10:37

Χατζηδάκης: Όσα δεν έγιναν σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση κατά της φοροδιαφυγής, έγιναν από το 2019 και μετά

10:22

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποφασιστικά τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

10:17

8o Transplant Masterclass webinar

10:14

Κάλας: Αποφασιστικής σημασίας εβδομάδα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

10:06

Μια «κοσμογονία» ζωγραφικής στην ANiMA Gallery

09:56

Ικτίνος: Υπογραφή τελικής σύμβασης με την εταιρεία CBE Capital Ltd

09:53

Τσιάρας για μπλόκα: Μονόδρομος ο διάλογος - Διαφάνεια με τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

09:41

Καραβίας (Eurobank): Ο ρόλος των τραπεζών είναι να δίνουν σωστά δάνεια στις επιχειρήσεις

09:40

Κίνα: Επιβραδύνθηκε η οικονομία τον Νοέμβριο - Σε χαμηλό 15 μηνών η βιομηχανική παραγωγή

09:19

Ως «ανεπιθύμητος οργανισμός» ταξινομήθηκε στην Ρωσία η Deutsche Welle

08:54

Αγρότες: Συνεχίζουν τα μπλόκα μετά το «όχι» στο κάλεσμα Μητσοτάκη - O χάρτης των κινητοποιήσεων

08:34

Nεκροί o σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του στην κατοικία τους στο Λος Άντζελες

08:33

Χιλή: Ο νέος πρόεδρος Καστ υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει την τήρηση του νόμου»

08:24

Ποια είναι η Arion Retail Group που «έρχεται» στην Ελλάδα

08:24

Μακελειό στην Αυστραλία: Σχέδιο για «αυστηρότερους νόμους για τα πυροβόλα όπλα»

08:12

Το ρολόι Grande Double Sonnerie της Blancpain είναι ένα έργο τέχνης στον καρπό

08:02

Τέλη κυκλοφορίας: Τι γίνεται αν ξεχάσω να τα πληρώσω;

07:54

Ανθεκτικά συστήματα νερού: Η Ευρώπη αναζητά «διακριτικές» υποδομές ασφάλειας - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

07:46

Δημόσιο χρέος: Νέα πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. ακριβών δανείων από το πρώτο μνημόνιο

07:36

Τεκτονικές αλλαγές στην αγορά εργασίας: Ποια επαγγέλματα καταργεί «αθόρυβα» η Τεχνητή Νοημοσύνη

07:30

Ρεύμα: «Ένεση» για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - 200 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό

07:22

Nova: ICT και εταιρικοί πελάτες έδωσαν ώθηση στα έσοδα

07:18

Σε εκκρεμότητα το αγροτικό - Πράσινες και γαλάζιες κουμπαριές - Στου Καραβίτη με Πιερρ

07:12

Απάτες με επιστροφές ΦΠΑ ερευνούν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ - Χάθηκαν 73,5 δισ. ευρώ την τελευταία 15ετία

07:06

Τα μπλόκα και οι κρατήσεις - Σύσκεψη για το χρέος - Μπερδεμένη εικόνα

23:58

Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία για θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

23:37

Συνελήφθη 59χρονος οδηγός που απείλησε με τσεκούρι άλλο οδηγό στην Αργυρούπολη