INSIDE OUT

Η Αγαπηδάκη και το τραίνο της πρόληψης - Ο χρησμός της Πυθίας στον Χρυσοχοΐδη

04-01-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Αγαπηδάκη και το τραίνο της πρόληψης - Ο χρησμός της Πυθίας στον Χρυσοχοΐδη

Κοιτάω προς την πλευρά της αντιπολίτευσης και δεν βλέπω τίποτα. Κάτι για την Συνθήκη της Λωζάνης πιάνει τ’ αυτί μου, που δεν λέω, είναι μέσα σ’ αυτά που συζητούν μέρα νύχτα οι πολίτες. Γυρνάω κατεύθυνση και εστιάζω στα τρέχοντα, στα οποία ο πρωτοχρονιάτικος ανασχηματισμούλης δε νομίζω είναι το πρώτο. Κοιτάζω και βλέπω το κύμα του κορονοϊού να μεγαλώνει, κι ακόμα, όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έχει φτάσει το peak. Πάντως δεν ανησυχώ. Όσο ο Κυριάκος αφήνει την ευθύνη γι’ αυτά στην Αγαπηδάκη, το κύμα είναι υπό έλεγχο.

Είναι;

140 νεκροί σε 15 μέρες

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας που ανέλαβε με χαρά την ευθύνη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (και τους εμβολιασμούς) δήλωσε χθες (ERT) ότι έχουμε από 1.700 μέχρι 2.500 αιτήσεις ημερησίως για αντιικά φάρμακα. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα και έτσι δεν έχουμε βάρος στους δείκτες, όπως είχαμε πέρυσι, για παράδειγμα πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχαμε 121 διασωληνώσεις, τώρα έχουμε μόλις 49, ενώ είχαμε 339 θανάτους. Φέτος έχουμε 140. Μας ικανοποιούν αυτά; Το είπα και το πρωί. Όχι. Διότι όταν έχουμε αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, εμβολιασμό και αντιική αγωγή, δεν θα έπρεπε να χάνουμε κανέναν άνθρωπο».

Και γιατί τότε χάθηκαν 140 μόλις σε δεκαπέντε μέρες;

Το τραίνο χάθηκε

Η πραγματική ζωή είναι ζόρικη. Πως λέμε καμιά σχέση με τις παρόλες στα σόσιαλ; Η αρμόδια για τους εμβολιασμούς έδωσε μια συνέντευξη τύπου στα μέσα Οκτώβρη επαναλαμβάνοντας τις οδηγίες για τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο του κορονοϊού και εκτίμησε προφανώς πως ήταν αρκετό.

Στην συνέχεια ασχολήθηκε και μια έρευνα του ΠΟΥ για να δει τι γίνεται που βρίσκονται οι Έλληνες σε σχέση με τον εμβολιασμό.

«Το τρένο της πρόληψης, ξέρετε, έχει να κάνει με τρία πράγματα στη χώρα μας, πολύ βασικά από τις έρευνες που έχουμε τρέξει είναι ένα ερωτηματολόγιο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχει τρέξει σε όλες τις χώρες και στη δική μας» σημείωσε (ERT).

«Φαίνεται ότι τρία πράγματα για εμάς έχουν μεγαλύτερη σημασία, ότι πρέπει να το συστήσει ο γιατρός για να κάνουμε το εμβόλιο.

Το δεύτερο που έχει να κάνει είναι ότι όσο περισσότερο νοσούμε, εξοικειωνόμαστε και δε σπουδαιολογούμε τη νόσο, το οποίο είναι λάθος.

Και το τρίτο έχει να κάνει με το ότι στη χώρα μας έχουμε ταυτίσει τον εμβολιασμό με κάτι που κάνουμε στην παιδική ηλικία και έτσι αυτό που συνέβη σε πανδημία ήταν για όλους μας κάτι έκτακτο, το οποίο βέβαια δεν ισχύει».

To the point

Την ώρα που η Αγαπηδάκη ψάχνει να βρει γιατί οι Έλληνες δεν τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, υπάρχουν επιστήμονες που αφού πέρασαν απ’ την φωτιά της πανδημίας, στέλνουν αλλιώς το μήνυμα.

«Πολλοί ηλικιωμένοι λένε “έχω κάνει 4 εμβόλια δεν κάνω άλλο”. Πρόκειται για παρανόηση», όπως εξηγεί Ο καθ. Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Είναι τελείως λάθος. Το περσινό εμβόλιο δεν προστατεύει φέτος. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο. Όπως και της γρίπης. Το περσινό εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει φέτος από τη γρίπη. Εγώ κάνω αντιγριπικό από τα 25 χρόνια μου, είμαι τώρα 56 ετών κι έχω κάνει 31 φορές το εμβόλιο. Δεν έχω κάνει την 31η δόση. Κάνω κάθε χρονιά το ετήσιο».

Τυφώνας

Είναι απορίας άξιο πάντως ότι με 40 νεκρούς την εβδομάδα το Νοέμβριο, 60 το Δεκέμβριο και 80 τώρα τον Γενάρη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η αναπληρώτρια απουσιάζει από την λίστα του διορθωτικού ανασχηματισμού. Εκτός αν συνεκτιμήθηκε ότι ο επικοινωνιακός τυφώνας που λέγεται Άδωνις, θα τα μπαλώσει με κάποιο τρόπο, πριν αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα.

Το έργο του Μιχάλη

Ο Γεωργιάδης επιστρέφει στο Υγείας σε μια ωραία στιγμή.

Είναι αλήθεια πως ο τομέας της υγείας ήταν εντελώς άγνωστος για τον Χρυσοχοΐδη. Όμως ως επιμελής μαθητής κάθισε κι έμαθε, άκουσε, σχεδίασε και υλοποίησε σημαντικά project: το Εθνικό Δίκτυο τραύματος (16 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα για την άμεση αντιμετώπιση κυρίως θυμάτων τροχαίων), οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για εγκεφαλικά. Επίσης καρατόμησε πέντε Διοικήσεις νοσοκομείων (μία κάθε μήνα!), έβαλε τάξη στο ΕΚΑΒ (και σταμάτησε η γκρίνια για τις καθυστερήσεις), ενώ ετοίμαζε ένα κάρο ακόμα αλλαγές.

Ευβοιώτες

Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να γεμίζει χαρά τον Πρωθυπουργό και το Μαξίμου, αλλά την ίδια στιγμή δείχνει ότι τελικά η κυβέρνηση δεν έχει πάγκο.

Ένα χρησμό έχω να του δώσω μόνο: Προσοχή στη Στελλίνα. Απορώ γιατί ο Κυριάκος δεν την έκανε επίσης αναπληρώτρια, ώστε να μην γκρινιάζουν και οι Ευβοιώτες ότι δεν έχουν εκπροσώπηση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:34

Κλειστό μέχρι νεοτέρας το αεροδρόμιο La Guardia - Αεροσκάφος της Air Canada Express συγκρούστηκε με όχημα εδάφους

07:29

Ξεκινά σήμερα η δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη - Στο εδώλιο 36 άτομα

07:26

Οι απειλητικοί κύκλοι του Ιράν - Μαγνήτης ο Αλέξης - Πώς διαβάζει τη Νέα Αριστερά ο Καρανίκας - 25η Μαρτίου στο Γιοχάνεσμπουργκ

07:21

«Δικαστική εμπλοκή» στο «ιατρικό ΣΔΙΤ» των 435 εκατ. στη Θεσσαλονίκη (Θεαγένειο)

07:16

Οι πρώτοι τριγμοί φάνηκαν - Οι άμυνες και τα τρωτά σημεία

07:04

Μέτρα με... μέτρο - Η ΕΚΤ και ο Ηρακλής - Προς άνοδο επιτοκίων

23:50

Λίβανος: «Οι Φρουροί της Επανάστασης διευθύνουν τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ»

23:29

ΕΟΦ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στον Κόλπο

23:04

Δέκα χρόνια από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες με τους 32 νεκρούς

22:42

Σκιάθος: Tο πρώτο νησί στην Ελλάδα με οργανωμένη στρατηγική τουρισμού για άτομα στο φάσμα του αυτισμού

22:27

Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου αντιπολιτευόμενης εφημερίδας για «διασπορά fake news»

22:06

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Νικητής στο Παρίσι ο σοσιαλιστής Εμανουέλ Γκρεγκουάρ

21:58

Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

21:32

Εκλογές στη Σλοβενία: Μάχη «στήθος με στήθος» για το φιλελεύθερο και το φιλοτραμπικό κόμμα

21:18

Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί υλοποιώντας για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επαλήθευσης ηλικίας»

20:55

Μπέσεντ: Έχουμε «άφθονα λεφτά» για τον πόλεμο στο Ιράν - Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους

20:43

Οι νέες οικονομικές συμμαχίες που προκύπτουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:23

Ζελένσκι: «Η Ρωσία επιχειρεί να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις»

19:58

Η Κάγια Κάλας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ του Ιράν

19:33

Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία - Παλατινάτο έπειτα από 35 χρόνια

19:15

Τι σηματοδοτεί η εμπλοκή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

18:57

Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: «Ο καθαρισμός οικοπέδων είναι από τα βασικά εργαλεία πρόληψης»

18:34

Πρόεδρος του Λιβάνου: «Προοίμιο χερσαίας εισβολής οι επιθέσεις του Ισραήλ σε υποδομές»

18:17

Ιράν: Σοβαρές ζημιές σε υποδομές νερού και ενέργειας από επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

17:59

Η Βόρεια Μακεδονία μειώνει τον ΦΠΑ στα καύσιμα για δύο εβδομάδες

17:40

Bitcoin: Κάτω από τα 69.000 δολάρια - «Βαρίδι» ο πόλεμος για την αγορά crypto

17:28

Έκρηξη από διαρροή αερίου στη Ρώμη: Κατέρρευσε κτήριο - Δύο σοβαρά τραυματίες

17:10

Τραμπ: Στέλνει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια για ενίσχυση της ασφάλειας

16:51

Φρουροί της Επανάστασης σε Τραμπ: «Πλήρες κλείσιμο του Ορμούζ σε περίπτωση επίθεσης σε ενεργειακές υποδομές»

16:36

Νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο - Χτύπημα σε γέφυρα