INSIDE OUT

Η Αγαπηδάκη και το τραίνο της πρόληψης - Ο χρησμός της Πυθίας στον Χρυσοχοΐδη

04-01-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Αγαπηδάκη και το τραίνο της πρόληψης - Ο χρησμός της Πυθίας στον Χρυσοχοΐδη

Κοιτάω προς την πλευρά της αντιπολίτευσης και δεν βλέπω τίποτα. Κάτι για την Συνθήκη της Λωζάνης πιάνει τ’ αυτί μου, που δεν λέω, είναι μέσα σ’ αυτά που συζητούν μέρα νύχτα οι πολίτες. Γυρνάω κατεύθυνση και εστιάζω στα τρέχοντα, στα οποία ο πρωτοχρονιάτικος ανασχηματισμούλης δε νομίζω είναι το πρώτο. Κοιτάζω και βλέπω το κύμα του κορονοϊού να μεγαλώνει, κι ακόμα, όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έχει φτάσει το peak. Πάντως δεν ανησυχώ. Όσο ο Κυριάκος αφήνει την ευθύνη γι’ αυτά στην Αγαπηδάκη, το κύμα είναι υπό έλεγχο.

Είναι;

140 νεκροί σε 15 μέρες

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας που ανέλαβε με χαρά την ευθύνη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (και τους εμβολιασμούς) δήλωσε χθες (ERT) ότι έχουμε από 1.700 μέχρι 2.500 αιτήσεις ημερησίως για αντιικά φάρμακα. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα και έτσι δεν έχουμε βάρος στους δείκτες, όπως είχαμε πέρυσι, για παράδειγμα πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχαμε 121 διασωληνώσεις, τώρα έχουμε μόλις 49, ενώ είχαμε 339 θανάτους. Φέτος έχουμε 140. Μας ικανοποιούν αυτά; Το είπα και το πρωί. Όχι. Διότι όταν έχουμε αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, εμβολιασμό και αντιική αγωγή, δεν θα έπρεπε να χάνουμε κανέναν άνθρωπο».

Και γιατί τότε χάθηκαν 140 μόλις σε δεκαπέντε μέρες;

Το τραίνο χάθηκε

Η πραγματική ζωή είναι ζόρικη. Πως λέμε καμιά σχέση με τις παρόλες στα σόσιαλ; Η αρμόδια για τους εμβολιασμούς έδωσε μια συνέντευξη τύπου στα μέσα Οκτώβρη επαναλαμβάνοντας τις οδηγίες για τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο του κορονοϊού και εκτίμησε προφανώς πως ήταν αρκετό.

Στην συνέχεια ασχολήθηκε και μια έρευνα του ΠΟΥ για να δει τι γίνεται που βρίσκονται οι Έλληνες σε σχέση με τον εμβολιασμό.

«Το τρένο της πρόληψης, ξέρετε, έχει να κάνει με τρία πράγματα στη χώρα μας, πολύ βασικά από τις έρευνες που έχουμε τρέξει είναι ένα ερωτηματολόγιο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχει τρέξει σε όλες τις χώρες και στη δική μας» σημείωσε (ERT).

«Φαίνεται ότι τρία πράγματα για εμάς έχουν μεγαλύτερη σημασία, ότι πρέπει να το συστήσει ο γιατρός για να κάνουμε το εμβόλιο.

Το δεύτερο που έχει να κάνει είναι ότι όσο περισσότερο νοσούμε, εξοικειωνόμαστε και δε σπουδαιολογούμε τη νόσο, το οποίο είναι λάθος.

Και το τρίτο έχει να κάνει με το ότι στη χώρα μας έχουμε ταυτίσει τον εμβολιασμό με κάτι που κάνουμε στην παιδική ηλικία και έτσι αυτό που συνέβη σε πανδημία ήταν για όλους μας κάτι έκτακτο, το οποίο βέβαια δεν ισχύει».

To the point

Την ώρα που η Αγαπηδάκη ψάχνει να βρει γιατί οι Έλληνες δεν τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, υπάρχουν επιστήμονες που αφού πέρασαν απ’ την φωτιά της πανδημίας, στέλνουν αλλιώς το μήνυμα.

«Πολλοί ηλικιωμένοι λένε “έχω κάνει 4 εμβόλια δεν κάνω άλλο”. Πρόκειται για παρανόηση», όπως εξηγεί Ο καθ. Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Είναι τελείως λάθος. Το περσινό εμβόλιο δεν προστατεύει φέτος. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο. Όπως και της γρίπης. Το περσινό εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει φέτος από τη γρίπη. Εγώ κάνω αντιγριπικό από τα 25 χρόνια μου, είμαι τώρα 56 ετών κι έχω κάνει 31 φορές το εμβόλιο. Δεν έχω κάνει την 31η δόση. Κάνω κάθε χρονιά το ετήσιο».

Τυφώνας

Είναι απορίας άξιο πάντως ότι με 40 νεκρούς την εβδομάδα το Νοέμβριο, 60 το Δεκέμβριο και 80 τώρα τον Γενάρη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η αναπληρώτρια απουσιάζει από την λίστα του διορθωτικού ανασχηματισμού. Εκτός αν συνεκτιμήθηκε ότι ο επικοινωνιακός τυφώνας που λέγεται Άδωνις, θα τα μπαλώσει με κάποιο τρόπο, πριν αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα.

Το έργο του Μιχάλη

Ο Γεωργιάδης επιστρέφει στο Υγείας σε μια ωραία στιγμή.

Είναι αλήθεια πως ο τομέας της υγείας ήταν εντελώς άγνωστος για τον Χρυσοχοΐδη. Όμως ως επιμελής μαθητής κάθισε κι έμαθε, άκουσε, σχεδίασε και υλοποίησε σημαντικά project: το Εθνικό Δίκτυο τραύματος (16 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα για την άμεση αντιμετώπιση κυρίως θυμάτων τροχαίων), οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για εγκεφαλικά. Επίσης καρατόμησε πέντε Διοικήσεις νοσοκομείων (μία κάθε μήνα!), έβαλε τάξη στο ΕΚΑΒ (και σταμάτησε η γκρίνια για τις καθυστερήσεις), ενώ ετοίμαζε ένα κάρο ακόμα αλλαγές.

Ευβοιώτες

Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να γεμίζει χαρά τον Πρωθυπουργό και το Μαξίμου, αλλά την ίδια στιγμή δείχνει ότι τελικά η κυβέρνηση δεν έχει πάγκο.

Ένα χρησμό έχω να του δώσω μόνο: Προσοχή στη Στελλίνα. Απορώ γιατί ο Κυριάκος δεν την έκανε επίσης αναπληρώτρια, ώστε να μην γκρινιάζουν και οι Ευβοιώτες ότι δεν έχουν εκπροσώπηση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μαγιάρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλύτερη από του 2015, όλα θα συμβούν σχετικά γρήγορα»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ