INSIDE OUT

Το στοίχημα Πιερρακάκη και Χρυσοχοϊδη σε Παιδεία-Υγεία, Γιατί ορκίστηκε ανάμεσα σε δύο ψηλά κηροπήγια ο Χαρδαλιάς;

21-12-2023 | 07:19
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το στοίχημα Πιερρακάκη και Χρυσοχοϊδη σε Παιδεία-Υγεία, Γιατί ορκίστηκε ανάμεσα σε δύο ψηλά κηροπήγια ο Χαρδαλιάς;

Καταρχήν και οι Πρωθυπουργοί είναι άνθρωποι. Μερικά στοιχήματα τους βγαίνουν, άλλα τα χάνουν. Για τον Κυριάκο το στοίχημα της οικονομίας σε μάκρο που λένε και οι παραδίπλα, έχει κερδηθεί. Επενδυτική βαθμίδα, και εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα δημιουργούν προϋποθέσεις δημοσιονομικής ανάτασης, και σίγουρα βελτιώνουν την θέση της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Το στοίχημα της Παιδείας και της Υγείας είναι πιο σύνθετο, αλλά κι εκεί ο Κυριάκος έχει αναθέσει την δουλειά σε στελέχη που σηκώνουν τα μανίκια. Το δίδυμο Πιερρακάκης-Χρυσοχοϊδης σηκώνει το τεράστιο βάρος κακών επιλογών, βαθιά ριζωμένων δυσλειτουργιών, πελατειακού κράτους, και μύρια ακόμα προβλήματα που έχουν καταστήσει τους δύο τομείς σχεδόν κλινικά νεκρούς.

Ιστορική τομή

Η εισήγηση Πιερρακάκη ήταν ιστορική χθες στο υπουργικό. Το άνοιγμα μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα ισοδυναμεί με την διενέργεια ελεύθερων εκλογών σε κομμουνιστική χώρα. Όταν γίνει, όλοι θ’ απορούν για ποιο λόγο πραγματικά η Ελλάδα άργησε τόσο πολύ. Τα δυνατά Δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι σχολές που άνοιξαν εδώ κι εκεί χωρίς γερές εκπαιδευτικές βάσεις, ίσως τρεκλίσουν. Μερικοί χιλιάδες μαθητές που οι οικογένειές τους αιμορραγούν οικονομικά για σπουδές σε μέτρια ιδρύματα του εξωτερικού, ίσως πάρουν βαθιά ανάσα.

Μέτωπο Σωτηρέλη-Μποτόπουλου

Η κυβέρνηση θα φέρει τις σχετικές ρυθμίσεις στην Βουλή και μέχρι την ψήφιση θα ξεκινήσει κι ο πόλεμος των συνταγματολόγων: είναι συνταγματική η ρύθμιση πάνω στην οποία θα πατήσει ο νόμος Πιερρακάκη (για διακρατικές συμφωνίες), ή όχι από την στιγμή που υπάρχει το άρθρο-τοτέμ-16-του Συντάγματος; Η σεβαστή ομάδα των Συνταγματολόγων δεν έχει ορθώσει τοίχο, με δύο εξαιρέσεις: τους κ.κ. Σωτηρέλη και Μποτόπουλο, ενώ αναμένεται -εκτός αν μου έχει διαφύγει-, κι ο Κοντιάδης. Η μάχη όμως θα είναι βαρετή καθώς η κοινωνία έχει μετατοπιστεί δεξιότερα που λέει κι ο Αντώνης Σαμαράς. Μαζί της ξεθωριάζουν και τα τοτέμ.

Αξιοποίηση περιουσίας

Όμως ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε κι άλλες αλλαγές. Ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας προκήρυξης, εκλογής και διορισμού μελών ΔΕΠ θα είναι σπουδαίο αν επιτευχθεί. Το χρειάζονται τα ίδια τα Δημόσια Πανεπιστήμια για να μπει επιτέλους φρέσκο αεράκι και να εξαλειφθεί η κομματοκρατία, οικογενειοκρατία και γενικά η δικτατορία των κολλητών στις διοικήσεις των ΑΕΙ.

Εξίσου σπουδαία η αναγγελία για καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις (υποτροφίες, σίτιση κ.λ.π.) και σε ερευνητικά προγράμματα.

Θα ήταν καταπληκτικό ο Πιερρακάκης κι ο Μητσοτάκης να επισκεφτούν φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου και τα Πατήσια και να σκεφτούν αν αυτό αξίζει στα παιδιά μη εύπορων οικογενειών που δεν έχουν λεφτά για πανάκριβες γκαρσονιέρες.

Τραύμα

Αθόρυβα αλλά με σηκωμένα μανίκια, και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξεκινάει να’ αντιμετωπίζει καίρια προβλήματα στον τομέα τη Υγείας με ότι είναι διαθέσιμο. Προφανώς ούτε η επενδυτική βαθμίδα, ούτε η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα σημαίνουν ότι αύριο σχεδιάζονται και δημοπρατούνται νέα νοσοκομεία, και Κέντρα Υγείας. Η δημιουργία καταρχήν 16 Κέντρων Τραύματος είναι μια καλή ιδέα σε μια χώρα που έχει περίπου 10.000 σοβαρά τροχαία ετησίως. Και μέχρι να σοβαρευτούν οι οδηγοί, η δημιουργία των Κέντρων ίσως μειώσει τουλάχιστον τον αριθμό των νεκρών και αναπήρων..

Πώς θα γίνει

Η δομή είναι απλή και περιλαμβάνει: α) τη σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, β) τη λειτουργία και αναδιοργανωση τους με ειδική διατομεακή στελέχωση και εξοπλισμό, γ) την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, δ) την εκπαίδευση- κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρωπίνου δυναμικού και κυρίως ε) τη σύμπραξη με αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία- ασθενούς.

Φιλόδοξη αρχή

Μακριά από το υπουργικό και τα βάσανα της Παιδείας και Υγείας, ένα ακόμα στέλεχος που κερδίζει το στοίχημα του Κυριάκου, είναι ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ομολογώ με εξέπληξε χθες όταν είδα αυτό

Προσπαθούσα να καταλάβω αν τα επιβλητικά κεριά είναι μέρος του χριστουγεννιάτικου στολισμού, και αν ανοίξει η εικόνα θα λυθούν όλες οι απορίες. Ισως μετά την υπογραφή, ακολουθούσε δείπνο εκεί στο Λαύριο, και επειδή δεν προλάβαιναν, πέταξαν γρήγορα τα κηροπήγια στο τραπέζι για να μην χρονοτριβήσουν με τα πιάτα. Η απορία μου λύθηκε όταν σε επόμενο χρόνο εμφανίστηκαν στο πλάνο οι ιερείς.

Ξαφνικά τα επιβλητικά κηροπήγια απέκτησαν νόημα και περιεχόμενο. Βέβαια ο Χαρδαλιάς θα πρέπει να ζήσει με την στιγμή αυτή: να υπογράφει ανάμεσα σε δύο ψηλά κηροπήγια, καθήμενος πίσω από ένα έπιπλο που γράφει «Ορκωμοσία Περιφερειάρχη Αττικής» λες και παραδίπλα είχε πάγκο «Πωλείται μέλι ανόθευτο».

Όραμα η ασφάλεια

Κατά τα λοιπά, η βραδιά στο Λαύριο ήταν γκράντε. Υπουργοί, δήμαρχοι, επίσημοι κλπ κλπ βρέθηκαν στο πλάι του θρυλικού Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος έβαλε τον πήχη ψηλά με το καλημέρα.

«Το στρατηγικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο. Μητροπολιτική Αττική! Ο στόχος και η ευθύνη! Το στοίχημα και η πρόκληση. Μια Αττική Ασφαλής, Ανθρώπινη, Βιώσιμη. Ασφάλεια σε κάθε γειτονιά, μικρή ή μεγάλη, σε κάθε χώρο, μέσα και έξω από τις πόλεις. Είμαι αποφασισμένος να σταθώ απέναντι στην παραβατικότητα αλλά και να παλέψω μέσα στις γειτονιές για να εξαλείψω ή να μετριάσω τις αιτίες που την προκαλούν» τόνισε.

Ο Νικ Χαρντ όντως ξεκινάει από τα δύσκολα. Όπως είπε θα κάνει περιφερειακά συμβούλια «εκεί που πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».

Το πρώτο θα γίνει στον Ασπρόπυργο.

Μακάρι να πετύχει εκεί που όλοι απέτυχαν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:49

Τα HBM chip της Samsung απέτυχαν στις δοκιμές της Nvidia

14:48

Ανδρουλάκης: Επικοινωνιακό τέχνασμα η επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν

14:47

Η βιομηχανία γενοσήμων ενθαρρύνει και προωθεί την καινοτομία

14:39

Reuters: Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου

14:24

Μαρινάκης: Στην καλύτερη θέση από άποψη απασχόλησης τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα

14:20

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων την Τετάρτη 29 Μαΐου

14:15

Κασσελάκης για οικονομία: Δεν θα είναι εύκολο για μας όταν αναλάβουμε

14:06

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% στα οικοδομικά υλικά εφέτος τον Απρίλιο

14:03

AXIA: Μεγαλύτερη ορατότητα και ισχυρότερη κερδοφορία για τη Mytilineos - Αυξάνει στα 48,60 ευρώ την τιμή στόχο

13:54

Ισραήλ: Διέκοψε τη σύνδεση του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους

13:48

Τηλεμαχία Κομισιόν: Ο πρώτος απολογισμός - Η θέση των υποψηφίων

13:48

Αζερμπαϊτζάν: Πήρε υπό τον έλεγχό του τέσσερα χωριά στα σύνορα με την Αρμενία

13:42

Lenovo: Επιταχύνεται η ανάπτυξη της το 4ο τρίμηνο του 23/24 με ευκαιρίες υβριδικής τεχνητής νοημοσύνης

13:41

TotalEnergies: 300 επιστήμονες καταγγέλλουν ως «κλιματοκτόνα» την στρατηγική του πετρελαϊκού κολοσσού

13:34

Σκυλακάκης: Στόχος μας η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα

13:29

Κακάο: Η μεγάλη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής τιμής

13:23

Danske Bank: Μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024

13:19

Eurobank: Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η απασχόληση και στους κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα

13:14

«Προστατευθείτε από τη χειραγώγηση»: Οι 4 συμβουλές της Κομισιόν για τις Ευρωεκλογές

13:07

Φάμελλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του

13:01

Βρετανία: Σημαντική πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

12:37

Ορμπάν: Απίθανο το ενδεχόμενο η Ρωσία «να καταπιεί όλη τη Δύση»

12:30

Ξενοδοχεία: Με μέση πληρότητα 68,7% έκλεισε το α΄τετράμηνο στην Αθήνα

12:25

Κίνα: Κατηγορεί τον πρόεδρο Λάι ότι ωθεί την Ταϊβάν στον πόλεμο

12:10

Μείωση 0,4% κατέγραψε η δύναμη του εμπορικού στόλου τον Μάρτιο

11:58

FT: Ελλάδα και άλλες 7 χώρες κατά των πολυεθνικών - Στα 14 δισ. το κόστος στους καταναλωτές

11:55

ΤΕΡΝΑ: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα Γέφυρα Ευήνου

11:51

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

11:40

Κίνα: Οκτώ νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στην επαρχία Χουμπέι

11:25

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαίωση της κοστολόγησης από το ΓΛΚ για τα μέτρα κατά της ακρίβειας