INSIDE OUT

Μια σχεδόν αυτονόητη αποπομπή - Η θλίψη του Μπακογιάννη - Η ευθύνη, ο Μπαλερμπάς κι ένας απλός εργαζόμενος στο Naval group

05-10-2023 | 07:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια σχεδόν αυτονόητη αποπομπή - Η θλίψη του Μπακογιάννη - Η ευθύνη, ο Μπαλέρμπας κι ένας απλός εργαζόμενος στο Naval group

Τρεις και σήμερα. Το καζάνι ξεκίνησε επιτέλους να ανεβάζει θερμοκρασία, αν και η αδιαφορία της κοινής γνώμης για τις δημοτικές εκλογές παραμένει μεγάλη. Στο Μαντείο οι ουρές είναι μόνο υποψηφίων οι οποίοι δοκιμάζουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή, αλλά φευ. Οι ψηφοφόροι, ασυγκίνητοι. Ούτε tik tok, έξυπνες φωτό, ούτε συγκεντρώσεις, ούτε ομιλίες, ούτε φωτογραφίσεις, τίποτα. Σ’ αυτό τον προεκλογικό πολτό ξεχώρισε κατά κάποιο τρόπο η αποπομπή του Σπύρου Χατζάρα από το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού. Ο τελευταίος, άντεξε δυο μέρες το σκληρό πρέσινγκ στα σόσιαλ που ξεμπρόστιασαν όχι μόνο τον κ. Χατζάρα, αλλά και άλλους δύο υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Σγουρού, για φιλοπουτινικές, αντισημιτικές, ρατσιστικές και ακραίες τοποθετήσεις. Προς το μεσημεράκι, ο Γιάννης Σγουρός ανακοίνωσε την αποπομπή από το ψηφοδέλτιο, ως αυτονόητη.

Όντως;

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Επειδή δέχομαι κι εγώ ανελέητο πρέσινγκ από υποψηφίους όλη νύχτα, ενώ το μόνο που θέλω είναι να παρακολουθώ τον Κασσελάκη, κατέφυγα σε λίγα φύλλα Μελιβοίας, από ‘κεινα που μου έφερε παλιότερα ο Ντάλτον. Αμέσως μου ήρθε! Ένας κάπως κοντός με περιποιημένο μούσι και αυστηρό ύφος, επικοινωνεί με έναν ψηλό που έχει πατήσει τα 70 και του λέει απειλητικά: αν δεν τον σουτάρεις, αύριο ανακοινώνω απόσυρση στήριξης. Ανατρίχιασα. Οι κοντοί ενίοτε μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ιστορικά υπάρχουν παραδείγματα, να πχ ο Μέγας Ναπολέων. Όμορφα και αυτονόητα.

Έχει εξοργιστεί

Για μερικούς πάντως, αυτή η ανυπαρξία δημόσιου ενδιαφέροντος για τις δημοτικές εκλογές είναι δίκοπο μαχαίρι. Για παράδειγμα ο Δήμαρχος Αθηναίων που ξανακατεβαίνει. Η επίσης ανελέητη κριτική για τα ακριβά ράβε-ξήλωνε στην Πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια τον ανάγκασε χθες να μιλήσει για το θέμα του «μεγάλου περιπάτου» σε συνέντευξη στο ΑΠΕ. Θα δώσω την απάντηση αδιαμεσολάβητα γιατί η αυτοσυγκράτηση είναι αρετή.

«Απαντώ πως έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Είναι γεγονός ότι το έργο έχει καθυστερήσει και ναι, με έχει απασχολήσει πάρα πολύ κι εμένα προσωπικά, με έχει στεναχωρήσει, με έχει εξοργίσει, όπως πιστεύω ότι έχει απασχολήσει, στεναχωρήσει και εξοργίσει αρκετούς Αθηναίους. Πού είμαστε όμως σήμερα; Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ή να το πούμε αλλιώς, έχει πάρει την τελική του μορφή. Μιλάμε για τον πρώτο πράσινο διάδρομο στην Αθήνα. Πολλά νέα δέντρα, πλούσιο πράσινο, ψυχρά υλικά για να συγκρατούνται οι θερμοκρασίες, υποδομές επιτέλους για ανθρώπους με αναπηρία, ένας δρόμος που μας χωράει όλους. Ένας δρόμος, στην πραγματικότητά του και στην ουσία του, βαθιά συμπεριληπτικός».

Χιλιάδες υποψήφιοι

Παρ’ ότι πολλοί γκρινιάζουν για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, κι ένα κλίμα απογοήτευσης και κατήφειας σκεπάζει τα πάντα, υπάρχει και η άλλη όψη. Των ανθρώπων που θέλουν να εμπλακούν με τα κοινά. Όπως αποκάλυψε

ο ΓΓ του υπ. Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας (realfm) κατεβαίνουν συνολικά 158.000 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι σε όλη την χώρα, μαζί με τους Κοινοτικούς! Οι τελευταίοι είναι υποψήφιοι σε κοινότητες έως 200 κατοίκων. Σε ότι αφορά τους Δημάρχους πάντως, εξακολουθεί να υφίσταται δισταγμός των γυναικών να εμπλακούν. Μόλις 164 γυναίκες διεκδικούν το αξίωμα, έναντι 1.047 αντρών. Ενώ μπροστά μας, στις 9 Ιουνίου, είναι και οι ευρωεκλογές, πεδίον δράσης λαμπρό για τις γυναίκες.

Τον θλίβει

Ο σχετικά άγνωστος στο ευρύτερο κοινό Γενικός Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών, εκτός από τα στατιστικά των εκλογών, μίλησε με θέρμη για το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης υπηρεσιών του Δημοσίου, δίνοντας μια άλλη πτυχή. Όπως είπε, ψηφιοποίηση δεν σημαίνει μόνο ευκολία στις συναλλαγές με το κράτος, σημαίνει και λογοδοσία. «Να ξέρει ο πολίτης ποιος ευθύνεται. Γιατί η ευθύνη στο Δημόσιο είναι απρόσωπη, δεν φταίει κανένας. Εμένα προσωπικά με θλίβει αυτό».

Να αγιάσει το στόμα του!

Αντιθέσεις

Είναι εκπληκτικό πως μια φράση του Μπαλέρμπα σ’ ένα ελληνικό ραδιόφωνο, για ένα άσχετο θέμα, μπορεί να ‘κουμπώσει’ τόσο αρμονικά με μερικές λέξεις ενός εργαζόμενου στα ναυπηγεία του Naval Group στην Λοριάν, εκεί όπου χθες έγινε η καθέλκυση της πρώτης από τις τρεις φρεγάτες που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σταδιακά έως το 2027.

Οι της Naval δεν έκαναν μια απλή καθέλκυση. Ούτε μια απλή τελετή εγκαινίων στην οποία την κορδέλα έκοψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Έστησαν μια σεμνή υπερπαραγωγή κάτω από μια τέντα, στην οποία οι θεατές παρακολούθησαν να ξετυλίγεται όλη η τεχνολογική υπεροχή της Γαλλίας στο κομμάτι των πολεμικών πλοίων. Στο πλαίσιο αυτό μίλησαν κλιμακωτά από τους project manager μέχρι τον απλό εργαζόμενο που ρωτήθηκε γιατί επέλεξε αυτή την δουλειά. Κι εκείνος ιδιαίτερα περήφανος, απάντησε:

«Είναι δουλειά με μεγάλη ευθύνη κι αυτό μ’ αρέσει», είπε ένας από τους απλούς εργαζόμενους που έχτισαν την πρώτη Bell@ra.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένα κοινό από Τόκιο μέχρι Νέα Υόρκη: Τα ιστορικά υψηλά των Χρηματιστηρίων - Τα ισχυρά κέρδη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple

15:05

Σλοβακία: Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ο Φίτσο - Προφυλακίστηκε ο 71χρονος δράστης

14:50

Κασσελάκης: «Ήρθα για να μείνω» – Καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο

14:40

Βορίδης: Πολύ θετικός ο ρόλος του Ευ. Βενιζέλου σε κρίσιμες στιγμές - Θα του αναγνωριστεί ιστορικά

14:25

Μητσοτάκης από Βριλήσσια: Εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές των Ευρωεκλογών