INSIDE OUT

Φεύγει αφήνοντας πίσω του μια νάρκη ο Αλέξης, Δεν συμφωνεί με το Ζάππειο ο Στέλιος Παππάς -προτιμούσε τα όργανα

30-06-2023 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φεύγει αφήνοντας πίσω του μια νάρκη ο Αλέξης, Δεν συμφωνεί με το Ζάππειο ο Στέλιος Παππάς -προτιμούσε τα όργανα

«Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό».

Όντως Αλέξη Τσίπρα. Έτσι ακριβώς ήταν το ταξίδι. Αλλά για ποιον;

Η απόσυρση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε ως κεραμίδα στην Κουμουνδούρου. Με την φράση «κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», ο κ. Τσίπρας αποχωρεί παίρνοντας έμπρακτα την ευθύνη για την βαριά ήττα. Την ίδια στιγμή όμως πετάει την καυτή πατάτα σε όσους τον άφησαν απολύτως μόνο στον προεκλογικό αγώνα, σε όσους έτρεξαν πάνω σε ψηλοτάκουνες γόβες να κυνηγήσουν ψήφους, σε όσους χάρηκαν ακόμα περισσότερο στην ιδέα να παραμείνει Αρχηγός και στις επόμενες κάλπες. Τώρα, τους χάλασε το καλοκαίρι.

170.000 μέλη;

Η καταστατική ρύθμιση για εκλογή Αρχηγού από την βάση, ρίχνει το μπαλάκι σε επίδοξους κι επίδοξες καθώς τα σενάρια δεν είναι πολλά: α) είτε θα πρέπει μέσα στον Ιούλιο, Αύγουστο, βαριά Σεπτέμβριο, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχηγού από την βάση των μελών, β) είτε θα δοθεί μια διασταλτική ερμηνεία για εκλογή Προέδρου από τα 2/3 της Κεντρικής Επιτροπής την οποία ελέγχει απολύτως ο Αλέξης, ο οποίος πρόεδρος μπορεί ακόμα και να είναι «μεταβατικός» ώστε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ξεκινήσουν διεργασίες νέου Συνεδρίου και μετά εκλογή από την βάση. Με το κόμμα βαθιά τραυματισμένο από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, πόσοι άραγε από τα 170.000 θα κινητοποιηθούν καλοκαιριάτικα; Κι αν πάνε πχ 30.000-40.000 τί θα σημαίνει αυτό;

Αυτοδιοικητική νάρκη

Η αποχώρηση του Αλέξη κεραυνοβόλησε κυρίως όσους ήλπιζαν να «χρεωθεί» άλλη μία ήττα το κόμμα με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ούτως ή άλλως πρόβλημα. Γιατί σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό συμπέρασμα εξάγεται από το αποτέλεσμα στις Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Πατούλης μάλλον ετοιμάζεται για περίπατο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στον Γιώργο Ιωακειμίδη, που αφ’ ενός δεν έχει κομματική ταύτιση και αφ’ ετέρου τον γνωρίζουν μόνο στου Ρέντη. Στον Δήμο της Αθήνας ο Νίκος Παππάς αποχωρεί κι αυτός.

Υποψήφιοι

Σ’ αυτό το σκηνικό, οι λαμπερές υποψηφιότητες (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Δούρου, Τεμπονέρας που ακούγονται ως φημολογία) θα το σκεφτούν πολύ καλά. Ίσως ο Ευκλείδης να τα καταφέρει, που δεν τον πολυνοιάζει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 30% ή στο 17%.

Εν τω μεταξύ, το πρώτο crash test του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης. Εκεί, όποιος αναλάβει, θα βρεθεί ανάμεσα στον Κυριάκο, και το κοινοβουλευτικό ντεμπούτο του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα είναι η Γεροβασίλη;

Διαφωνεί

Ο Στέλιος Παππάς πάντως, από τους φανατικότερους υποστηρικτές του, πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΘ, τον μαλώνει γιατί πήγε Ζάππειο. Ολόκληρη η ανακοίνωσή του στο τέλος*

Το ξεκίνημα

Ο κ. Τσίπρας αποχωρεί, αφού έδωσε ενοποιητική ουσία σε έναν κατακερματισμένο πολιτικό χώρο. Οι συνιστώσες, τα κόμματα και κομματίδια, οι σταρ της αριστεράς, μπήκαν πρόθυμα κάτω από το άστρο του και γεύτηκαν την εξουσία. Έξοχος τακτικιστής, ήταν πάντα πολύ μπροστά από κάθε εσωκομματικό του αντίπαλο, και στο τέλος τον υπηρέτησαν όλοι. Μέχρι που ήρθε το 2019 και ο λαός απομαγεύτηκε.

Το 2008

«Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008 πρόεδρος του Συνασπισμού. Συγκεκριμένα το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ εξέλεξε πρόεδρο τον Τσίπρα με 840 ψήφους (70,4%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,7%). Σε ηλικία 33 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας». (Left.gr)

Το 2012

«Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο Τσίπρας κατέλαβε το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποκαλούμενες «πολιτικές του Μνημονίου», που από πολλούς θεωρούντο ως επιβλαβείς για την οικονομία της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 16,78%, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την επιτυχία αυτή ως μια «ειρηνική επανάσταση» και δήλωσε ότι οι Έλληνες ζήτησαν με την ψήφο τους μια «Κυβέρνηση της Αριστεράς». Στις εκλογές αυτές ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας όπου και εξελέγη». (Left.gr)

To 2014

Στις ευρωεκλογές του 2014 πέρασε πρώτο κόμμα. Επίσης το φθινόπωρο του ίδιους έτους ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, κέρδισε την Περιφέρεια Αττικής (Ρένα Δούρου) και Ιονίων Νήσων. Μια συγκλονιστική νίκη, που έκανε βαθιά συγκινημένα τα στελέχη του, τα οποία χαρακτήριζαν «μικρή Πρωθυπουργό» την κ. Δούρου, και υπόδειγμα αριστερής διακυβέρνησης την Περιφέρεια Αττικής. Λίγους μήνες μετά, το Γενάρη του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο συγκροτούν κυβέρνηση. Δημοψήφισμα. Τρίτο Μνημόνιο. Και νέες εκλογές με ανανεωμένη εντολή τον Σεπτέμβρη του 2015. Μέχρι που ήρθαν οι εκλογές του 2019.

Σιβυλλικό

Ο Τσίπρας έφυγε-έφυγε, ή έφυγε και θα ξαναγυρίσει στο πολιτικό προσκήνιο ίσως μετά τις ευρωεκλογές μ’ ένα δικό του κόμμα, για μια νέα αρχή, και τα στελέχη της απολύτου επιλογής του;

Τον πλέον βέβαιο είναι πως θα απολαύσει όσο κανένας το καλοκαίρι, αφήνοντας την Κουμουνδούρου να τρέχει πανικόβλητη για τις Προγραμματικές, τις εσωκομματικές, την ΔΕΘ, τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Καλό καλοκαίρι Αλέξη

Σας φιλώ

Η Πυθία

*Δεν συμφωνώ με την παραίτηση του σ. Τσίπρα

Στέλιος Παππάς 29/6/2023

«Θεωρώ υποχρέωσή μου μετά από 60 και πλέον χρόνια οργανωμένης ζωής στην Αριστερά και ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να εκφράσω δημόσια, αφού δεν έχω άλλη δυνατότητα, μία απλή άποψη σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα μας.

Δεν είμαι καθόλου σύμφωνος με την παραίτηση του συντρόφου Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος. Ασφαλώς δεν έχω και το δικαίωμα να επιβάλλω στο σύντροφο Αλέξη την άποψή μου και προσπαθώ να συναισθανθω την ιδιαίτερη ηθική και ψυχολογική πίεση την οποία υφίσταται μετά το τελευταίο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης θα ήταν πολύ σημαντικό για μένα αν μπορούσα να προκαλέσω έστω την αναστολή της απόφασης του, ώστε νηφάλια και χωρίς συναισθηματικές φορτίσεις να προχωρήσουμε συλλογικά και συνθετικά.

Ωστόσο δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο η ανακοίνωση της παραίτησης του από το Ζάππειο.

Θεωρώ ότι το μόνο αρμόδιο όργανο είναι η ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ του Κόμματος.

Ούτε η Πολιτική Γραμματεία, ούτε το Εκτελεστικό Γραφείο είναι αρμόδια για τέτοιας σημασίας ζητήματα, δεδομένου και σύμφωνα με το καταστατικό που εγκρίθηκε στο τελευταίο μας Συνέδριο, είναι εκτελεστικά όργανα της Κεντρικής Επιτροπής και δεν θεωρώ ότι επιτρέπεται σε τέτοιας σημασίας ζητήματα να την υποκαθιστούν, για να μην πω να την παρακάμπτουν.

Είναι προφανές ότι η Κεντρική Επιτροπή έπρεπε να ακούσει πρώτη την απόφαση του συντρόφου Προέδρου δεδομένου ότι εκτός από την αποχώρηση του από την θέση του Προέδρου έθεσε και άλλα ζητήματα. Αν και εφόσον η Κ.Ε. τα συμμεριστεί, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη μέσω του οποίου το κόμμα συλλογικά θα προχωρήσει.

Θέλω να ελπίζω και φυσικά εισηγούμαι την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να καθορίσουμε συλλογικά τον οδικό χάρτη μέσα σε κλίμα ενότητας, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην κάθε άποψη και φυσικά σεβασμό και συστράτευση στις αποφάσεις που κατά πλειοψηφία το κόμμα μας θα καταλήξει.

Συντροφικά

Στέλιος Παππάς»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Χαρακόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανθεκτικό ανάχωμα στον λαϊκισμό

21:18

Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Σομαλία στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της

20:59

Γερμανία: Αν οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στον βόρειο Ατλαντικό πρέπει να συζητηθούν στο ΝΑΤΟ

20:46

H  Mercosur ως σημαντική ευκαιρία για Ελλάδα και ΕΕ  

20:21

Magnificent 7: Σημάδια «ρωγμών» στην κυριαρχία των μετοχών τους

19:49

«Ναι» της κυβέρνησης στις δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό που ζήτησαν οι αγρότες

19:36

Walmart: Συνεργασία με την Alphabet για αγορές ενισχυμένες με ΑΙ στην πλατφόρμα Gemini της Google

19:25

HRANA: Οι νεκροί στο Ιράν ξεπέρασαν τους 500

19:00

Συμφωνία-μαμούθ ΕΕ – Mercosur: Γεωπολιτικό στοίχημα με γαλλικό «μπλόκο» και ανοιχτά μέτωπα

18:43

Σδούκου: Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα

18:33

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

18:20

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

18:11

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής

18:00

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων της ρωσικής Lukoil στην Κασπία Θάλασσα

17:41

Γερμανία: Προτείνει την «Arctic Sentry» - Κοινή νατοϊκή αποστολή στη Γροιλανδία

17:25

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν

17:18

Φάμελλος: Είναι επικίνδυνη για την χώρα η ανευθυνότητα της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου

17:00

Ηλεκτρισμός: Υψηλό 10ετίας για ΑΠΕ & μονάδες αερίου – Άλμα στις περικοπές

16:52

Τραμπ προς Κούβα: Κάντε συμφωνία πριν είναι πολύ αργά

16:34

ΠΟΜΙΔΑ: Τα επείγοντα θέματα των ιδιοκτητών ακινήτων ενόψει της ΓΣ της ομοσπονδίας

16:09

ΗΠΑ: Πιέζουν τις χώρες G7 για γρηγορότερη απεξάρτηση απ' τις κινεζικές σπάνιες γαίες

15:46

Διπλωμάτες των βόρειων χωρών απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Τραμπ για ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

15:35

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

15:27

Τραμπ: Έχει στο «τραπέζι» όλες τις επιλογές για το Ιράν - Θα χτυπήσουμε ΗΠΑ και Ισραήλ λέει ο Πεζεσκιάν

15:06

Ουκρανία: Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο Κίεβο

14:49

Θεοδωρικάκος: Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες

14:44

Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει τη ΝΔ

14:31

Μαρινάκης: Η 10ετία Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ μέσα από την ιδρυτική της διακήρυξη

14:26

Κοντογεώργης: H κυβέρνηση έχει υπηρετήσει τη μετριοπάθεια απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό και τοξικότητα

14:21

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over