INSIDE OUT

Kλειδωμένη αυτοδυναμία - Οι καλύτεροι στο νέο υπουργικό του Κυριάκου - Γραφική η επόμενη Βουλή λέει ο Αλέξης

19-06-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Kλειδωμένη αυτοδυναμία - Οι καλύτεροι στο νέο υπουργικό του Κυριάκου - Γραφική η επόμενη Βουλή λέει ο Αλέξης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανεβαίνει η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα επιτέλους και αναφέρομαι μόνο στον καιρό. Γιατί το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή παραμένει κολλημένο σε ένα ήπιο ημι-τροπικό κλίμα, με λίγο απ’ όλα: λίγη αντιπαραθεσούλα, πολλά πήγαινε-έλα, μικρές μετωπικές, αδιάφορα για την κοινωνία -που ψάχνεται για τις καλοκαιρινές διακοπές της – ντιρέκτ, και πολύ μπλα μπλα. Συνεντεύξεις παντού!

Σήμερα Κυριάκος και Αλέξης έχουν δώσει ραντεβού στα Γιάννενα, ενώ ο Ανδρουλάκης ανεβαίνει Θεσσαλονίκη. Η κεντρική ομιλία του Κυριάκου είναι την Παρασκευή στο Σύνταγμα, του Αλέξη στη Θεσσαλονίκη και του Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο. Ενδιάμεσα θα πάνε όπου έχουν κρίνει τα επιτελεία ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης, αλλά μη γελιόμαστε. Το σκηνικό έχει διαμορφωθεί κι εγώ έχω δίλημμα: Να ξαναπάω Δήλο ή ν’ ανέβω Νεκρομαντείο;

Κλειδωμένη αυτοδυναμία

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η επόμενη μέρα η οποία θα βρει, τον Κυριάκο και πάλι Πρωθυπουργό. Το μεταφέρω γιατί κι ο ίδιος είναι σίγουρος, όπως είπε στη χθεσινή διακαναλική, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν και τρίτες εκλογές. Οπότε η αυτοδυναμία έχει κλειδώσει. «Είμαι σίγουρος, ότι δε θα χρειαστεί να ξαναβρεθούμε εδώ σε έναν μήνα, αυγουστιάτικα, για μία τρίτη αντίστοιχη τέτοια συνέντευξη και ότι θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου» ανέφερε mot a mot.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι;

Tην επόμενη Δευτέρα, τέτοια ώρα, θα υπάρχει Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει τον πιο ευχάριστο πονοκέφαλο. Να επιλέξει το επόμενο υπουργικό του συμβούλιο. Τα ίδια βέβαια περνούν και οι προπονητές- πόσο μάλλον αυτοί που έχουν τόσους καλούς παίκτες, αλλά πρέπει να «χωρέσουν μόνο 11 -ή μόνο 5 αν μιλάμε για μπάσκετ». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα των «υπουργήσιμων» επιμένοντας ότι «δεν θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών και θα αναζητήσω στο σχηματισμό της κυβέρνησης τον καλύτερο ή την καλύτερη για τη θέση και την αποστολή την οποία αυτός ή αυτή θα πρέπει να αναλάβει». Ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλά και τελικά η μετεκλογική περίοδος ίσως είναι πιο καυτή από την προεκλογική καθώς θα ξεκινήσουν τα «και γιατί αυτός είναι καλύτερος από μένα».

Απέλπιδα προσπάθεια

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, η επόμενη μέρα θα τους βρει αφενός να αγωνιούν για τις χαμένες έδρες (λόγω ενισχυμένης αναλογικής) εάν το ποσοστό είναι 18-20%, και αφετέρου να εκτοξεύονται για καλοκαιρινές διακοπές με αγαπημένο θέμα συζήτησης τα εσωκομματικά. Σ’ αυτό το σκηνικό, ο Αλέξης, καλά έκανε και υπογράμμισε τη μοναξιά του

στη διακαναλική. Και απαντούσε και έδινε τις ερωτήσεις στους δημοσιογράφους και τα έκανε θάλασσα μπερδεύοντας τη σειρά, αλλά δεν πειράζει. Είπαμε, μόνος του τρέχει για το καλύτερο την Κυριακή.

Απολυταρχία

Κι επειδή τρέχει μόνος του, μια κλασική συνταγή της τελευταίας στιγμής, που αν-πιάσει-έπιασε, είναι λίγη δόση μαυρίλας στην περίπτωση νίκης του αντιπάλου. «Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 του μηνός και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Γραφική Βουλή

Η μαυρίλα όμως δεν πιάνει μόνο τη ΝΔ αλλά και τους «μικρούς» που φιλοδοξούν να μπουν. Κι αυτοί, λογικά είναι είναι η «Πλεύση» της Ζωής, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη και η «Νίκη».

«Βασικός της στόχος (της ΝΔ) και επιδίωξη είναι μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».

Κατά μέτωπο στα μικρά

Ο ίδιος αιτιολόγησε την επίθεση στους «μικρούς» τους οποίους ονομάτισε ως «γραφικούς», εξηγώντας ότι είχαν την ευκαιρία τους με την απλή αναλογική. «Με τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους το κάψανε. Τώρα, γιατί παραπονιούνται που τίθενται τα διλήμματα έτσι όπως τίθονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια της Μεταπολίτευσης, που είχαμε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να παραπονείται. Εγώ δεν μίλησα για χαμένη ψήφο. Έβαλα όμως το πραγματικό, το ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης. Υπάρχει λοιπόν ένα κίνδυνος ορμπανοποίησης της πολιτικής ζωής», τόνισε.

«Κι αυτό δεν θα αλλάξει, να είμαστε ρεαλιστές, αν ένα μικρό κόμμα από 5 πάει στο 6 ή από το 7 πάει στο 8 ή από το 11 πάει στο 12».

Η τελευταία πρόταση τσουβάλιασε στους «μικρούς» τους πάντες. «Πλεύση», ΚΚΕ, αλλά και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πολύφερνη νύφη

Το οποίο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τελικά ήταν η πολύφερνη νύφη και για τη ΝΔ. Το ομολόγησε νομίζω για πρώτη φορά τόσο καθαρά ο ίδιος ο Κυριάκος (διακαναλική) λέγοντας ότι «εάν δεν είχαμε αυτοδυναμία το μόνο κόμμα με το οποίο θα έμπαινα σε συζητήσεις θα ήταν το ΠΑΣΟΚ».

Και το πέταξε επιτήδεια στην κάλπη αυτής της Κυριακής. «Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, θεωρώ ότι μία επιλογή υπάρχει την επόμενη μέρα, την 26η Ιουνίου, και αυτή είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:30

Ψιλή κυριότητα: Η «σιωπηλή» τάση που αλλάζει την αγορά ακινήτων

22:20

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

22:10

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό

22:00

Η Νορβηγία αίρει τους περιορισμούς στο αλκοόλ τις μέρες του Μουντιάλ

21:51

«Global Sumud»: Επιστροφή 428 ακτιβιστών με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη

21:40

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Με 530 εκατ. ευρώ συμμετέχει στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

21:33

Η οικονομία του διαστήματος «προσγειώνεται» στη Γη - Η SpaceX ανοίγει τον δρόμο

21:21

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για χρηματοδότηση της ICE

21:10

ΕΟΦ: Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθους

21:00

Νέα πτώση για το πετρέλαιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν

20:51

Τραμπ: «Ο πόλεμος θα τελειώσει πολύ σύντομα» - Ιρανικά ΜΜΕ: Προσχέδιο συμφωνίας με 3 όρους

20:45

Γαλλία: Ο Λεκορνί αποκλείει ευρείες μειώσεις φόρων στα καύσιμα

20:35

Μητσοτάκης από Μυστρά: Η Ελλάδα μπορεί να χτίζει γέφυρες σε έναν κόσμο που αλλάζει

20:22

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη

20:14

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού

20:09

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν εξετάζουν μόνιμα διόδια - Αντιδρούν Τραμπ και Ρούμπιο

20:02

Το Κρεμλίνο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τους Ευρωπαίους για την Ουκρανία

19:50

Πιερρακάκης: «Δύναμη αξιοπιστίας, σταθερότητας και ανάπτυξης και ανάπτυξης Ελλάδα και Κύπρος»

19:41

Βρεττού (Credia): Αρνητική υπεραξία και κεφαλαιακό όφελος από την Ευρώπη Holdings

19:40

Σε Ημαθία και Πέλλα ο Γεωργιάδης: Εγκαίνια και έργα αναβάθμισης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

19:38

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για εξηγήσεις 11 βουλευτές την Παρασκευή

19:29

Νέα ζωή στα δημόσια ανενεργά σιδηροδρομικά ακίνητα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

19:25

Ρούμπιο: «Το ΝΑΤΟ δεν κάνει το παραμικρό για να στηρίξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν»

19:20

Υποτονικό κλίμα στις ευρωαγορές

19:11

Ο Πούτιν συζήτησε με τον Σι τη μεταφορά ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ρωσία

19:04

AS Company: Αύξηση 10,6% στον κύκλο εργασιών το α' τρίμηνο

18:54

Air France και Airbus ένοχες για συντριβή πτήσης το 2009

18:43

Τουρκία: Δικαστήριο καθαιρεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ

18:34

CrediaBank: Nέο ιστορικό υψηλό στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη το α' τρίμηνο

18:28

Trastor: Αποκτά 3 πολυόροφα κτίρια στην Αττική για 38,6 εκατ. ευρώ