INSIDE OUT

Kλειδωμένη αυτοδυναμία - Οι καλύτεροι στο νέο υπουργικό του Κυριάκου - Γραφική η επόμενη Βουλή λέει ο Αλέξης

19-06-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Kλειδωμένη αυτοδυναμία - Οι καλύτεροι στο νέο υπουργικό του Κυριάκου - Γραφική η επόμενη Βουλή λέει ο Αλέξης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανεβαίνει η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα επιτέλους και αναφέρομαι μόνο στον καιρό. Γιατί το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή παραμένει κολλημένο σε ένα ήπιο ημι-τροπικό κλίμα, με λίγο απ’ όλα: λίγη αντιπαραθεσούλα, πολλά πήγαινε-έλα, μικρές μετωπικές, αδιάφορα για την κοινωνία -που ψάχνεται για τις καλοκαιρινές διακοπές της – ντιρέκτ, και πολύ μπλα μπλα. Συνεντεύξεις παντού!

Σήμερα Κυριάκος και Αλέξης έχουν δώσει ραντεβού στα Γιάννενα, ενώ ο Ανδρουλάκης ανεβαίνει Θεσσαλονίκη. Η κεντρική ομιλία του Κυριάκου είναι την Παρασκευή στο Σύνταγμα, του Αλέξη στη Θεσσαλονίκη και του Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο. Ενδιάμεσα θα πάνε όπου έχουν κρίνει τα επιτελεία ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης, αλλά μη γελιόμαστε. Το σκηνικό έχει διαμορφωθεί κι εγώ έχω δίλημμα: Να ξαναπάω Δήλο ή ν’ ανέβω Νεκρομαντείο;

Κλειδωμένη αυτοδυναμία

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η επόμενη μέρα η οποία θα βρει, τον Κυριάκο και πάλι Πρωθυπουργό. Το μεταφέρω γιατί κι ο ίδιος είναι σίγουρος, όπως είπε στη χθεσινή διακαναλική, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν και τρίτες εκλογές. Οπότε η αυτοδυναμία έχει κλειδώσει. «Είμαι σίγουρος, ότι δε θα χρειαστεί να ξαναβρεθούμε εδώ σε έναν μήνα, αυγουστιάτικα, για μία τρίτη αντίστοιχη τέτοια συνέντευξη και ότι θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου» ανέφερε mot a mot.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι;

Tην επόμενη Δευτέρα, τέτοια ώρα, θα υπάρχει Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει τον πιο ευχάριστο πονοκέφαλο. Να επιλέξει το επόμενο υπουργικό του συμβούλιο. Τα ίδια βέβαια περνούν και οι προπονητές- πόσο μάλλον αυτοί που έχουν τόσους καλούς παίκτες, αλλά πρέπει να «χωρέσουν μόνο 11 -ή μόνο 5 αν μιλάμε για μπάσκετ». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα των «υπουργήσιμων» επιμένοντας ότι «δεν θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών και θα αναζητήσω στο σχηματισμό της κυβέρνησης τον καλύτερο ή την καλύτερη για τη θέση και την αποστολή την οποία αυτός ή αυτή θα πρέπει να αναλάβει». Ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλά και τελικά η μετεκλογική περίοδος ίσως είναι πιο καυτή από την προεκλογική καθώς θα ξεκινήσουν τα «και γιατί αυτός είναι καλύτερος από μένα».

Απέλπιδα προσπάθεια

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, η επόμενη μέρα θα τους βρει αφενός να αγωνιούν για τις χαμένες έδρες (λόγω ενισχυμένης αναλογικής) εάν το ποσοστό είναι 18-20%, και αφετέρου να εκτοξεύονται για καλοκαιρινές διακοπές με αγαπημένο θέμα συζήτησης τα εσωκομματικά. Σ’ αυτό το σκηνικό, ο Αλέξης, καλά έκανε και υπογράμμισε τη μοναξιά του

στη διακαναλική. Και απαντούσε και έδινε τις ερωτήσεις στους δημοσιογράφους και τα έκανε θάλασσα μπερδεύοντας τη σειρά, αλλά δεν πειράζει. Είπαμε, μόνος του τρέχει για το καλύτερο την Κυριακή.

Απολυταρχία

Κι επειδή τρέχει μόνος του, μια κλασική συνταγή της τελευταίας στιγμής, που αν-πιάσει-έπιασε, είναι λίγη δόση μαυρίλας στην περίπτωση νίκης του αντιπάλου. «Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 του μηνός και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Γραφική Βουλή

Η μαυρίλα όμως δεν πιάνει μόνο τη ΝΔ αλλά και τους «μικρούς» που φιλοδοξούν να μπουν. Κι αυτοί, λογικά είναι είναι η «Πλεύση» της Ζωής, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη και η «Νίκη».

«Βασικός της στόχος (της ΝΔ) και επιδίωξη είναι μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».

Κατά μέτωπο στα μικρά

Ο ίδιος αιτιολόγησε την επίθεση στους «μικρούς» τους οποίους ονομάτισε ως «γραφικούς», εξηγώντας ότι είχαν την ευκαιρία τους με την απλή αναλογική. «Με τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους το κάψανε. Τώρα, γιατί παραπονιούνται που τίθενται τα διλήμματα έτσι όπως τίθονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια της Μεταπολίτευσης, που είχαμε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να παραπονείται. Εγώ δεν μίλησα για χαμένη ψήφο. Έβαλα όμως το πραγματικό, το ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης. Υπάρχει λοιπόν ένα κίνδυνος ορμπανοποίησης της πολιτικής ζωής», τόνισε.

«Κι αυτό δεν θα αλλάξει, να είμαστε ρεαλιστές, αν ένα μικρό κόμμα από 5 πάει στο 6 ή από το 7 πάει στο 8 ή από το 11 πάει στο 12».

Η τελευταία πρόταση τσουβάλιασε στους «μικρούς» τους πάντες. «Πλεύση», ΚΚΕ, αλλά και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πολύφερνη νύφη

Το οποίο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τελικά ήταν η πολύφερνη νύφη και για τη ΝΔ. Το ομολόγησε νομίζω για πρώτη φορά τόσο καθαρά ο ίδιος ο Κυριάκος (διακαναλική) λέγοντας ότι «εάν δεν είχαμε αυτοδυναμία το μόνο κόμμα με το οποίο θα έμπαινα σε συζητήσεις θα ήταν το ΠΑΣΟΚ».

Και το πέταξε επιτήδεια στην κάλπη αυτής της Κυριακής. «Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, θεωρώ ότι μία επιλογή υπάρχει την επόμενη μέρα, την 26η Ιουνίου, και αυτή είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσίπρας: Η ΕΛ.Α.Σ γεννήθηκε για να επανιδρύσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη

23:53

Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στην Ευρώπη

23:45

Netflix: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη τριμήνου, έχασε τα έσοδα - Πτώση 7% της μετοχής

23:28

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση drones «καμικάζι» προς την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η πτώση 5% των chip κοκκίνισε τους δείκτες

22:53

Ιράν: Οι δικαστικές αρχές διαψεύδουν την αποφυλάκιση Αμερικανίδας που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ

22:35

Βρετανία: Σχεδιάζεται απαγόρευση πώλησης σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη

22:17

Μουντιάλ: «Παρών» στον τελικό Αργεντινή-Ισπανία ο Τραμπ

22:12

Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα, αλλά κρύβει μεγάλους κινδύνους

21:59

Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 1% αλλά παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα

21:40

Χρυσός: Έπεσε κάτω από τα 4.000 δολάρια λόγω Ιράν και πιθανής αύξησης επιτοκίων

21:22

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή έβαζε στοιχήματα για το περιεχόμενο των ομιλιών του

21:10

Η efood περνά στην SSW Partners μετά το deal της Delivery Hero με την Uber

21:02

Συλλήψεις σε Καβάλα και Κομοτηνή για πρόκληση πυρκαγιών

20:53

Χατζηδάκης: «Η ευρωπαϊκή εισαγγελία οφείλει να είναι προσεκτική»

20:42

Κύμα αμερικανικών επιθέσεων κοντά στο Ορμούζ - Λευκός Οίκος: Το Ιράν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία

20:37

Reuters: Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στις 23 Ιουλίου - Πιθανή νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

20:23

Bally’s Intralot: H Deutsche Bank απέκτησε 1,9 εκατομμύρια μετοχές

20:14

Ο Ζελένσκι όρισε υπουργό Άμυνας τον ασκώντα χρέη επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Γιεβγκένιι Χμάρα

20:12

Τι οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

20:06

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Σοφό Ασπροπύργου

19:51

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις ενίσχυσης αγοράς λιπασμάτων

19:43

Φωτιά στην Εργάνη Ροδόπης - Επιχειρούν εναέρια μέσα

19:29

Η Ουκρανία αρνείται την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:20

Ιράν: Αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν το νησί Κεσμ

19:14

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο γεωπολιτική και μάκρο

19:01

Η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα

18:57

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

18:52

Prodea: Στις 31 Ιουλίου η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 120 εκατ.

18:50

Καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ για χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας