INSIDE OUT

Kλειδωμένη αυτοδυναμία - Οι καλύτεροι στο νέο υπουργικό του Κυριάκου - Γραφική η επόμενη Βουλή λέει ο Αλέξης

19-06-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Kλειδωμένη αυτοδυναμία - Οι καλύτεροι στο νέο υπουργικό του Κυριάκου - Γραφική η επόμενη Βουλή λέει ο Αλέξης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανεβαίνει η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα επιτέλους και αναφέρομαι μόνο στον καιρό. Γιατί το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή παραμένει κολλημένο σε ένα ήπιο ημι-τροπικό κλίμα, με λίγο απ’ όλα: λίγη αντιπαραθεσούλα, πολλά πήγαινε-έλα, μικρές μετωπικές, αδιάφορα για την κοινωνία -που ψάχνεται για τις καλοκαιρινές διακοπές της – ντιρέκτ, και πολύ μπλα μπλα. Συνεντεύξεις παντού!

Σήμερα Κυριάκος και Αλέξης έχουν δώσει ραντεβού στα Γιάννενα, ενώ ο Ανδρουλάκης ανεβαίνει Θεσσαλονίκη. Η κεντρική ομιλία του Κυριάκου είναι την Παρασκευή στο Σύνταγμα, του Αλέξη στη Θεσσαλονίκη και του Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο. Ενδιάμεσα θα πάνε όπου έχουν κρίνει τα επιτελεία ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης, αλλά μη γελιόμαστε. Το σκηνικό έχει διαμορφωθεί κι εγώ έχω δίλημμα: Να ξαναπάω Δήλο ή ν’ ανέβω Νεκρομαντείο;

Κλειδωμένη αυτοδυναμία

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η επόμενη μέρα η οποία θα βρει, τον Κυριάκο και πάλι Πρωθυπουργό. Το μεταφέρω γιατί κι ο ίδιος είναι σίγουρος, όπως είπε στη χθεσινή διακαναλική, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν και τρίτες εκλογές. Οπότε η αυτοδυναμία έχει κλειδώσει. «Είμαι σίγουρος, ότι δε θα χρειαστεί να ξαναβρεθούμε εδώ σε έναν μήνα, αυγουστιάτικα, για μία τρίτη αντίστοιχη τέτοια συνέντευξη και ότι θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου» ανέφερε mot a mot.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι;

Tην επόμενη Δευτέρα, τέτοια ώρα, θα υπάρχει Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει τον πιο ευχάριστο πονοκέφαλο. Να επιλέξει το επόμενο υπουργικό του συμβούλιο. Τα ίδια βέβαια περνούν και οι προπονητές- πόσο μάλλον αυτοί που έχουν τόσους καλούς παίκτες, αλλά πρέπει να «χωρέσουν μόνο 11 -ή μόνο 5 αν μιλάμε για μπάσκετ». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα των «υπουργήσιμων» επιμένοντας ότι «δεν θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών και θα αναζητήσω στο σχηματισμό της κυβέρνησης τον καλύτερο ή την καλύτερη για τη θέση και την αποστολή την οποία αυτός ή αυτή θα πρέπει να αναλάβει». Ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλά και τελικά η μετεκλογική περίοδος ίσως είναι πιο καυτή από την προεκλογική καθώς θα ξεκινήσουν τα «και γιατί αυτός είναι καλύτερος από μένα».

Απέλπιδα προσπάθεια

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, η επόμενη μέρα θα τους βρει αφενός να αγωνιούν για τις χαμένες έδρες (λόγω ενισχυμένης αναλογικής) εάν το ποσοστό είναι 18-20%, και αφετέρου να εκτοξεύονται για καλοκαιρινές διακοπές με αγαπημένο θέμα συζήτησης τα εσωκομματικά. Σ’ αυτό το σκηνικό, ο Αλέξης, καλά έκανε και υπογράμμισε τη μοναξιά του

στη διακαναλική. Και απαντούσε και έδινε τις ερωτήσεις στους δημοσιογράφους και τα έκανε θάλασσα μπερδεύοντας τη σειρά, αλλά δεν πειράζει. Είπαμε, μόνος του τρέχει για το καλύτερο την Κυριακή.

Απολυταρχία

Κι επειδή τρέχει μόνος του, μια κλασική συνταγή της τελευταίας στιγμής, που αν-πιάσει-έπιασε, είναι λίγη δόση μαυρίλας στην περίπτωση νίκης του αντιπάλου. «Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 του μηνός και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Γραφική Βουλή

Η μαυρίλα όμως δεν πιάνει μόνο τη ΝΔ αλλά και τους «μικρούς» που φιλοδοξούν να μπουν. Κι αυτοί, λογικά είναι είναι η «Πλεύση» της Ζωής, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη και η «Νίκη».

«Βασικός της στόχος (της ΝΔ) και επιδίωξη είναι μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».

Κατά μέτωπο στα μικρά

Ο ίδιος αιτιολόγησε την επίθεση στους «μικρούς» τους οποίους ονομάτισε ως «γραφικούς», εξηγώντας ότι είχαν την ευκαιρία τους με την απλή αναλογική. «Με τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους το κάψανε. Τώρα, γιατί παραπονιούνται που τίθενται τα διλήμματα έτσι όπως τίθονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια της Μεταπολίτευσης, που είχαμε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να παραπονείται. Εγώ δεν μίλησα για χαμένη ψήφο. Έβαλα όμως το πραγματικό, το ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης. Υπάρχει λοιπόν ένα κίνδυνος ορμπανοποίησης της πολιτικής ζωής», τόνισε.

«Κι αυτό δεν θα αλλάξει, να είμαστε ρεαλιστές, αν ένα μικρό κόμμα από 5 πάει στο 6 ή από το 7 πάει στο 8 ή από το 11 πάει στο 12».

Η τελευταία πρόταση τσουβάλιασε στους «μικρούς» τους πάντες. «Πλεύση», ΚΚΕ, αλλά και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πολύφερνη νύφη

Το οποίο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τελικά ήταν η πολύφερνη νύφη και για τη ΝΔ. Το ομολόγησε νομίζω για πρώτη φορά τόσο καθαρά ο ίδιος ο Κυριάκος (διακαναλική) λέγοντας ότι «εάν δεν είχαμε αυτοδυναμία το μόνο κόμμα με το οποίο θα έμπαινα σε συζητήσεις θα ήταν το ΠΑΣΟΚ».

Και το πέταξε επιτήδεια στην κάλπη αυτής της Κυριακής. «Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, θεωρώ ότι μία επιλογή υπάρχει την επόμενη μέρα, την 26η Ιουνίου, και αυτή είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζάκυνθος: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

23:37

Μνημόνιο Συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

23:15

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός μοτοσικλέτας, αγνόησε σήμα αστυνομικών, παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και πινακίδα STOP

22:47

Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια στην Ηγουμενίτσα

22:16

Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκαν κατά περίπου 7.000 οι επικίνδυνες παραβάσεις το Ά εξάμηνο του 2026 σε σύγκριση με το 2025

21:47

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση δύο νέες συμβάσεις αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

21:18

ΟΠΑ: Πενήντα υποτροφίες για φοιτητές από την περιφέρεια, παραχωρεί το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

21:00

Τραμπ: Δήλωσε πως «μόλις τελείωσε» ένα τσεκ-απ στο Walter Reed

20:45

Η Τουρκία εξακολουθεί να αξιολογεί τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Τράπεζα για την Άμυνα και Ασφάλεια

20:27

Τεχνολογία: Μειώνεται αργά το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

20:20

Έξι νεκροί στην Ουκρανία και 12 τραυματίες στο Κίεβο από ρωσικά πλήγματα

20:10

Στην Λέσβο η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

19:53

Ιράν: Η «εκδίκηση» για τον Αλί Χαμενεΐ είναι «αναπόφευκτη» λέει ο ανώτατος ηγέτης

19:47

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

19:30

Τα Στενά του Ορμούζ αλλάζουν τους κανόνες – Πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα θαλάσσια περάσματα

19:24

ΗΠΑ: Κλητεύσεις σε δημοσιογράφους των ΝΥΤ για ρεπορτάζ των ζητημάτων ασφαλείας του Air Force One

19:06

Γεωργιάδης: Εγκαινίασε τα ανακαινισμένα ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου «Βουβάλειο»

18:54

Γαλλία: Ο πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και το μουσείο Ορσέ έκλεισαν νωρίτερα σήμερα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών

18:38

Holtec Nuclear Corporation: Κατέθεσε αίτηση για IPO εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

18:28

Πυρκαγιά στο ισόγειο του Θριάσιου Νοσοκομείου- Αντιμετωπίστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική

18:05

Δίωξη για πέντε κακουργήματα στους 3 συλληφθέντες για την φονική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της Αφρ. Νέστορα

17:55

Κικίλιας από Κάλυμνο: Το νησί πρέπει να έχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο τον χρόνo

17:49

ΣΥΡΙΖΑ -ΚΕ: Επιταχύνει άμεσα την προετοιμασία του για τις επερχόμενες εκλογές

17:34

Αλβανία: Επιχειρηματίας που πούλησε γη για το θέρετρο του Κούσνερ ύποπτος για πλαστογράφηση των τίτλων ιδιοκτησίας

17:17

Γιαννιτσά: Κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών σε γιατρό για τον θάνατο 14χρονης, έπειτα από χειρουργείο τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου

17:00

Global X: Η Ελλάδα στην κορυφαία 11άδα των αναδυόμενων αγορών με σημαντικά περιθώρια ανόδου

16:50

ΛΣ: Κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών, όπλων και φυσιγγίων στο λιμάνι του Πειραιά

16:46

Ανδρουλάκης: Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι πολιτική προτεραιότητα

16:36

Συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΑ στο «European F-35 Air Chiefs Meeting»

16:31

Θεσσαλονίκη: Αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Περιβολάκι στον Λαγκαδά