INSIDE OUT

Τι λέει ο ευρωβουλευτής Αρβανίτης για τον Πρωθυπουργό - New entry σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

23-11-2022 | 07:31
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι λέει ο ευρωβουλευτής Αρβανίτης για τον Πρωθυπουργό - New entry σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Βοηθάω κάτι φίλους στο Σανσί ν’ απλώσουμε λωτούς στον ήλιο και με το ένα μάτι παρακολουθώ τη συζήτηση Παπαδημούλη-Αρβανίτη και με το άλλο τις σημαντικές συμφωνίες των Δένδια, Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη με τους ομολόγους τους στην Αίγυπτο. Όπως όλοι ξέρετε, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που οι λωτοί είναι στην καλύτερη φάση τους. Τους περισσότερους τους παράγει η Κίνα, αλλά τους ξέρω κι εγώ, αφού μου μίλησε σχετικά ο Όμηρος. Τους ελληνικούς τους εξάγαμε σε Ουκρανία και Ρωσία, τώρα τι θ’ απογίνουν δεν ξέρω. Αγοράστε άφοβα. Θα σας πω το μυστικό: τους βάζετε σε μια χάρτινη σακούλα, ή τους αφήνετε δίπλα στα μήλα να ωριμάσουν αρκετά, γιατί τότε γλυκαίνουν. Με κουταλάκι αφαιρείτε την σάρκα και τους απολαμβάνετε. Εκτός από τις τετριμμένες βιταμίνες, κάνουν πολύ καλό και στο νευρικό σύστημα, κάτι που σίγουρα χρειάζεται για όσα ακολουθήσουν στον δρόμο για τις κάλπες, που θα’ ναι μακρύς.

Είναι πράκτορας

Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης των δυο ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το θέμα των επισυνδέσεων/υποκλοπών/ΕΥΠ/Predator. Με το ένα μάτι και το ένα αυτί, πιάνω τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη να λέει με βεβαιότητα: «Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα με Ουγγαρία και Πολωνία. Αυτή είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι πράκτορας». Με το ίδιο μάτι και αυτί, πιάνω λίγο αργότερα τον Δημήτρη Παπαδημούλη να λέει με παρόμοια βεβαιότητα: «για να γίνει δημοκρατική η χώρα χρειάζεται ν’ αλλάξει κυβέρνηση».

Eίναι ήρεμοι πάντως για εξόριστοι στο Στρασβούργο.

5.000 εποχικοί εργάτες γης

Κι ενώ τα χέρια δουλεύουν ασταμάτητα να γυρνάμε τους λωτούς στον ήλιο να ξεραθούν, το άλλο μάτι πέφτει στη συμφωνία της Αιγύπτου. Πέρα από τη σημαντικότατη συμφωνία για έρευνα και διάσωση νότια της Κρήτης μέχρι τις αιγυπτιακές αρχές σε θαλάσσιο χώρο που ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στέκομαι στην συμφωνία που υπέγραψε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης με τον Ιχάμπ Νάσρ, για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης. Πρόκειται για την πρώτη και πιλοτική για ένα χρόνο συμφωνία, η οποία θα φέρει για εννιά μήνες στην Ελλάδα 5.000 εργάτες γης. Τους άλλους τρεις θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους και θα διατηρούν το δικαίωμα για πέντε χρόνια να κάνουν το ίδιο. Νόμιμα, καθαρά και ασφαλή.

Αναζητούν κι άλλους

Το πρόβλημα με τους εποχικούς εργάτες είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια. Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι η πρώτη συντεταγμένη πρωτοβουλία σε μια κατεύθυνση διερεύνησης. Το θέμα έχει απασχολήσει, από άλλη οπτική, και την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. Οι δυνατότητες ένταξης σε αυτή την κατεύθυνση όμως, πολιτών από τρίτες χώρες που έχουν πάρει άσυλο είναι σχεδόν μηδενικές. Οι ίδιοι, με το που πάρουν άσυλο, προτιμούν να φύγουν για τον ευρωπαϊκό Βορρά και άλλου. Οι προσπάθειες που έγιναν και με όσους αιτούνται άσυλο, επίσης προσκρούουν σε απροθυμία. Οπότε οι ελπίδες είναι μόνο στην οργανωμένη μεταφορά εποχικών που θέλουν να δουλέψουν.

New entry Νο1

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει να παίξουν man to man. Έτσι λοιπόν απέκτησαν νέο τομέα. Τον Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Τομεάρχης η Φαίη Κυριακίδου (στο κέντρο), η οποία έκανε τον συντονισμό σε κομματική εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΟ. Νέας Σμύρνης προχθές με θέμα «Μεταναστευτική Πολιτική- Ασυνόδευτα Παιδιά». Εκτός από την ίδια, την παράσταση έκλεψε ο δυναμικός Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Μακριά από διακινητές

Ο Σπύρος είναι μια τεράστια ιστορία από μόνος του. Καταρχήν πέρασε την μισή ζωή του εξηγώντας ότι είναι Έλληνας. Η συμβουλή του προς ανθρώπους που θέλουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή ή να ζητήσουν άσυλο είναι η εξής: «Θα τους προέτρεπα να αποφύγουν οπωσδήποτε τη συνεργασία με τους διακινητές που τους παίρνουν τεράστια ποσά χρημάτων πουλώντας τους ανύπαρκτες ελπίδες και, στο τέλος, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Θα έλεγα σ’ όποιον θέλει να έρθει στην Ευρώπη να έρθει με όρεξη για δουλειά και προσφορά, και ότι ο «παράδεισος» που υπόσχεται ο λαθροδιακινητής στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Τέλος θα παρότρυνα όποιον έρθει στην Ελλάδα, να δεχτεί να εκπαιδεύεται, να μάθει την πλούσια ελληνική γλώσσα. Να έρθει με διάθεση ειρηνικής συμβίωσης, να σέβεται την κοινωνία υποδοχής, να σέβεται τους νόμους, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της».

New Entry Νο2

Νέα πρόσωπα όμως έχει και το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο. Έτσι όπως γύριζα τους λωτούς με τους Κινέζους φίλους μου στο Σανσί, μου ήρθε φλασιά. Συγκρατείστε το όνομα: Γιώργος Καρατσιουμπάνης.

Πρόκειται για οικονομολόγο-διεθνολόγο, καλοσπουδαγμένο σε Αγγλία και Βέλγιο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, τον οποίο έστειλε η Κουμουνδούρου και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ) στη Φλωρεντία. Αντιγράφοντας απευθείας από την σχετική ανακοίνωση σημειώνω ότι «η ελληνική παρουσία στο 1ο ΕΚΦ τον Νοέμβριο του 2002, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι οργανώσεις που συμμετείχαν έπαιξαν κομβικό ρόλο στη μετέπειτα συγκρότηση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ».

Και την υπόλοιπη συνέχεια την ξέρουμε.

Ο 30αρης Γιώργος δεν είναι τυχαίος. Το 2001 εντάχθηκε στη νεολαία του Συν. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επόμενος στόχος, όπως είπε στην Φλωρεντία, είναι «20 χρόνια μετά, να συγκροτήσουμε ξανά το ευρωπαϊκό μέτωπο για την υπεράσπιση της ειρήνης και ενός διεθνούς αντιπολεμικού κινήματος που θα ζητά το τερματισμό του πολέμου».

Θα φάω πολλούς λωτούς φέτος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:15

Κοπελούζος: Ξεκινούν οι μελέτες για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου – Κατασκευή από το 2027 των πρώτων ΑΠΕ

08:05

Ο Αμαζόνιος κινδυνεύει από το Greenwashing των τραπεζών – Τι υποστηρίζουν οι φορείς

07:53

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

07:49

Εφορία: «Τσιμπημένα» τα εκκαθαριστικά των φοροδηλώσεων – Στο ΣτΕ οι επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα 

07:40

Τουρισμός: Χάνουν έδαφος Μύκονος και Σαντορίνη

07:35

Νοσοκομεία: Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που κατήγγειλαν οι πολίτες το 2023

07:30

Τιμολόγια ρεύματος: Αλλάζουν «χρώμα» οι καταναλωτές – Έως 30% φθηνότερα τα κίτρινα από τα πράσινα

07:22

Οικονομικοί τρόποι για να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι

07:20

Μια ποδοσφαιρική φανέλα με 30.000 πέτρες Swarovski: Η εξωφρενική τιμή της 

07:13

Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα

07:05

Τα νέα για τα μερίσματα – Συνωστισμός χρηματιστηριακών – Τα μηνύματα για τη συνεργασία

23:58

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

23:39

Ορεστιάδα: Συνελήφθη διακινητής μη νόμιμων μεταναστών

23:17

Χαρδαλιάς: Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το 40% του νέου ΕΣΠΑ της Αττικής

22:51

Γάζα: Τουλάχιστον 37.337 Παλαιστίνιοι νεκροί απ' την έναρξη του πολέμου

22:20

Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί της Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

21:48

Επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπουλου στην Κάσο

21:19

θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 44χρονος για κλοπές

20:47

Γερμανία: Ρατσιστική επίθεση σε κορίτσια από την Γκάνα

20:18

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς

20:03

Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 19 ξένοι προσκυνητές νεκροί στη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος στη Μέκκα

19:46

Adidas: Εσωτερική έρευνα ύστερα από καταγγελία για δωροδοκία στελεχών της στην Κίνα

19:33

ΕΛΑΣ: Αναζητά πληροφορίες για το τροχαίο με το βυτιοφόρο που πήρε φωτιά στην Αθηνών – Κορίνθου στις 7/6

19:23

Στην εποχή του «Σφάξε με Αγά μου να Αγιάσω» η λειτουργία της αγοράς σιταριού στην Ελλάδα

19:00

Πόρισμα Ντράγκι: Αναβολή για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου - Σκέψεις για γαλλοσουηδικό μοντέλο

18:53

Ανδρουλάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του τη Δευτέρα

18:33

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση σε συγκεντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από το Ωδείο Αθηνών για την Συμφωνία των Πρεσπών

17:50

ΗΠΑ: Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων διέσωσε το πλήρωμα του ελληνόκτητου πλοίου Tutor

17:34

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ μετά τη σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία

17:00

Αέριο: Άλμα 30% στην κατανάλωση – Στην παραγωγή ρεύματος το μεγαλύτερο μερίδιο