INSIDE OUT

Το Yale στην Αθήνα - Η μάχη του κέντρου - Ο αγώνας του Βίτσα για τον επιχειρηματία

09-11-2022 | 00:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Yale στην Αθήνα -Η μάχη του κέντρου -Ο αγώνας του Βίτσα για τον επιχειρηματία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Απολαμβάνω τις τελευταίες κουταλιές. Αυτές οι πορτοκαλί μπάλες που μου έφεραν κάτι έκτακτοι επισκέπτες, τελικά είναι καταπληκτικές. Τις έκανα σούπα, μαζί με ρίζα σέλινο, ελαιόλαδο, και τα πρώτα κάστανα του Ολύμπου και είναι ό,τι πρέπει για μετά την δουλειά. Αποχαιρετώ τους μονίμως αισιόδοξους, εκπροσώπους των 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν φυσικά σ’ εμένα για να μάθουν πώς θα πάει η συνεργασία τους με το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ κλπ, κι ετοιμάζομαι να απεργήσω.

Εννοείται πως αποχαιρετώ κάπως θερμότερα τους εκπροσώπους των Columbia, Harvard, John Hopkins, και Yale, αφού είναι γνωστή η αδυναμία μου στην ελίτ του πνεύματος, του χρήματος και της εξουσίας. Ο χρησμός μου ήταν απλός: προχωρήστε αδιαμεσολάβητα με τους φοιτητές. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά όσο τεράστιο κόπο έκαναν ο Κυριάκος , η Κεραμέως και όσοι δούλεψαν, για να μπορούν πχ 20 φοιτητές του ΕΚΠΑ να φοιτήσουν δωρεάν έξι μήνες στο Yale, άλλο τόσο μπορούν να κάνουν τα γνωστά ενδοπανεπιστημιακά κατεστημένα για να ακυρώσουν το απίστευτο επίτευγμα.

Τελειώνω την σούπα μου, στην οποία εννοείται, ΔΕΝ βάζω κρεμμύδι, και επικεντρώνομαι στα πολιτικά.

Τι είναι το Κέντρο για εσάς;

«Είναι σαν το φαγητό που μας μαγείρευε η μάνα μας. Τώρα όλοι προτιμούν τις χλιδάτες συνταγές παραγεμισμένες με ιδεολογικά καρυκεύματα, αλλά εκείνο ήταν το πιο υγιεινό. Αποφεύγεις και τις δηλητηριάσεις, που παθαίνεις όταν ο οργανισμός σου δεν έχει συνηθίσει στις ακρότητες».

Αντί για μαντλέν, η σούπα φέρνει στο μυαλό μου τον ορισμό του Νίκου του Χριστοδουλάκη για το πολιτικό κέντρο.

Κέντρο και Άκρα

Είναι ο αγαπημένος μου. Τον σκέφτομαι καθώς ακούω την Άννα Διαμαντοπούλου να μιλάει γι’ αυτό, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του Κώστα Μποτόπουλου «Το Τοπίο της Δημοκρατίας» (Παπαζήσης) στον Ιανό.

H Άννα, μαζί με Μαργαρίτη Σχοινά (που όλο στην Ελλάδα ζουζουνίζει), και την Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας του Πασοκ-Κιναλ, παρουσίασαν το βιβλίο.

«Όταν οι δυνάμεις του κέντρου υποχωρούν, τα άκρα γιγαντώνονται. Όταν οι πολίτες που απαιτούν συναινέσεις, ορθολογισμό, δικαιοσύνη γίνονται μια κρίσιμη μάζα, το κέντρο υπερισχύει & τα άκρα ηττώνται. Οι καλύτερες στιγμές της Δημοκρατίας» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb.

Με Φωτόπουλο στο δρόμο

Φαινομενικά μακριά από την μάχη του κέντρου, στην μάχη του δρόμου σύσσωμη σήμερα η αξιωματική και λοιπή αντιπολίτευση.

«Ο κόσμος του μεροκάματου, οι φοιτητές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι επί τρία χρόνια παρακολουθούν μια ανίκανη κυβέρνηση και έναν αλαζόνα πρωθυπουργό να τους εγκαταλείπει σε μια περίοδο που η κρατική παρέμβαση και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ανακούφισης ήταν αυτονόητες σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εμφατικά, κατά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη.

Αύριο πάλι, μπορεί να καταγγείλει την κυβέρνηση γιατί μοίρασε 46 δισ. προκειμένου να στηρίξει τα εισοδήματα και την εργασία τα δύο χρόνια της πανδημίας, και γιατί επιδοτεί τους λογαριασμούς του ρεύματος που ο κάθε πολίτης βλέπει κάθε μήνα.

Μαζί του, εκτός από την Μαριλίζα, η Ράνια Σβίγκου, ο Φωτόπουλος πρώην ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, και ο Νίκος Παππάς, πρώην στενός του συνεργάτης.

Να ξέρει ο επιχειρηματίας

Ο Συριζα βιάζεται πολύ να γίνουν εκλογές. Μπορεί ακόμα να μην έχει καν πρόγραμμα, να μην έχει ψηφοδέλτια, αλλά θα 'θελε οι κάλπες ν’ ανοίξουν άμεσα. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας, σε πάνελ με Καιρίδη και Λιακούλη, διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί ο Κυριάκος δεν δίνει ημερομηνία εκλογών. «Μα είπαμε, στο τέλος της 4ετίας» του είπε ο βουλευτής της ΝΔ. «Τι θέλετε; Συγκεκριμένη ημερομηνία;»

Ναι, του απάντησε ο κ. Βίτσας. «Να ξέρει κι ο επιχειρηματίας να προγραμματίσει τις δουλειές του».

Η απάντηση ξάφνιασε ακόμα και τον έμπειρο Καιρίδη. «Τόσο μεγάλος πια ο καημός σας για τον επιχειρηματία;» πρόλαβε να σχολιάσει, πριν η ΕΡΤ αλλάξει θέμα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς

23:35

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 30χρονη σε τροχαίο στον Ευόσμο

23:15

Τσουκαλάς: Ζητούμε εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες

22:52

Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για το σημαντικό έργο που συντελείται

22:46

Ισραήλ: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέφτηκε παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη που έχει δεχθεί επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους

22:23

Μαρινάκης για μέτρα ΔΕΘ: «Ένα μέρισμα ανάπτυξης για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα»

22:17

Μιχαηλίδου: Επισκέφθηκε δύο διαμερίσματα όπου μένουν γυναίκες-ωφελούμενες προγράμματος κοινωνικής κατοικίας

22:11

Χατζηδάκης: Ελπίδα ή περιπέτειες - Αυτό πρέπει να κρατήσουμε απ' την ομιλία Μητσοτάκη

22:09

Καφούνης: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

21:54

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Η ακρίβεια έχει «καταπιεί» ήδη τις εξαγγελίες της ΝΔ

21:47

Κίνα: Kινεζικός ρομποτικός βραχίονας εκσυγχρόνισε την παραγωγή καουτσούκ της Seng Fong Holdings Berhad στη Μαλαισία

21:44

Με νέα κλιμάκωση απειλεί την Ουάσιγκτον η Τεχεράνη

21:30

Τανάγρα: Τα συλλυπητήρια της αντιπολίτευσης - «Μαύρη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία»

21:18

Νάξος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 67χρονο μετά από ανατροπή ηλεκτρικού ποδηλάτου

21:07

Ιράν: Δέκα νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου μετά από τροχαίο

20:56

Τσεντεμεΐδης (ΔΕΘ-Helexpo): Νέα εποχή ανάπτυξης με επίκεντρο το μητροπολιτικό πάρκο

20:45

Πούτιν σε Γουίτκοφ - Κούσνερ: Οι επαφές είναι επωφελείς

20:34

Ανδρουλάκης: Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα από την τραγική απώλεια των δύο πιλότων του Phantom

20:23

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση τεκμηρίων, προκαταβολής φόρου - Επίδομα και στο Δημόσιο, μηδέν φόρος για τρίτεκνους και αγρότες έως 20.000 ευρώ

20:11

Times: «Μαχαίρι» σε 4.000 θέσεις εργασίας από Jaguar Land Rover

20:00

Η ομιλία Μητσοτάκη στην 90ή ΔΕΘ - Βίντεο

19:57

Τασούλας: Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια των δυο αξιωματικών που επέβαιναν στο Phantom

19:50

Η ξεχωριστή ανάρτηση της Γιώτας Παναγιωτοπούλου για τον Νίκο Χαρδαλιά και το ΑΕΝΑΟΝ

19:41

Συλλυπητήρια Ν. Κακλαμάνη για την απώλεια των δύο πιλότων της ΠΑ

19:31

Κοντογεώργης: Ο συντονισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων στον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής «Περιφέρεια 2030»

19:25

Δένδιας: Τριήμερο πένθος στις ΕΔ για την απώλεια ζωής των δυο μελών του πληρώματος του μαχητικού αεροσκάφους F-4

19:20

Η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εγκαινίασε το περίπτερο του ΟΔΑΠ στην 90ή ΔΕΘ

19:09

Metlen: Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για την ανακαίνιση του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης

19:00

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

18:52

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει ισχυρότατη αμυντική διάταξη την οποία μπορεί να προβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο