INSIDE OUT

Το Yale στην Αθήνα - Η μάχη του κέντρου - Ο αγώνας του Βίτσα για τον επιχειρηματία

09-11-2022 | 00:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Yale στην Αθήνα -Η μάχη του κέντρου -Ο αγώνας του Βίτσα για τον επιχειρηματία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Απολαμβάνω τις τελευταίες κουταλιές. Αυτές οι πορτοκαλί μπάλες που μου έφεραν κάτι έκτακτοι επισκέπτες, τελικά είναι καταπληκτικές. Τις έκανα σούπα, μαζί με ρίζα σέλινο, ελαιόλαδο, και τα πρώτα κάστανα του Ολύμπου και είναι ό,τι πρέπει για μετά την δουλειά. Αποχαιρετώ τους μονίμως αισιόδοξους, εκπροσώπους των 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν φυσικά σ’ εμένα για να μάθουν πώς θα πάει η συνεργασία τους με το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ κλπ, κι ετοιμάζομαι να απεργήσω.

Εννοείται πως αποχαιρετώ κάπως θερμότερα τους εκπροσώπους των Columbia, Harvard, John Hopkins, και Yale, αφού είναι γνωστή η αδυναμία μου στην ελίτ του πνεύματος, του χρήματος και της εξουσίας. Ο χρησμός μου ήταν απλός: προχωρήστε αδιαμεσολάβητα με τους φοιτητές. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά όσο τεράστιο κόπο έκαναν ο Κυριάκος , η Κεραμέως και όσοι δούλεψαν, για να μπορούν πχ 20 φοιτητές του ΕΚΠΑ να φοιτήσουν δωρεάν έξι μήνες στο Yale, άλλο τόσο μπορούν να κάνουν τα γνωστά ενδοπανεπιστημιακά κατεστημένα για να ακυρώσουν το απίστευτο επίτευγμα.

Τελειώνω την σούπα μου, στην οποία εννοείται, ΔΕΝ βάζω κρεμμύδι, και επικεντρώνομαι στα πολιτικά.

Τι είναι το Κέντρο για εσάς;

«Είναι σαν το φαγητό που μας μαγείρευε η μάνα μας. Τώρα όλοι προτιμούν τις χλιδάτες συνταγές παραγεμισμένες με ιδεολογικά καρυκεύματα, αλλά εκείνο ήταν το πιο υγιεινό. Αποφεύγεις και τις δηλητηριάσεις, που παθαίνεις όταν ο οργανισμός σου δεν έχει συνηθίσει στις ακρότητες».

Αντί για μαντλέν, η σούπα φέρνει στο μυαλό μου τον ορισμό του Νίκου του Χριστοδουλάκη για το πολιτικό κέντρο.

Κέντρο και Άκρα

Είναι ο αγαπημένος μου. Τον σκέφτομαι καθώς ακούω την Άννα Διαμαντοπούλου να μιλάει γι’ αυτό, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του Κώστα Μποτόπουλου «Το Τοπίο της Δημοκρατίας» (Παπαζήσης) στον Ιανό.

H Άννα, μαζί με Μαργαρίτη Σχοινά (που όλο στην Ελλάδα ζουζουνίζει), και την Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας του Πασοκ-Κιναλ, παρουσίασαν το βιβλίο.

«Όταν οι δυνάμεις του κέντρου υποχωρούν, τα άκρα γιγαντώνονται. Όταν οι πολίτες που απαιτούν συναινέσεις, ορθολογισμό, δικαιοσύνη γίνονται μια κρίσιμη μάζα, το κέντρο υπερισχύει & τα άκρα ηττώνται. Οι καλύτερες στιγμές της Δημοκρατίας» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb.

Με Φωτόπουλο στο δρόμο

Φαινομενικά μακριά από την μάχη του κέντρου, στην μάχη του δρόμου σύσσωμη σήμερα η αξιωματική και λοιπή αντιπολίτευση.

«Ο κόσμος του μεροκάματου, οι φοιτητές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι επί τρία χρόνια παρακολουθούν μια ανίκανη κυβέρνηση και έναν αλαζόνα πρωθυπουργό να τους εγκαταλείπει σε μια περίοδο που η κρατική παρέμβαση και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ανακούφισης ήταν αυτονόητες σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εμφατικά, κατά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη.

Αύριο πάλι, μπορεί να καταγγείλει την κυβέρνηση γιατί μοίρασε 46 δισ. προκειμένου να στηρίξει τα εισοδήματα και την εργασία τα δύο χρόνια της πανδημίας, και γιατί επιδοτεί τους λογαριασμούς του ρεύματος που ο κάθε πολίτης βλέπει κάθε μήνα.

Μαζί του, εκτός από την Μαριλίζα, η Ράνια Σβίγκου, ο Φωτόπουλος πρώην ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, και ο Νίκος Παππάς, πρώην στενός του συνεργάτης.

Να ξέρει ο επιχειρηματίας

Ο Συριζα βιάζεται πολύ να γίνουν εκλογές. Μπορεί ακόμα να μην έχει καν πρόγραμμα, να μην έχει ψηφοδέλτια, αλλά θα 'θελε οι κάλπες ν’ ανοίξουν άμεσα. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας, σε πάνελ με Καιρίδη και Λιακούλη, διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί ο Κυριάκος δεν δίνει ημερομηνία εκλογών. «Μα είπαμε, στο τέλος της 4ετίας» του είπε ο βουλευτής της ΝΔ. «Τι θέλετε; Συγκεκριμένη ημερομηνία;»

Ναι, του απάντησε ο κ. Βίτσας. «Να ξέρει κι ο επιχειρηματίας να προγραμματίσει τις δουλειές του».

Η απάντηση ξάφνιασε ακόμα και τον έμπειρο Καιρίδη. «Τόσο μεγάλος πια ο καημός σας για τον επιχειρηματία;» πρόλαβε να σχολιάσει, πριν η ΕΡΤ αλλάξει θέμα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:13

«Βουτιά» για τη μετοχή της Alibaba

08:46

Σύνοδο της «συμμαχίας των προθύμων» υποστηρικτών της Ουκρανίας φιλοξενεί το Κίεβο

08:44

Η Νορβηγία θα δώσει πάνω από 9 δισ. στην Ουκρανία το 2027

08:43

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Επισημοποίηση της υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή Ρ. Γκλιξμάν

08:18

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για ακρίβεια, νέα σχολική χρονιά και χωροταξικά

08:11

Γνωρίστε τον νεότερο αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο της Ευρώπης

08:00

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για μπούμερανγκ από τον «οικονομικό πόλεμο»

07:48

Άνθρακας: Ο «βασιλιάς» της ηλεκτροπαραγωγής αρνείται να παραδώσει το στέμμα

07:40

Τα κυβερνητικά κεφάλια μέσα - Το ΠΑΣΟΚ σε ρυθμούς ’81 - Οι... συλλογικοί πονοκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ

07:32

Γιατί οι Έλληνες μένουν μακριά από τις επενδύσεις - Το ευρωπαϊκό στοίχημα

07:21

Η εξαγγελία της ΔΕΘ που «ξεκλειδώνει» αυξήσεις μισθών από το 2027

07:14

Ψηφιακό «ραντάρ» για την πρόβλεψη φοροδιαφυγής - H ΑΙ σε πρώτο πλάνο

07:06

Το νέο AT1 της Εθνικής Ασφαλιστικής - Η αντλία δεν διαβάζει τις επιδοτήσεις - Η έκλειψη γέμισε τα ταμεία

23:52

Ο Τραμπ γιόρτασε τα 250 χρόνια των ΗΠΑ με αγώνα IndyCar στο κέντρο της Ουάσινγκτον

23:16

«Red Code» τη Δευτερα για φωτιές σε Αττική και άλλες 11 περιφερειακές ενότητες

22:49

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει από Δευτέρα την Ιταλία

22:33

Χανιά: Νεκρή 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια μετά από πεζοπορία στον Μπάλο

22:05

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αρχηγό της ισραηλινής Μοσάντ

21:42

Ναυάγιο στην Ινδία: Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε σε οκτώ λεπτά – Αγωνία για 22 αγνοούμενους

21:17

Μερτς: Τέλος διακοπών, έναυσμα μεταρρυθμίσεων

20:58

ΕΛΑΣ: Ο Κ. Μητσοτάκης τρέμει τη σύγκριση ανάμεσα στην εντιμότητα και τη διαφθορά

20:38

Ο Ζελένκσι διαβεβαιώνει ότι η Ουκρανία δεν πήρε μέρος στο σαμποτάζ του Nord Stream

20:16

Γιατί η βιομηχανία τροφίμων επενδύει στην αγορά των υγιεινών σνακ

20:04

Σπέτσες: Αναζητείται η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε σε παραλία

19:58

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:44

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα της παθητικής διπλωματίας τελείωσε»

19:37

Φωτιά σε δασική έκταση στο Δροσοχώρι Τρικάλων - Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

19:24

Μυτιλήνη: Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια για την μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη

19:01

Κασκάρι (Fed): Η αγορά κρατικών ομολόγων εξακολουθεί να λειτουργεί «όπως θα έπρεπε»

18:55

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τριπλάσια τα κρούσματα φέτος στην Ελλάδα – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι