INSIDE OUT

Τα ανησυχητικά μηνύματα από τη Σαμαρκάνδη - Η ατζέντα της Νέας Υόρκης

19-09-2022 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Sopranos της Σαμαρκάνδης - Η ατζέντα του Κυριάκου στη Νέα Υόρκη

Οι επιλογές μου ήταν τρεις: να πάω Σαμαρκάνδη, Θεσσαλονίκη ή Λονδίνο. Αποφάσισα το πρώτο. Θεσσαλονίκη φυσικά γνώριζα ότι ο Τσίπρας θα ρίξει το βάρος στις επισυνδέσεις και θ’ ανοίξει το πουγκί. Άλλωστε δεν του κοστίζει και τίποτα. Στα λόγια όλοι είμαστε γαλαντόμοι. Στο Λονδίνο, δεν αντέχω τις ουρές. Όχι φυσικά πως θα καταδεχόμουν εγώ, μια Πυθία να στηθώ στην ουρά σαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Δεν είμαστε και ίδιοι. Την μοναδική Ελισάβετ θα την αποχαιρετήσω αλλιώς. Στη Σαμαρκάνδη είχα να πάω απ’ τον Αλέξανδρο, ενώ τα τελευταία χρόνια συχνά πυκνά έρχονται πελάτες, κυρίως για εμπορικά θέματα στο Μαντείου.

Διαφάνεια και πολιτική εμπιστοσύνη

Σ’ αυτή την πόλη που η σύζυγος του Ταμερλάνου, η πανέμορφη Μπιμπί Χανούμ έφτιαξε ένα καταπληκτικό τέμενος και το μαυσωλείο των γιών του υπήρξε έμπνευση για το Ταζ Μαχάλ των Ινδιών, σ’ αυτή την πόλη που κατοικείται αδιάλειπτα από τα αρχαία χρόνια και βρίσκεται πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, συναντήθηκαν οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, πρώην κράτη της ΕΣΣΔ , Ρωσία και Τουρκία). Στις παρυφές τους με κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να σχεδιαστούν νέοι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Γιατί όχι; Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι μεταξύ τους πρέπει να σφυρηλατηθεί πολιτική εμπιστοσύνη, να υπάρχει ίση μεταχείριση και γενικά ότι αποφασίσουν να γίνεται με διαφάνεια και συμπερίληψη.

Ευδιάθετος

Τα άκουσα όλ’ αυτά πολύ ανήσυχη και μετά που αποχώρησε ο Κινέζος ηγέτης, χαλάρωσα λίγο μαζί με τους υπόλοιπους. Ο πιο ευδιάθετος ήταν ο Ερντογάν, ο οποίος κάθισε σε μια ψηλή καρέκλα, κάνοντας ακόμα και τον απροσπέλαστο Πούτιν να μοιάζει συρρικνωμένος ,έτσι όπως στριμώχτηκε στον καναπέ. Καμιά σχέση με τα γνωστά τραπέζια στα οποία έβαζε να καθίσουν οι ηγέτες της ΕΕ πριν εισβάλει στην Ουκρανία.

Λογικά θα έχει κάνει και το τελευταίο της Pfizer, σκέφτηκα, για να είναι τόσο άνετος με τον covid. Η ζεστή ατμόσφαιρα μου θύμισε Sopranos - στα φιλικά τσιμπούσια της φαμίλιας. Ο Σι πάντως δεν έμεινε για φαγητό.

Θα επαναδιαπραγματευτεί

Λίγες ώρες αφού ο γείτονας Ερντογάν δήλωνε στους φίλους ότι στόχος του είναι η ένταξη της Τουρκίας στον SCO (σύμφωνα με το τουρκικό NTV), στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε με σαφήνεια πως εάν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα επαναδιαπραγματευτεί συμβάσεις και ειδικότερα την σύμβαση για τις φρεγάτες.

Το αναφέρω συνειρμικά γιατί πιστεύω πως μια τέτοια κίνηση θα έδινε μεγάλη χαρά στον Ταγίπ, που ενοχλήθηκε πολύ από την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, τα Rafale, και τις βόλτες του Σαρλ ντε Γκωλ στη γειτονιά. Οτιδήποτε επιβραδύνει τις παραδόσεις των Belh@rra, οι οποίες «κλειδώνουν» το Αιγαίο, θα του έδινε μεγάλη χαρά. Πιστεύω θα το αναλύσει και σε άλλες συνεντεύξεις ο Αλέξης το θέμα.

Στη Νέα Υόρκη

Λογικά όλα αυτά, με κάποιο τρόπο θα τεθούν και στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα. Μαζί με τον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και τους Μαρία-Ελένη Μπούρα, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Θάνο Ντόκο και φυσικά τον πρέσβη Ανδρέα Τσούνη, ο Κυριάκος θα έχει την δυνατότητα να απλώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους το ευαίσθητο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να απαντήσει -εάν τεθούν- και σε ερωτήσεις π.χ. των NYT για τους 38 μετανάστες της νησίδας του Εβρου και τις επισυνδέσεις. Η ομιλία του στον ΟΗΕ είναι την Παρασκευή, όμως η ζύμωση θα γίνει στην δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) την Τετάρτη το βράδυ σε σειρά ηγετών.

Οικονομία, διμερείς επαφές και ομογένεια

Το πρόγραμμα είναι ως είθισται απίστευτα πυκνό: συναντήσεις με επενδυτές στη BOFA , κλειστό business breakfast στο Council of Foreign Relations, διμερείς συναντήσεις με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το Βασιλιά της Ιορδανίας, αλλά και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, ομογενειακό γεύμα και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Good Bye Her Majesty

Ο Μπάιντεν (Biden) και σχεδόν όλοι οι ηγέτες του κόσμου, αιρετοί, αυτοκράτορες και βασιλείς - πλην Ρωσίας- θα έχουν αποχαιρετήσει σήμερα την Βασίλισσα Ελισάβετ την Β’ με την δέουσα μεγαλοπρέπεια στο Αβαείο του Westminster. Μαζί της, μια ολόκληρη εποχή για τη Μεγάλη Βρετανία που χάνει το ισχυρότερό της σύμβολο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:37

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

09:28

Όλα όσα μάθαμε για την τεχνητή νοημοσύνη στο συνέδριο του MIT στην Αθήνα

09:17

Υγεία: Το μαγείρεμα σπιτικού γεύματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

09:15

Πρότυπα, Ωνάσεια και Πειραματικά Σχολεία: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων

09:02

Το Ισραήλ μοιάζει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

08:54

ΟΗΕ: Το δουλεμπόριο Αφρικανών «το πιο βαρύ έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

08:40

Για τα ρολόγια της Swatch, ο χρόνος είναι χρήμα

08:16

Σκλαβενίτης: Η «πρεμιέρα» στα έτοιμα γεύματα και οι big business που έπονται

08:14

Social media και αγροτική ενημέρωση: Δύναμη ή παγίδα;

08:05

«Πράσινο» για τις 1.000 κάμερες (ΚΟΚ) κατά των παραβάσεων

07:54

Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν - Τραμπ: «Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν»

07:43

Εορταστικό ωράριο Πάσχα - Πότε ξεκινάει

07:38

Ακίνητα - Danos: Πόσα «έριξαν» οι επενδυτές στα γραφεία - Έρχονται 350.000 τ.μ., που φτάνουν τα ενοίκια

07:31

Οι χρυσοφόρες οικονομίες του Κόλπου απειλούνται - Μπορεί ο πόλεμος να «σβήσει» τα πετροδολάρια;

07:21

«Ολυμπία Οδός»: «Ψήνεται» επιστροφή κεφαλαίου σε ΑΒΑΞ, AKTOR, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Vinci;

07:14

Οι τράπεζες στην ουρά για στήριξη - Τα χαμένα κέρδη - Οι αντοχές της Aegean

07:12

Patriot υπάρχουν - Αντ' αυτού Μιλένα - Ο φόβος Ανδρουλάκη και το Καταστατικό

07:06

Σήμερα «κληρώνει» για τον νέο κατώτατο μισθό - Πως θα οδηγηθεί στα 1.000€ το 2027

23:48

Αυστραλία: Οι δημοσιογράφοι του ABC απεργούν, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια

23:34

SpaceX: Σχεδιάζει IPO με στόχο την άντληση έως 75 δισ. δολαρίων ίσως εντός της εβδομάδας

23:18

Δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε Meta και Youtube για εθισμό στα social media

23:00

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ καλεί τα κράτη να τερματίσουν την εξαιρετικά επικίνδυνη σύγκρουση στο Ιράν

22:49

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται - Διαψεύδει ο Αραγτσί

22:37

Πτώση 2% για το πετρέλαιο εν μέσω σεναρίων για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

22:26

Ανησυχίες της BlackRock για «παγκόσμια ύφεση»

22:14

Wall Street: Κλείσιμο με κέρδη προσβλέποντας σε τερματισμό του πολέμου

22:06

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

21:55

O Κόστα ευχήθηκε στην ελληνική γλώσσα «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»

21:44

Γερμανία: Για «έκρηξη» βίας που οφείλεται εν μέρει στους μετανάστες μίλησε ο Μερτς

21:34

Κέρδη σχεδόν 2% για τον χρυσό