INSIDE OUT

Τα ανησυχητικά μηνύματα από τη Σαμαρκάνδη - Η ατζέντα της Νέας Υόρκης

19-09-2022 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Sopranos της Σαμαρκάνδης - Η ατζέντα του Κυριάκου στη Νέα Υόρκη

Οι επιλογές μου ήταν τρεις: να πάω Σαμαρκάνδη, Θεσσαλονίκη ή Λονδίνο. Αποφάσισα το πρώτο. Θεσσαλονίκη φυσικά γνώριζα ότι ο Τσίπρας θα ρίξει το βάρος στις επισυνδέσεις και θ’ ανοίξει το πουγκί. Άλλωστε δεν του κοστίζει και τίποτα. Στα λόγια όλοι είμαστε γαλαντόμοι. Στο Λονδίνο, δεν αντέχω τις ουρές. Όχι φυσικά πως θα καταδεχόμουν εγώ, μια Πυθία να στηθώ στην ουρά σαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Δεν είμαστε και ίδιοι. Την μοναδική Ελισάβετ θα την αποχαιρετήσω αλλιώς. Στη Σαμαρκάνδη είχα να πάω απ’ τον Αλέξανδρο, ενώ τα τελευταία χρόνια συχνά πυκνά έρχονται πελάτες, κυρίως για εμπορικά θέματα στο Μαντείου.

Διαφάνεια και πολιτική εμπιστοσύνη

Σ’ αυτή την πόλη που η σύζυγος του Ταμερλάνου, η πανέμορφη Μπιμπί Χανούμ έφτιαξε ένα καταπληκτικό τέμενος και το μαυσωλείο των γιών του υπήρξε έμπνευση για το Ταζ Μαχάλ των Ινδιών, σ’ αυτή την πόλη που κατοικείται αδιάλειπτα από τα αρχαία χρόνια και βρίσκεται πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, συναντήθηκαν οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, πρώην κράτη της ΕΣΣΔ , Ρωσία και Τουρκία). Στις παρυφές τους με κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να σχεδιαστούν νέοι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Γιατί όχι; Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι μεταξύ τους πρέπει να σφυρηλατηθεί πολιτική εμπιστοσύνη, να υπάρχει ίση μεταχείριση και γενικά ότι αποφασίσουν να γίνεται με διαφάνεια και συμπερίληψη.

Ευδιάθετος

Τα άκουσα όλ’ αυτά πολύ ανήσυχη και μετά που αποχώρησε ο Κινέζος ηγέτης, χαλάρωσα λίγο μαζί με τους υπόλοιπους. Ο πιο ευδιάθετος ήταν ο Ερντογάν, ο οποίος κάθισε σε μια ψηλή καρέκλα, κάνοντας ακόμα και τον απροσπέλαστο Πούτιν να μοιάζει συρρικνωμένος ,έτσι όπως στριμώχτηκε στον καναπέ. Καμιά σχέση με τα γνωστά τραπέζια στα οποία έβαζε να καθίσουν οι ηγέτες της ΕΕ πριν εισβάλει στην Ουκρανία.

Λογικά θα έχει κάνει και το τελευταίο της Pfizer, σκέφτηκα, για να είναι τόσο άνετος με τον covid. Η ζεστή ατμόσφαιρα μου θύμισε Sopranos - στα φιλικά τσιμπούσια της φαμίλιας. Ο Σι πάντως δεν έμεινε για φαγητό.

Θα επαναδιαπραγματευτεί

Λίγες ώρες αφού ο γείτονας Ερντογάν δήλωνε στους φίλους ότι στόχος του είναι η ένταξη της Τουρκίας στον SCO (σύμφωνα με το τουρκικό NTV), στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε με σαφήνεια πως εάν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα επαναδιαπραγματευτεί συμβάσεις και ειδικότερα την σύμβαση για τις φρεγάτες.

Το αναφέρω συνειρμικά γιατί πιστεύω πως μια τέτοια κίνηση θα έδινε μεγάλη χαρά στον Ταγίπ, που ενοχλήθηκε πολύ από την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, τα Rafale, και τις βόλτες του Σαρλ ντε Γκωλ στη γειτονιά. Οτιδήποτε επιβραδύνει τις παραδόσεις των Belh@rra, οι οποίες «κλειδώνουν» το Αιγαίο, θα του έδινε μεγάλη χαρά. Πιστεύω θα το αναλύσει και σε άλλες συνεντεύξεις ο Αλέξης το θέμα.

Στη Νέα Υόρκη

Λογικά όλα αυτά, με κάποιο τρόπο θα τεθούν και στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα. Μαζί με τον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και τους Μαρία-Ελένη Μπούρα, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Θάνο Ντόκο και φυσικά τον πρέσβη Ανδρέα Τσούνη, ο Κυριάκος θα έχει την δυνατότητα να απλώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους το ευαίσθητο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να απαντήσει -εάν τεθούν- και σε ερωτήσεις π.χ. των NYT για τους 38 μετανάστες της νησίδας του Εβρου και τις επισυνδέσεις. Η ομιλία του στον ΟΗΕ είναι την Παρασκευή, όμως η ζύμωση θα γίνει στην δεξίωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) την Τετάρτη το βράδυ σε σειρά ηγετών.

Οικονομία, διμερείς επαφές και ομογένεια

Το πρόγραμμα είναι ως είθισται απίστευτα πυκνό: συναντήσεις με επενδυτές στη BOFA , κλειστό business breakfast στο Council of Foreign Relations, διμερείς συναντήσεις με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το Βασιλιά της Ιορδανίας, αλλά και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, ομογενειακό γεύμα και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Good Bye Her Majesty

Ο Μπάιντεν (Biden) και σχεδόν όλοι οι ηγέτες του κόσμου, αιρετοί, αυτοκράτορες και βασιλείς - πλην Ρωσίας- θα έχουν αποχαιρετήσει σήμερα την Βασίλισσα Ελισάβετ την Β’ με την δέουσα μεγαλοπρέπεια στο Αβαείο του Westminster. Μαζί της, μια ολόκληρη εποχή για τη Μεγάλη Βρετανία που χάνει το ισχυρότερό της σύμβολο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βρετανία: Ο Πούτιν πρέπει να ενέκρινε την δηλητηρίαση το 2018 του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σκριπάλ

23:45

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

23:35

Κομισιόν: Παρουσίασε σχέδιο για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στην ΕΕ

23:25

ΗΠΑ, ΛΔ Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία

23:12

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street εν αναμονή της Fed

23:03

ΕΜΥ: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

22:48

Το Μιλάνο απαγορεύει τις κλειδοθήκες αυτοεξυπηρέτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

22:35

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron

22:19

Γερμανία: Ο Μερτς θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το συνταξιοδοτικό

22:06

Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο

21:52

To bitcoin ακόμη και στα 170.000 δολάρια βλέπει η JPMorgan

21:46

Οριακή άνοδος για τον χρυσό - Στο επίκεντρο η Fed

21:35

Drones εντοπίστηκαν κοντά στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Ζελένσκι στο Δουβλίνο

21:24

Υπ. Εργασίας: Σύσταση για λήψη μέτρων προστασίας εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας

21:16

Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές, λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής

21:15

Μπλόκο αγροτών: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου

21:11

Η Ρωσία απαγόρευσε τα Snapchat και FaceTime

21:06

Το Ισραήλ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Eurovision - Αποσύρονται 4 χώρες

20:50

Κακοκαιρία «Byron»: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

20:39

Μητσοτάκης: Η προστασία της Δικαιοσύνης είναι προστασία της ίδιας της δημοκρατίας

20:32

Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι καινοτομίες, οι αλλαγές και οι 23 άξονες

20:25

Γερμανία: 5 Eurofighter και 150 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Πολωνία

20:15

Η Nvidia έχει ένα… πρόβλημα με το χρήμα - Είναι πολύ!

20:04

Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα από ρωσικές επιθέσεις

19:55

Meteo: Στην NA Πελοπόννησο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως σήμερα το μεσημέρι

19:44

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο ΥΜΑΘ

19:39

Στα 3,7 δισ. ευρώ οι καταβολές προς τους αγρότες το 2025

19:33

Spiegel: Μακρόν και Μερτς εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην πίεση των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

19:28

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες - Κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές της ΔΥΠΑ

19:26

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος και στην οδό Πειραιώς