INSIDE OUT

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Οι στόχοι - Κερδισμένοι-χαμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ

17-05-2022 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Οι στόχοι - Κερδισμένοι-χαμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το ιστορικό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη. Η διαφορά της ώρας με μπερδεύει, αλλά το παρακολουθώ. Βοηθάνε και οι παρτίδες που είχα ήδη ανοίξει με τους επισκέπτες από τη νέα γη. Τα χθεσινά, με την συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ήδη γνωστά. Χαμόγελα, άψογα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία με Μπάιντεν. Όμως το ιστορικό στοιχείο είναι απόψε, στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και το επισήμανε ο δημοσιογράφος David Ignatius κατά τη συζήτηση που είχαν χθες στο Georgetown University, λέγοντας τα εξής:

«Αυτή θα είναι μόλις η 8η φορά που ένας ξένος ηγέτης - εκτός από εσάς - θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Έλληνας ηγέτης θα απευθυνθεί. Θα ήθελα να δώσετε στο ακροατήριό μας μια γεύση, αν θέλετε, για το τι πρόκειται να πείτε στο Κογκρέσο μας αύριο για την επέτειο των 200 χρόνων, για τη σχέση Ελλάδας και Αμερικής και για αυτά που εσείς γνωρίζετε ως Πρωθυπουργός της αρχαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο».

Η ατμόσφαιρα επιβλητική. Άλλωστε πρόκειται για το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον το 1789 από Ιησουίτες εποίκους μετά το τέλος της Αμερικανικής Επανάστασης. Στους αποφοίτους του συγκαταλέγονται Πρόεδροι των ΗΠΑ όπως ο Μπιλ Κλίντον, δισεκατομμυριούχοι, δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, διπλωμάτες Πρόκειται για το παλαιότερο Ρωμαιοκαθολικό πανεπιστημιακό Ίδρυμα των ΗΠΑ. Έγινε πράξη από τον Τζον Κάρολ, τον οποίο διόρισε ο Πάπας Πίος ο ΣΤ’ μετά από συστάσεις του Βενιαμίν Φραγκλίνου.

Οι υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Εθν. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Παιδείας Ν. Κεραμέως, μέλη της οικογένειας του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Αλεξ Πατέλης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Τσούνης,  μεταξύ όσων παρακολούθησαν τη συζήτηση στο Georgetown.

Σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Ignatius, για το υπέροχο της Δημοκρατίας αλλά και το πόσο εύθραυστη είναι, για τους δαίμονες του λαϊκισμού, την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τον Ερντογάν. Φυσικά όλα ξεκινούν και γυρίζουν στην εποχή μου. Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, στους δημαγωγούς, στον Περικλή και τους θεσμούς. Η συζήτηση ήταν υψηλού επιπέδου.

Ο στόχος

Πέρα από τα γνωστά, επιδίωξη του ταξιδιού θα είναι να γίνει αντιληπτό ότι σε τελική ανάλυση Πούτιν και Ερντογάν σχεδόν ταυτίζονται. Πίσω από τους συμβολισμούς, πίσω από τα τεχνικά για τα F16 και τα F35, τους αγωγούς και τις διελεύσεις τους, από ελληνικής πλευράς θα αναδύεται η σχέση των δύο, οι οποίοι στέκονται απέναντι από την Δύση, είναι εχθροί της.

Στα Χανιά

Το ελληνικό μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Αυτές τις μέρες είναι πολύ σημαντική, κι ας κλέβει την παράσταση η αποστολή στις ΗΠΑ , η Σύνοδος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα Χανιά. Πίσω από την πολύ σημαντική αυτή Σύνοδο που έφερε στα Χανιά 120 βουλευτές από όλη την Ευρώπη η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μεταξύ των προσκεκλημένων της Ντόρας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, και οι κ.κ. Δ. Καιρίδης, και Θ. Ρουσόπουλος που είναι στο Συμβούλιο. Εκτός από την υψηλού επιπέδου φιλοξενία της ψηλής, στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα χτίζει ισχυρές συμμαχίες σε κάθε επίπεδο, την ώρα που η Τουρκία πιστεύει ότι με τον γνωστό χαβά και το ανατολίτικο παζάρι, θα κερδίσει F16, F35, και αγωγούς εμποδίζοντας την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όμως οι καιροί άλλαξαν.

Κερδισμένοι-χαμένοι

Πολύ μακριά από τον Λευκό Οίκο, στον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου, ακόμα συνεχίζεται η καταμέτρηση για την μάχη των εντυπώσεων, αλλά και της ουσίας των συσχετισμών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στήθος με στήθος δίνουν την μάχη για την θέση του Γραμματέα του κόμματος οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Σπίρτζης και Ραγκούσης (στην δεκάδα). Εάν μέχρι χθες υπήρχε ηττημένος πάντως, είναι η «Ομπρέλα» των Τσακαλώτου, Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη, που τελικά αποδείχτηκε ‘τρύπια’ εκεί που νόμιζε πως ήταν αδιαπέραστη: Στην Αθήνα.

Ενώ, εάν υπάρχουν νικητές με την καταμέτρηση περίπου στο μισό, αυτοί είναι οι κυρίες Αχτσιόγλου, αλλά περισσότερο η Ρένα Δούρου που κάνει το απόλυτο come back.

Στους εμφανώς νικητές επίσης, η ομάδα Τζανακόπουλου, η οποία κόντρα στα προγνωστικά έσκισε στην ΚΕ. Στην περιφέρεια, νικητές οι πασοκογενείς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:31

Το Ισραήλ προσθέτει άλλο ένα υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής στον στόλο του

20:02

Δανία: Νέα παρέμβαση για τη στήριξη της κορόνας - Στο τραπέζι ακόμη και αύξηση επιτοκίων

19:58

Το σχέδιο της Dimand για το Κτήμα Καμπά

19:37

Πυροσβεστική: Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:23

Πιέσεις στις ευρωαγορές από το sell off στα ομόλογα

19:20

Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχει ζήτημα ενημέρωσης και αδειοδότησης για τον GSI»

19:03

Μητσοτάκης: «Η ΔΕΗ είναι ασπίδα προστασίας για κάθε ελληνική οικογένεια»

18:57

Πρόστιμα 47.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

18:53

Ο Τραμπ θέλει να μετονομάσει τα Στενά του Ορμούζ σε «Στενά του Τραμπ»

18:45

«Η Ελλάδα του gov.gr - Η Ελλάδα του σήμερα»: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 90ή ΔΕΘ

18:36

Νεπάλ: Στους 1.204 νεκρούς και 4.216 αγνοούμενους ο απολογισμός θυμάτων από την πλημμύρα

18:35

Κυκλοφόρησε το αναμνηστικό, συλλεκτικό νόμισμα με την εικόνα του Τραμπ

18:33

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόστα την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου

18:20

Η λειψυδρία περνά τα σύνορα: Η Ελλάδα ανοίγει το κεφάλαιο της «διπλωματίας του νερού» στα Βαλκάνια

18:15

Quest: Στα 750 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το α' εξάμηνο - Αύξηση κερδών 25,2%

18:08

Προσφορές από Μελισσανίδη και Γ. Μυτιληναίο για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου

17:58

Νέα ψηφιακά συστήματα σε 30 σταθμούς του ΟΣΕ

17:58

Μαίνεται η φωτιά στον Μύτικα Θήβας - Στη μάχη 80 πυροσβέστες και 20 εναέρια μέσα

17:50

Συνάντηση Σ. Παπασταύρου με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άλισον Χούκερ

17:50

Βραζιλιάνικες εκλογές: Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Λούλα και Μπολσονάρου

17:45

Eurobank: Από 4 Σεπτεμβρίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές της ΑΜΚ μετά την άσκηση των options

17:40

Η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

17:40

Στις 26.053 τα τεχνικά ασφαλιστήρια στην Ελλάδα το 2025 - Τι καλύψεις αφορά το 40,5%

17:36

Σερβία: Η 25η Οκτωβρίου πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

17:29

Τριήμερο αρνητικό σερί στο Χρηματιστήριο, με τζίρο άνω των 300 εκατ. ευρώ

17:24

Κ. Χατζηδάκης: Επειδή η ΔΕΗ σώθηκε το 2019, μπορεί σήμερα να στηρίζει τους καταναλωτές

17:21

Νετανιάχου: Ελέγχουμε το 60% της Γάζας και εξοντώνουμε τους τρομοκράτες που μας απειλούν

17:20

Η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας μετέφερε 86 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προς τη Βρετανία

17:14

Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά: Οι κρίσιμες συνομιλίες πριν το ναυάγιο

17:14

Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις με drones στη Λειψία