INSIDE OUT

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Οι στόχοι - Κερδισμένοι-χαμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ

17-05-2022 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Οι στόχοι - Κερδισμένοι-χαμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το ιστορικό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη. Η διαφορά της ώρας με μπερδεύει, αλλά το παρακολουθώ. Βοηθάνε και οι παρτίδες που είχα ήδη ανοίξει με τους επισκέπτες από τη νέα γη. Τα χθεσινά, με την συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ήδη γνωστά. Χαμόγελα, άψογα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία με Μπάιντεν. Όμως το ιστορικό στοιχείο είναι απόψε, στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και το επισήμανε ο δημοσιογράφος David Ignatius κατά τη συζήτηση που είχαν χθες στο Georgetown University, λέγοντας τα εξής:

«Αυτή θα είναι μόλις η 8η φορά που ένας ξένος ηγέτης - εκτός από εσάς - θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Έλληνας ηγέτης θα απευθυνθεί. Θα ήθελα να δώσετε στο ακροατήριό μας μια γεύση, αν θέλετε, για το τι πρόκειται να πείτε στο Κογκρέσο μας αύριο για την επέτειο των 200 χρόνων, για τη σχέση Ελλάδας και Αμερικής και για αυτά που εσείς γνωρίζετε ως Πρωθυπουργός της αρχαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο».

Η ατμόσφαιρα επιβλητική. Άλλωστε πρόκειται για το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον το 1789 από Ιησουίτες εποίκους μετά το τέλος της Αμερικανικής Επανάστασης. Στους αποφοίτους του συγκαταλέγονται Πρόεδροι των ΗΠΑ όπως ο Μπιλ Κλίντον, δισεκατομμυριούχοι, δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, διπλωμάτες Πρόκειται για το παλαιότερο Ρωμαιοκαθολικό πανεπιστημιακό Ίδρυμα των ΗΠΑ. Έγινε πράξη από τον Τζον Κάρολ, τον οποίο διόρισε ο Πάπας Πίος ο ΣΤ’ μετά από συστάσεις του Βενιαμίν Φραγκλίνου.

Οι υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Εθν. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Παιδείας Ν. Κεραμέως, μέλη της οικογένειας του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Αλεξ Πατέλης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Τσούνης,  μεταξύ όσων παρακολούθησαν τη συζήτηση στο Georgetown.

Σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Ignatius, για το υπέροχο της Δημοκρατίας αλλά και το πόσο εύθραυστη είναι, για τους δαίμονες του λαϊκισμού, την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τον Ερντογάν. Φυσικά όλα ξεκινούν και γυρίζουν στην εποχή μου. Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, στους δημαγωγούς, στον Περικλή και τους θεσμούς. Η συζήτηση ήταν υψηλού επιπέδου.

Ο στόχος

Πέρα από τα γνωστά, επιδίωξη του ταξιδιού θα είναι να γίνει αντιληπτό ότι σε τελική ανάλυση Πούτιν και Ερντογάν σχεδόν ταυτίζονται. Πίσω από τους συμβολισμούς, πίσω από τα τεχνικά για τα F16 και τα F35, τους αγωγούς και τις διελεύσεις τους, από ελληνικής πλευράς θα αναδύεται η σχέση των δύο, οι οποίοι στέκονται απέναντι από την Δύση, είναι εχθροί της.

Στα Χανιά

Το ελληνικό μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Αυτές τις μέρες είναι πολύ σημαντική, κι ας κλέβει την παράσταση η αποστολή στις ΗΠΑ , η Σύνοδος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα Χανιά. Πίσω από την πολύ σημαντική αυτή Σύνοδο που έφερε στα Χανιά 120 βουλευτές από όλη την Ευρώπη η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μεταξύ των προσκεκλημένων της Ντόρας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, και οι κ.κ. Δ. Καιρίδης, και Θ. Ρουσόπουλος που είναι στο Συμβούλιο. Εκτός από την υψηλού επιπέδου φιλοξενία της ψηλής, στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα χτίζει ισχυρές συμμαχίες σε κάθε επίπεδο, την ώρα που η Τουρκία πιστεύει ότι με τον γνωστό χαβά και το ανατολίτικο παζάρι, θα κερδίσει F16, F35, και αγωγούς εμποδίζοντας την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όμως οι καιροί άλλαξαν.

Κερδισμένοι-χαμένοι

Πολύ μακριά από τον Λευκό Οίκο, στον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου, ακόμα συνεχίζεται η καταμέτρηση για την μάχη των εντυπώσεων, αλλά και της ουσίας των συσχετισμών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στήθος με στήθος δίνουν την μάχη για την θέση του Γραμματέα του κόμματος οι κ.κ. Τζανακόπουλος, Σπίρτζης και Ραγκούσης (στην δεκάδα). Εάν μέχρι χθες υπήρχε ηττημένος πάντως, είναι η «Ομπρέλα» των Τσακαλώτου, Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη, που τελικά αποδείχτηκε ‘τρύπια’ εκεί που νόμιζε πως ήταν αδιαπέραστη: Στην Αθήνα.

Ενώ, εάν υπάρχουν νικητές με την καταμέτρηση περίπου στο μισό, αυτοί είναι οι κυρίες Αχτσιόγλου, αλλά περισσότερο η Ρένα Δούρου που κάνει το απόλυτο come back.

Στους εμφανώς νικητές επίσης, η ομάδα Τζανακόπουλου, η οποία κόντρα στα προγνωστικά έσκισε στην ΚΕ. Στην περιφέρεια, νικητές οι πασοκογενείς.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:21

Οι άμεσες προκλήσεις του Άντι Μπέρναμ - Από την ακρίβεια μέχρι τις σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ

16:18

Στουρνάρας: «Να ανοίξουμε την οικονομία στον ανταγωνισμό»

16:18

CEO της Ryanair: Σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» αποδίδει το σπασμένο παράθυρο

16:07

Δίκη για Τέμπη: Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης

16:03

Συναντήσεις Μαρκόπουλου με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

15:58

Τουρνάς: «Ενισχύουμε σταθερά και συστηματικά την πυροπροστασία της Κρήτης»

15:57

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι σκότωσε πέντε αμάχους σε πλήγμα με drone

15:38

Ισπανία: Στάχτη 260.000 στρέμματα από την πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και 4 ημέρες

15:31

Ναυτικό αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν οι Χούθι

15:29

Παπαθανάσης: Ανακύκλωση παλαιών «ειδήσεων» οι αιτιάσεις για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

15:29

ΓΣΕΕ: Δεσμευτικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

15:20

Ιράν: Μεσολαβητές προτείνουν 10ήμερη εκεχειρία για αναβίωση της προσωρινής συμφωνίας με ΗΠΑ

15:10

Σαββατοκύριακο στην Ερμούπολη: Εξερευνώντας την αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων

14:56

Κοντογεώργης: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2027» - Τι είπε για ΔΕΘ, καύσιμα και ΟΠΕΚΕΠΕ

14:51

Βιομηχανία τροφίμων: Με τζίρο 26,2 δισ. ευρώ και επενδύσεις 7,4 δισ. ευρώ στρατηγικός πυλώνας της οικονομίας

14:48

Ο Άντι Μπέρναμ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - Υπόσχεται «δεκαετές πρόγραμμα» για την ανάκαμψη

14:47

Pepco: Άνοδος εσόδων 8,5% στο γ΄ τρίμηνο - Αναβαθμίζει το guidance του έτους

14:40

Ουκρανία: Δέκα οι νεκροί από τη χθεσινή ρωσική επίθεση σε εμπορικό πλοίο στα ανοικτά της Οδησσού

14:33

Στουρνάρας σε Αποστολάκη: «Η τιμολόγηση στα ασφάλιστρα υγείας είναι ελεύθερη»

14:32

Ο Μηταράκης επανέρχεται στα καθήκοντα του στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ

14:24

Σούπερ μάρκετ: Οι Έλληνες μειώνουν τις δαπάνες για τρόφιμα, κυνηγούν προσφορές και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

14:24

Βουλή: Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ο Συμεών Κεδίκογλου

14:07

Σχοινάς: 40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ - Πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως από ελέγχους στα τρόφιμα

14:07

Κομισιόν: Κατευθυντήριες γραμμές για τις υποχρεώσεις διαφάνειας της πράξης για την ΤΝ

13:58

Τέλος η χρήση ηλεκτρικών πατινιών σε άτομα κάτω των 17 ετών - Το νέο πλαίσιο με τις 4 βασικές παρεμβάσεις

13:58

Όμιλος AKTOR: Σύμβαση 132 εκατ. ευρώ με Qatar Airways για το αεροδρόμιο στη Ντόχα

13:56

Eurostat: Γυναικεία υπόθεση η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

13:48

Επ. Ανταγωνισμού: Παράταση της διαβούλευσης επί της πρότασης δεσμεύσεων της Booking

13:48

ΕΠΕ: Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

13:45

Προκηρύχθηκε ο δεύτερος κύκλος του καθεστώτος Αγροδιατροφής του αναπτυξιακού νόμου