INSIDE OUT

Η μάχη της ενέργειας, οι οφ σορ, και η πράσινη ενέργεια του Πιερρακάκη για την εκλογική μάχη

18-02-2022 | 07:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Weekend με τους αγρότες για τον Αλέξη Τσίπρα που αποφάσισε ν’ ανέβει στον κάμπο για συναντήσεις με αγρότες και κτηνοτρόφους. Θα πάει στη Νίκαια (Κιλελέρ) και στην πλατεία της Αγιάς. Έχω θέσει σε ετοιμότητα τον Ντάλτον για ανταπόκριση και περιμένω. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός μετά το μπαράζ επαφών σε επίπεδο κορυφής στα Βαλκάνια δίνει την μάχη της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο και κατ’ επέκταση, της Αφρικής με την ΕΕ. Η ιδέα είναι φιλόδοξη, και ετέθη στο τραπέζι για τα Ενεργειακά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικής. Η μεταφορά στην ΕΕ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ελλάδας , δουλεύεται και με την Σαουδική Αραβία.

Θαλάσσια οφ σορ πάρκα

Με τις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ύψη, ίσως αρκετοί περισσότεροι αντιληφθούν την σημασία που έχουν οι ανανεώσιμες, και πόσο η ΕΕ συνολικά ασθμαίνει. Το θέμα επισημαίνει η Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ειδικά για τα οφ σορ αιολικά. «Η δημόσια αποδοχή και συναίνεση για τη δημιουργία
των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή τοπικών επενδυτικών σχημάτων είναι κομβικό σημείο για την επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ» τόνισε η Σπυράκη. Όπου υπεράκτια, τα αιολικά που βρίσκονται στην θάλασσα. Η ίδια επισημαίνει ότι χρειαζόμαστε 800 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις , προκειμένου να καλυφθεί το ευρωπαϊκό κενό.

Τι σημαίνει «δημόσια αποδοχή»; Να μην πετάνε πέτρες στο κεφάλι όταν πάει να μπει καμιά ανεμογεννήτρια. Το πέτυχε η Σκωτία και η Δανία που κατάφεραν να έχουν ενεργειακή αυτονομία. Η Δανία μάλιστα παράγει ρεύμα και από την παλίρροια.

Εθνικά καύσιμα

Πολύ ωραία το έθεσε στην ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την Πέμπτη. «Τα εθνικά μας καύσιμα είναι η ήλιος και ο αέρας» είπε. Το βρήκα τέλειο. Ο Οικονόμου, στέλεχος από τα σπλάχνα της γαλάζιας παράταξης, χαίρει αποδοχής και έχει πάρει πάνω του το δύσκολο έργο εκπροσώπησης της κυβέρνησης. Πραγματικά τα πάει πολύ καλά. Όμως μην στεναχωρηθεί εάν τελικά δεν οδεύσει στο Επικρατείας, αλλά ξαναγυρίσει να κυνηγάει τον σταυρό στη Λαμία. Η φημολογία για αντικατάστασή του από τον ψηφιακό Πιερρακάκη κατά την προεκλογική περίοδο έχει ζουμί και λογική.

Η μάχη του κέντρου

Είχα αναπάντεχη επίσκεψη από τον Τειρεσία που πετάχτηκε Δελφούς για weekend και το «είδαμε» καθαρά. Ο Τειρεσίας δεν χρειάζεται φύλλα, αφού πήρε το χάρισμα από τον ίδιο τον Δία. Δέχεται κι αυτός πολλά ερωτήματα για τον χρόνο των εκλογών, αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα θέματα για εμάς. Το βασικό είναι ότι η μάχη του κέντρου έχει ανάψει για τα καλά. Εκεί θα κριθούν οι εκλογές. Κι εκεί βρίσκεται ο πιο ρευστός χώρος, ο πιο διεκδικούμενος, μετά την εμφάνιση Ανδρουλάκη. Το στοίχημα για τον Κυριάκο είναι λοιπόν ποιος θα κυριαρχήσει στο κέντρο, και αν θα κρατήσει υπολογίσιμες δυνάμεις.

Ο Πιερρακάκης

Κι εκεί που τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν για το πως θα τα πάει ο Πιερρακάκης στην κάθοδό του στην Α’ Αθήνας, εμφανίζεται η ιδέα τοποθέτησής του στην «βιτρίνα». Κάποιοι βιάστηκαν να εκτιμήσουν πως ο δημοφιλής Κυριάκος τα βρίσκει σκούρα στην Α’ Αθήνας και γι' αυτό θα μεταφερθεί στο Επικρατείας. Καμία σχέση. Όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι στην πρώτη δυάδα. Ο ψηφιακός Κυριάκος, με το μετριοπαθές προφίλ του dower, και τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, θα ήταν το ιδανικό πρόσωπο για την μάχη του κέντρου . Κι γι' αυτή την μάχη, – σόρρυ Γιάννη-, καταλληλότερος είναι άλλος.

Γράφει χιλιόμετρα

Για την θέση του εκπροσώπου την προεκλογική περίοδο κρατήστε και το όνομα του αθόρυβου Θανάση Κοντογιώργη – επίσης κεντρώου. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, με το λαμπρό βιογραφικό, «γράφει» τα χιλιόμετρά του στα μίντια εδώ και κάποιους μήνες. Όλα ανοιχτά λοιπόν.

Στρατηγός Πάτον

Τον ρόλο του στρατηγού Πάτον σε ότι αφορά την «ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων στο Μαξίμου έχει αναλάβει ο, επίσης μη προερχόμενος από τη ΝΔ, Θοδωρής Λιβάνιος. Τα κοινά με τον George Smith Patton εξαντλούνται στην ηλικία, την αίσθηση του καθήκοντος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα, και την ειλικρίνεια. Ο Λιβάνιος, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, δεν έφυγε πότε από αυτό τον ρόλο, ενώ σε αντίθεση με τον Πάτον, ούτε εκκεντρικός, ούτε αλαζόνας, ούτε ματαιόδοξος είναι, όπως με βεβαιώνει ο Πίνατ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:18

Συνεργασία ΥΠΕΣ - Google για εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων στην AI

16:04

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο - Σε υψηλό σχεδόν έτους ο δομικός PCE

16:03

Optima: Αυξάνει στα €9,66 την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς

15:48

Με ρυθμό 2,2% η ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2025

15:39

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το quiz!

15:31

Αναβαθμίζεται το κατάστημα Lidl στον Νέο Κόσμο με επένδυση 1,4 εκατ. ευρώ

15:29

10 παραμυθένια μέρη στην Ευρώπη για την ταξιδιωτική σας λίστα

15:25

Συνάντηση Χρ. Δήμα με τον Πρέσβη της Ινδίας

15:10

Υπ. Πολιτισμού: Αυθεντικές οι 262 φωτογραφίες από τις εκτελέσεις στην Καισαριανή

15:02

Η Γαλλία αναπτύσσει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στον Βόρειο Ατλαντικό

14:58

Συνάντηση Κατσαφάδου με εκπροσώπους της Ηλείας για τις ζημιές από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα

14:56

Danone: Αναμένει ζημιές έως και 70 εκατ. ευρώ από τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος

14:30

Πού κινούνται οι τιμές των σαρακοστιανών - Πάνω από 500 έλεγχοι από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

14:22

ΔΥΠΑ: Στους 923.853 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2026

14:20

Η Ουκρανία απέτρεψε σχέδια δολοφονίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων κατ' εντολή της Ρωσίας

14:19

Στουρνάρας για ευρωομόλογα: Ανησυχώ για την συνεχιζόμενη αντίδραση της Γερμανίας, αλλά θα ήθελα να τους πείσω

14:09

ΕΟΤ: H Ελλάδα δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τους Σέρβους ταξιδιώτες

14:07

Η Πειραιώς Χρυσός Χορηγός του 2ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

13:54

Reuters: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ετοιμάζουν σχέδιο επένδυσης στα στρατιωτικά drones

13:47

Πάνω από 5.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από το 2022

13:42

Η Hellenic Train ενισχύει τα δρομολόγια στη γραμμή Κιάτο - Πάτρα λόγω καρναβαλιού

13:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

13:19

Κώτσηρας: Υφίσταται ειδική νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές

13:07

Αναβάθμιση υποδομών της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων την Κυριακή

13:07

Κοντογεώργης για δημοσκοπήσεις: Κάθε μέρα που περνάει δεν γυρίζει πίσω

13:06

Αύξηση 5,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

13:02

Κατά 0,9% αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

13:01

Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του «Ξενία Βυτίνας» για 40 χρόνια

12:58

Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισο

12:52

Πώς πλούτισε ο Τζέφρι Έπστιν;