INSIDE OUT

Η μάχη της ενέργειας, οι οφ σορ, και η πράσινη ενέργεια του Πιερρακάκη για την εκλογική μάχη

18-02-2022 | 07:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Weekend με τους αγρότες για τον Αλέξη Τσίπρα που αποφάσισε ν’ ανέβει στον κάμπο για συναντήσεις με αγρότες και κτηνοτρόφους. Θα πάει στη Νίκαια (Κιλελέρ) και στην πλατεία της Αγιάς. Έχω θέσει σε ετοιμότητα τον Ντάλτον για ανταπόκριση και περιμένω. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός μετά το μπαράζ επαφών σε επίπεδο κορυφής στα Βαλκάνια δίνει την μάχη της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο και κατ’ επέκταση, της Αφρικής με την ΕΕ. Η ιδέα είναι φιλόδοξη, και ετέθη στο τραπέζι για τα Ενεργειακά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικής. Η μεταφορά στην ΕΕ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ελλάδας , δουλεύεται και με την Σαουδική Αραβία.

Θαλάσσια οφ σορ πάρκα

Με τις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ύψη, ίσως αρκετοί περισσότεροι αντιληφθούν την σημασία που έχουν οι ανανεώσιμες, και πόσο η ΕΕ συνολικά ασθμαίνει. Το θέμα επισημαίνει η Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ειδικά για τα οφ σορ αιολικά. «Η δημόσια αποδοχή και συναίνεση για τη δημιουργία
των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή τοπικών επενδυτικών σχημάτων είναι κομβικό σημείο για την επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ» τόνισε η Σπυράκη. Όπου υπεράκτια, τα αιολικά που βρίσκονται στην θάλασσα. Η ίδια επισημαίνει ότι χρειαζόμαστε 800 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις , προκειμένου να καλυφθεί το ευρωπαϊκό κενό.

Τι σημαίνει «δημόσια αποδοχή»; Να μην πετάνε πέτρες στο κεφάλι όταν πάει να μπει καμιά ανεμογεννήτρια. Το πέτυχε η Σκωτία και η Δανία που κατάφεραν να έχουν ενεργειακή αυτονομία. Η Δανία μάλιστα παράγει ρεύμα και από την παλίρροια.

Εθνικά καύσιμα

Πολύ ωραία το έθεσε στην ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την Πέμπτη. «Τα εθνικά μας καύσιμα είναι η ήλιος και ο αέρας» είπε. Το βρήκα τέλειο. Ο Οικονόμου, στέλεχος από τα σπλάχνα της γαλάζιας παράταξης, χαίρει αποδοχής και έχει πάρει πάνω του το δύσκολο έργο εκπροσώπησης της κυβέρνησης. Πραγματικά τα πάει πολύ καλά. Όμως μην στεναχωρηθεί εάν τελικά δεν οδεύσει στο Επικρατείας, αλλά ξαναγυρίσει να κυνηγάει τον σταυρό στη Λαμία. Η φημολογία για αντικατάστασή του από τον ψηφιακό Πιερρακάκη κατά την προεκλογική περίοδο έχει ζουμί και λογική.

Η μάχη του κέντρου

Είχα αναπάντεχη επίσκεψη από τον Τειρεσία που πετάχτηκε Δελφούς για weekend και το «είδαμε» καθαρά. Ο Τειρεσίας δεν χρειάζεται φύλλα, αφού πήρε το χάρισμα από τον ίδιο τον Δία. Δέχεται κι αυτός πολλά ερωτήματα για τον χρόνο των εκλογών, αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα θέματα για εμάς. Το βασικό είναι ότι η μάχη του κέντρου έχει ανάψει για τα καλά. Εκεί θα κριθούν οι εκλογές. Κι εκεί βρίσκεται ο πιο ρευστός χώρος, ο πιο διεκδικούμενος, μετά την εμφάνιση Ανδρουλάκη. Το στοίχημα για τον Κυριάκο είναι λοιπόν ποιος θα κυριαρχήσει στο κέντρο, και αν θα κρατήσει υπολογίσιμες δυνάμεις.

Ο Πιερρακάκης

Κι εκεί που τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν για το πως θα τα πάει ο Πιερρακάκης στην κάθοδό του στην Α’ Αθήνας, εμφανίζεται η ιδέα τοποθέτησής του στην «βιτρίνα». Κάποιοι βιάστηκαν να εκτιμήσουν πως ο δημοφιλής Κυριάκος τα βρίσκει σκούρα στην Α’ Αθήνας και γι' αυτό θα μεταφερθεί στο Επικρατείας. Καμία σχέση. Όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι στην πρώτη δυάδα. Ο ψηφιακός Κυριάκος, με το μετριοπαθές προφίλ του dower, και τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, θα ήταν το ιδανικό πρόσωπο για την μάχη του κέντρου . Κι γι' αυτή την μάχη, – σόρρυ Γιάννη-, καταλληλότερος είναι άλλος.

Γράφει χιλιόμετρα

Για την θέση του εκπροσώπου την προεκλογική περίοδο κρατήστε και το όνομα του αθόρυβου Θανάση Κοντογιώργη – επίσης κεντρώου. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, με το λαμπρό βιογραφικό, «γράφει» τα χιλιόμετρά του στα μίντια εδώ και κάποιους μήνες. Όλα ανοιχτά λοιπόν.

Στρατηγός Πάτον

Τον ρόλο του στρατηγού Πάτον σε ότι αφορά την «ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων στο Μαξίμου έχει αναλάβει ο, επίσης μη προερχόμενος από τη ΝΔ, Θοδωρής Λιβάνιος. Τα κοινά με τον George Smith Patton εξαντλούνται στην ηλικία, την αίσθηση του καθήκοντος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα, και την ειλικρίνεια. Ο Λιβάνιος, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, δεν έφυγε πότε από αυτό τον ρόλο, ενώ σε αντίθεση με τον Πάτον, ούτε εκκεντρικός, ούτε αλαζόνας, ούτε ματαιόδοξος είναι, όπως με βεβαιώνει ο Πίνατ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:21

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο τη Μέση Ανατολή

19:18

Η Πολωνία θέτει πλαφόν στις τιμές καυσίμων λόγω του πολέμου

19:03

Ρούτε: «Γνωρίζουμε ότι το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα συνεργάζονται στενά»

18:46

Ρωσία: Ασιατικές χώρες «σχηματίζουν ουρά» για το ρωσικό πετρέλαιο

18:41

Google: Διαφωνούμε με την ετυμηγορία για τον εθισμό ανήλικης και θα ασκήσουμε έφεση

18:37

Δανία: Αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

18:33

Τραμπ: Ο Νικολάς Μαδούρο θα αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες

18:11

Κώτσηρας: Ένδειξη αξιοπιστίας και στήριξη του εισοδήματος η αύξηση του κατώτατου μισθού

18:00

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποσπά την προσοχή από την κατάσταση στην Ουκρανία»

17:49

Alter Ego Media και Motor Oil μπαίνουν στον ΑΝΤ1+ - Δημιουργούν νέα συνδρομητική πλατφόρμα

17:49

ΧΑ: Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης - Διελκυστίνδα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

17:34

Σύνοδος Κορυφής G7 με απουσία της Κίνας

17:32

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε δώρο 10 διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ»

17:28

Ερντογάν: «Η περιοχή μας πνίγεται στο αίμα» - Σκληρή επίθεση στο Ισραήλ για τον πόλεμο στο Ιράν

17:24

Κυρανάκης: «426 νέα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη έως τον Σεπτέμβριο»

17:20

Κρεμλίνο: Διαψεύδει άρθρο των FT για αποστολή drones από τη Ρωσία στο Ιράν

17:18

Σε αυτόν τον τόπο, το νερό έχει όνομα. ΖΑΓΟΡΙ.

17:15

Από τη Θεωρία στην Πράξη: 2 ο Emerging Leader Program από το CEO Clubs Greece και το Τμήμα ΔΕΤ του ΟΠΑ

17:12

ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία «κόμβων επιστροφών» για τους μετανάστες

16:53

Ιρανός αξιωματούχος: «Μονόπλευρη» η πρόταση των ΗΠΑ - Η πόρτα στη διπλωματία παραμένει ανοιχτή

16:44

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών

16:30

Η ΑΒ Βασιλόπουλος γιορτάζει 10 χρόνια πασχαλινά αβγά στηρίζοντας έμπρακτα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

16:23

Κατώτατος μισθός: Νέες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους από τον Απρίλιο - Οκτώ παραδείγματα

16:21

Η Σάρα Μάλαλι ανέλαβε την ηγεσία της Εκκλησίας της Αγγλίας - Η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση

16:15

Η Τεχεράνη απάντησε στο σχέδιο των 15 σημείων - Τραμπ: «Δεν είμαι σίγουρος αν είμαι πρόθυμος για συμφωνία»

16:13

ΕΦΕΤ: Ανάκληση φυστικιού αράπικου λόγω παρουσίας αφλατοξινών

16:11

SAVE THE DATE: Το «Personas» του Reader βγαίνει από την οθόνη και ανεβαίνει στη σκηνή!

16:01

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπό όρους έγκριση στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ

15:56

Γερμανία: Μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων ψήφισε η Bundestag

15:49

Πούτιν: Οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράν μπορεί να είναι τόσο σοβαρές όσο της πανδημίας