INSIDE OUT

Το χαμόγελο του Λαλιώτη - Ο black box και το προεκλογικό mood του Αλέξη

14-12-2021 | 07:33
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Σήμερα θα κάνω εξαίρεση στο πρόγραμμά μου και θα ξυπνήσω νωρίτερα για να δω την επίσημη πρώτη του νέου Προέδρου Νίκο Ανδρουλάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, (όσο ονομάζεται έτσι ακόμα, αφού μάλλον θα το αλλάξει σε ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη). Ο καιρός βοηθάει. Ήδη ξεκίνησαν τα χιόνια στα ορεινά και στις 16:00 το απόγευμα ελπίζω να έχει ήδη σκοτάδι. Ο Ανδρουλάκης θα ανακοινώσει τις προτάσεις του για Πρόεδρο, και Γραμματέα ΚΟ, καθώς και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, όντας ευρωβουλευτής, δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος της ΚΟ. Ενώ Γραμματέας της ΚΟ επίσης, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο παρ’ ολίγον υποψήφιος Πρόεδρος, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Πιο ευγενικός από ποτέ

Ο Κεγκέρογλου είναι βασικό πρόσωπο του δράματος στο μεγάλο έργο ΠΑΣΟΚ, Η άνοδος, η πτώση και η αφύπνιση. Άνθρωπος που έλυνε και έδενε στην Βουλή επί της αείμνηστης Φώφης, έχει αντιπαρατεθεί σκληρά με τους δύο ευρωβουλευτές του κόμματος (Ανδρουλάκη και Καϊλή), καταγγέλλοντας στην ΚΕ που συνεδρίαζε για τις υποψηφιότητες ότι χρωστάνε λεφτά στο κόμμα. Επίσης, ως βουλευτής Ηρακλείου είχε ασκήσει βέτο για την κάθοδο εκεί του Ανδρουλάκη «μπλοκάροντάς» τον ουσιαστικά το ’19 από την ελληνική Βουλή. Όμως οι Μοίρες ότι γράφουν, δεν ξεγράφει. Και κάπου εδώ φαίνεται πως τελειώνει η εποχή Κεγκέρογλου στην Βουλή. Ο ίδιος το νοιώθει. Όπως μου έλεγαν χθες βουλευτές που τον είδαν, ήταν πιο πράος και ευγενικός από ποτέ.

Όταν γέλασε ο Κώστας

Το βράδυ που ο Γιώργος χόρεψε την Συννεφιασμένη Κυριακή σε ταβέρνα των Εξαρχείων με στενούς φίλους και συνεργάτες, ο Κώστας Λαλιώτης ήταν Χαριλάου Τρικούπη. Με χαμόγελα και ωραίο κασκόλ σε κομψές αποχρώσεις του χειμώνα που έρχεται, (κόκκινο του μποζολέ, πράσινο του δάσους, και σκούρο γκρι), απολάμβανε κάθε στιγμή της νίκης του Νίκου. Πασοκικό ουϊσκάκι με αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης δε νομίζω πως άγγιξε. Φαινόταν πολύ γεμάτος από τη νίκη ώστε να χρειάζεται οτιδήποτε άλλο. Σε παραδίπλα δωμάτιο το πρώην πανίσχυρο δίδυμο Μανώλη Οθωνα-Χρήστου Πρωτόπαπα. Ενώ κάπου εκεί και οι Γαπικοί, αμίλητοι στα γραφεία τους. Αντιθέτως, σε πρώτο πλάνο δίπλα στο νέο Πρόεδρο ο χαμηλών τόνων Νίκος Σαλαγιάννης. Πρόσωπο κομβικό, πέρασε από ανάκριση τρίτου βαθμού στην Εξεταστική που έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα χρέη των κομμάτων, και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θέματα που τέθηκαν. Το βράδυ της Κυριακής ο νεοεκλεγής δεν ανέβηκε καθόλου πάνω.

Black Box

Ο νέος παίκτης στο πολιτικό σύστημα θεωρείται black box για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στην κυβέρνηση ψάχνονται. Προς το παρόν είτε οι μεν, είτε οι δε, εκτιμούν πως θα ‘κλέψει’ από τον αντίπαλο χώρο. Όλοι περιμένουν ν’ ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει στίγμα. Θα τους βοηθήσω λιγάκι, με ότι μου είπε στενός του συνεργάτης: θα απαντάει θεσμικά και μέσω Βουλής. Θα διαμορφώσει την σχέση με την κοινωνία μέσω του προγράμματος. Και θα οργανώσει το κόμμα που είναι ταλαιπωρημένο. Πώς θα τα κάνει ολ’ αυτά; Ακούγοντας κλασσική μουσική που και που. Τον ηρεμεί.

Αναταραχή

Στην αριστερή όχθη του πολιτικού χάρτη πάλι επικρατεί αναταραχή. «Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, ας μην εμβολιαστεί, αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνία. Οι κανόνες είναι απλοί. Μπορεί να πάει στο βουνό και να μείνει μόνος του. Κανένας δεν θα του εφαρμόσει με το ζόρι μια ένεση», είπε χθες ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας- think tank Αλέξη Τσίπρα. Ότι θέλετε κύριε Γεροτζιάφα μας αρκεί να μην μου κουβαληθούν στους Δελφούς. Ήδη έχω αρκετά σούρτα-φέρτα στην ευρύτερη περιοχή λόγω Χριστουγέννων, οι ανεμβολίαστοι μου έλειπαν μόνο. Τέλoσπάντων. Ζω για την στιγμή που o Boulevard Lénin και Avenue Karl Marx, θα τα πει ανοιχτά αυτά, πχ στο πλαίσιο μιας προ-συνεδριακής διαδικασίας έχοντας απέναντι τους κ.κ. Πολάκη και Ξανθό, ή γιατί όχι; Στο ίδιο το Συνέδριο.

Τους κάνει Off

Ο Τσίπρας πάντως στην συνεδρίαση της δικής του ΚΟ χθες, προσπάθησε να μαζέψει το θέμα με την πρόσφατη διαφοροποίηση Ανδρέα Ξανθού. Ο Ξανθός είναι λέει σχεδόν υπαρχηγός στους ’53 (Ομπρέλα), γεγονός που ομολογώ δεν του το ‘χα. Αρνήθηκε να υπογράψει ερώτηση και γενικά να κάνει επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα που σήκωσε η Κουμουνδούρου με τις VIP ΜΕΘ, –έτσι τις είπε ο Πρόεδρος Αλέξης τον άκουσα η ίδια. Ευκλείδης, Βούτσης, Βίτσας, Δρίτσας, Σία και άλλοι μίλησαν για ανθρωποφαγία εναντίον του Ξανθού. Εγώ πάλι λέω ότι μάλλον υπήρξε κακός συντονισμός. Στον ρόλο «καλός, σοβαρός Ξανθός»- «Κακός, αντισυστημικός Πολάκης», απλά ο Ανδρέας έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει χωρίς να αντιληφθεί ότι ο Αλέξης τον είχε κάνει off για λίγο (στον ρόλο λέμε).

Γενικώς ο Τσίπρας έχει μπει σε προεκλογική φάση, όπως δείχνουν και τα δύο σποτάκια με τίτλο «Κάν’ τους OFF», που κυκλοφόρησε χθες η Κουμουνδούρου. Και τα δύο επικεντρώνονται στην ακρίβεια. Το πρώτο στο ρεύμα, και το δεύτερο στο καλάθι της νοικοκυράς. Ο Αλέξης ελπίζει να αρχίσει να γεμίζει το δικό του καλάθι, πριν προλάβει να κάνει unboxing o νέος.

Σας φιλώ,

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:33

Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

16:22

Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας

16:18

Νέο αίμα στον ΣΦΕΕ: Ποιοι συστήνουν το νέο 11μελές ΔΣ

16:14

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα

16:09

Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας»

16:05

MicroStrategy: 370 εκατ. δολάρια έχει βγάλει το 2024 ο CEO Μάικλ Σέιλορ λόγω bitcoin

15:55

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

15:48

Μπλίνκεν - Σύνοδος G7: Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στις εκρήξεις στο Ιράν

15:43

Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου η εξαήμερη εργασία: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται - Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

15:38

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

15:35

Αξιωματούχος της Χαμάς: Η ισραηλινή «επιθετικότητα» κατά του Ιράν είναι κλιμάκωση σε βάρος της περιοχής

15:29

Τσακλόγλου: Η παροχή μητρότητας που θα λάβει συνολικά η αυτοαπασχολούμενη ασφαλισμένη θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ

15:24

Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός δε χαραμίζει ούτε μία από τις 157 έδρες που διαθέτει

15:20

Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Τσαρλς Νταλάρα «Euroschock»

15:19

Αυγενάκης: Στόχος τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο

15:16

Κομισιόν: Πιο αυστηρές υποχρεώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα για sites πορνό

15:13

Εφραίμογλου: Η διαμόρφωση Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Βιωσιμότητας αφορά όλες τις επιχειρήσεις

15:12

Σεισμός στη Σάμο: Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια

15:09

Βήχας: Πού μπορεί να οφείλεται και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

15:03

Η Μαρία Ευθυμίου στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024: «Η σοφία δεν μπορεί να είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή»

15:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας υποστελέχωσης

14:56

Σχοινάς: Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο θα συνεχίσουν να φυλάσσονται και να είναι ασφαλή

14:53

Μιχαηλίδου για μη μισθωτές μητέρες: Αποκαταστήσαμε μία μεγάλη αδικία - Θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα για εννέα μήνες

14:46

G7: Nα εμποδισθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

14:46

Χατζηδάκης: Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

14:31

Ντουμπάι: Περιορίζει τις αφίξεις πτήσεων για να διαχειριστεί τις συνέπειες της καταιγίδας

14:30

Γεωργιάδης: Προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης

14:28

Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη ΝΔ που πρέπει να κερδηθεί

14:21

Άκτωρ: Παρέδωσε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Καλλονή – Σίγρι

14:19

Τουρκία: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή