INSIDE OUT

Inside Out: Υπόθεση Ιάσων: Γκάφα, ατυχία ή φάουλ; - Λιτότητα στο Προεδρικό

26-07-2021 | 07:44
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η πανσέληνος ένα αριστούργημα χθες βράδυ. Σχεδόν κόκκινη ανατέλλει πίσω από την Μύκονο, και ανεβαίνοντας γίνεται ασημένια. Το φως της πάνω στο Αιγαίο, ανάμεσα από Δήλο-Ρήνεια , Μύκονο και Τήνο είναι μαγικό. Μαζί με τον θεϊκό άνεμο -για 8ράκι το κόβω- σχηματίζονται τεράστιοι στροβιλισμοί στο νερό. Δεν το χορταίνεις. Φεγγάρι και αόρατα μποφόρ είχε και πάνω από τους Κήπους του Προεδρικού προχθές το Σάββατο αλλά για άλλο λόγο.

Γκάφα, ατυχία ή φάουλ;

Φυσικά ήμουν κι εγώ παρούσα στην καθιερωμένη γιορτή αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Και χωρίς τον καταναγκασμό να φορέσω καλσόν. Με τα αγαπημένα μου σνίκερς που ταιριάζουν τόσο ωραία με τα βραδινά cruise της φίλης μου, της Maria του Οίκου Dior , σε λευκό και χρυσό φυσικά, περπάτησα αθόρυβα ανάμεσα στα υποφωτισμένα δρομάκια του κήπου. Γλίτωσα και το μαρτύριο των τακουνιών να βυθίζονται στο γρασίδι. Κι άκουσα τα πάντα. Το θέμα που πλανώνταν πάνω από τους κήπους ήταν η ‘γκάφα’ να την πω; Φάουλ να το πω; Ατυχία ίσως καλύτερα, της Προεδρίας, με την παρ’ ολίγον βράβευση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου. (Ακτιβιστής, που σώζει μετανάστες στην Μεσόγειο, βρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις) Η βράβευση τελικά δεν θα γίνει. Έγινε όμως κάτι χειρότερο. Προσπάθεια να ‘χρεωθεί’ την πρόταση το ΥΠΕΞ.

Εκ παραδρομής

Αναγκάστηκα να το ψάξω. Λοιπόν, όπως αναφέρεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Προεδρίας της Δημοκρατίας «η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 106/1975. Προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται, μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστη κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων. Ουδέν σχόλιο έκανε και ουδεμία πρόταση διατύπωσε, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα. Η αναφορά στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 23/7/2021 ότι «Mε την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια…», προφανώς έγινε εκ παραδρομής.

Μπρος -πίσω

Τα μπρος-πίσω εκθέτουν γενικώς, πόσο μάλλον όταν γίνονται από κορυφαίους και δει τον κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας. Η νύχτα κύλησε βασανιστικά στους Κήπους. Οι αριστεροί, που σιγοντάρουν επίσης την θεωρία του Ιάσωνα ότι η κυβέρνηση διώχνει πίσω στις τουρκικές ακτές τις βάρκες των λαθρεμπόρων με μετανάστες είναι στα κάγκελα. Μετριοπαθείς, βρίζουν γιατί η Προεδρία προχώρησε στην βράβευση του ακτιβιστή χωρίς να ελέγξει όλες τις παραμέτρους. Πούροι δικαιωματιστές εξανίστανται γιατί ακυρώθηκε η βράβευση του ακτιβιστή με το επιχείρημα ότι ‘αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας, να είναι υπεράνω’. Ο μόνος που χαίρεται είναι ο Μπογδάνος, που δημοσιοποίησε τα σχετικά, προκάλεσε δημοσιότητα και ‘οδήγησε’ σε άτακτη υποχώρηση την Προεδρεία. Εμφανίστηκε με άψογο κουστούμι δίπλα στον Πρετεντέρη στους Κήπους. Είναι το δεύτερο μπρος-πίσω της Προεδρίας μέσα σε δυο μήνες. Η πρώτη ήταν το περίφημο συνέδριο για την Γονιμότητα όπου αποσύρθηκε η αιγίδα. Κάποιοι εκθέτουν την Πρόεδρο και πρέπει να το κοιτάξει.

Ούτε ένα περαστό

Κατά τα λοιπά ήταν πολύ ωραία η δεξίωση της Προέδρου. Είδα πολύ ψύχραιμο τον Κυριάκο, και πολύ κούκλα με αρχαιοελληνικό στυλ την Φώφη. Με ποσέτ ο Αλέξης που περιοδεύει σήμερα σε Λέσβο-Μυτιλήνη. Περίπου 400 άτομα γενικώς, χωρίς συζύγους λόγω covid οι αρχηγοί. Ηθοποιοί, (Λούλης, Σμαράγδα Καρύδη), κάποιοι βουλευτές, ΛΟΑΤΚΙ+, ΜΚΟ, η Γιάννα με μαύρο καλσόν και μίνι, καθηγητάδες, πήγαιναν κι έρχονταν υπό τους ήχους κυρίως Μάνου Χατζιδάκη της περιόδου Βουγιουκλάκη (Μεσ’ αυτή την βάρκα κτλ). Η Ντόρα επιβλητική. Από τραπεζίτες ο Βασίλης Ράπανος. Απουσία ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, γιατί άραγε; Κρασί λευκό και κόκκινο κι ένα πράσινο κοκτέιλ με λάιμ. Ατμόσφαιρα δροσερή, όχι υγρασία. Αλλά και λιτότητα. Κάτι μικρά βαζάκια με τιραμισού εδώ κι εκεί. Τίποτε αλμυρό-περαστό, όταν τελείωσε πήγαν όλοι για σουβλάκια.

Έφαγε πέντε φορές

Πολύ μακριά από τους Κήπους, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης περιόδευσε στο Ηράκλειο της Κρήτης την περασμένη εβδομάδα. Τουρισμός στα χρόνια του κορονοϊού , δύσκολα πράγματα. Ο υπουργός σε ποιητική διάθεση ανέβασε κι ένα post στα social με Καζαντζάκη για την Κρήτη «την πρώτη γη της Ευρώπης που δέχθηκε το φως του πολιτισμού που ήρθε από την ανατολή. Δυο χιλιάδες χρόνια πριν το ελληνικό θαύμα, ανθούσε στην Κρήτη αυτός ο μυστηριώδης πολιτισμός, ο λεγόμενος αιγαιακός, ακόμα βουβός, γεμάτος από ζωή, μεθυσμένος από χρώματα, με φινέτσα και γούστο που ξαφνιάζουν και προκαλούν τον θαυμασμό». Μαγεμένος από το νησί και τους ανθρώπους του ο Χάρης υπέστην ατόφια την κρητική φιλοξενία. Μέρος της οποίας ότι όλοι ήθελαν να του κάνουν το ..τραπέζι κι εκείνος να μην μπορεί να πει όχι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:00

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία

14:56

Πλημμύρες στη Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε περιοχές της επαρχίας Κουργκάν

14:30

Μενδώνη: Το 2024 αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα

14:19

Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος

13:55

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η εκδήλωση «Open Day στο Σύνταγμα

13:28

Κοντογεώργης: Να μην επιτρέψουμε την αναβίωση του λαϊκισμού

13:04

Συντάξεις: Μικρότερα ποσά και αργότερα θα λαμβάνουν οι Έλληνες - Στοίχημα η ενίσχυση γεννήσεων και εισοδημάτων

12:58

Τριαντόπουλος: 260 εκατ. δόθηκαν σε δικαιούχους κρατικής αρωγής τα τελευταία τρία χρόνια

12:37

Στον Άγιο Δημήτριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Στέλνουμε μήνυμα συσπείρωσης και νίκης»

12:28

FAZ: Ιράν και Ισραήλ φαίνεται να απεύχονται την κλιμάκωση

12:11

Εντοπίστηκε κουτί με 200.000 πλαστά δολάρια σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

11:58

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

11:37

Συστήνονται Αγροτικά Τμήματα σε 45 Επιμελητήρια

11:30

Μαρινάκης: O Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Βελόπουλο - Μια νέα μητέρα παίρνει πλέον 10.000 ευρώ

11:08

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

10:56

Περιοδεία Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου

10:51

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

10:34

Wella Hellas: Από πού προήλθε η ισχυρή ανάπτυξη τζίρου 46% - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

10:20

Σπανάκης: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

10:04

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα

09:48

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

09:28

Σκύρος: Πρόταση για τη ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

09:21

Θέμα χρόνου η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τον Νίγηρα

09:15

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

09:00

Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

08:41

Υποβαθμίζει την επίθεση ο ΥΠΕΞ του Ιράν- Κάνει λόγο για «παιδικά παιχνίδια» και όχι drones

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Κικίλιας: Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε