INSIDE OUT

Νιρβάνα στο Βαρούλκο, Γκάντι και η selfie με τον Αλέξη

28-06-2021 | 07:44
Μοιράσου το

Όσο εσείς ασχολείστε με την μίζερη επικαιρότητα, εγώ ασχολούμαι με τον ύπνο μου. Τώρα που οι δουλειές είναι κάπως πεσμένες, εξαιτίας της εμφάνισης μιας παράξενης ασθένειας που κολλάνε όλοι, (έχουν σταματήσει να έρχονται οι καλοί μου πελάτες από τα νησιά, την Ιωνία, και τον βορρά), έχω περισσότερο χρόνο. Ο coach ύπνου που συμβουλεύομαι μου είπε να δοκιμάσω τους πέντε 90 λεπτους κύκλους αντί για το σερί που κάνω ημερησίως. Όπως μου εξήγησε, ο ύπνος διέπεται από κιρκαδικούς ρυθμούς, που αφορούν την ανατολή, το μεσημέρι και το ηλιοβασίλεμα, καθώς και το μπλε φως, το μειωμένο φως και το σκοτάδι. Αυτοί οι ρυθμοί είναι φυσικές, ψυχικές και συμπεριφορικές αλλαγές που ακολουθούν έναν 24ωρο κύκλο και ανταποκρίνονται στο φως και στο σκοτάδι. Επιμένει ότι είναι  καλύτερα να κοιμόμαστε περισσότερο από δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως έκαναν μεγάλοι ηγέτες (ο αείμνηστος Μητσοτάκης, ο Καραμανλής ο Β’ κλπ) και το βράδυ να το σπάμε σε 90λεπτά. Χρειάζεται όμως ακριβής προγραμματισμός. Γιατί όχι; Είμαι πάντα ανοιχτή στα νέα ρεύματα απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αλλαγή τώρα: θα κοιμάμαι το βράδυ και θα δω τι θα κάνω την μέρα.

Ελλάς – Ινδία: Συμμαχία

Μέχρι να το συνηθίσω ίσως ξεκινήσω γιόγκα. Είμαι πολύ επηρεασμένη κι από την έλευση του Δρ. Subrahmanyam Jaishankar. Ολόκληρα 18 χρόνια είχε να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα Ινδός υπουργός Εξωτερικών. Καταρχήν τρέφω σεβασμό για αρχαίους πολιτισμούς κι ας είναι και βαρβαρικοί. Θυμίζω ότι η Ινδία ήταν χωρισμένη  ε 118 βασίλεια και ο λαός του κάθε βασιλείου διαιρούνταν σε 7 τάξεις (ή κάστες): τους φιλόσοφους (Βραχμάνες), τους γεωργούς, τους βοσκούς, τους τεχνίτες, τους στρατιώτες, τους επόπτες και τους συμβούλους του βασιλιά. Μοιάζει πολύ με τα δικά μας, χωρίς τον βασιλιά γιατί εμείς είμαστε όλοι γεννημένοι βασιλιάδες. Την δημοκρατία την έμαθαν και οι Ινδοί όταν έφτασε στα μέρη τους ο Μέγας Αλέξανδρος. Τότε ήρθαν για πρώτη φορά σ' επαφή με το δυτικό κόσμο.

Θαύμασα το Δένδια που έπιασε αμέσως το «νήμα». «Η Ελλάδα και η Ινδία, η καθεμιά στην περιοχή της, αντιμετωπίζουν παρόμοιες ευκαιρίες και παρόμοιες προκλήσεις. Αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης τους με όμορες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό και στις δυο περιπτώσεις υπήρξε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία αντιμετωπίζουν η καθεμιά μια σημαντική πρόκληση από γειτονική τους χώρα ή χώρες. Οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Απειλούν με χρήση βίας εναντίον των γειτόνων, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις. Όμως, θα ήθελα να πω καθαρά ότι η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντοτε μονόδρομο και πρέπει να γίνει κατανοητό και στις χώρες που αρνούνται να το αποδεχθούν». Δεν θα μπορούσε να τα πει καλύτερα νομίζω.

Δείπνο στο Βαρούλκο

Ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο στον Ινδό ομόλόγο του στο Βαρούλκο την Παρασκευή το βράδυ, κι απόλαυσαν το μαστόρικο ψάρι του Λευτέρη. Και την άλλη μέρα μαζί ήταν συνέχεια. Το γεύμα το μεσημέρι με γεύσεις αντάξιες του επισκέπτη, έγινε στο ΥΠΕΞ, ενώ το Σάββατο βράδυ ο πρέσβης της Ινδίας παρέθεσε δείπνο στην Μεγάλη Βρετάνια στο οποίο επίσης ήταν πάλι ο Δένδιας. Θυμίζω ότι η μεγάλη αυτή χώρα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-2022 και η Ελλάδα είναι υποψήφια για μία θέση μέλους για την περίοδο 2025-2026. Από τα της οικονομικής συνεργασίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπέγραψε την συμφωνία της  Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, μια  πρωτοβουλία του Ινδού Πρωθυπουργού Modi στην οποία συμμετέχουν πάνω από 120 χώρες με προεξάρχουσα την Γαλλία. Σήμερα ο Δένδιας θα πάει Ρώμη για την υπουργική συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους που συνδιοργανώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Εικόνα

Σάββατο απόγευμα έγιναν σε στενό οικογενειακό κύκλο και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μαχάτμα Γκάντι, στο κέντρο της Αθήνας. Παρόν ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης με ιδιαίτερη παρέα.

Αυτός που έκλεψε όμως την παράσταση δεν ήταν παρά ο Γιώργος Παπανδρέου: με πουκάμισο σε στυλ Serwani (όχι του Amdali Gora, αλλά συμπαθητικό), και ύφος γνήσιου ειρηνιστή, οπαδού της μη-βίας, απέδειξε  ότι είναι άξιος Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Ινδίας. Χωρίς να το ξέρω, εικάζω ότι κάνει και γιόγκα. Ας τα βλέπουν αυτά οι ‘αντίπαλοί’ του, οποιουδήποτε φύλου στο Κινάλ που έχουν μείνει στο πασοκικό σακάκι-παντελόνι.  

Εικόνα

Χρειάζονται γιόγκα

Γιόγκα νομίζω χρειάζονται γενικότερα και οι βουλευτές. Ξεφεύγουν με το παραμικρό. Ο βουλευτής της ΝΔ Μαγνησίας Κώστας Μαραβέγιας διάβασε ένα σημείωμα που του έστειλαν και δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη και του Συριζα Αλ. Τριανταφυλλίδη. Τι έλεγε το σημείωμα;  «Κώστα καλησπέρα, όπως σου είπα και όταν νοσηλεύτηκα με τον κορωνοϊό, η ομάδα που νοσηλεύει τους ασθενείς covid στην Εντατική είναι μοναδική. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, σε γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι και τον τελευταίο. Οι γιατροί των Παθολογικών Κλινικών Μάνδρος, Ποτολίδης, Μεϊκόπουλος, Καραμέτος και κάποιοι που δεν θυμάμαι τα ονόματα, είναι πανάξιοι, δεν έχω παράπονο. Ακόμα και τώρα με βοηθάνε σε  ότι χρειαστώ. Όμως πρέπει να δοθεί προσοχή στη νοσηλεία. Κάποιες νοσηλεύτριες προσπαθούν. Οι περισσότερες όμως είναι αδιάφορες.  Τσακώνονται ώρες μεταξύ τους, δεν μπαίνουν στους θαλάμους, δεν υπάρχει κουδούνι να καλέσεις αν έχεις ανάγκη, βάζεις τις φωνές ή βαράς με ότι βρεις τα μεταλλικά κάγκελα του κρεβατιού και ελπίζεις να σε ακούσουν. Μπορεί να περάσουν και τρεις ώρες και να μην έρθει κανείς. Δεν υπάρχουν σεντόνια. Εμένα την τελευταία φορά μου έστειλαν από το σπίτι, τα κρεβάτια είναι άθλια, τα μπάνια είναι κατεστραμμένα, λείπουν σπιράλ από τα ντους, τρέχουν καζανάκι ασταμάτητα, τρέχουν νερά από το ταβάνι. Ειλικρινά το πέρασμα από την Παθολογική Κλινική ήταν ένα μαρτύριο. Έμεινα 12 μέρες μετά την Εντατική και δύο το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπέγραψα και πήρα το ασθενοφόρο και έφυγα νωρίτερα. Ξέχασαν να μου κάνουν νοσηλεία, με είχαν προγραμματίσει για υπέρηχο καρδιάς και δεν ήρθαν να μου κάνουν ποτέ. Με πήγαν φιλοξενία στην Ουρολογική για να μην είμαι με μικρόβια και να είμαι μόνη μου και μου έφεραν άλλους τρεις μαζί με τους συνοδούς τους. Σώστε το νοσοκομείο μας». Με το που ακούστηκε αυτό ο βουλευτή του Συριζα κατηγόρησε τον Μαραβέγια ότι «κάρφωσε τους εργαζόμενους». Ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ σε υψηλούς τόνους είχε διάλογο που κατέληξε «ντροπή σας είστε απαράδεκτος, είσαι κατάπτυστος». Να ψάξω να δω σε ποιες ομάδες φιλίας είναι γιατί γιόγκα δεν τους κόβω να κάνουν. Σπίρτο αναμμένο όλοι μες την ξεραΐλα. Να το δει ο Πρόεδρος Τασούλας.

Selfie με Αλέξη

Η χαρά της Ράνιας Σβίγγου που επιτέλους αναγνωρίστηκε η προσφορά της στο κίνημα με ένα υπερ-ευρωπαϊκό ταξίδι στο πλάι του Προέδρου ήταν ανυπόκριτη. Μετά από χρόνια στους γκρίζους, τσιγαροκαπνισμένους τοίχους της Κουμουνδούρου ανέπνευσε ευρωπαϊκό αέρα. Τον συνόδευε σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.  Στην επιστροφή έβγαλαν και selfie στο αεροπλάνο. Νομίζω πιο μεγάλη χαρά πήρε η Ράνια από την selfie παρά ο Πρόεδρος Αλέξης που βγήκε πάλι στην οικογενειακή φωτό με τους Pes- ευρωσοσιαλιστές.

Σας φιλώ

Η Πυθία 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.