INSIDE OUT

Inside Out: Το μέλλον της Ευρώπης και πολικές αρκούδες στην Ομόνοια

08-06-2021 | 07:43
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το μέλλον της Ευρώπης και πολικές αρκούδες στην Ομόνοια

Έτσι όμορφα περνάει ο καιρός εδώ στους Δελφούς. Οι γαλάζιοι βουλευτές, μαδούν την μαργαρίτα «θα κάνει-δεν θα κάνει», του ανασχηματισμού. Οι υπουργοί νιώθουν την αμφιβολία στην αύρα του Κυριάκου Μητσοτάκη: «θα με αλλάξει, δεν θα με αλλάξει». Και η Κουμουνδούρου προσεύχεται να μην γίνουν πρόωρες εκλογές. Για όσους πάντως αγωνιούν, βεβαιώνω εγκύρως ότι τον Αλέξη Τσίπρα ΔΕΝ τον ανακάλυψε ο Καρανίκας. Εννοείται ότι ξέρω ποιος, αλλά σιγά μην σας πω. Επίσης, τι σημασία έχει τώρα πια. Ούτε ο ίδιος σχεδόν δεν θυμάται τι έγινε όταν ήταν πρωτοπόρος στα φοιτητικά κινήματα των αριστερών βοσκοτοπίων. Τώρα τι γίνεται, είναι το θέμα. Αυτή την μάλλον ήσυχη εβδομάδα από πλευράς πολιτικών γεγονότων, καθώς αν εξαιρέσεις την καθιερωμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ρυθμός θα πέσει λίγο στο ρελαντί. Φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός λυπήθηκε τους ταλαίπωρους συνεργάτες του, που έχουν λιώσει παπούτσια και δάχτυλα με την υπερδραστηριότητά του.

Άνοιξε το Στρασβούργο

Πάλι καλά που η υπερδραστηριότητα θα εμφανιστεί στο Στρασβούργο, όπου άνοιξε χθες επιτέλους μετά από έναν χρόνο και πλέον κορονοϊού το Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί, θα συνεδριάσει στις 19 του μηνός Ιουνίου το σώμα των βουλευτών των 27 εθνικών κοινοβουλίων μαζί με μέλη της κοινωνίας των πολιτών κλπ για την περίφημη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Έναν χρόνο έχουν μπροστά τους οι βουλευτές, τέσσερις από κάθε κράτος-μέλος, 108 συνολικά, να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης. Ακούγεται κάπως αθώο, σχεδόν αδιάφορο, αλλά σας διαβεβαιώ πως δεν είναι. Επί της ουσίας, το αντικείμενο είναι ο μετασχηματισμός της ΕΕ σε ενιαίο μόρφωμα, αντί για το σημερινό ο-καθένας-ότι- θέλει-, σχήμα.

Για να καταλάβετε, μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η δημιουργία ευρωστρατού, αλλά και το τέλος της πολυαρχίας σε επίπεδο ευρωπαϊκής ηγεσίας, που ως αποτέλεσμα έχει να μην βρίσκει καρέκλα να κάτσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν επισκέπτονται τρίτες χώρες. Αντικείμενο των εργασιών θα είναι συνολικά η αναθεώρηση Συνθηκών και άλλων κειμένων, αλλά όλα μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα «το μέλλον της Ευρώπης». Σε όλη αυτή την ζύμωση, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης, με αναπληρωματική την Μαριέττα Γιαννάκου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει τον βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού, που είχε παλαιότερα τον τίτλο του υπεύθυνου ευρωπαϊκών σχέσεων, ενώ στο Κίνημα Αλλαγής η Πρόεδρος το έκανε το χατίρι στον ΓΑΠ. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Σύριζα θα έπρεπε ίσως να στείλει ένα εμπειρότερο στέλεχος, όπως πχ τον πρώην ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά ο Τσίπρας ανακατεύει την τράπουλα.

Πολικές αρκούδες στην Ομόνοια

Ναι ακριβώς αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε συνομιλητής μου για να περιγράψει τι θα γίνει σε λίγους μήνες με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Το μέτρο, ξεκινάει τέλος του μήνα. Υπενθυμίζω ότι κάθε κτίριο στην χώρα για να μεταβιβαστεί, πουληθεί η ενοικιαστεί, θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική ταυτότητα που βγάζει διπλωματούχος μηχανικός. Για να βγει η ταυτότητα, θα πρέπει το κτίριο να μην έχει καμία αυθαιρεσία και ο ιδιοκτήτης λεφτά να πληρώσει τον μηχανικό. Γιατί τώρα στον κόσμο του ΤΕΕ περιμένουν να βγουν πολικές αρκούδες στην Ομόνοια, όταν ξεκινήσει η εφαρμογή; Γιατί μέχρι στιγμής, μόνο το 30% των κτιρίων έχει καθαρίσει με το Κτηματολόγιο, και το ίδιο περίπου ποσοστό, με την τακτοποίηση αυθαιρεσιών. «Για να καταλάβεις, αν ένας ιδιοκτήτης θέλει να νοικιάσει ένα airbnb σε μια πολυκατοικία, πρέπει να βγάλει ηλεκτρονική ταυτότητα όλη η πολυκατοικία. Κι αν ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ πχ έχει μια αυθαίρετη κατασκευή στην ταράτσα, μια πέργκολα, έναν ημιυπαίθριο, τότε δεν θα μπορεί», μου είπε με σιγουριά ένας επαγγελματίας του χώρου. Τον κοίταξα απορημένη. Μα που ζει; Δεν του είπα κατάμουτρα «τρίχες», γιατί είμαι ευγενής. Αναμένω την εφευρετικότητα των Ελλήνων ως προς τις μικρές πρακτικές λεπτομέρειες της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων. Εδώ δεν τους τρόμαξαν τόσα και τόσα, θα τους τρομάξει ένας νόμος;

Τι είναι εργασία;

Αυτοί που τρόμαξαν από το νόμο για την τηλεργασία στο Δημόσιο πάντως είναι οι συνδικαλιστές του χώρου. Εκπρόσωποι τους τοποθετήθηκαν χθες αρμοδίως καθώς το νομοσχέδιο συζητείται στην Βουλή. Ξεχώρισα αυτή της κ. Νίκης Χρονοπούλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια δηλαδή. «Για μας η εργασία είναι μια κοινωνική διαδικασία. Η απομόνωση που μπορεί να βιώσει ο εργαζόμενους λόγω της έλλειψης αλληλεπίδρασης με συναδέλφους μέσα στο χώρο εργασίας, επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία και ισορροπία του, όμως μας θέλετε και λίγο απομονωμένους τον ένα από τον άλλον, μακριά από συλλογικές διαδικασίες και ευάλωτους- εμείς αυτό κατανοούμε και με αυτό το νομοσχέδιο. Κατανοούμε βέβαια, το πάθος που υπάρχει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη, να αποσοβούνται οι διαφόρων ειδών κρίσεις και να προστατευθεί βέβαια και το περιβάλλον, όμως αυτή η πρόοδος που επικαλείστε για εμάς δεν είναι πρόοδος, γιατί θα σημάνει δουλειά χωρίς ωράριο, θα σημάνει ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην οικογενειακή, κοινωνική ζωή και την επαγγελματική» τόνισε η κ. Χρονοπούλου. Εννοείται πως δεν χρειάζεται να είσαι η Πυθία για να προβλέψεις το σοκ και δέος που έρχεται μόνο από την τηλεργασία. Πού να ξεκινήσει και το εργασιακό δηλαδή. Θα σας ενημερώνω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του

18:26

Alumil: Αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 7% το 2023

18:20

Leroy Merlin για πρόστιμο: Αμφισβητούμε τη νομική και ουσιαστική βασιμότητά του

18:05

Μέση Ανατολή: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Ο μακροχρόνιος, «σκιώδης» πόλεμος Ισραήλ και Ιράν

17:46

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

17:26

Τριήμερο ανοδικό σερί στο ΧΑ κόντρα στο διεθνές κλίμα - Αναμονή για την S&P

17:25

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Δεν αναμένουν κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές

17:18

Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια

16:59

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

16:33

Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

16:22

Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας

16:18

Νέο αίμα στον ΣΦΕΕ: Ποιοι συστήνουν το νέο 11μελές ΔΣ

16:14

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα