BACKSTORY

Χωρίς κραδασμούς ο «Ηρακλής» - Βλέπουν εξαγορές - Δεύτερος γύρος κατά της Booking

10-07-2026 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χωρίς κραδασμούς ο «Ηρακλής» - Βλέπουν εξαγορές - Δεύτερος γύρος κατά της Booking
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χωρίς κραδασμούς για «Ηρακλή» η απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανώδυνη για το σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» αποδεικνύεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των servicers, η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον επανυπολογισμό των τόκων στις ενεργές ρυθμίσεις δανείων που έχουν υπαχθεί στον ν. Κατσέλη.

Η οικονομική επίπτωση της απόφασης απορροφάται από τα οχήματα ειδικού σκοπού των τιτλοποιήσεων και, κατ' επέκταση, από τους επενδυτές που φέρουν τον σχετικό πιστωτικό κίνδυνο, χωρίς να τίθεται ζήτημα για τις κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος. Παράλληλα, οι εταιρείες διαχείρισης, από την πλευρά τους, δεν εξετάζουν αναθεώρηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων.

Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαχείριση των υποθέσεων. Η δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής από δικηγόρους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού ανακοπών και τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια έχουν περιορίσει δραστικά τους χρόνους διεκπεραίωσης, με διαδικασίες που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν έως και δύο χρόνια να ολοκληρώνονται πλέον μέσα σε περίπου 20 ημέρες.

Πολύπλευρη στρατηγική συνεργασία

Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση για την κατ' αρχήν συμφωνία της AKTOR με την Motor Oil για την αγορά του 50% της Dioriga Gas από την πρώτη συν την πρόταση για εξαγορά του 75% των εταιρειών επίσης του ομίλου Motor Oil που ειδικεύονται στην κυκλική οικονομία, δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται ευρύτερα στρατηγικά. Και αυτό δεν αποκλείει και άλλες συμφωνίες.

Πέραν αυτού η συνεργασία αυτή απελευθερώνει κεφάλαια για την Motor Oil, η οποία είναι προφανές ότι έχει σχέδιο για μεγάλη κίνηση που μάλλον δεν θα αργήσει και πολύ. Σημειώνεται ότι χθες η μετοχή της Motor Oil σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο παρά το γεγονός ότι θα έλεγε κάποιος πως η πορεία των τιμών του πετρελαίου δεν μπορεί να συσχετιστεί.

Η επιφυλακτικότητα και η… τάση

Μιας και ο λόγος για μετοχές το κλίμα χθες στο Χρηματιστήριο ήταν βελτιωμένο αλλά και με επιφυλακτικές κινήσεις καθώς πλέον κανένας δεν ξέρει τι του ξημερώνει με το Ιράν αλλά και γενικότερα τη γεωπολιτική κατάσταση. Η αγορά πάντως δείχνει ότι έχει τάση να κινηθεί υψηλότερα με αμιγώς επιχειρηματικά και οικονομικά κριτήρια και ειδικά εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι εμφανής η διάθεση κεφαλαίων να κάνουν μεγάλες τοποθετήσεις σε εταιρίες μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα.

Στήριξη από τις τράπεζες

Όσο για τον βασικό πρωταγωνιστή της συνεδρίασης ήταν και χθες ο τραπεζικός κλάδος και κυρίως η Εθνική. Η τράπεζα κράτησε ουσιαστικά όρθια την αγορά, καταγράφοντας άνοδο 2% και κλείνοντας στα 15,525 ευρώ λόγω του ειδικού βάρους της. Θετική ήταν η εικόνα όμως των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών, με την Πειραιώς να ενισχύεται αντίστοιχα κατά 1,68% στα 9,22 ευρώ, τη Eurobank κατά 1,35% στα 4,34 ευρώ και την Alpha Bank κατά 0,40% στα 4,036 ευρώ.

Εξαγορές… αλήθεια;

Η επαναφορά από τη Deutsche Bank του σεναρίου εξαγορών ελληνικών συστημικών τραπεζών από μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους δείχνει ότι ο κλάδος έχει πλέον επιστρέψει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη της Ευρώπης. Η ισχυρή κερδοφορία, οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και οι ελκυστικές αποτιμήσεις καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες δυνητικούς στόχους. Παράλληλα, όμως, κάθε πιθανή συμφωνία θα εξαρτηθεί από το τίμημα, τις συνέργειες και κυρίως τη στάση των βασικών μετόχων και των εποπτικών αρχών.

Αν και τα σενάρια παραμένουν θεωρητικά, η συχνότερη αναφορά τους από μεγάλους διεθνείς οίκους υποδηλώνει ότι η αγορά εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο διασυνοριακών κινήσεων. Πάντως προς το παρόν αυτή που εξαγοράστηκε από τη Unicredit είναι η Commerzbank.

Περίεργες διακυμάνσεις

Τουλάχιστον περίεργες οι διακυμάνσεις στη μετοχή της Παπουτσάνης τις τελευταίες ημέρες. Μετά τη λήξη της συνεδρίαση και ενώ είχε υποχωρήσει η μετοχή κοντά στο 5% η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 5,2% στο εξάμηνο ενώ η διοίκηση διατηρεί τις εκτιμήσεις της, προσβλέποντας σε διψήφια ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας.

Δεύτερος γύρος απέναντι στην Booking

Κατά τα λοιπά φαίνεται πως δεν έχει κλείσει ακόμη το μέτωπο των ευρωπαϊκών ξενοδόχων με την Booking.com. Αντίθετα, οι πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις σε Ολλανδία και Γερμανία μοιάζει να δίνουν νέα ώθηση στη συλλογική αγωγή, με αποτέλεσμα να παρατείνεται έως τις 11 Σεπτεμβρίου η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων ξενοδοχείων.

Ήδη πάνω από 15.000 μονάδες σε όλη την Ευρώπη έχουν ενταχθεί στη διαδικασία, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις περίφημες ρήτρες ισοτιμίας τιμών, οι οποίες - όπως υποστηρίζουν - περιόρισαν την εμπορική τους ελευθερία και αύξησαν το κόστος συνεργασίας με την πλατφόρμα. Το ενδιαφέρον πλέον είναι αν η νέα προθεσμία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και από την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:02

O υψηλός πληθωρισμός απειλεί και το ΑΕΠ - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για την ανάπτυξη

08:00

CSRD: Μόνο 9 στις 52 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένους κλιματικούς στόχους

07:54

Η κόντρα για την ακρίβεια - Oι πόντοι στη ΝΔ λόγω των συντάξεων χηρείας - H επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο… Εδεσσαϊκός

07:48

Η χρονική παράταση στο οδικό ΣΔΙΤ «Καλαμάτα - Μεθώνη» φέρνει αποζημιώσεις 79,3 εκατ. στον ιδιώτη (AKTOR)

07:41

Από τον Ασπρόπυργο μέχρι τη Θεσσαλονίκη: Οι τοξικοί καπνοί φέρνουν στο φως ένα κενό που η Ελλάδα δεν έχει καλύψει ακόμη

07:32

Κάθετος Διάδρομος: Ανοίγει «πόρτα» σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία - Τα σχέδια της «επόμενης ημέρας»

07:26

Το μονόπλευρο deal του Τραμπ με το Ιράν «βουλιάζει» στα νερά του Ορμούζ

07:20

Ellininon Sports Park: «Ανοίγει» στις 20 Ιουλίου, πώς θα είναι οι εγκαταστάσεις - Κέρδισε το «στοίχημα» η Lamda

07:12

Με «όχημα» το Λουξεμβούργο, η Eurobank μπαίνει στα family offices

07:04

Χωρίς κραδασμούς ο «Ηρακλής» - Βλέπουν εξαγορές - Δεύτερος γύρος κατά της Booking

23:50

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Νετανιάχου - Τραμπ

23:44

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 265 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία τον Ιούνιο από ρωσικά πλήγματα

23:40

Μέτσολα: Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους

23:31

Επιτροπή Δεοντολογίας: Εισήγηση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

23:22

Ερντογάν: Αισιόδοξος για τα F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ

23:16

Wall Street: Rebound για τα chip, κέρδη άνω του 1% για τον Nasdaq

23:01

Τσίπρας: «Το πρόβλημα της χώρας και της πολιτικής τοξικότητας την οποία ζούμε, δεν είναι ο Άδωνις, αλλά ο αδωνισμός»

22:39

ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκης - Παππάς ζητούν να μην αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου

22:28

Πιερρακάκης: «Η ανταγωνιστικότητα θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο»

22:23

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:01

Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις στο νότιο τμήμα της χώρας

21:57

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων

21:47

Mητσοτάκης: Η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες έχει ήδη πετύχει, από το 2026, τον στόχο για το 2035

21:44

Eurogroup: «Ανθεκτική» η οικονομία, αλλά η ενέργεια πιέζει την ανάπτυξη - Στο 3% ο πληθωρισμός το 2026

21:39

Ζελένσκι: Σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τους Patriot, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες

21:15

Το απρόσμενο δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ: Ένα περίστροφο με το όνομά τους και έξι σφαίρες

21:12

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% εν μέσω προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης στον Κόλπο

21:02

Τσεχία: Σεισμός 5,5 βαθμών στο δυτικό τμήμα της χώρας

20:49

Live: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ρομπέρτα Μέτσολα

20:45

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με 26% – Κυρίαρχο ζήτημα η ακρίβεια