BACKSTORY

Το δημογραφικό και το κόστος στέγασης - Η νευρικότητα και η Motor Oil - Οι ελληνικοί δορυφόροι και η ευρωπαϊκή συγκυρία

03-06-2026 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το δημογραφικό και το κόστος στέγασης - Η νευρικότητα και η Motor Oil - Οι ελληνικοί δορυφόροι και η ευρωπαϊκή συγκυρία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το δημογραφικό και το κόστος στέγης στη χώρα είναι έννοιες ασύμβατες

Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον μόνο ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς παράγοντες που επιδεινώνουν το ήδη σοβαρό δημογραφικό ζήτημα της χώρας. Όπως επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, οι Έλληνες δαπανούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την οικονομική τους δυνατότητα να σχεδιάσουν το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η δυσκολία εξεύρεσης οικονομικά προσιτής κατοικίας επηρεάζει άμεσα τις αποφάσεις των νέων ανθρώπων. Πολλοί αναγκάζονται να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο πατρικό τους σπίτι, αδυνατώντας να ανεξαρτητοποιηθούν, ενώ άλλοι αναβάλλουν τη συμβίωση, τον γάμο ή την απόκτηση παιδιών μέχρι να εξασφαλίσουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες.

Οι ιδιώτες δεν έγιναν πλουσιότεροι

Συνολικά, μπορεί οι καταθέσεις να αυξήθηκαν. Αυτό, όμως, δεν αφορά τους ιδιώτες. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε στο 6,4%, τον Απρίλιο του 2026, από 5,8% τον προηγούμενου μήνα. Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 66 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2026, έναντι αύξησης κατά 2,080 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Tέλος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας μειώθηκε στο 3,9%, τον Απρίλιο του 2026, από 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός δεν είναι από υπερθέρμανση της οικονομίας

Το πρόβλημα πληθωρισμού δεν φαίνεται να προέρχεται από υπερβολική κατανάλωση ή υπερθέρμανση της οικονομίας, αλλά κυρίως από παράγοντες που σχετίζονται με την πλευρά της προσφοράς αναφέρει η BofA. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Fed, καθώς υποδηλώνει ότι τα υψηλά επιτόκια ενδέχεται να έχουν ήδη περιορίσει τη ζήτηση σε ικανοποιητικό βαθμό.

Εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις δεν τροφοδοτούνται από την κατανάλωση, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει μεγαλύτερη ευελιξία στη νομισματική της πολιτική. Ωστόσο, η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, διατηρώντας την αβεβαιότητα γύρω από τον χρόνο και το εύρος πιθανών μειώσεων των επιτοκίων.

Η νευρικότητα και η Motor Oil

Πολύ νευρικό χθες το Χρηματιστήριο που στηρίχτηκε σε μη τραπεζικές μετοχές για να κλείσει λίγο ψηλότερα. Αυτή, όμως, η μετοχή που έσπασε ταμεία ήταν η Motor Oil. Θα μπορούσε, βέβαια, να πει κανείς ότι ενισχυτικά στα καλά αποτελέσματα λειτούργησε και η σύγχυση σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στα στενά του Ορμούζ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι το δυνατό τρίμηνο θα έχει συνέχεια και στο εξάμηνο.

Ο ΑΔΜΗΕ και το προσεκτικό διάβασμα

Ο ΑΔΜΗΕ, πάντως, χθες είχε πολύ υψηλό όγκο συναλλαγών, καθώς κάποιοι παίρνουν θέσεις για την αύξηση. Δεν ξέρω πόσες μετοχές θέλουν, καθώς το ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με τη ΔΕΗ, αλλά καλό είναι να μελετήσουν και τις διαφορές που υπάρχουν με την αύξηση της ΔΕΗ. Εκτός και αν αυτοί που τοποθετούνται, ξέρουν κάτι παραπάνω.

Οι ελληνικοί δορυφόροι σε ευρωπαϊκή συγκυρία

Σε άλλα νέα, τα βήματα της Ελλάδας στο διάστημα συνεχίζονται εντατικά με την Open Cosmos της εγκαταστάσεις της οποίας στην Παλλήνη επισκέφτηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, να αναμένεται να εκτοξεύσει τον έναν από τους 7 μικροδορυφόρους που κατασκευάζει - τον Hyperion GR1 - τον Ιούλιο. Τόσο η εκτόξευση όσο και το ίδιο το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία λόγω συγκυρίας.

Κι αυτό γιατί η Ευρώπη επιδιώκοντας μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία στις διαστημικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές της προωθεί σχέδιο που προβλέπει το μεγαλύτερο μέρος του στρατηγικής σημασίας φάσματος κινητών δορυφορικών επικοινωνιών των 2 GHz να περάσει σε ευρωπαϊκά χέρια. Στόχος είναι να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο IRIS², τη δική της απάντηση στο Starlink και να κατευθυνθεί σε ευρωπαϊκούς παρόχους και σε κρατικές ανάγκες ασφαλείας και άμυνας, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα κυριαρχίας αμερικανικών παικτών όπως η Starlink του Έλον Μασκ και το Project Kuiper της Amazon.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:21

Αφγανιστάν: Η αστυνομία διαλύει διαδηλώσεις κατά του χιτζάμπ στο δυτικό τμήμα της χώρας

21:05

Δήμας: «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού χάρτη συνδεσιμότητας και ασφάλειας»

20:53

Οι Κινέζοι χάκερς συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή κατασκοπείας για τις εταιρείες τεχνολογίας

20:42

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας - Θα τιμήσουμε τη συμμαχία με ΗΠΑ»

20:30

ΗΠΑ: Η NASA ανακοίνωσε τα μέλη της αποστολής Artemis III

20:17

Βουλγαρία: Η νέα κυβέρνηση δεν θα παράσχει όπλα στην Ουκρανία

20:09

Η Ελλάδα καταγράφει τη υψηλότερη αύξηση στη χρήση κάνναβης από εφήβους

20:08

Ο Τραμπ υπόσχεται να «απαντήσει» στην κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου από το Ιράν

19:55

«Βουτιά» 4% για το bitcoin, «φλερτάρει» με τα 60.000 δολάρια

19:49

Βέλγος πρωθυπουργός: «Σκέτη βλακεία» η ακύρωση κατασκευής κοινού μαχητικού Γερμανίας-Γαλλίας-Ισπανίας

19:37

Ρωσία: Το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης εισηγείται άρση της απαγόρευσης του Roblox

19:30

Πιερρακάκης: «Για το ιδιωτικό χρέος υλοποιούμε ρυθμίσεις, οι οποίες επιβραβεύουν τους συνεπείς»

19:28

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Πτώση 3% για την BP

19:10

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κερδίζει τους ξένους και… ψάχνει τους Έλληνες

19:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση του Φιλύρου

19:03

Αίγυπτος: Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες στο Κάιρο για ένα σχέδιο αφοπλισμού για τη Γάζα

18:52

Κυρανάκης: «Το πρώτο καλοκαίρι με λειτουργικό κλιματισμό σε όλα τα λεωφορεία»

18:49

Μητσοτάκης για τα 6 χρόνια gov.gr: Ψηφιακή επανάσταση που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών

18:36

Qualco: Πρόταση για διανομή μερίσματος 0,045 ευρώ ανά μετοχή

18:23

ΝΔ: Συνεδριάζει την Τετάρτη η Πολιτική Επιτροπή για την εκλογή γραμματέα

18:10

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή

18:05

Ακαθάριστα οικόπεδα: Καθυστερούν οι δηλώσεις παρά τα πρόστιμα και τους ελέγχους - Τι θα γίνει με την προθεσμία

17:49

Τσιόδρας προς Επίτροπο Ενέργειας: Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στα δίκτυα

17:47

Το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο εντός του 2026 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:45

Ζελένσκι: Ουκρανία και Λετονία υπέγραψαν συμφωνία για προμήθεια και κατασκευή drones

17:40

Spetses Classic Yacht Regatta 2026: Η αντίστροφη μέτρηση για την επετειακή 15η διοργάνωση ξεκίνησε

17:39

Κικίλιας: 420 προσλήψεις στο Λιμενικό για να καλυφθεί η διαφορά αξιωματικών - λιμενοφυλάκων

17:38

Τουρκία: Καταγγελία Οζέλ για σχέδιο εξουδετέρωσης του CHP - Ο Κιλιτσντάρογλου προαναγγέλλει διαγραφές

17:27

Μείωση κατά 19% στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ το 2025

17:22

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου