BACKSTORY

Η... απάντηση του ΟΤΕ - Τα ανεξήγητα της ΕΛΣΤΑΤ - «Πόρτα» στα μικρά φωτοβολταϊκά

07-08-2025 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η... απάντηση του ΟΤΕ - Τα ανεξήγητα της ΕΛΣΤΑΤ - «Πόρτα» στα μικρά φωτοβολταϊκά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τηλεπικοινωνίες η ΔΕΗ... ρεύμα ο ΟΤΕ!

Ένταση του ανταγωνισμού στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών μαρτυρά η επικείμενη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στη λιανική αγορά των οπτικών ινών, παρότι τα ακριβή σχέδια του ενεργειακού παρόχου και οι συνέργειες που μπορεί να περιλαμβάνουν δεν έχουν προς ώρας αποσαφηνιστεί επαρκώς. Το πρώτο μικρό δείγμα βέβαια, έδειξε ότι οι τιμές με τις οποίες θα δραστηριοποιηθεί η ΔΕΗ είναι πολύ ανταγωνιστικές.

Εξού και ο ΟΤΕ που παρακολουθεί εδώ κα μήνες τις προθέσεις της ΔΕΗ, όπως ανέφερε χθες ο CEO του Κώστας Νεμπής στο conference call με τους αναλυτές, αποφάσισε να εντάξει στο μπουκέτο των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες και το ρεύμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε μετά από συνεργασία με την Protergia οι συνδρομητές θα μπορεί να επωφεληθούν έκπτωσης στον μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος ύψους 5 ευρώ αν ανήκουν στην κατηγορία του Magenta One. Στόχος, όπως έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε ο κ. Νεμπής, είναι η οικογένεια του Magenta One να προσφέρει τόσα οφέλη μέσω θυγατρικών και συνεργειών που ο καταναλωτής να διπλοσκεφτεί πριν αλλάξει πάροχο. Ο αγώνας βέβαια, θέλει πολύ ακόμα δρόμο για να κριθεί.

Τα ανεξήγητα της ΕΛΣΤΑΤ

Αλλάζει η μεθοδολογία μέτρησης της ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ, μετά την απόκλιση που παρουσιάζουν τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού. Για τον λόγο αυτό η Αρχή αποφάσισε να αναβάλει προσωρινά τη δημοσίευση του μηνιαίου δείκτη ανεργίας για τον Ιούνιο 2025, έως ότου ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Τα ερωτηματικά για το ποσοστό ανεργίας είναι πολλά, καθώς οι διαφορές στα νούμερα από μήνα σε τρίμηνο έχουν απόκλιση ακόμη και 1,5 μονάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο 2025 ανήλθε σε 10,4%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο διαμορφώθηκαν από 8,7% έως 9%. Η ξαφνική αναθεώρηση της μεθοδολογίας των μηνιαίων μετρήσεων στόχο έχει να διασφαλίσει ότι αποτυπώνει -όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά- τη σύγκλιση τους με τα αποτελέσματα του τριμηνιαίου δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή συμπεριφορά και μεθοδολογικά ερμηνεύσιμες διακυμάνσεις.

Κινητικότητα στη ΝΑΥΠ

Διήμερο «άλμα» 52,3% για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, που από τα 0,79 ευρώ της Δευτέρας βρέθηκε χτες να κλείνει τις συναλλαγές στο ΧΑ στα 1,20 ευρώ.

Ο όγκος εντυπωσιακός, με 65.707 τεμάχια την Τρίτη που οδήγησαν τη ΝΑΥΠ σε άνοδο 29,44% και 196.325 τεμάχια χθες, με άνοδο 17,65%. Ο χθεσινός όγκος μάλιστα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος από τον μακρινό Οκτώβρη του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έγινε γνωστή η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας το 9,99% της εισηγμένης αποκτήθηκε από την Lovatia Holdings συμφερόντων Εμμανουήλ Ξιώνη.

«Πόρτα» στα μικρά φωτοβολταϊκά

Παραμένουν στην πράξη εκτός δυνατότητας σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα τα καινούρια μικρά φωτοβολταϊκά, παρά το γεγονός ότι πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) τυπικά ξεμπλοκάρει τις αιτήσεις. Η απόφαση επιτρέπει στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών ισχύος έως 10 MW να υποβάλουν αίτημα σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, παρακάμπτοντας τον ΔΕΔΔΗΕ όπου η κατάθεση αιτήσεων έχει παγώσει με νομοθετική ρύθμιση από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Θεωρητικά, επομένως, ανοίγει ο δρόμος ώστε ο ΑΔΜΗΕ να δημιουργήσει ομάδες από μικρά φωτοβολταϊκά και να συνδέσει τα cluster απευθείας στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι αιτήσεις μικρών φωτοβολταϊκών θα προστεθούν στο τέλος της τεράστιας ουράς αιτημάτων που εκκρεμούν για σύνδεση νέων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. Επομένως, πρακτικά τα πάρκα θα μπορέσουν να κατακυρώσουν ηλεκτρικό «χώρο» σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο.

Μόνο κίνητρο για να αξιοποιήσουν την απόφαση έχουν επενδυτές που ωριμάζουν φωτοβολταϊκά με ισχύ πάνω από 1 MW (και μικρότερη από 10 MW). Κι αυτό γιατί, καταθέτοντας αίτηση σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, διασφαλίζουν ότι δεν θα καταπέσει η εγγυητική επιστολή που είχαν καταθέσει για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο ρεύμα

Απομακρύνεται ολοένα περισσότερο το ενδεχόμενο να επαναληφθεί φέτος το καλοκαίρι η «μίνι» ενεργειακή κρίση που ξέσπασε την περσινή θερινή περίοδο και η οποία εκτίναξε στα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές στην Ελλάδα (όπως και στην υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη). Πρώτη αισιόδοξη ένδειξη είναι τα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές τον Ιούλιο, ο οποίος είναι και ο πιο «δύσκολος» θερινός μήνας.

Πιο συγκεκριμένα, η «επίδοση» του Ιουλίου (100,57 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) είναι μειωμένη κατά 26% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τον Ιούλιο του 2024 το κοντέρ «είχε γράψει» 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μάλιστα, οι χονδρεμπορικές τιμές συγκρατήθηκαν στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παρά τον καύσωνα που ενέσκηψε το τελευταίο 10ήμερο του μήνα και ο οποίος εκτόξευσε τη ζήτηση.

Η συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών έδωσε τη δυνατότητα σε μερίδα των προμηθευτών να προχωρήσουν σε μειώσεις στα «πράσινα» τιμολόγιά τους. Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο θετικές είναι οι έως τώρα ενδείξεις για τον Αύγουστο, με τη χονδρεμπορική τιμή να «τρέχει» στα 74,64, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι «πετούσε» στα 129 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αν και είναι αδύνατον να προεξοφληθεί πώς θα κυλήσει ο υπόλοιπος μήνας (κάτι που θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες), ένα σημαντικό «αντίδοτο» στις ανατιμήσεις είναι η περιορισμένη ζήτηση για ρεύμα των επιχειρήσεων, λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Μεγάλωσε το εμπορικό μας πλεόνασμα με τη Βρετανία

Διευρυμένο στα 4,2 δισ. στερλίνες ήταν το εμπορικό μας πλεόνασμα έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου για το 12μηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025, σύμφωνα με τα επίσημα βρετανικά στοιχεία. Το αμέσως προηγούμενο 12μηνο, το ελληνικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο με το Η.Β. ήταν 3,8 δισ. στερλίνες.

Πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα; Οι συνολικές βρετανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα υποχώρησαν κατά 2,8% στα 3,8 δισ. στερλίνες, ενώ οι βρετανικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,9% στα 8 δισ. στερλίνες.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αφορούσαν σε συντριπτικό ποσοστό υπηρεσίες (81,1%), αξίας 6,5 δισ. Εξ αυτών, τα 5,3 δισ. (80,7%) αφορούσαν ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 14,4%. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, αυτές υποχώρησαν κατά 17,3% στα 1,5 δισ. Εξ αυτών, ξεχώρισε η αύξηση 28,6% των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών (183,1 εκατ. στερλίνες), και η πτώση 40,2% στις εξαγωγές ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων (137,9 εκατ.).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ουκρανία για το drone στη Λευκάδα: «Λυπούμαστε για το περιστατικό»

23:41

Συνάντηση για τη Γάζα στην Αίγυπτο το Σάββατο

23:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο από τους 14 συλληφθέντες από τη Δυτική Μακεδονία

23:26

Γερμανία: H Μέρκελ παραδέχεται λάθη της και στηρίζει την κυβέρνηση Μερτς

23:18

Wall Street: To AI «γκρέμισε» -4% τον Nasdaq, η απασχόληση βάζει στο επίκεντρο Fed και επιτόκια

22:53

ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας «εταιρικής σχέσης» του κράτους με τους κολοσσούς της ΤΝ

22:31

Πετρέλαιο: Η ελπίδα για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έριξε τις τιμές

22:11

ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν από δικαστήριο οι περιορισμοί στη νόμιμη μετανάστευση που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ

21:54

Χρυσός: Πτώση άνω του 4% σε επίπεδα εβδομάδας

21:47

Λίβανος: Η πολιτική ηγεσία καλεί το Ιράν να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας

21:31

Μητσοτάκης για Σουφλιά: Άφησε το δικό του αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία ολόκληρης της χώρας

21:19

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές για την περίοδο 8 έως 12 Ιουνίου

21:08

Lamda Development: Επιτυχής η έκδοση ομολόγου 350 εκατ. - Υπερκάλυψη 1,7 φορές με προσφορές 593,5 εκατ.

20:57

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει να απολύσει «μεγάλο αριθμό εργαζομένων» στις μυστικές υπηρεσίες

20:47

O Πούτιν υποβαθμίζει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας του στο «ρωσικό Νταβός»

20:32

H ιταλική κυβέρνηση σκέφτεται να παρατείνει τη μείωση των φόρων στα καύσιμα

20:11

Ιρλανδία: Τι κρύβεται πίσω από την τεράστια βουτιά του ΑΕΠ

19:43

Bitcoin: Έχασε, για λίγο, και το ψυχολογικό όριο των 60.000 δολαρίων

19:29

Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς

19:21

Microsoft: Αποχωρεί από το δ.σ. μετά από 10 χρόνια ο ιδρυτής του LinkedIn

19:20

Το παγκόσμιο tech sell off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές

19:01

Έριξε άκυρο στον Ζελένσκι ο Πούτιν - «Δεν βλέπω λόγο να συναντηθούμε»

18:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργήματα αποδίδουν οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς στους 14 εμπλεκόμενους σε Κοζάνη και Αγρίνιο

18:43

Εμβόλιο σχεδιάστηκε από τεχνητή νοημοσύνη

18:42

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

18:30

Prodea: Ξεπέρασαν τον στόχο των 50.000 οι ομολογίες που προσφέρθηκαν στη δημόσια πρόταση - Υπερκάλυψη 112%

18:24

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τη στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ

18:11

ΕΕ: Γαλλία και Γερμανία προτείνουν σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

18:04

Έληξε ο συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Το πλήρωμα επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες

18:02

Μνημόνιο συνεργασίας ΡΑΕK και ΡΑΑΕΥ