BACKSTORY

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ - Σφίγγει ο κλοιός για τα  Airbnb - Χρηματιστηριακά ζόρια

06-11-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στις ΗΠΑ - Σφίγγει ο κλοιός για τα Airbnb - Χρηματιστηριακά ζόρια

Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ

Με το βλέμμα αγκιστρωμένο στις αμερικανικές εκλογές, ξεκινούν οι αγορές τις αποτιμήσεις τους. Σιγά σιγά όλα θα τα δούμε!

Πάμε στην ουσία

Επενδύσεις προκειμένου να ξεφύγουμε από την οικονομία της κατανάλωσης προκρίνει ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank. Το πιο σημαντικό όμως που είπε στην ομιλία του στο ΤΕΕ, ο επικεφαλής του πιστωτικού ιδρύματος είναι πως θα χρειαστεί μια διαφορετική θεώρηση σε ότι αφορά τη βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό δηλαδή, καθώς δεν φτάνουν μόνο οι αφίξεις, χρειάζονται και μεγαλύτερες δαπάνες ανά επισκέπτη. Χρειάζεται δηλαδή έναν δείκτη ουσίας της τουριστικής απόδοσης.

Σφίγγει ο κλοιός για τα Airbnb

Κανένα νέο ακίνητο στην πλατφόρμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb από 1/1/25. Και ουαί και αλίμονο αν κάποιος παραβιάσει το νόμο.

Αναστολή λοιπόν διάθεσης νέων κατοικιών στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων για βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωση από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μέχρι τον έλεγχο, που δεν είναι κατώτερο από 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση νέας παράβασης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό των εισπραχθέντων μισθωμάτων που δεν είναι κατώτερο από 40.000 ευρώ.

Καθυστερήσεις...

Ακόμη δεν έχει εισέλθει καν προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του ESG στο πλαίσιο απαίτησης κοινοτικής οδηγίας, αλλά κυκλοφορεί από γραφείο σε γραφείο.

Η σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται έχει θορυβήσει εξαιρετικά τις τράπεζες οι οποίες έτσι κι αλλιώς πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή κριτηρίων όπως απαιτεί ο επόπτης τους αλλά και τις εταιρείες ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν σε σχετικές προβλέψεις.

Πάνω κάτω

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά την μετοχή της Intralot στο πλαίσιο ειδήσεων για συμβόλαια που χάνει και άλλα που κερδίζει. Σε κάθε περίπτωση μια αναλυτική ενημέρωση γύρω από τα θέματα των συμβολαίων που αποτελούν assets για την επιχείρησης θα ήταν χρήσιμη.

Χρηματιστηριακά ζόρια

Στα αζήτητα βρίσκεται η μετοχή της Revoil. Έγινε πολύ θόρυβος με πακέτα που άλλαξαν χέρια, ωστόσο πρέπει να πούμε πως τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας δεν είναι ικανοποιητικά.

Τώρα λοιπόν οι ευχές επικεντρώνονται ο νέος επενδυτής που φαίνεται πως απέκτησε το 4% της εταιρείας σε υψηλότερη τιμή να μην ρευστοποιήσει. Ε, και η εκτίμηση είναι πως δεν θα το πράξει τόσο σύντομα με χασούρα.

Νέο «σπίτι» αποκτούν τα iPhone

Μπορεί ο Warren Buffett να πουλά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα μέρος της συμμετοχής του στην Apple και οι ανησυχίες για τις πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού στην κινεζική αγορά να είναι διάχυτες, οι πιστοί του iPhone ωστόσο δεν φαίνεται να κάμπτονται. Τα έσοδα της Apple το τρίμηνο που έληξε στις 29 Ιουνίου παρουσίασαν άνοδο κατά 4,9% παρότι μάλιστα οι πωλήσεις μειώθηκαν οριακά κατά 0,9%. Όπως και παγκοσμίως έτσι και στη χώρα μας μάλιστα το iPhone έχει τους φανατικούς τους, γεγονός που οδηγεί τον εγχώρια ειδικό του brand – την iStorm του Ομίλου Quest- να προχωρήσει στο 18ο κατάστημά της που θα φέρει κι αυτό τη σφραγίδα του Apple Premium Partner (APP). Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή και το νέο κατάστημα θα βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με προσφορές ενόψει και της Μαύρης Παρασκευής. Όπως λένε όμως, κοντός ψαλμός αλληλούια.

Οι εσωτερικές μεταβιβάσεις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακής

Εγκρίθηκε από τα Δ.Σ. των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η χορήγηση άδειας για την μεταξύ τους συναλλαγή που σχετίζεται με την απόκτηση από την πρώτη, περιουσιακών στοιχείων της δεύτερης (που μένουν kai εκτός συμφωνίας πώλησηw στην Αραβική Masdar). Όπως έχει από καιρό αποκαλύψει το insider.gr, μέσω και της σύστασης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Urban, θα προκύψει μια… εσωτερική μεταβίβαση που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «Μη Βασικά Περιουσιακά Στοιχεία», όπως το 35% της HELLAS SMARTICKET (ηλεκτρονικά εισιτήρια), ΣΔΙΤ αποβλήτων (π.χ. Ήπειρο, Πελοπόννησο και τα νέα έργα στην Κ. Μακεδονία), τον κλάδο διαχείρισης δικτύων της ΤΕΝΕΡΓΑ (δημόσια έργα, ΣΔΙΤ κ.α.), project στην Πολωνία, το ΣΔΙΤ για έργα υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας ή κάποια ενεργειακά. Το συνολικό τίμημα αγοραπωλησίας των Μη Βασικών Περιουσιακών Στοιχείων ανέρχεται στο ποσό των 67.500.000 ευρώ (σε κάποιες δόσεις), με τη συμφωνία να «κλείνει» έως τις 20 Δεκεμβρίου 2024 (ή σε άλλη μεταγενέστερη ημερομηνία που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών και, πάντως, εντός της εξάμηνης περιόδου ισχύος της παρεχόμενης άδειας).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:07

Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Πιερρακάκη από Κόστα - Λάιεν

21:00

Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κατασχέσουν περισσότερα τάνκερ στην Βενεζουέλα

20:54

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ να τελειώσει το καθεστώς της ατιμωρησίας - Κάλεσμα για γενναία αναθεώρηση του άρθρου 86

20:41

Παπαθανάσης: Ιστορική απόφαση για την Ελλάδα η Προεδρία του Eurogroup από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

20:34

Ζελένσκι: Το εδαφικό παραμένει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

20:31

AKTOR: Ορόσημο στην ιστορία του oμίλου η υπερκάλυψη του ομολογιακού δανείου

20:24

Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Χατζηδάκη και Τσιάρα με τους αγρότες της Κρήτης

20:04

Το Κογκρέσο μπλοκάρει τον Τραμπ και θωρακίζει την Ευρώπη με πακέτο - μαμούθ 900 δισ. δολαρίων

20:04

Πιερρακάκης: Το πρώτο μήνυμα ως πρόεδρος του Εurogroup - Ανάγκη ενότητας και συνεργασίας για τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ

20:00

Ευρωαγορές: Κέρδη στον απόηχο των αποφάσεων Fed και SNB

19:42

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση εργασιών έως τις 15 Φεβρουαρίου 2026 αποφάσισε η εξεταστική

19:39

Πολωνός Υπ. Δικαιοσύνης: Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι πιο κοντά στη Μόσχα παρά στις Βρυξέλλες

19:37

Τασούλας για εκλογή Πιερρακάκη: Αποτελεί αναγνώριση του κύρους της χώρας μας

19:33

Μαρινάκης για εκλογή Πιερρακάκη: Αντανακλά την αναγνώριση της προόδου της χώρας και τη δικαίωση των θυσιών των πολιτών

19:30

Hellenic Cables: Αναλαμβάνει το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα του έργου BC-Wind της Ocean Winds στην Πολωνία

19:28

Ντομπρόβσκις: Σημαντικός ο συμβολισμός της εκλογής Πιερρακάκη - Η Ελλάδα μια από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις

19:23

Παπασταύρου για Eurogroup: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρωτίστως στην Ελλάδα

19:21

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup λέει μια ωραία ιστορία για την Ελλάδα

19:16

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση διαψεύδει την αλλαγή πολιτεύματος σε προεδρικό ώστε να παραμείνει στην εξουσία ο Όρμπαν

19:14

Στουρνάρας για Πιερρακάκη: Αντανακλά τόσο την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας όσο και τη δική του προσωπική συμβολή

19:06

ΣτΕ: Ευθύνη των δημόσιων νοσοκομείων η ασφάλεια ασθενών, επισκεπτών και προσωπικού

19:00

Politico: Από το Grexit στο Eurogroup, το στόρι ανάκαμψης της Ελλάδας

18:53

Μητσοτάκης για Eurogroup: Ημέρα υπερηφάνειας - Αναγνωρίστηκε η θετική μας πορεία

18:46

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έστειλε στις ΗΠΑ το ενημερωμένο ειρηνευτικό σχέδιο

18:37

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας προς τον Μαδούρο

18:32

Time: «Πρόσωπο της Χρονιάς» οι «πρωτεργάτες» της τεχνητής νοημοσύνης

18:30

Χατζηδάκης για εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup: Mεγάλη επιτυχία πάνω από όλα για την Ελλάδα

18:25

Intralot: Τρεις αγορές μετοχών από την PE Sub του Soohyung Kim

18:19

Πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

18:19

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας: Τρεις προτάσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030