BACKSTORY

Η χρηματοδότηση και η κεφαλαιαγορά - Αναθεώρηση προς τα πάνω – Συσκέψεις για το DTC

31-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματοδότηση και κεφαλαιαγορά - Αναθεώρηση προς τα πάνω – Συσκέψεις για το DTC
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η χρηματοδότηση και η κεφαλαιαγορά

Η χρηματοδότηση προς το παρόν είναι μια ακριβή υπόθεση. Από την άλλη πλευρά συχνά αν δεν απευθυνθείς στην αγορά είναι και μια δύσκολη υπόθεση. Αυτά τα σύνορα ανοίγει το Χρηματιστήριο μέσα από τη σχετική ημερίδα που διοργάνωσε στην Κρήτη ένα μέρος που ανθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ο πρωτογενής τομέας.

DTC.... έκλεισε!

Σήμερα λοιπόν στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις ελληνικές τράπεζες και αντικείμενο μεταξύ άλλων το DTC. Βεβαίως οι συμφωνίες λαμβάνουν χώρα με τον επόπτη των τραπεζών δηλαδή τον SSM και αναμένεται το είδος των συμφωνιών αυτών να ξεδιπλωθεί κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναθεώρηση προς τα πάνω

Και επειδή οι ελληνικές τράπεζες θα αναθεωρήσουν προς υψηλότερα επίπεδα τη διανομή μερισμάτων οι αμερικανικοί οίκοι συνεχίζουν να τις θεωρούν καλή επένδυση.

Να σημειωθεί πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αμερικανικές εκλογές αν και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα η προτίμηση στον κλάδο δεν φαίνεται να μεταβάλλεται.

Απομάκρυνση από το ταμείο

Οι τράπεζες δεν παρεκκλίνουν ούτε πόντο από το να ζητούν στους πελάτες ραντεβού ακόμη και για πολύ απλές πράξεις. Αν μάλιστα τις ρωτήσεις γιατί λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο συνήθως απαντούν πως η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό.

Πάντως η απομάκρυνση από το φυσικό κατάστημα δημιουργεί πρόβλημα όχι σε ανθρώπους που χειρίζονται την τεχνολογία αλλά σε εκείνους που δεν μπορούν να την χειριστούν και οι οποίοι είναι συνήθως πιο ευάλωτοι (σωματικά, φυσικά, ηλικιακά). Παράλληλα, απομακρύνει κάποιους ανθρώπους από την ίδια τους την περιουσία μιας και αναγκάζονται εν τέλει να απευθυνθούν σε τρίτους συγγενείς ή και όχι προκειμένου να λειτουργήσουν.

Κάποια ειδικότερη μεταχείριση για ορισμένες ομάδες πληθυσμού ίσως και να είναι απαραίτητη. Επίσης και τα αιτήματα για συνεχή επικαιροποίηση στοιχείων στα φυσικά πρόσωπα ίσως και να φαντάζουν κάπως κουραστικά όταν αυτά κατέχουν λογαριασμούς με ελάχιστα χρήματα μέσα σε αυτούς.

Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε και ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν ξέρω αν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ωστόσο είναι ένα θέμα που η Ελλάδα θα έπρεπε να υπηρετεί με συνέχεια και συνέπεια κάτι που η αλήθεια είναι πως δεν έπραξε. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει μια συνέχεια σε όλο αυτό, παρά το γεγονός πως ο κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόεδρος της Γερμανίας βιάστηκε να κλείσει το θέμα όπως θα έκανε και ο κάθε άλλος Γερμανός πολιτικός στη θέση του.

Ωστόσο καθήκον των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να συνεχίζουν... Οι καλές σχέσεις και οι επενδύσεις περνούν και μέσα από αυτήν την στενωπό!

Το οικονομικό κλίμα

Το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο δέχθηκε πιέσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως δύο καλά στοιχεία για την οικονομία μας. Το πρώτο είναι πως στους καταναλωτές κατεγράφη μία μικρή ενίσχυση. Το δεύτερο είναι πως ο δείκτης στην Ελλάδα είναι στις 107 μονάδες και στην Ευρωζώνη στις 95,6 μονάδες. Ανθεκτικότητα δείχνουν - και πάλι - οι δείκτες, αλλά και πως πρέπει να υπάρχει επιφυλακή.

Και η κλιματική κρίση

Οι φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια υπενθύμισαν με βίαιο τρόπο πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και ας έχει μπει στη γωνία του «κάδρου» το θέμα στην προεκλογική ατζέντα και των δύο αντιπάλων στις ΗΠΑ αλλά και στην επικαιρότητα της ΕΕ που στρέφει τα βλέμματα στις ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων που ξεκινούν και αυτές τη Δευτέρα. Θέλει πολλά χρήματα η θωράκιση και η πρόληψη, και μένει να δούμε αν οι ηγεσίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ηχηρή αποχώρηση από τη Vodafone

Νέα σελίδα γυρίζει από το 2025 η Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων της Vodafone, Κάτια Σταθάκη καθώς αποχωρεί μετά από πολλά χρόνια εργασίας στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Η θητεία στη Vodafone ξεκίνησε το μακρινό 2002 και περιλάμβανε, μέχρι και σήμερα, πολλαπλές θέσεις ευθύνης. Το 2016 έγινε Γενική Διευθύντρια του Vodafone Business, ενώ το 2021 ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος στη Vodafone Αλβανίας, πετυχαίνοντας θεαματικά αποτελέσματα στην εκεί αγορά. Τα καθήκοντά της Εμπορικής Διευθύντριας Καταναλωτικών Προϊόντων είχε αναλάβει ωστόσο, σχετικά πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2023. Οι λόγοι αποχώρησής της δεν έχουν γίνει γνωστοί, ούτε ενδεχόμενο επόμενο βήμα στην καριέρα της. Οι συνειρμοί όμως παραγόντων της αγοράς, ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί ξανά με τον άλλοτε συνάδελφό της στη Vodafone και σημερινό CEO του ΟΤΕ, Κώστα Νεμπή, φαντάζουν ανεδαφικοί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:10

Metlen: Καθαρά κέρδη €313 εκατ. - ιστορικά υψηλές επιδόσεις το α’ εξάμηνο

09:06

Τουρισμός για Όλους: Ποιοι κάνουν αίτηση σήμερα

08:50

Αστέρια Michelin στο σπίτι - «Χρυσοί» μισθοί έως 260.000 ευρώ ετησίως για σεφ

08:45

Λασίθι: Πυρκαγιά στο Καρύδι Σητείας - Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα

08:37

Τα νέα θωρηκτά που θα φέρουν το όνομα Τραμπ θα κοστίσουν 275 δισ. δολάρια

08:31

ΗΠΑ: Το προεδρικό ελικόπτερο πλησίασε υπερβολικά αεροπλάνο της γραμμής

08:26

Coca-Cola HBC: Γιατί το 2026 αποδεικνύεται έτος ορόσημο - Η αλλαγή στρατηγικής και οι νέες ευκαιρίες

08:22

Πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο ανέφερε εκρήξεις στα Στενά του Ορμούζ

08:15

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου για τη βιομηχανία

08:06

Αποζημιώσεις, επιδόματα και στεγαστική συνδρομή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πυρόπληκτοι

07:55

Ιράν για Ορμούζ: Το αν θα ανοίξει θα εξαρτηθεί από τις ΗΠΑ, έχουμε συμφωνήσει με το Ομάν

07:41

Η χαμηλή… απόδοση Μητσοτάκη στις στοιχηματικές - Ποιος επισκέφθηκε τα πυρόπληκτα ζωάκια - Το μισογεμάτο ποτήρι του ΣΥΡΙΖΑ

07:32

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης (ΔΑΗΚ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Έρχονται υπογραφές για τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας

07:20

Eurobank: Πωλητήριο σε step-up δάνεια, «γύρισε» σε ευρώ σχεδόν το μισό χαρτοφυλάκιο σε ελβετικό

07:11

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στο σκάνερ χιλιάδες συμβόλαια του 2025 για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

07:07

Νέα δεδομένα με την είσοδο Meridiam - Προσπέραση στον MSCI Greece - Της… ανακαινίσεως

23:52

Η Etsy απολύει το 12% του προσωπικού της - «Δεν οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

23:42

Κατσαφάδος: Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό – Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

23:30

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού

23:17

Wall Street: «Ξεφούσκωσε» το ράλι αλλά το ρεκόρ ήρθε για τον Dow

23:08

Ουγγαρία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή του νέου προέδρου

22:48

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας

22:37

O Mr. Big Short πάει κόντρα στο ράλι: Προειδοποιεί για κραχ αντίστοιχο του 1987

22:23

ΗΠΑ: Το Νέο Μεξικό προσέφυγε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόσβαση στους φακέλους Έπστιν

22:10

Λιθουανία: Εντοπίστηκε σήραγγα κάτω από τον συνοριακό φράχτη με τη Λευκορωσία για τη διακίνηση μεταναστών

21:53

Υπ. Ανάπτυξης: Στην τέταρτη φάση υλοποίησης η «Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή» – Ποινική ρήτρα για εκπρόθεσμα παραδοτέα

21:40

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με φόντο τις συζητήσεις για τον έλεγχο του Ορμούζ

21:30

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι έπληξαν και δεύτερο σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

21:15

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 4% λόγω δολαρίου και Μέσης Ανατολής - Η καλύτερη ημέρα από τον Φεβρουάριο

21:03

Αρχηγός IDF: Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να «επιχειρεί προληπτικά» στη Γάζα