BACKSTORY

Η χρηματοδότηση και η κεφαλαιαγορά - Αναθεώρηση προς τα πάνω – Συσκέψεις για το DTC

31-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματοδότηση και κεφαλαιαγορά - Αναθεώρηση προς τα πάνω – Συσκέψεις για το DTC

Η χρηματοδότηση και η κεφαλαιαγορά

Η χρηματοδότηση προς το παρόν είναι μια ακριβή υπόθεση. Από την άλλη πλευρά συχνά αν δεν απευθυνθείς στην αγορά είναι και μια δύσκολη υπόθεση. Αυτά τα σύνορα ανοίγει το Χρηματιστήριο μέσα από τη σχετική ημερίδα που διοργάνωσε στην Κρήτη ένα μέρος που ανθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ο πρωτογενής τομέας.

DTC.... έκλεισε!

Σήμερα λοιπόν στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις ελληνικές τράπεζες και αντικείμενο μεταξύ άλλων το DTC. Βεβαίως οι συμφωνίες λαμβάνουν χώρα με τον επόπτη των τραπεζών δηλαδή τον SSM και αναμένεται το είδος των συμφωνιών αυτών να ξεδιπλωθεί κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναθεώρηση προς τα πάνω

Και επειδή οι ελληνικές τράπεζες θα αναθεωρήσουν προς υψηλότερα επίπεδα τη διανομή μερισμάτων οι αμερικανικοί οίκοι συνεχίζουν να τις θεωρούν καλή επένδυση.

Να σημειωθεί πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αμερικανικές εκλογές αν και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα η προτίμηση στον κλάδο δεν φαίνεται να μεταβάλλεται.

Απομάκρυνση από το ταμείο

Οι τράπεζες δεν παρεκκλίνουν ούτε πόντο από το να ζητούν στους πελάτες ραντεβού ακόμη και για πολύ απλές πράξεις. Αν μάλιστα τις ρωτήσεις γιατί λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο συνήθως απαντούν πως η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό.

Πάντως η απομάκρυνση από το φυσικό κατάστημα δημιουργεί πρόβλημα όχι σε ανθρώπους που χειρίζονται την τεχνολογία αλλά σε εκείνους που δεν μπορούν να την χειριστούν και οι οποίοι είναι συνήθως πιο ευάλωτοι (σωματικά, φυσικά, ηλικιακά). Παράλληλα, απομακρύνει κάποιους ανθρώπους από την ίδια τους την περιουσία μιας και αναγκάζονται εν τέλει να απευθυνθούν σε τρίτους συγγενείς ή και όχι προκειμένου να λειτουργήσουν.

Κάποια ειδικότερη μεταχείριση για ορισμένες ομάδες πληθυσμού ίσως και να είναι απαραίτητη. Επίσης και τα αιτήματα για συνεχή επικαιροποίηση στοιχείων στα φυσικά πρόσωπα ίσως και να φαντάζουν κάπως κουραστικά όταν αυτά κατέχουν λογαριασμούς με ελάχιστα χρήματα μέσα σε αυτούς.

Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε και ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν ξέρω αν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ωστόσο είναι ένα θέμα που η Ελλάδα θα έπρεπε να υπηρετεί με συνέχεια και συνέπεια κάτι που η αλήθεια είναι πως δεν έπραξε. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει μια συνέχεια σε όλο αυτό, παρά το γεγονός πως ο κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόεδρος της Γερμανίας βιάστηκε να κλείσει το θέμα όπως θα έκανε και ο κάθε άλλος Γερμανός πολιτικός στη θέση του.

Ωστόσο καθήκον των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να συνεχίζουν... Οι καλές σχέσεις και οι επενδύσεις περνούν και μέσα από αυτήν την στενωπό!

Το οικονομικό κλίμα

Το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο δέχθηκε πιέσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως δύο καλά στοιχεία για την οικονομία μας. Το πρώτο είναι πως στους καταναλωτές κατεγράφη μία μικρή ενίσχυση. Το δεύτερο είναι πως ο δείκτης στην Ελλάδα είναι στις 107 μονάδες και στην Ευρωζώνη στις 95,6 μονάδες. Ανθεκτικότητα δείχνουν - και πάλι - οι δείκτες, αλλά και πως πρέπει να υπάρχει επιφυλακή.

Και η κλιματική κρίση

Οι φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια υπενθύμισαν με βίαιο τρόπο πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και ας έχει μπει στη γωνία του «κάδρου» το θέμα στην προεκλογική ατζέντα και των δύο αντιπάλων στις ΗΠΑ αλλά και στην επικαιρότητα της ΕΕ που στρέφει τα βλέμματα στις ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων που ξεκινούν και αυτές τη Δευτέρα. Θέλει πολλά χρήματα η θωράκιση και η πρόληψη, και μένει να δούμε αν οι ηγεσίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ηχηρή αποχώρηση από τη Vodafone

Νέα σελίδα γυρίζει από το 2025 η Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων της Vodafone, Κάτια Σταθάκη καθώς αποχωρεί μετά από πολλά χρόνια εργασίας στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Η θητεία στη Vodafone ξεκίνησε το μακρινό 2002 και περιλάμβανε, μέχρι και σήμερα, πολλαπλές θέσεις ευθύνης. Το 2016 έγινε Γενική Διευθύντρια του Vodafone Business, ενώ το 2021 ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος στη Vodafone Αλβανίας, πετυχαίνοντας θεαματικά αποτελέσματα στην εκεί αγορά. Τα καθήκοντά της Εμπορικής Διευθύντριας Καταναλωτικών Προϊόντων είχε αναλάβει ωστόσο, σχετικά πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2023. Οι λόγοι αποχώρησής της δεν έχουν γίνει γνωστοί, ούτε ενδεχόμενο επόμενο βήμα στην καριέρα της. Οι συνειρμοί όμως παραγόντων της αγοράς, ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί ξανά με τον άλλοτε συνάδελφό της στη Vodafone και σημερινό CEO του ΟΤΕ, Κώστα Νεμπή, φαντάζουν ανεδαφικοί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:44

Αντίστροφη μέτρηση για την «ΑΑΔΕ της αγοράς»

07:34

Lamda Development: «Παίρνει τη σκυτάλη» για νέα μεγάλη εταιρική ομολογιακή έκδοση

07:27

Ο Πιέρ και το διπλό μέτωπο απέναντι σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη

07:22

AKTOR: «Κλείνει» το deal για ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Πού πάνε τα κεφάλαια της Prodea

07:20

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Οι αλλαγές που φέρνει - Σε δυο φάσεις η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου

07:12

Elpedison: Ζημιές στο τελευταίο έτος… της δυαρχίας Helleniq Energy & Edison – «Πρεμιέρα» στην ενεργειακή απόδοση

07:04

Επιμένουν τραπεζικά - Τρέχουν για τη διασπορά - Τι βλέπει η Moody’s

23:55

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στην προσπάθειά του να εισέλθει παράνομα στην Ιερουσαλήμ

23:45

Ρωσία: Ξανάρχισε μερικώς τη φόρτωση πετρελαίου μετά τις επιθέσεις ουκρανικών drones στο λιμάνι Πριμόρσκ

23:35

Τροχαία: Πάνω από 14.000 έλεγχοι στην Αττική για εφαρμογή του νέου ΚΟΚ

23:26

Ισπανία: Ακυρώνει σύμβαση ύψους 700 εκατ. ευρώ για εκτοξευτήρες ρουκετών ισραηλινής κατασκευής

23:10

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq - Στο επίκεντρο η Fed

22:47

Κέρδη για το πετρέλαιο ελέω των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικό διυλιστήριο

22:30

Πολωνία: Εξουδετερώθηκε drone που επιχειρούσε πάνω από κυβερνητικά κτίρια - 2 συλλήψεις Λευκορώσων

22:23

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει την επιθετική συμπεριφορά των ΗΠΑ

22:11

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τραμπ

21:53

Ισπανία: Δύο νεκροί και 25 τραυματίες από έκρηξη σε μπαρ στη Μαδρίτη

21:32

Η Xpeng ξεκινά επίσημα την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

21:21

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό - Άνοδος άνω του 1% με το βλέμμα στη Fed

21:17

ΗΠΑ: Ένας στους έξι Αμερικανούς αποφεύγει ή καθυστερεί τον εμβολιασμό των παιδιών του

21:03

Βρετανία: Η αστυνομία έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο ενόψει της επίσκεψης Τραμπ

20:45

Μητσοτάκης: Υπουργείο για έρευνα κι ανάπτυξη σε βάθος διετίας - Μόνιμο κονδύλι με αυστηρά κριτήρια

20:44

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία συμμετέχει και φέτος στη δράση «Ανοιχτά Ζυθοποιεία»

20:37

BBC: Χάκερ έκλεψαν στοιχεία πελατών από τους οίκους Gucci, Balenciaga και McQueen

20:32

Ρωσία: Το διυλιστήριο Κιρίσι διέκοψε τη λειτουργία μονάδας μετά την επίθεση ουκρανικών drone

20:19

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Κρήτης την Τρίτη στο Μαξίμου

20:19

Νετανιάχου: Το Ισραήλ πρέπει να επενδύσει σε «επιχειρήσεις επιρροής» σε ΜΜΕ για να αντιμετωπίσει την απομόνωση

20:11

ΗΠΑ: Το DNA που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ ανήκει στον ύποπτο

20:01

Βρετανία: Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον «εμπρηστικό λόγο» του Μασκ σε διαδήλωση της ακροδεξιάς

19:56

Μνημόνιο συνεργασίας IndiGo - Aegean για πτήσεις κοινού κωδικού