BACKSTORY

Η χρηματοδότηση και η κεφαλαιαγορά - Αναθεώρηση προς τα πάνω – Συσκέψεις για το DTC

31-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματοδότηση και κεφαλαιαγορά - Αναθεώρηση προς τα πάνω – Συσκέψεις για το DTC

Η χρηματοδότηση και η κεφαλαιαγορά

Η χρηματοδότηση προς το παρόν είναι μια ακριβή υπόθεση. Από την άλλη πλευρά συχνά αν δεν απευθυνθείς στην αγορά είναι και μια δύσκολη υπόθεση. Αυτά τα σύνορα ανοίγει το Χρηματιστήριο μέσα από τη σχετική ημερίδα που διοργάνωσε στην Κρήτη ένα μέρος που ανθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ο πρωτογενής τομέας.

DTC.... έκλεισε!

Σήμερα λοιπόν στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις ελληνικές τράπεζες και αντικείμενο μεταξύ άλλων το DTC. Βεβαίως οι συμφωνίες λαμβάνουν χώρα με τον επόπτη των τραπεζών δηλαδή τον SSM και αναμένεται το είδος των συμφωνιών αυτών να ξεδιπλωθεί κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναθεώρηση προς τα πάνω

Και επειδή οι ελληνικές τράπεζες θα αναθεωρήσουν προς υψηλότερα επίπεδα τη διανομή μερισμάτων οι αμερικανικοί οίκοι συνεχίζουν να τις θεωρούν καλή επένδυση.

Να σημειωθεί πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αμερικανικές εκλογές αν και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα η προτίμηση στον κλάδο δεν φαίνεται να μεταβάλλεται.

Απομάκρυνση από το ταμείο

Οι τράπεζες δεν παρεκκλίνουν ούτε πόντο από το να ζητούν στους πελάτες ραντεβού ακόμη και για πολύ απλές πράξεις. Αν μάλιστα τις ρωτήσεις γιατί λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο συνήθως απαντούν πως η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό.

Πάντως η απομάκρυνση από το φυσικό κατάστημα δημιουργεί πρόβλημα όχι σε ανθρώπους που χειρίζονται την τεχνολογία αλλά σε εκείνους που δεν μπορούν να την χειριστούν και οι οποίοι είναι συνήθως πιο ευάλωτοι (σωματικά, φυσικά, ηλικιακά). Παράλληλα, απομακρύνει κάποιους ανθρώπους από την ίδια τους την περιουσία μιας και αναγκάζονται εν τέλει να απευθυνθούν σε τρίτους συγγενείς ή και όχι προκειμένου να λειτουργήσουν.

Κάποια ειδικότερη μεταχείριση για ορισμένες ομάδες πληθυσμού ίσως και να είναι απαραίτητη. Επίσης και τα αιτήματα για συνεχή επικαιροποίηση στοιχείων στα φυσικά πρόσωπα ίσως και να φαντάζουν κάπως κουραστικά όταν αυτά κατέχουν λογαριασμούς με ελάχιστα χρήματα μέσα σε αυτούς.

Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε και ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν ξέρω αν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ωστόσο είναι ένα θέμα που η Ελλάδα θα έπρεπε να υπηρετεί με συνέχεια και συνέπεια κάτι που η αλήθεια είναι πως δεν έπραξε. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει μια συνέχεια σε όλο αυτό, παρά το γεγονός πως ο κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόεδρος της Γερμανίας βιάστηκε να κλείσει το θέμα όπως θα έκανε και ο κάθε άλλος Γερμανός πολιτικός στη θέση του.

Ωστόσο καθήκον των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να συνεχίζουν... Οι καλές σχέσεις και οι επενδύσεις περνούν και μέσα από αυτήν την στενωπό!

Το οικονομικό κλίμα

Το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο δέχθηκε πιέσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως δύο καλά στοιχεία για την οικονομία μας. Το πρώτο είναι πως στους καταναλωτές κατεγράφη μία μικρή ενίσχυση. Το δεύτερο είναι πως ο δείκτης στην Ελλάδα είναι στις 107 μονάδες και στην Ευρωζώνη στις 95,6 μονάδες. Ανθεκτικότητα δείχνουν - και πάλι - οι δείκτες, αλλά και πως πρέπει να υπάρχει επιφυλακή.

Και η κλιματική κρίση

Οι φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια υπενθύμισαν με βίαιο τρόπο πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και ας έχει μπει στη γωνία του «κάδρου» το θέμα στην προεκλογική ατζέντα και των δύο αντιπάλων στις ΗΠΑ αλλά και στην επικαιρότητα της ΕΕ που στρέφει τα βλέμματα στις ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων που ξεκινούν και αυτές τη Δευτέρα. Θέλει πολλά χρήματα η θωράκιση και η πρόληψη, και μένει να δούμε αν οι ηγεσίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ηχηρή αποχώρηση από τη Vodafone

Νέα σελίδα γυρίζει από το 2025 η Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων της Vodafone, Κάτια Σταθάκη καθώς αποχωρεί μετά από πολλά χρόνια εργασίας στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Η θητεία στη Vodafone ξεκίνησε το μακρινό 2002 και περιλάμβανε, μέχρι και σήμερα, πολλαπλές θέσεις ευθύνης. Το 2016 έγινε Γενική Διευθύντρια του Vodafone Business, ενώ το 2021 ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος στη Vodafone Αλβανίας, πετυχαίνοντας θεαματικά αποτελέσματα στην εκεί αγορά. Τα καθήκοντά της Εμπορικής Διευθύντριας Καταναλωτικών Προϊόντων είχε αναλάβει ωστόσο, σχετικά πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2023. Οι λόγοι αποχώρησής της δεν έχουν γίνει γνωστοί, ούτε ενδεχόμενο επόμενο βήμα στην καριέρα της. Οι συνειρμοί όμως παραγόντων της αγοράς, ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί ξανά με τον άλλοτε συνάδελφό της στη Vodafone και σημερινό CEO του ΟΤΕ, Κώστα Νεμπή, φαντάζουν ανεδαφικοί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:31

Αλ. Τσίπρας: Το κόμμα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο αλλά αν χρειαστεί και νωρίτερα

23:56

Με απινιδωτές εξοπλίζεται το Μετρό της Αθήνας

23:45

Η Μόσχα καλεί σε κατάπαυση πυρός για να απομακρύνει Ρώσους από το Ιράν

23:34

Την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ζήτησε ο Χέγκσεθ

23:23

Allwyn: Ειδική διανομή 0,80 ευρώ ανά μετοχή με επιλογή επανεπένδυσης

23:11

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street υπό το βάρος του πολέμου

23:00

Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι χτύπησαν data center της Oracle στο Ντουμπάι

22:47

ΕΕΕΠ: Άλμα 20% στις καταγγελίες το 2025 - Στο μικροσκόπιο πληρωμές, λογαριασμοί και αποδόσεις

22:35

Χρυσός: Απώλειες 2% μετά τις «φρέσκιες» απειλές Τραμπ στο Ιράν

22:23

Πετρέλαιο: Ράλι τετραετίας για το WTI με άλμα 11% - Στα 108 δολάρια το Brent

22:11

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,3 εκατ. ευρώ

21:59

Σαράντα χώρες συζητούν τρόπους να ξανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

21:46

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις την Κυριακή (5/4) στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου

21:34

Βόρεια Μακεδονία - Μίτσκοσκι: Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό απέναντι στη Βουλγαρία

21:23

Κρεμλίνο: Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά για τη Ρωσία

21:11

Δημοσκόπηση Pulse: 16,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - Πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τον πόλεμο στο Ιράν

21:07

Τυχερά παιχνίδια: Στα 16,73 δισ. ευρώ το 2025 - Το online «σήκωσε» την αγορά και τα έσοδα του Δημοσίου

21:00

Μαθητή Ειδικού Σχολείου που του είχε στείλει επιστολή συνάντησε ο Κ. Μητσοτάκης

20:54

Yπερκάλυψη 1,4 φορές για το ομόλογο της Premia - Στο 4,1% το επιτόκιο

20:49

Τραμπ: Ζητά να μποϊκοτάρουν τις συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν

20:44

Οι χώρες του Κόλπου καλούν το ΣΑ του ΟΗΕ να εγκρίνει τη χρήση βίας για το άνοιγμα του Ορμούζ - Αντίθετες Κίνα, Ρωσία, Γαλλία

20:35

Τέμπη: Από την αρχή η δίκη για τα βίντεο - Δεκτό το αίτημα αποχής της προέδρου

20:29

Ο Τραμπ «καρατόμησε» την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι

20:19

Prodea: Απόσχιση του κλάδου logistics - Περνά στην θυγατρική Θριασεύς

20:11

Τραμπ: Το Ιράν πρέπει να συνάψει συμφωνία «προτού να είναι πολύ αργά»

20:06

Βουλή: Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές και ΟΠΕΚΕΠΕ

20:03

CNBC: Δασμούς έως και 100% για ορισμένα εισαγόμενα φάρμακα ετοιμάζει ο Τραμπ

19:55

Τραμπ και NATO: Βαθαίνει το ρήγμα με τους συμμάχους

19:45

ΤΜΕΔΕ: Παραμένει Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μακέδος

19:36

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 1104 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας - 752 στην Περιφέρεια Αττικής