INSIDE OUT

Για εσωτερική, ή εξωτερική κατανάλωση, το ξαφνικό αίτημα της Αθήνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις;

Μαρία Νταλιάνη
31-10-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Για εσωτερική, ή εξωτερική κατανάλωση, το ξαφνικό αίτημα της Αθήνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων και επιστροφή του κατοχικού δανείου αιφνιδίασε τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, το επιτελείο του οποίου μάλλον δεν είχε συμπεριλάβει αυτό το σενάριο στα πιθανά της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν από τα κεντρικά επιχειρήματα της μνημονιακής περιόδου, καθώς το έθετε κυρίως η πλευρά του αναδυόμενου ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με μικρότερη ένταση και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ. Ακόμα και τότε όμως όμως, το αίτημα είχε περισσότερο χαρακτήρα άσκησης κριτικής προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις (κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που δεν το έθεταν, παρά επίμονα δουλεμένη κίνηση που θα έφερνε αποτελέσματα. Το έθεσε ο Αλέξης, το έθεσε ο Γλέζος, το έθεσε η Προκόπης Παυλόπουλος, το έθεσε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έφτιαξε και ειδική επιτροπή της Βουλής. Σε όλους απαντούσε βελούδινα με τον τρόπο της η Μέρκελ και κάπου εκεί έκλεισε σιωπηρά το θέμα. Χθες όμως! Το έθεσε η ΠτΔ, μια ανώτερη δικαστικός που έχει επίγνωση όλων των πτυχών του ζητήματος. Και το έθεσε κι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας την πατούσα του κάπως άκομψα, στα μούτρα του καλεσμένου του όσο μιλούσε.

Έμπλεξε άθελά του ο Σταϊνμάιερ στα γρανάζια του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, ή μήπως η Αθήνα επέλεξε να τρίξει τα δόντια στη Γερμανία για να δείξει με ποιους είναι και ποιους όχι;

Προς το παρόν μόνο ο Πίνατ γνωρίζει τα κίνητρα αυτής της αναπάντεχης συντονισμένης κίνησης μεταξύ των δύο γειτονικών Μεγάρων της Ηρώδου του Αττικού προς τον εκπρόσωπο της Γερμανίας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Το βράδυ αίφνης το σκηνικό άλλαξε. Από τα αιτήματα για καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και επιστροφή του κατοχικού δανείου, περάσαμε στον Γκαίτε, τον Χέγκελ, το Νίτσε, τον Μαν και τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Πρόεδρος ήταν πανέτοιμος.

Απάντησε στην ευγενική προσφώνηση της Προέδρου με Οδυσσέα Ελύτη, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Έλληνα ποιητή κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979: «Το μόνο κεφάλαιο στα χέρια μου μερικές λέξεις ελληνικές. Είναι ταπεινές αλλά ζωντανές, αφού βρίσκονται στα χείλη ενός ολόκληρου λαού. Είναι ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων αλλά δροσερές σαν μόλις να τις ανέσυρες από την θάλασσα. Είναι η λέξη ουρανός, είναι η λέξη θάλασσα, είναι η λέξη ήλιος και είναι και η λέξη ελευθερία».

Επίσης σημείωσε ότι νοητά και συναισθηματικά η χώρα του, η Γερμανία, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα απ’ ότι γεωγραφικά.

Σ’ αυτό το ύφος, όπως καταλαβαίνουμε όλοι δεν είχαν καμία θέση τα υλικά αγαθά, όπως πχ τα χρήματα. Μόνο πνεύμα.

Ξουτ

Σε καθόλου ευγενικούς τόνους και με απών το πνεύμα, συνεχίζεται ο πόλεμος των παλιών του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφορτωθούν τον Στέφανο από την Αμερική. Αφού τον έβαλαν στο σπίτι τους, αφού τον έχρισαν Πρόεδρο, τώρα κάνουν τα πάντα για να τον αφήσουν εκτός. Τελευταίο επεισόδιο στο δράμα, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για την οποία οι πιστοί της Πυθίας είχαν ήδη μια ιδέα, να προταθούν για υποψήφιοι Πρόεδροι μόνο οι «4»: Γκλέτσος, Πολάκης, Φάμελλος, Φαραντούρης. Στο ξουτ της ΠΓ, οι Κασσελίστας δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα.

Πρώτος Σταθμός

«Είναι ικανοί για όλα» λέει ο Κασσελάκης.

«Είμαστε ικανοί για ένα: Περισσότερη Δημοκρατία.

Εν Τέλει, αυτό φοβούνται.

Πρώτος σταθμός: Η εκλογή συνέδρων αυτό το Σαββατοκύριακο. Να είμαστε όλοι στις κάλπες. Ένα τεράστιο κύμα Δημοκρατίας που θα σαρώσει τους μηχανισμούς.

Γιατί το Συνέδριο είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές για Πρόεδρο.

Γιατί το Συνέδριο είναι η φωνή μας».

50+1

Η μάχη μεταφέρεται στην πόρτα του Συνεδρίου, για τον έλεγχο του ποιος μπαίνει. Οι Κασσελίστας όμως φοβούνται περισσότερο το υβριδικό μοντέλο. Τις ψήφους όσων δεν παραστούν, αλλά ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Γιατί εκεί, εάν δεν υπάρχει σύστημα ταυτοποίησης μέσω gov, μπορεί να γίνει λαθροχειρία.

Τελευταία ελπίδα του Στέφανου να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, μόνο αν έχει το 50+1 των Συνέδρων.

Η, εάν υπάρχει σχέδιο για το «άδειο πουκάμισο του Κασσελάκη», που είχε αναφέρει σε ανύποπτη στιγμή η Θεοδώρα Τζάκρη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:34

"Red Code" στη μισή Ελλάδα λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

10:32

Στη Βουλή τροπολογία για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν τον Ιούλιο

10:28

ΟΤΕ: Τα τρία στοιχήματα του Νεμπή για την επόμενη ημέρα της Cosmote Telekom

10:11

Μιχαηλίδου: Κλείνει 31 Ιουλίου η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω» - Όλες οι παρεμβάσεις για το στεγαστικό

09:58

ΔΥΠΑ: 60.690 ωφελούμενοι απασχόλησης και 191.099 ωφελούμενοι κατάρτισης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής

09:55

Παπαθανάσης: 12 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για δράσεις απόκτησης διδακτικής εμπειρίας σε ΑΕΙ

09:54

Shell: Κέρδη-ρεκόρ τετραετίας στο β’ τρίμηνο λόγω ανόδου των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου

09:43

Titan: Καθαρά κέρδη 153,2 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο με αύξηση 16%, στα 1,42 δισ. τα έσοδα

09:32

Η κλιματική κρίση, οι Βρυξέλλες και τα… όπλα

09:29

Η Samsung κατέγραψε ρεκόρ λειτουργικών κερδών το β΄τρίμηνο χάρη στη ζήτηση για AI chips

09:10

Greek family: To 56% των νέων εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό τους

09:05

Γαλλία: Η πυρκαγιά στο Μπορντό «δεν προχώρησε» την Τετάρτη - Έλπίδες για ήσυχη ημέρα με πτώση της θερμοκρασίας

08:59

Η Σκόπελος στη λίστα με τους κορυφαίους κινηματογραφικούς προορισμούς της Μεσογείου

08:45

Από τη χρεοκοπία στο 1 τρισ. δολάρια - Η ιστορία της SK Hynix

08:41

Σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ η ευρωπαϊκή οδηγία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Η νέα «γραμμή άμυνας» για τα σταθερά τιμολόγια

08:35

ΚΟΝΒΑ: Η μείωση των δαπανών έφερε αύξηση της κερδοφορίας - Η επόμενη μέρα

08:28

Φωτιά στο Πλωμάρι: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Επιχειρούν από νωρίς τα εναέρια μέσα

08:28

Σε ποιες παραλίες της Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση

08:23

Σεισμός στην Ιαπωνία: Ο απολογισμός των θυμάτων φτάνει τους 28 νεκρούς

08:21

Πράσινα αέρια, ενεργειακή απόδοση και μείωση εκπομπών: Το σχέδιο της Enaon έως το 2032

08:18

Πάρος: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά - Μεταξύ τους ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος

08:08

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη - Η ατζέντα

08:05

Κέρδη ρεκόρ για Optima, αναβαθμίζει τους στόχους για φέτος

08:02

«Καπέλο» 16 εκατ. στο σιδηροδρομικό έργο «Δομοκός - Λάρισα» για να γίνει… στην ώρα του

08:00

Νερό: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

07:57

Νέο «βαρύ» κύμα βομβαρδισμών των ΗΠΑ στο Ιράν

07:50

Ρέθυμνο-φωτιά: Πάνω από 15 χλμ το μέτωπο, δεν πετούν εναέρια λόγω θυελλωδών ανέμων

07:42

ElvalHalcor: Έμφαση στην οργανική ανάπτυξη με το βλέμμα και σε εξαγορές - Θετικές προοπτικές για το β' εξάμηνο του 2026

07:31

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η επέκταση προς Καλαμαριά, οι πιστοποιήσεις και ο κρίσιμος δρόμος

07:30

Πετρέλαιο κίνησης: Έως τέλος Αυγούστου η επιδότηση στην αντλία - Στα 8 λεπτά το λίτρο η έκπτωση προ ΦΠΑ