BACKSTORY

Τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων – Ανάγκη ανταγωνισμού – Οι πανηγυρισμοί από τα… αποδυτήρια

10-05-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων – Ανάγκη ανταγωνισμού – Οι πανηγυρισμοί από τα… αποδυτήρια

Η συνάντηση στους μισθούς

Φιλόδοξα φαίνεται να είναι τα σχέδια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με τη νέα πλατφόρμα Jobmatch που θα ματσάρει την προσφορά και τη ζήτηση στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού. Πονοκέφαλο, πάντως, προκαλούν οι 80.000 κενές θέσεις εργασίας στους 400.000 εργαζόμενους. Και αν οι θέσεις αυτές δεν καλύπτονται, τι μπορεί να φταίει; Οι μισθοί.

Σε έναν κλάδο που ανθίζει, οι μισθοί παραμένουν περίπου καθηλωμένοι.

Πιστεύω ακράδαντα πως αν οι επιχειρηματίες πληρώσουν παραπάνω, η σύζευξη μέσω πλατφόρμα ή και χωρίς θα επιτευχθεί.

Τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων

Βέβαια, αν κάποιος δει τους μεγάλους ομίλους τους ξενοδοχειακούς και κυρίως τους παραδοσιακούς, θα διαπιστώσει ότι έχουν τόσα δάνεια που αν πιστεύει ότι θα πληρωθούν ποτέ, τότε μπορεί να θεωρήσει ότι και το ελληνικό χρέος μπορεί να αποπληρωθεί αύριο το πρωί. Πιο πιθανό -μεταξύ μας- θα έβλεπα το δεύτερo. Έτσι, με τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων υπάρχουν και επιχειρήματα για τους χαμηλούς μισθούς. Μόνο που στην περίπτωση των δανείων, κανένας δεν είναι σίγουρος ότι χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους για την κατασκευή των ξενοδοχείων.

Ανάγκη ανταγωνισμού

Εν αναμονή του πορίσματος της DBRS και της εξυγίανσης τόσο της Παγκρήτιας όσο και της Attica Bank που θα οδηγηθούν στη δημιουργία ενός νέου σχήματος. Και να σημειώσουμε πως τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν πραγματική ανάγκη για νέα τραπεζικά σχήματα που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ανταγωνισμό.

Αλλάζουν οι καιροί

Στη δημιουργία νέας εταιρικής ταυτότητας προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς που θα συνοψίζει όλα τα καινούρια και θα διατηρεί κομμάτια ιστορίας. Μετά την Eurobank, η Εθνική και η Πειραιώς. Η αλλαγή φιλοσοφίας των πιστωτικών ιδρυμάτων φαίνεται να ενσωματώνεται και στη βινιέτα.

Δημοπρασίες και καθυστερήσεις

Άλλο ένα κενό φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά τη διενέργεια πλειστηριασμών, καθώς οι ευρωεκλογές μεταβάλουν τις δικαστικές ημερομηνίες ενώ ακολουθεί το καλοκαίρι και το κλείσιμο των δικαστικών αιθουσών. Κοινώς, τα πράγματα θα καθυστερήσουν για μια ακόμα φορά.

Μπηχτή

Δεν ξέρω πόσο υπερήφανος μπορεί να αισθάνεται ο Γιάννος Κοντόπουλος από την αναφορά του Τιτάνα για μη επιβάρυνση με φόρους από την εισαγωγή της θυγατρικής της Titan America σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Εμένα, σαν μπηχτή μου φάνηκε και προς το ΧΑ αλλά και προς το Οικονομικό επιτελείο.

Παρωδία Οικονομικών Ημερολογίων

Ανέκδοτο έχουν καταντήσει τα περίφημα Οικονομικά Ημερολόγια που δημοσιεύουν οι εισηγμένες. Χθες, για παράδειγμα οι Ευρωσύμβουλοι ανακοίνωσαν ότι η Συνέλευση που είχαν ανακοινώσει ότι θα γίνει σήμερα, δεν θα γίνει αλλά θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Δηλαδή, χθες ανακοίνωσαν αλλαγή για μια συνέλευση που δεν είχαν καν συγκαλέσει και ήξεραν προφανώς ότι δεν θα γίνει στις 10 Μάϊου όπως είχαν αρχικά ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες. Κοινώς δουλευόμαστε μεταξύ μας ότι υπάρχουν οικονομικά ημερολόγια.

«Πανηγυρισμοί» στη Nova από τα αποδυτήρια

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού AKTOR και του Ολυμπιακού στο Final Four της Euroleague, δεν φέρνει χαμόγελα μόνο στους οπαδούς των ομάδων αλλά και στη Nova, το «τηλεοπτικό» σπίτι των διοργανώσεων που μεταδίδεται από την συνδρομητική τηλεόραση της. Η τηλεθέαση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο το προσεχές διάστημα, μεταξύ 24-26 Μαΐου καθώς οι «πράσινοι» και οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να κατακτήσουν ένα ακόμη ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους. Ήδη, στον όμιλο άλλωστε οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει κι είναι πυρετώδης για την κάλυψη και την παραγωγή του Final Four. Η δημοσιογραφική ομάδα του Novasports θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να μεταφέρει τον παλμό και την αγωνιστική δράση με ζωντανές συνδέσεις, αναλύσεις, σχόλια, και καλεσμένους στα κανάλια Νovasports, το novasports.gr και τους επίσημους λογαριασμούς στα social media. Το στοίχημα, άλλωστε, το έχει παίξει «κλειδώνοντας» έως το 2028 την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο χώρο του μπάσκετ, την EuroLeague. Η δυναμική παρουσία των δύο ελληνικών ομάδων, μάλιστα, θα μπορούσε να προσελκύσει νέους συνδρομητές στην συνδρομητική πλατφόρμα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεπεράσει ήδη του 435.000 συνδρομητές.

Τους τουρίστες θα υποδέχεται σύντομα το Gov.gr

Πέρα, βέβαια, από τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο, υπάρχουν εξελίξεις και για τους Γερμανούς, την πρώτη αγορά τροφοδότη της χώρας που σχεδιάζουν να επισκεφτούν την Ελλάδα από το τέλος Μαΐου κι έπειτα. Ο λόγος για τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, ο οποίος θα αποκτήσει μια πρόσθετη λειτουργία ειδικά για τους τουρίστες της χώρας. Το bot δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και στόχο έχει να διευκολύνει τους επισκέπτες της χώρας σε ό,τι χρειαστούν. Μέσα από εκεί θα μπορούν να αναζητήσουν χρηστικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα φαρμακεία, κέντρα υγείας, τρόπους μεταφοράς κτλ. Η προσθήκη είναι σχεδόν έτοιμη κι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό και θα είναι προσβάσιμη από τους τουρίστες. Αναμένεται, μάλιστα, να τεστάρει τις αντοχές του συστήματος αν σκεφτεί κανείς ότι ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr δέχεται μέχρι σήμερα πάνω από 5 χιλιάδες ερωτήσεις την ημέρα και φέτος στη χώρα αναμένονται περισσότεροι από 32,735 εκατ. ταξιδιώτες που κατέφθαναν πέρυσι. Άλλωστε, ο ΔΑΑ τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, που θεωρούνται παραδοσιακά «χλιαροί» σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με την αύξηση της κίνησης σε επίπεδο τετραμήνου να φτάνει το 13,5%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:35

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ιρανικά αεροσκάφη τύπου SU24

19:29

Κομισιόν για Μ. Ανατολή: «Προτεραιότητες η υποστήριξη των κρατών μελών και η προστασία των πολιτών της ΕΕ»

19:16

Η κυβέρνηση του Ιράν καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν με την Ισλαμική Δημοκρατία

19:13

Ομάδα υψηλού επιπέδου για την πυρηνική άμυνα από Γαλλία και Γερμανία

19:08

Στάρμερ: «Οι βάσεις στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούνται από βομβαρδιστικά των ΗΠΑ»

19:08

Ιράν μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ: Ποιος ελέγχει τη χώρα - Πώς θα εξελιχθεί η διαδοχή

19:08

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων οι ευρωαγορές - Η χειρότερη ημέρα για Stoxx 600 εδώ και 7 μήνες

19:07

Ο φόβος για ενεργειακό πληθωρισμό ρίχνει τα ευρωπαϊκά ομόλογα

19:00

Επικοινωνία Ερντογάν με Μερτς - Ρούτε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

18:47

Η TELEKOM συνεργάζεται με την Starlink για κάλυψη παντού στην Ευρώπη

18:43

Υπερταμείο: Ενδιαφέρον από 9 σχήματα για το πλειοψηφικό ποσοστό στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ

18:34

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για έναρξη διαπραγματεύσεων με ΕΕ»

18:31

Ο Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στο Ιράν με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

18:26

Παρατείνεται το lockdown στο Ισραήλ - Κλείσιμο σχολείων και χώρων εργασίας έως 7 Μαρτίου

18:25

ΟΠΑΠ: Επιτυχημένο το 2025 με ρεκόρ στα καθαρά έσοδα προ εισφορών

18:22

Κύπρος: Από τον Λίβανο τα drones κατά της βρετανικής βάσης του Ακρωτηρίου

18:18

ΤτΕ: Στα 257,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2025 - Μέρισμα 13,3 εκατ. ευρώ

18:13

Σε διαβούλευση το ν/σ για βαθύ κράτος και γραφειοκρατία: Οι 14 παρεμβάσεις - Το μήνυμα Χατζηδάκη

18:12

Αναταράξεις σε αερομεταφορές και τουρισμό φέρνει η σύγκρουση στο Ιράν

18:11

ΥΠΕΞ Ιράν: «Δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς τις χώρες του Κόλπου»

17:59

Ελλάκτωρ: Αγορά ακινήτου από Prodea - Στα 44 εκατ. ευρώ το τίμημα

17:59

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ΗΠΑ: «Θα χρειαστεί χρόνος για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων στο Ιράν»

17:58

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ – Πτώση 5% για τις τράπεζες

17:58

Mermeren Kombinat: Στα 30,48 εκατ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Μείωση 4%

17:53

Noval Property: Λειτουργική κερδοφορία 26,2 εκατ. ευρώ το 2025 - Ετήσια άνοδος 27%

17:46

Eνδιαφέρον από 5 επενδυτικά σχήματα στον διαγωνισμό για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου

17:41

Τραμπ για Ιράν: «Τους διαλύσαμε - Το μεγάλο κύμα επιθέσεων δεν ήρθε ακόμα»

17:37

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς προβάτων στην Ήπειρο

17:34

Κυβερνητικές πηγές: O πρωθυπουργός είναι ανοικτός για κατ’ ιδίαν ενημέρωση όποιου πολιτικού αρχηγού

17:31

Ιράν: Νεκρή και η σύζυγος του Χαμενεΐ - «Πλήξαμε 500 στόχους που συνδέονται με ΗΠΑ, Ισραήλ»