BACKSTORY

Τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων – Ανάγκη ανταγωνισμού – Οι πανηγυρισμοί από τα… αποδυτήρια

10-05-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων – Ανάγκη ανταγωνισμού – Οι πανηγυρισμοί από τα… αποδυτήρια

Η συνάντηση στους μισθούς

Φιλόδοξα φαίνεται να είναι τα σχέδια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με τη νέα πλατφόρμα Jobmatch που θα ματσάρει την προσφορά και τη ζήτηση στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού. Πονοκέφαλο, πάντως, προκαλούν οι 80.000 κενές θέσεις εργασίας στους 400.000 εργαζόμενους. Και αν οι θέσεις αυτές δεν καλύπτονται, τι μπορεί να φταίει; Οι μισθοί.

Σε έναν κλάδο που ανθίζει, οι μισθοί παραμένουν περίπου καθηλωμένοι.

Πιστεύω ακράδαντα πως αν οι επιχειρηματίες πληρώσουν παραπάνω, η σύζευξη μέσω πλατφόρμα ή και χωρίς θα επιτευχθεί.

Τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων

Βέβαια, αν κάποιος δει τους μεγάλους ομίλους τους ξενοδοχειακούς και κυρίως τους παραδοσιακούς, θα διαπιστώσει ότι έχουν τόσα δάνεια που αν πιστεύει ότι θα πληρωθούν ποτέ, τότε μπορεί να θεωρήσει ότι και το ελληνικό χρέος μπορεί να αποπληρωθεί αύριο το πρωί. Πιο πιθανό -μεταξύ μας- θα έβλεπα το δεύτερo. Έτσι, με τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων υπάρχουν και επιχειρήματα για τους χαμηλούς μισθούς. Μόνο που στην περίπτωση των δανείων, κανένας δεν είναι σίγουρος ότι χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους για την κατασκευή των ξενοδοχείων.

Ανάγκη ανταγωνισμού

Εν αναμονή του πορίσματος της DBRS και της εξυγίανσης τόσο της Παγκρήτιας όσο και της Attica Bank που θα οδηγηθούν στη δημιουργία ενός νέου σχήματος. Και να σημειώσουμε πως τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν πραγματική ανάγκη για νέα τραπεζικά σχήματα που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ανταγωνισμό.

Αλλάζουν οι καιροί

Στη δημιουργία νέας εταιρικής ταυτότητας προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς που θα συνοψίζει όλα τα καινούρια και θα διατηρεί κομμάτια ιστορίας. Μετά την Eurobank, η Εθνική και η Πειραιώς. Η αλλαγή φιλοσοφίας των πιστωτικών ιδρυμάτων φαίνεται να ενσωματώνεται και στη βινιέτα.

Δημοπρασίες και καθυστερήσεις

Άλλο ένα κενό φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά τη διενέργεια πλειστηριασμών, καθώς οι ευρωεκλογές μεταβάλουν τις δικαστικές ημερομηνίες ενώ ακολουθεί το καλοκαίρι και το κλείσιμο των δικαστικών αιθουσών. Κοινώς, τα πράγματα θα καθυστερήσουν για μια ακόμα φορά.

Μπηχτή

Δεν ξέρω πόσο υπερήφανος μπορεί να αισθάνεται ο Γιάννος Κοντόπουλος από την αναφορά του Τιτάνα για μη επιβάρυνση με φόρους από την εισαγωγή της θυγατρικής της Titan America σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Εμένα, σαν μπηχτή μου φάνηκε και προς το ΧΑ αλλά και προς το Οικονομικό επιτελείο.

Παρωδία Οικονομικών Ημερολογίων

Ανέκδοτο έχουν καταντήσει τα περίφημα Οικονομικά Ημερολόγια που δημοσιεύουν οι εισηγμένες. Χθες, για παράδειγμα οι Ευρωσύμβουλοι ανακοίνωσαν ότι η Συνέλευση που είχαν ανακοινώσει ότι θα γίνει σήμερα, δεν θα γίνει αλλά θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Δηλαδή, χθες ανακοίνωσαν αλλαγή για μια συνέλευση που δεν είχαν καν συγκαλέσει και ήξεραν προφανώς ότι δεν θα γίνει στις 10 Μάϊου όπως είχαν αρχικά ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες. Κοινώς δουλευόμαστε μεταξύ μας ότι υπάρχουν οικονομικά ημερολόγια.

«Πανηγυρισμοί» στη Nova από τα αποδυτήρια

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού AKTOR και του Ολυμπιακού στο Final Four της Euroleague, δεν φέρνει χαμόγελα μόνο στους οπαδούς των ομάδων αλλά και στη Nova, το «τηλεοπτικό» σπίτι των διοργανώσεων που μεταδίδεται από την συνδρομητική τηλεόραση της. Η τηλεθέαση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο το προσεχές διάστημα, μεταξύ 24-26 Μαΐου καθώς οι «πράσινοι» και οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να κατακτήσουν ένα ακόμη ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους. Ήδη, στον όμιλο άλλωστε οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει κι είναι πυρετώδης για την κάλυψη και την παραγωγή του Final Four. Η δημοσιογραφική ομάδα του Novasports θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να μεταφέρει τον παλμό και την αγωνιστική δράση με ζωντανές συνδέσεις, αναλύσεις, σχόλια, και καλεσμένους στα κανάλια Νovasports, το novasports.gr και τους επίσημους λογαριασμούς στα social media. Το στοίχημα, άλλωστε, το έχει παίξει «κλειδώνοντας» έως το 2028 την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο χώρο του μπάσκετ, την EuroLeague. Η δυναμική παρουσία των δύο ελληνικών ομάδων, μάλιστα, θα μπορούσε να προσελκύσει νέους συνδρομητές στην συνδρομητική πλατφόρμα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεπεράσει ήδη του 435.000 συνδρομητές.

Τους τουρίστες θα υποδέχεται σύντομα το Gov.gr

Πέρα, βέβαια, από τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο, υπάρχουν εξελίξεις και για τους Γερμανούς, την πρώτη αγορά τροφοδότη της χώρας που σχεδιάζουν να επισκεφτούν την Ελλάδα από το τέλος Μαΐου κι έπειτα. Ο λόγος για τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, ο οποίος θα αποκτήσει μια πρόσθετη λειτουργία ειδικά για τους τουρίστες της χώρας. Το bot δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και στόχο έχει να διευκολύνει τους επισκέπτες της χώρας σε ό,τι χρειαστούν. Μέσα από εκεί θα μπορούν να αναζητήσουν χρηστικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα φαρμακεία, κέντρα υγείας, τρόπους μεταφοράς κτλ. Η προσθήκη είναι σχεδόν έτοιμη κι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό και θα είναι προσβάσιμη από τους τουρίστες. Αναμένεται, μάλιστα, να τεστάρει τις αντοχές του συστήματος αν σκεφτεί κανείς ότι ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr δέχεται μέχρι σήμερα πάνω από 5 χιλιάδες ερωτήσεις την ημέρα και φέτος στη χώρα αναμένονται περισσότεροι από 32,735 εκατ. ταξιδιώτες που κατέφθαναν πέρυσι. Άλλωστε, ο ΔΑΑ τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, που θεωρούνται παραδοσιακά «χλιαροί» σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με την αύξηση της κίνησης σε επίπεδο τετραμήνου να φτάνει το 13,5%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:57

Η Χαμάς ζητά από το Συμβούλιο Ειρήνης να πιέσει το Ισραήλ για τη Γάζα

18:56

Ουκρανικά drones έχουν πλήξει εννέα διυλιστήρια στη Ρωσία από την αρχή του έτους

18:51

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ινδία

18:49

Γνώμη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το νέο ενοποιημένο πρόγραμμα ενιαίας αγοράς και τελωνείων 2028-2034

18:39

H Geely «πάτησε» την BYD - Πρωτιά στις παραδόσεις οχημάτων τον Ιανουάριο στην Κίνα

18:37

Μητσοτάκης: Από το 39,5% η ανεργία των νέων έχει πέσει στο 13%

18:33

BE READY: Ευρωπαϊκή σύμπραξη για ετοιμότητα στις πανδημίες

18:25

Blackstone: Κοντά σε deal 2,5 δισ. δολ. για την εξαγορά της Champions Group

18:22

Πέμπτο διαδοχικό έτος κερδοφορίας για την Seanergy Maritime Holdings

18:20

Πιερρακάκης για ευρώ: Ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

18:15

ΑΔΜΗΕ: Η νέα διασύνδεση Αττικής - Κρήτης κάλυψε πλήρως τη ζήτηση τους 2 πρώτους μήνες λειτουργίας

18:08

Βουλή: Κυρώθηκε η Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για επαγγελματική εκπαίδευση

18:04

Ουκρανία: Drones έπληξαν σταθμό πετρελαίου στο Κρασνοντάρ και εργοστάσιο χημικών στην Περμ

18:01

Προς συμβιβασμό 10,5 δισ. δολάριων η Bayer για το επίμαχο ζιζανιοκτόνο

17:57

Bitcoin: «Παλεύει» για τα 67.000 δολάρια, συνεχίζεται η βουτιά των 4 εβδομάδων

17:56

Μειώθηκε ο αριθμός των επισκεπτών σε μουσεία στο 10άμηνο του 2025

17:40

«Αγγούρια από χρυσάφι»: Ο πληθωρισμός στη Ρωσία εκτόξευσε τις τιμές κατά 100%

17:31

Υπερθέαμα πολεμικών τεχνών από... ανθρωποειδή ρομπότ

17:29

Σκάνδαλο «χρυσών διαβατηρίων» στην Κύπρο: Αθώος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής

17:28

H επιχειρηματίας που έκλεψε την ισχυρότερη τράπεζα του κόσμου

17:27

ΧΑ: Κόκκινο τριήμερο με απώλειες 4,39% - Βαρίδι οι τράπεζες

17:25

Ιρανός ΥΠΕΞ: Υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ

17:24

ΤτΕ: Πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά το Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας

17:14

Κυβερνοασφάλεια: Το 70% των επιχειρήσεων που πληρώνουν λύτρα, σε έξι μήνες δέχονται και δεύτερη επίθεση

17:12

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Γαλλίας - Ινδίας για την πώληση ακόμα 114 Rafale στο Νέο Δελχί

16:59

Wall Street: Νευρικές κινήσεις με ΑΙ και Ιράν να προκαλούν αβεβαιότητα

16:52

Δεν αποκλείει πολλές μειώσεις επιτοκίων ο Goolsbee της Fed

16:50

Η Mega Corporate Insurance μετονομάζεται σε NUVIA Insurance Brokers

16:36

Νέα γενιά χαμηλοσυνταξιούχων δημιουργούν οι αυξημένες εισφορές

16:33

Συνάντηση Σαμαρά με Τασούλα: Ελληνοτουρκικά και δημογραφικό στο επίκεντρο