BACKSTORY

Τα μερίσματα των τραπεζών – Προσοχή στα «κόκκινα» – Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ

08-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μερίσματα των τραπεζών – Προσοχή στα «κόκκινα» – Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ

Εννέα και πέντε... προς το παρόν!

Εννέα λεπτά μέρισμα από τη Eurobank και 5 λεπτά από την Alpha Bank.

Όλες όμως οι τράπεζες ανεβάζουν επιστροφές και μερίσματα μέχρι το 2026 σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάνω από 50%.

Είναι φανερό πως οι τράπεζες δεν πτοήθηκαν από τον SSM και τις αιτιάσεις του περί αναβαλλόμενου φόρου και πιστεύουν και φρονούν πως με τέτοια κέρδη μπορούν να μοιράσουν αρκετές επιστροφές προσεχώς με δεδομένο πως η μίξη στα αποτελέσματα του αναβαλλόμενου φόρου θα βαίνει μειούμενη.

Ξεκάθαρες παρουσιάσεις

Πολύ πιο ξεκάθαρες φέτος οι παρουσιάσεις καθώς η εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών οδηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε πιο ποιοτικές αναζητήσεις. Έσοδα πηγές, έξοδα αντισταθμίσματα.

Όλες οι τράπεζες έχουν δώσει σημασία στα κεφάλαια και στο κόστος κινδύνου το οποίο το προσμετρούν με τα καινούρια κριτήρια και επομένως η αυστηροποίηση της μέτρησης είναι δεδομένη.

Ψαγμένη διαχείριση

Καινούργιες πηγές εσόδων οι νέες αγορές αλλά και οι νέοι υψηλού επιπέδου πελάτες. Αναζητούνται τα μεγάλα πορτοφόλια για ψαγμένη διαχείριση.

Προσοχή στα κόκκινα

Προσοχή πάντως απαιτείται στα κόκκινα δάνεια και κυρίως στο κόστος προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξυγίανση των ισολογισμών. Αυτή είναι και η παρατήρηση κάποιων ξένων αναλυτών για ορισμένες από τις τράπεζες. Τα πλάνα πάντως για το εγγύς μέλλον μιλούν για πολλά πολλά κέρδη.

Αυλαία για την Πειραιώς και φουλ οι μηχανές

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η αυλαία έκλεισε με πολύ καλό τρόπο για την τράπεζα. Η Εθνική ετοιμάζεται την επόμενη στιγμή που θα της επιτραπεί να καταθέσει τη σχετική αίτηση για την πλήρη αποκρατικοποίησή της. Και τότε θα αναμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με την Attica Bank.

Αφιερωμένοι στην εξυγίανση οι άνθρωποι της Attica Bank

Πολύ καλά τα αποτελέσματα και της Attica Bank. Aπό όσα είπε η κα Βρεττού κρατάμε το παρακάτω: «Σε συνέχεια της επενδυτικής συμφωνίας της 20/4/2023 έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αξιολόγησης των εναλλακτικών μας για την οριστική εξυγίανση της Τράπεζας και την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης, ισχυρής, αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με πανελλαδικό ισχυρό αποτύπωμα, ακόμη πιο ανταγωνιστική και αποδοτική».

Τάμα το έχουν;

Εκεί στην Orilina πάντως πρέπει να το έχουν τάμα και να αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι σε συγκεκριμένες τιμές μετοχές. Χθες ανακοινώθηκαν αγορές στα 0,91 ευρώ ενώ λίγο μετά την εισαγωγή σκούπισαν μετοχές στα 0,94 λες και κάποιος έπρεπε να διευκολυνθεί. Με αυτά και με τα άλλα στην Orilina οι βασικοί μέτοχοι κάνουν ότι και οι μέτοχοι των άλλων εταιρειών επενδύσεων ακινήτων. Προσπαθούν να εξαφανίσουν τη διασπορά.

Προβληματίζονται;

Και μιας και μιλάμε για επενδυτικές εταιρείες αναρωτιέμαι πως πληρώνει η Coco-mat τα ενοίκια στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ. Η Coco-mat έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από το 2019 και κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την εν λόγω εταιρεία και σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται. Άραγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβληματίζονται; Τους έχει περάσει καμιά ιδέα να δουν τι γίνεται ή θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα έχουν εκπλαγεί;

Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ στην κόντρα με ΡΑΑΕΥ

Ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, διχάζει τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και τον ΑΔΜΗΕ. Η ρύθμιση αφορά τις υποδομές (γραμμές μεταφοράς) για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης, θερμικών μονάδων, καθώς και καταναλωτών στην υψηλή τάση, προβλέποντας πως το 50% του σχετικού κόστους θα καλύπτεται από τον Διαχειριστή και θα ενσωματώνεται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, η πρόβλεψη αυτή «απειλεί» με σημαντική άνοδο τα τιμολόγια του Διαχειριστή και, κατά συνέπεια, με επιβάρυνση των καταναλωτών. Έτσι, προτείνει αυτές οι γραμμές μεταφοράς να αποζημιώνονται με διαφορετική φόρμουλα από τα υπόλοιπα έργα στο ηλεκτρικό σύστημα. Με χθεσινό του ενημερωτικό σημείωμα, ο ΑΔΜΗΕ «απαντά» στη ΡΑΑΕΥ, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον Διαχειριστή. Πάντως, το υπουργείο φαίνεται να κλίνει υπέρ του ΑΔΜΗΕ, αναζητώντας ωστόσο τρόπο ώστε να ελέγχεται το κόστος των έργων, καθώς αυτά εκτελούνται από τους χρήστες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:24

Ποια είναι η Arion Retail Group που «έρχεται» στην Ελλάδα

08:24

Μακελειό στην Αυστραλία: Σχέδιο για «αυστηρότερους νόμους για τα πυροβόλα όπλα»

08:12

Το ρολόι Grande Double Sonnerie της Blancpain είναι ένα έργο τέχνης στον καρπό

08:02

Τέλη κυκλοφορίας: Τι γίνεται αν ξεχάσω να τα πληρώσω;

07:54

Ανθεκτικά συστήματα νερού: Η Ευρώπη αναζητά «διακριτικές» υποδομές ασφάλειας - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

07:46

Δημόσιο χρέος: Νέα πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. ακριβών δανείων από το πρώτο μνημόνιο

07:36

Τεκτονικές αλλαγές στην αγορά εργασίας: Ποια επαγγέλματα καταργεί «αθόρυβα» η Τεχνητή Νοημοσύνη

07:30

Ρεύμα: «Ένεση» για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - 200 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό

07:22

Nova: ICT και εταιρικοί πελάτες έδωσαν ώθηση στα έσοδα

07:18

Σε εκκρεμότητα το αγροτικό - Πράσινες και γαλάζιες κουμπαριές - Στου Καραβίτη με Πιερρ

07:12

Απάτες με επιστροφές ΦΠΑ ερευνούν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ - Χάθηκαν 73,5 δισ. ευρώ την τελευταία 15ετία

07:06

Τα μπλόκα και οι κρατήσεις - Σύσκεψη για το χρέος - Μπερδεμένη εικόνα

23:58

Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία για θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

23:37

Συνελήφθη 59χρονος οδηγός που απείλησε με τσεκούρι άλλο οδηγό στην Αργυρούπολη

22:47

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση ας σταματήσει το κρυφτό και ας απαντήσει τι φοβάται και συνεχίζει να ταυτίζεται με τον κ. Χιλετζάκη

22:16

Συνάντηση Κων. Τασούλα με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μ. Σάντου, τη Δευτέρα

21:47

Συρία: Εκτίμηση για παραγωγή φυσικού αερίου 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων στα τέλη του 2026

21:18

Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα κλοπή από μονή

20:58

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις για το Χάνουκα σε όλο τον κόσμο μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ

20:47

Διεθνείς αντιδράσεις για την τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία

20:39

Τραμπ: Καθαρά αντισημιτική ενέργεια η επίθεση στο Σίδνεϊ

20:30

Ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της ΝΔ

20:20

Αγροτικά μπλόκα: Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

20:02

Δένδιας: Η τρομοκρατική επίθεση στη γιορτή του Χανουκά στο Σίδνεϊ προκαλεί τον αποτροπιασμό μας

19:46

Νετανιάχου: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας «έριξε λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού»

19:37

Χρυσοχοΐδης:Τεράστια η δραστηριότητα ελληνικού FBI - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήλεγξε 6.000 ατομικά ΑΦΜ

19:32

Παπασταύρου: Ο φετινός Προϋπολογισμός είναι εφαλτήριο για ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής προόδου

19:00

Το «μέταλλο του διαβόλου» σαρώνει τις αγορές - Αναλυτές βλέπουν το ασήμι στα 100 δολάρια

18:57

Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): Υποδομές για τις επόμενες γενιές - Η στρατηγική που θωρακίζει τη βιωσιμότητα της χώρας

18:45

Ανδρουλάκης για τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία: Απολύτως καταδικαστέες η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία