BACKSTORY

Τα μερίσματα των τραπεζών – Προσοχή στα «κόκκινα» – Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ

08-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μερίσματα των τραπεζών – Προσοχή στα «κόκκινα» – Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εννέα και πέντε... προς το παρόν!

Εννέα λεπτά μέρισμα από τη Eurobank και 5 λεπτά από την Alpha Bank.

Όλες όμως οι τράπεζες ανεβάζουν επιστροφές και μερίσματα μέχρι το 2026 σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάνω από 50%.

Είναι φανερό πως οι τράπεζες δεν πτοήθηκαν από τον SSM και τις αιτιάσεις του περί αναβαλλόμενου φόρου και πιστεύουν και φρονούν πως με τέτοια κέρδη μπορούν να μοιράσουν αρκετές επιστροφές προσεχώς με δεδομένο πως η μίξη στα αποτελέσματα του αναβαλλόμενου φόρου θα βαίνει μειούμενη.

Ξεκάθαρες παρουσιάσεις

Πολύ πιο ξεκάθαρες φέτος οι παρουσιάσεις καθώς η εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών οδηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε πιο ποιοτικές αναζητήσεις. Έσοδα πηγές, έξοδα αντισταθμίσματα.

Όλες οι τράπεζες έχουν δώσει σημασία στα κεφάλαια και στο κόστος κινδύνου το οποίο το προσμετρούν με τα καινούρια κριτήρια και επομένως η αυστηροποίηση της μέτρησης είναι δεδομένη.

Ψαγμένη διαχείριση

Καινούργιες πηγές εσόδων οι νέες αγορές αλλά και οι νέοι υψηλού επιπέδου πελάτες. Αναζητούνται τα μεγάλα πορτοφόλια για ψαγμένη διαχείριση.

Προσοχή στα κόκκινα

Προσοχή πάντως απαιτείται στα κόκκινα δάνεια και κυρίως στο κόστος προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξυγίανση των ισολογισμών. Αυτή είναι και η παρατήρηση κάποιων ξένων αναλυτών για ορισμένες από τις τράπεζες. Τα πλάνα πάντως για το εγγύς μέλλον μιλούν για πολλά πολλά κέρδη.

Αυλαία για την Πειραιώς και φουλ οι μηχανές

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η αυλαία έκλεισε με πολύ καλό τρόπο για την τράπεζα. Η Εθνική ετοιμάζεται την επόμενη στιγμή που θα της επιτραπεί να καταθέσει τη σχετική αίτηση για την πλήρη αποκρατικοποίησή της. Και τότε θα αναμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με την Attica Bank.

Αφιερωμένοι στην εξυγίανση οι άνθρωποι της Attica Bank

Πολύ καλά τα αποτελέσματα και της Attica Bank. Aπό όσα είπε η κα Βρεττού κρατάμε το παρακάτω: «Σε συνέχεια της επενδυτικής συμφωνίας της 20/4/2023 έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αξιολόγησης των εναλλακτικών μας για την οριστική εξυγίανση της Τράπεζας και την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης, ισχυρής, αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με πανελλαδικό ισχυρό αποτύπωμα, ακόμη πιο ανταγωνιστική και αποδοτική».

Τάμα το έχουν;

Εκεί στην Orilina πάντως πρέπει να το έχουν τάμα και να αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι σε συγκεκριμένες τιμές μετοχές. Χθες ανακοινώθηκαν αγορές στα 0,91 ευρώ ενώ λίγο μετά την εισαγωγή σκούπισαν μετοχές στα 0,94 λες και κάποιος έπρεπε να διευκολυνθεί. Με αυτά και με τα άλλα στην Orilina οι βασικοί μέτοχοι κάνουν ότι και οι μέτοχοι των άλλων εταιρειών επενδύσεων ακινήτων. Προσπαθούν να εξαφανίσουν τη διασπορά.

Προβληματίζονται;

Και μιας και μιλάμε για επενδυτικές εταιρείες αναρωτιέμαι πως πληρώνει η Coco-mat τα ενοίκια στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ. Η Coco-mat έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από το 2019 και κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την εν λόγω εταιρεία και σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται. Άραγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβληματίζονται; Τους έχει περάσει καμιά ιδέα να δουν τι γίνεται ή θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα έχουν εκπλαγεί;

Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ στην κόντρα με ΡΑΑΕΥ

Ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, διχάζει τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και τον ΑΔΜΗΕ. Η ρύθμιση αφορά τις υποδομές (γραμμές μεταφοράς) για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης, θερμικών μονάδων, καθώς και καταναλωτών στην υψηλή τάση, προβλέποντας πως το 50% του σχετικού κόστους θα καλύπτεται από τον Διαχειριστή και θα ενσωματώνεται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, η πρόβλεψη αυτή «απειλεί» με σημαντική άνοδο τα τιμολόγια του Διαχειριστή και, κατά συνέπεια, με επιβάρυνση των καταναλωτών. Έτσι, προτείνει αυτές οι γραμμές μεταφοράς να αποζημιώνονται με διαφορετική φόρμουλα από τα υπόλοιπα έργα στο ηλεκτρικό σύστημα. Με χθεσινό του ενημερωτικό σημείωμα, ο ΑΔΜΗΕ «απαντά» στη ΡΑΑΕΥ, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον Διαχειριστή. Πάντως, το υπουργείο φαίνεται να κλίνει υπέρ του ΑΔΜΗΕ, αναζητώντας ωστόσο τρόπο ώστε να ελέγχεται το κόστος των έργων, καθώς αυτά εκτελούνται από τους χρήστες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:35

Bloomberg για Ελλάδα: Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό εγείρει το ενδεχόμενο χαοτικών εκλογών

12:11

ΕΕ: Εξετάζει προσωρινό πάγωμα του πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στο Ιράν

11:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσωρινά κρατούμενος ένας εκ των 22 κατηγορουμένων για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

11:48

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Η «γενιά χωρίς καπνό»

11:37

Οι εμπρησμοί από αμέλεια στο στόχαστρο της ΔΑΕΕ για την αντιπυρική περίοδο 2026

11:29

Κίνα: Στάσιμη η βιομηχανική δραστηριότητα τον Μάιο καθώς η ζήτηση αποδυναμώνεται

11:17

Διεθνείς αγορές: Βίοι αντίθετοι για μετοχές και ομόλογα στο τρίμηνο του πολέμου στη Μέση Ανατολή

11:09

ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τιμάται για την αντίσταση στις πιέσεις Τραμπ

10:59

Από τις 12 Ιουνίου τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

10:55

ΗΠΑ: Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό

10:49

Έρχεται το νέο «Ανακαινίζω» για περισσότερους δικαιούχους και με υψηλότερες επιδοτήσεις

10:33

Μητσοτάκης: Τέλος Ιουνίου η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί χωρίς καμία αίτηση

10:25

Κεραμέως: Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ισότητας στην εργασία

10:22

ΗΠΑ: Μετεωρίτης διαλύθηκε κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα

10:14

Φορέας Ακινήτων: Πώς θα λειτουργήσει η δεύτερη ευκαιρία για τους ευάλωτους οφειλέτες

10:09

Περέιρα (ΕΚΤ): Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει για τον πληθωρισμό νωρίτερα παρά αργότερα

09:54

UNESCO: Ο ενεργειακός αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα θέτει σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας

09:31

Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρησή του εναντίον της Χεζμπολάχ επεκτείνεται σε άλλες περιοχές

09:20

Εντός Ιουνίου ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Ελευσίνας

09:10

Πάπας Λέων: Απηύθυνε έκκληση για ειρήνη σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές του κόσμου

09:03

Τραμπ: Θέτει νέους σκληρότερους όρους στο Ιράν για το deal της εκεχειρίας

08:52

Ιράν: Το MoU με τις ΗΠΑ προβλέπει αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 12 δισ. δολαρίων

08:45

Κύθνος: Tο νησί της απλότητας με τις αμέτρητες παραλίες

08:38

Έφτασε στην Ελλάδα η Lululemon – Πού άνοιξε το πρώτο κατάστημα

08:29

Η χώρα που «τρέλανε» τους δημογραφικούς δείκτες - Εμφανίζει baby boom όταν όλες οι άλλες καταγράφουν απώλειες

08:18

Η Ελλάδα στην κορυφή των εποχικών ανατιμήσεων στα Airbnb

08:11

Ο κρίσιμος Ιούνιος των 510 εκατ. ευρώ και το στοίχημα του ΟΣΔΕ 2026

08:07

Καύσιμα: Οι χώρες όπου η βενζίνη παραμένει σχεδόν… δωρεάν παρά τον πόλεμο στον Περσικό

08:00

Σημάδια σταθερότητας στα «πράσινα» τιμολόγια για τον Ιούνιο

23:58

Έδεσσα: Σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών