BACKSTORY

Τα μερίσματα των τραπεζών – Προσοχή στα «κόκκινα» – Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ

08-03-2024 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μερίσματα των τραπεζών – Προσοχή στα «κόκκινα» – Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εννέα και πέντε... προς το παρόν!

Εννέα λεπτά μέρισμα από τη Eurobank και 5 λεπτά από την Alpha Bank.

Όλες όμως οι τράπεζες ανεβάζουν επιστροφές και μερίσματα μέχρι το 2026 σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάνω από 50%.

Είναι φανερό πως οι τράπεζες δεν πτοήθηκαν από τον SSM και τις αιτιάσεις του περί αναβαλλόμενου φόρου και πιστεύουν και φρονούν πως με τέτοια κέρδη μπορούν να μοιράσουν αρκετές επιστροφές προσεχώς με δεδομένο πως η μίξη στα αποτελέσματα του αναβαλλόμενου φόρου θα βαίνει μειούμενη.

Ξεκάθαρες παρουσιάσεις

Πολύ πιο ξεκάθαρες φέτος οι παρουσιάσεις καθώς η εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών οδηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε πιο ποιοτικές αναζητήσεις. Έσοδα πηγές, έξοδα αντισταθμίσματα.

Όλες οι τράπεζες έχουν δώσει σημασία στα κεφάλαια και στο κόστος κινδύνου το οποίο το προσμετρούν με τα καινούρια κριτήρια και επομένως η αυστηροποίηση της μέτρησης είναι δεδομένη.

Ψαγμένη διαχείριση

Καινούργιες πηγές εσόδων οι νέες αγορές αλλά και οι νέοι υψηλού επιπέδου πελάτες. Αναζητούνται τα μεγάλα πορτοφόλια για ψαγμένη διαχείριση.

Προσοχή στα κόκκινα

Προσοχή πάντως απαιτείται στα κόκκινα δάνεια και κυρίως στο κόστος προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξυγίανση των ισολογισμών. Αυτή είναι και η παρατήρηση κάποιων ξένων αναλυτών για ορισμένες από τις τράπεζες. Τα πλάνα πάντως για το εγγύς μέλλον μιλούν για πολλά πολλά κέρδη.

Αυλαία για την Πειραιώς και φουλ οι μηχανές

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η αυλαία έκλεισε με πολύ καλό τρόπο για την τράπεζα. Η Εθνική ετοιμάζεται την επόμενη στιγμή που θα της επιτραπεί να καταθέσει τη σχετική αίτηση για την πλήρη αποκρατικοποίησή της. Και τότε θα αναμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με την Attica Bank.

Αφιερωμένοι στην εξυγίανση οι άνθρωποι της Attica Bank

Πολύ καλά τα αποτελέσματα και της Attica Bank. Aπό όσα είπε η κα Βρεττού κρατάμε το παρακάτω: «Σε συνέχεια της επενδυτικής συμφωνίας της 20/4/2023 έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αξιολόγησης των εναλλακτικών μας για την οριστική εξυγίανση της Τράπεζας και την πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης, ισχυρής, αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με πανελλαδικό ισχυρό αποτύπωμα, ακόμη πιο ανταγωνιστική και αποδοτική».

Τάμα το έχουν;

Εκεί στην Orilina πάντως πρέπει να το έχουν τάμα και να αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι σε συγκεκριμένες τιμές μετοχές. Χθες ανακοινώθηκαν αγορές στα 0,91 ευρώ ενώ λίγο μετά την εισαγωγή σκούπισαν μετοχές στα 0,94 λες και κάποιος έπρεπε να διευκολυνθεί. Με αυτά και με τα άλλα στην Orilina οι βασικοί μέτοχοι κάνουν ότι και οι μέτοχοι των άλλων εταιρειών επενδύσεων ακινήτων. Προσπαθούν να εξαφανίσουν τη διασπορά.

Προβληματίζονται;

Και μιας και μιλάμε για επενδυτικές εταιρείες αναρωτιέμαι πως πληρώνει η Coco-mat τα ενοίκια στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ. Η Coco-mat έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από το 2019 και κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την εν λόγω εταιρεία και σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται. Άραγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβληματίζονται; Τους έχει περάσει καμιά ιδέα να δουν τι γίνεται ή θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα έχουν εκπλαγεί;

Το ΥΠΕΝ υπέρ ΑΔΜΗΕ στην κόντρα με ΡΑΑΕΥ

Ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, διχάζει τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και τον ΑΔΜΗΕ. Η ρύθμιση αφορά τις υποδομές (γραμμές μεταφοράς) για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης, θερμικών μονάδων, καθώς και καταναλωτών στην υψηλή τάση, προβλέποντας πως το 50% του σχετικού κόστους θα καλύπτεται από τον Διαχειριστή και θα ενσωματώνεται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, η πρόβλεψη αυτή «απειλεί» με σημαντική άνοδο τα τιμολόγια του Διαχειριστή και, κατά συνέπεια, με επιβάρυνση των καταναλωτών. Έτσι, προτείνει αυτές οι γραμμές μεταφοράς να αποζημιώνονται με διαφορετική φόρμουλα από τα υπόλοιπα έργα στο ηλεκτρικό σύστημα. Με χθεσινό του ενημερωτικό σημείωμα, ο ΑΔΜΗΕ «απαντά» στη ΡΑΑΕΥ, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον Διαχειριστή. Πάντως, το υπουργείο φαίνεται να κλίνει υπέρ του ΑΔΜΗΕ, αναζητώντας ωστόσο τρόπο ώστε να ελέγχεται το κόστος των έργων, καθώς αυτά εκτελούνται από τους χρήστες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

11η Σεπτεμβρίου: Η CIA είχε προειδοποιήσει για την Αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις

23:44

Βρετανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε οριακά το νομοσχέδιο για την ευθανασία

23:32

ΠΟΥ: Το 64% των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη διαθέτει κάποια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης

23:27

ΗΠΑ: Ρώσος αξιωματούχος θα μετάσχει στη G20 για την ενέργεια την ερχόμενη εβδομάδα

23:20

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Τραμπ να υιοθετήσει «από τώρα αυστηρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας

23:09

Wall Street: Τέλος στο 4ήμερο πτωτικό σερί, +500 μονάδες για τον Dow Jones

22:55

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι – Αλληλεγγύη στη Σαουδική Αραβία

22:40

Αλλάζει τις επόμενες ημέρες ο καιρός - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

22:23

Εβδομαδιαίο ράλι για το πετρέλαιο παρά τη σημερινή διόρθωση

22:04

Κλήρωση Eurojackpot 11/09/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:57

Ρεκόρ αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι - Πρωταγωνιστούν τα Βαλκάνια

21:36

Ελληνικό Μετρό: Μεταβατικός πρόεδρος ο Σπ. Χρυσανθόπουλος μετά την παραίτηση Καραδήμα

21:25

Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το χρυσό - Υποχώρησε 1,5%

21:11

Μεταλλείο Σκουριών: Η Ελλάδα εδραιώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών

20:55

CNN: Drones έπληξαν σύστημα αγωγών πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

20:39

Σουηδία: Μικρό προβάδισμα για την κεντροαριστερά ενόψει των εκλογών της Κυριακής

20:34

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Στις 6 Νοεμβρίου η καταβολή του μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή

20:25

Unibios: Διαφοροποίηση στη διάθεση 800 χιλ. ευρώ από την ΑΜΚ

20:16

Σαρωτικοί έλεγχοι της τροχαίας σε πάνω από 2.000 σχολικά - Ξεπέρασαν τις 450 οι παραβάσεις

20:00

Προϋπολογισμός: Έσοδα, πλεονάσματα και αναπτυξιακό μοντέλο σε ενεργειακή «μέγγενη»

19:56

Τραμπ για 11η Σεπτεμβρίου: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, γι' αυτό μαχόμαστε σήμερα»

19:47

ΑΑΔΕ: Έλεγχος στο ιατρείο στο Κολωνάκι για την υπόθεση Μαζωνάκη

19:34

Έφτασε στο Καστελλόριζο ο Kυρ. Μητσοτάκης για την 83η επέτειο της Απελευθέρωσης

19:29

Eυρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο

19:19

ΗΑΕ: Επένδυση-μαμούθ 46 δισ. δολ. στη Γερμανία με τα data centers στο επίκεντρο

19:13

Πεζεσκιάν: Οι πιέσεις κατά του Ιράν έχουν «φτάσει σε κρίσιμο και επικίνδυνο στάδιο»

18:59

Υεμένη: Οι Χούθι ελέγχουν καθολικά το Στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ

18:50

«Ουδέν σχόλιο» από Nova για πληροφορίες περί εξαγοράς από τον Γιάννη Αλαφούζο

18:49

Fourlis: Στο 12,76% η συνολική συμμετοχή της Quest

18:34

Μόντι προς Πούτιν: Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας