Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη περίπου 9 φορές στο placement – Μοναδική συναλλαγή στην Ευρώπη με premium

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη περίπου 9 φορές στο placement – Μοναδική συναλλαγή στην Ευρώπη με premium
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση επενδυτών στο placement της Πειραιώς για τη διάθεση του 27% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ. Συναλλαγή ορόσημο για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία που καταγράφεται ως μεγάλη επιτυχία του ΤΧΣ. 1,35 δις. ευρώ το έσοδο για το Δημόσιο.

Τελευταία ενημέρωση 08:45

Με υπερκάλυψη περίπου 9 φορές για το διεθνές βιβλίο (4 φορές για το ελληνικό ή περίπου 8 φορές για τη συνολική προσφορά της διάθεσης του 27% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς), ολοκληρώθηκε το placement της Τράπεζας Πειραιώς, μετά το οποίο η Τράπεζα γίνεται πλήρως ιδιωτική (μετά τις Eurobank και Alpha Bank). Η τιμή διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών καθορίστηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης που είχε ορίσει το ΤΧΣ. Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του insider.gr, που ανέφερε ότι στην ανώτατη τιμή των 4 ευρώ υποβλήθηκαν προσφορές 10 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι για τις προσφορές στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης έλαβε προσφορές 10,7 δισ. ευρώ.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στη Πειραιώς είναι η μόνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από αντίστοιχα placements που πέτυχε να προσελκύσει ένα premium έναντι άλλων αντιστοίχων ευρωπαϊκών που όλες διατέθηκαν με discount. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς είναι τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017 και η πρώτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. ευρώ, με έκπτωση 43% στην τιμή διάθεσης, ενώ μέχρι πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση ήταν η διάθεση του μεριδίου 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα για περίπου 1,1 δισ. ευρώ που μάλιστα επιτεύχθηκε με ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, στο 2,57%.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η επιτυχία της διάθεσης του 27 % των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε ξένους και Έλληνες επενδυτές δεν έχει προηγούμενο. «Δεν είναι μόνο ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε ήταν 8 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προσφορά. Είναι και οι τιμές που προσφέρθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα έναντι της τιμής του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή, πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Πράγμα εξαιρετικά σπάνιο παγκοσμίως καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις μαζικής διάθεσης μετοχών οι τιμές διαμορφώνονται σχεδόν πάντοτε με έκπτωση υπέρ των αγοραστών».

Η επιτυχία αυτή δεν καταγράφει μόνο ποσοτικά αλλά και ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία αφού το Ταμείο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσφορές, έδωσε έμφαση στην αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτών. Δόθηκε προτεραιότητα στην ικανοποίηση αιτημάτων από αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, με στόχο την προσέλκυση μακροπρόθεσμων συνεργατών, έτοιμων να στηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς.
Η συνολική αξία της συναλλαγής αγγίζει τα 1,35 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη, η υπερκάλυψη της διάθεσης της συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς υπερακόντισε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες του ΤΧΣ, και ως η τέταρτη επιτυχής αποεπένδυση του Ταμείου, μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, επιβεβαιώνει την στρατηγική του ΤΧΣ. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για αποεπένδυση που αποτελεί ορόσημο για την εθνική οικονομία και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη πλέον των αγορών στις λαμπρές προοπτικές του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ άσκησε πλήρως το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, δηλαδή αύξησε τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην Προσφορά κατά 62.518.361 μετοχές και, ως αποτέλεσμα, ο τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρονται μέσω της Προσφοράς είναι 337.599.150 μετοχές.

Η τιμή προσφοράς για τις Προσφερόμενες Μετοχές, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας κατάρτισης βιβλίου προσφορών που διεξήχθη από τις 4 Μαρτίου 2024 έως τις 6 Μαρτίου 2024 στη διεθνή προσφορά, καθορίστηκε εντός του στενότερου εύρους τιμών 3,90 – 4 ευρώ και η τιμή προσδιορίστηκε τελικά στο ανώτατο εύρος των 4 ευρώ, τόσο για τη διεθνή προσφορά όσο και για την ελληνική δημόσια προσφορά.

Όπως δήλωσε ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, η ολοκλήρωση με απόλυτη επιτυχία του πρώτου κύκλου της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές Τράπεζες, αφήνει ένα βαθύτατο αίσθημα ικανοποίησης. «Η τέταρτη κατά σειρά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 6 μηνών), επιτυχής αποεπένδυση, αποτελεί μια πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής και των βασικών επιλογών του Ταμείου. Η υπερκάλυψη της διάθεσης της συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς υπερακόντισε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας (περίπου 9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 4 φορές για το Ελληνικό ή περίπου8 φορές για τη συνολική προσφορά).

Η προσέλκυση, από την έναρξη της διάθεσης (το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου σε 6 μόλις λεπτά από το άνοιγμα), ισχυρότατου ενδιαφέροντος από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία. Παράλληλα αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση ισχυρού κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα».

Ο κ. Ξηρουχάκης επεσήμανε ότι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς, επισφραγίζει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές και ευχαρίστησε την Διοίκηση – ιδιαίτερα δε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου - και το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαιρετική συνεργασία με το Ταμείο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Ξηρουχάκης και στους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άψογη προετοιμασία και εκτέλεση της συναλλαγής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, δήλωσε: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς των μετοχών του στη Τράπεζα Πειραιώς. Η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει και το έργο που έχει επιτελέσει το Ταμείο, για περισσότερο από μία δεκαετία, με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deals 9 δισ. ευρώ αναμένει η ελληνική αγορά το 2024

Ενέργεια: Αγκάθι οι περικοπές ΑΠΕ – Στα... αζήτητα 228.500 «πράσινες» μεγαβατώρες το 2023

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί και πού ανεβάζουν τον πήχη για τη μετοχή οι αναλυτές – Ο ηγετικός ρόλος στις παραχωρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider