BACKSTORY

Ενθουσιασμός για την Πειραιώς – Η διαμάχη στη Viva Wallet – Το δύσκολο σπορ των ελεγκτών

16-02-2024 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενθουσιασμός για την Πειραιώς – Η διαμάχη στη Viva Wallet – Το δύσκολο σπορ των ελεγκτών

Ενθουσιασμός για Τράπεζα Πειραιώς

Ενθουσιασμένοι εμφανίζονται οι οίκοι με τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς. Μέχρι και 5,3 ευρώ ανά μετοχή βλέπουν κάποιοι αναλυτές την τιμή της τράπεζας, ενώ εκτιμούν ιδιαιτέρως την προοπτική της μερισματικής πολιτική της. Ας σημειώσουμε πάντως ότι αρχές Μαρτίου θα γίνει γνωστό το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς που θα πουλήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όσο και να πουλήσει η μεγάλη ζήτηση είναι δεδομένη και θα γίνει μεγαλύτερη αναλογικά όσο μικρότερο είναι το προς διάθεση πακέτο.

Η διαμάχη στη Viva Wallet

Εν τω μεταξύ η διαμάχη, δικαστική πάντα, μεταξύ των μετόχων της Viva Wallet δεν αποτελεί διαμάχη της εταιρείας με τους μετόχους διευκρινίστηκε από τη διοίκηση. Όπως και να έχει πάντως η διοίκηση έχει μετοχικό ενδιαφέρον στην εταιρεία. Η ιστορία πάντως δεν θα είναι εύκολη.

Τα κόκκινα δάνεια

Η Εθνική ενημέρωσε όσους έχουν δάνεια που έχουν ενταχθεί στο Frontier II ότι τα εκχωρεί. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα θα έχουμε την αποδοχή της ένταξης του πακέτου στον Ηρακλή ΙΙΙ. Κατά τα λοιπά το Frontier III μάλλον θα περιμένει την επέκταση των εγγυήσεων του Ηρακλή. Και για να ολοκληρώσουμε το θέμα σημειώνουμε πως το Solar έτοιμο δεν είναι. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τι προβλέπει η συμφωνία TUI με τη Ryanair

Συμφωνία σταθμό υπέγραψε η TUI με τη Ryanair, στην οποία θα προσφέρει θέσεις στις πτήσεις της αεροπορικής και αποσκευές ως μέρος των πακέτων διακοπών τους, υπό τον όρο ότι δεν θα χρεώνει υπερβολικά τους πελάτες της για τα προϊόντα αυτά.

Απαράδεκτο

Μιας και μιλάμε για ρίσκο οφείλουμε να επαναλάβουμε το απαράδεκτο γεγονός ότι δεν υπάρχει υποχρέωση σε όσους εκδίδουν εταιρικά ομόλογα να έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση. Και αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής που αγοράζει είναι διαβασμένος και ξέρει τι ρίσκο αναλαμβάνει ή απλά τρώει ότι του σερβίρουν τα δίκτυα των αναδόχων και κυρίως των τραπεζών. Φυσικά μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δύσκολο σπορ

Αποχώρησε η εσωτερική ελέγκτρια της Προοδευτικής για προσωπικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε. Βέβαια το τι ακριβώς σημαίνει προσωπικοί λόγοι είναι μια άλλη ιστορία καθώς το σπορ του εσωτερικού ελέγχου είναι πολύ δύσκολο για πολλές εισηγμένες που έχουν πάρει διαζύγιο με την έννοια του ελέγχου.

Ο «διηπειρωτικός» logistics ρόλος της Streem Global (HIG)

Στην επιχειρηματική αποστολή που θα «ταξιδέψει» από βδομάδα στην Ινδία για να δώσει το παρών σε μεγάλου φόρουμ, θα βρίσκεται και ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, ο άνθρωπος του γνωστού αμερικανικού fund HIG Capital στην Ελλάδα, ως επικεφαλής των logistics δραστηριοτήτων μέσω της Srtreem Global. Επί της ουσίας, το σχήμα έχει ως σκοπό με τη συμμετοχή του στο ταξίδι αυτό να επιβεβαιώσει τον ρόλο που επιθυμεί και μπορεί να διαδραματίσει ως… διηπειρωτική «πύλη» που θα συνδέσει την Ελλάδα, και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, με την Ινδία και προφανώς όχι μόνο. Αλλωστε, στον όμιλο θεωρούν, και μάλλον δίκιο έχουν, πώς είναι ο μοναδικός επενδυτής – «παίκτης» που είναι καλά πλασαρισμένος για να κάνει end to end logistics, από Ινδία σε όλη την Ευρώπη.

Λίγος χρόνος ακόμα για το οδικό ΣΔΙΤ στον Βορρά

Εχει πέσει πολλή δουλειά στον κατασκευαστικό κλάδο με αποτέλεσμα, απ’ ότι φαίνεται, οι εταιρείες να χρειάζονται επιπλέον χρόνο προετοιμασίας για κάποιους διαγωνισμούς. Δείτε για παράδειγμα τι συνέβη πάλι με έναν οδικό ΣΔΙΤ διαγωνισμό (αξίας 445 εκατ. ευρώ) στη Β. Ελλάδα, για την «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση της Αναβάθμισης του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και λειτουργία/ συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας». Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – MYTILINEOS, ΑΒΑΞ και INTRAKAT έπρεπε να δηλώσουν συμμετοχή στο στάδιο του διαλόγου έως χτες, αλλά την έσχατη στιγμή δόθηκε παράταση μέχρι τις 4 Μαρτίου. Ο λόγους είναι επειδή δύο διεκδικητές ζήτησαν περισσότερο χρόνο. Μικρό το κακό.

Πόσο πάνε τα ενοίκια στην Κριεζώτου;

Πόσο μπορεί να μισθώνεται ένα κατάστημα 30 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, επί της Κριεζώτου; Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, που προωθεί σχετικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση ισογείου καταστήματος 30 τ.μ., με υπόγειο 13 τ.μ. και πατάρι 19 τ.μ., ο πήχης ξεκινάει από τα 30.000 ευρώ ετησίως, για 10ετούς διάρκειας μίσθωση. Δηλαδή, κάπου 2.500 ευρώ/μήνα. Προφανώς, μιλάμε για το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου μισθώματος. Βγάλτε τα κομπιουτεράκια, να βρείτε πόσο είναι το (ελάχιστο) ενοίκιο για το retail επί της Κριεζιώτου, δηλαδή επί της ουσίας στο Κολωνάκι, ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τελειώνει οσονούπω η «κοστολόγηση» στο Ελληνικό

Αν δεν πέφτει έξω η αίσθηση που έχει αποκομίσει η στήλη, τότε οι διαδικασίες… «κοστολόγησης» (και όχι μόνο) ενός εκ των μεγάλων projects στο Ελληνικό, εν προκειμένω του Vouliagmenis Mall, πρέπει όπου να ναι να ολοκληρώνεται από την ΑΒΑΞ και τους Ιταλούς εταίρους. Βέβαια, όλα αυτά τα θέματα με τους συμβούλους, αλλά και τους project managers, τους αρχιτέκτονες κ.λπ. και βέβαια τον ιδιώτη, θέλουν τον χρόνο τους και τις αλλαγές τους. Αλλά λογικά, πάμε στην τελική ευθεία. Για να δούμε μετά αν γίνει διαγωνισμός για τον ανάδοχο κατασκευής ή έχουμε μοντέλο Riviera Tower, όπου Intrakat – Bouygues πήραν κατευθείαν τη δουλειά… Κάτι που ευελπιστούν να επαναληφθεί, υποθέτουμε, οι άνθρωποι της ΑΒΑΞ. Γιατί μιλάμε για συμβόλαιο μισού δισ. ευρώ περίπου.

«Κλειδώνει» η χρηματοδότηση για το φράγμα στο Ρέθυμνο

«Κλειδώνει» η χρηματοδότηση ενός μεγάλου έργου στην Κρήτη που αφορά στην κατασκευή του φράγματος στο Πλατύ της Π.Ε. Ρεθύμνου, κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού και κατασκευή αρδευτικού δικτύου. Όπως έγινε χτες γνωστό από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σήμερα το πρωί υπογράφονται οι δανειακές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την ΕΤΕπ και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έτσι, το υπουργείο μπορεί, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού ακόμα και μέσα στο 2024. Με το συγκεκριμένο έργο, που μπορεί να ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ, θα αρδεύονται 45.000 στρέμματα. Η στήριξη των παραπάνω ευρωπαϊκών φορέων θα καλύψει πάντως ένα μέρος της χρηματοδότησης, σχεδόν το «μισό» και παρακάτω.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:48

ΥΠΕΣ για διάρρηξη: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα

17:34

Ανδρουλάκης: Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το «πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας

17:23

Διακοπή κυκλοφορίας στη περιφερειακή Αιγάλεω λόγω πυρκαγιάς

17:00

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 - «Βουτιά» 42% στο αέριο

16:53

Μιχαηλίδου: Η Γαλάζια Οικονομία είναι η ιστορία μας και η τεράστια ευκαιρία μας

16:47

ΗΠΑ: «Νέο κανόνι» περιφερειακής τράπεζας - Σε δημόσιο έλεγχο η Republic Bank

16:21

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ με θύμα μια γυναίκα

16:12

Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ Τράπεζας και πήραν όλα τα χρήματα

16:08

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή επανάσταση

15:55

Ρωσία: Θα επιδιώξει να παρακάμψει τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της στο LNG

15:41

Πάιατ: Στηρίζουμε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας

15:35

Ιταλία: Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις μετά την εξαγορά της θυγατρικής της Ariston

15:25

Επιστολική Ψήφος- Tέλος χρόνου τη δευτέρα, όλη η διαδικασία

15:11

Κασσελάκης: Εάν δεν έχουμε κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος και ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές δεν πάμε πουθενά

14:57

Ρωσία: Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία

14:45

Περράκης: Θεραπευτικά τα εμβόλια για τον καρκίνο σε πρώτη φάση και συνδυαστικά με άλλες θεραπείες

14:32

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργεία στο ΕΣΥ

14:28

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ελεύθερος ο ανήλικος αδελφός του προφυλακισμένου για την δολοφονία του αστυνομικού

14:11

Δημοσκόπηση GPO: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ (33,6%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (16,3%) για τις ευρωεκλογές

13:50

WSJ: Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Πούτιν μάλλον δεν διέταξε τη δολοφονια Ναβάλνι

13:43

Ουκρανικά drones έπληξαν δύο διυλιστήρια και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ

13:39

Βορίδης: Κάθε φορά που μιλά ο Στ. Κασσελάκης, χρειάζονται μετά 10 διορθωτικές ανακοινώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

13:29

Μητσοτάκης: Η ανεργία στη χώρα μας πλέον μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται

13:00

Ακίνητα – Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι κρατήσεις στα νησιά για το Πάσχα – Ποιες είναι οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς  

12:50

Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι εθνική αναγκαιότητα

12:44

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη άνδρα με ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης και μεθαδόνης

12:42

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους ενόπλους στη Δυτική Όχθη

12:35

Κοντογεώργης: Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία

12:30

Στασινός (ΤΕΕ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί στα θέματα δόμησης και υποδομών

12:20

Αυγενάκης: Στόχος μας η προστασία παραγωγών και καταναλωτών