BACKSTORY

Βοήθεια για την ανασυγκρότηση - Ο παραλογισμός - Έχει κι άλλο «ψωμί» στις υποδομές;

14-09-2023 | 07:16
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βοήθεια για την ανασυγκρότηση - Ο παραλογισμός - Έχει κι άλλο «ψωμί» στις υποδομές;

Βοήθεια για την ανασυγκρότηση

Οι τράπεζες λοιπόν παγώνουν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης στη Θεσσαλία, ενώ παγώνουν και τις δόσεις των δανείων μέχρι το τέλος του έτους. Συγχρόνως οι συστημικές θα δώσουν και 50 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Η εκτίμηση είναι πως τα μέτρα δεν θα είναι μόνον αυτά. Οι τράπεζες εφόσον κάποιοι επιχειρηματίες θα μπορούν να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους θα τους στηρίξουν.

Και για να μην ξεχνιόμαστε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης απηύθηνε ανοιχτή πρόσκληση προς τους δυνατούς του τόπου για χορηγίες που να αφορούν την ανασυγκρότηση.

Για να δούμε

Με αυτά και με εκείνα όλα μπορούν να συμβούν. Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Για να δούμε... Γιατί πρέπει να δούμε για να πούμε!

Βροντερό όχι της ΕΚΤ στα ιταλικά σχέδια

Aπό την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ είπε ένα δυνατό όχι στην Ιταλία με αιτιολογημένη γνώμη για έκτακτους φόρους. Το αναμέναμε από τον τρόπο που πρόσφατα απάντησε ο επόπτης Andrea Enria σε σχετική ερώτηση.

Φουλ οι μηχανές από την Optima

Με φουλ τις μηχανές προχωρά η Optima για την IPO, για την οποία ακούμε πως το ενδιαφέρον είναι αρκετά ισχυρό. Στα ατού της υπό εισαγωγή τράπεζας είναι η δυνατότητα για διανομή μερίσματος. Άλλωστε, ούτε κόκκινα δάνεια έχει ούτε αναβαλλόμενους φόρους!

Ο παραλογισμός

Μιας και μιλάμε για αναβαλλόμενους φόρους ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει ότι τα περί έκτακτης φορολόγησης των ελληνικών τραπεζών είναι εκτός τόπου και χρόνου. Διότι δεν μπορεί από τη μια για να διασωθούν να τους δόθηκε η δυνατότητα να πληρώσουν φόρους στο πολύ μακρινό μέλλον φτιάχνοντας έτσι τα κεφάλαιά τους και από την άλλη να γίνεται λόγος για φόρους που ουσιαστικά δεν μπορείς να πάρεις αλλά μόνο να τους προχρονολογήσεις.

Το πραγματικό ζήτημα στο ΧΑ

Κατά τα λοιπά στο Χρηματιστήριο είναι ξεκάθαρο πως ο γιαλός είναι στραβός την τελευταία περίοδο με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Και το ζήτημα δεν είναι μόνο οι καταστροφές και το δημοσιονομικό τους κόστος, αλλά το πολιτικό κλίμα. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή στο Χρηματιστήριο έρχεται σε μια περίοδο που έχει στρωθεί το έδαφος για την εισαγωγή εταιρειών. Και κάποιες μπορεί να μπουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αρκεί το πολιτικό κλίμα να βελτιωθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη πάνω από 30 εταιρείες έχουν προετοιμαστεί.

Μέτρησε το μέγεθος;

Μιας και έρχεται στην επιφάνεια ξανά το θέμα της Folli Follie πολύ θα ήθελα να ξέρω ποια η διαφορά της υπόθεσης MLS πλην του ότι η δεύτερη ήταν μικρή εταιρεία και καταστράφηκαν λιγότεροι επενδυτές. Αλήθεια εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρούν ότι έκαναν καλά τη δουλειά ή εξυπηρέτησαν το στήσιμο παράπλευρης εταιρείας όπου μεταφέρθηκε και ότι περιουσιαικό στοιχείο είχε απομείνει στην παλαιά MLS. Η νέα MLS είναι ΙΚΕ και έχει μέτοχο τον τελευταίο CEO της παλαιάς και σήμερα είναι Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Η Γ.Σ. της Lamda και τα Malls

Τη διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για αύριο Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου έχει συγκαλέσει η Lamda Development (στο Golden Hall), με βασικά θέματα τις διασπάσεις – απορροφήσεις εταιρειών που σχετίζονται με τα εμπορικά κέντρα, τη σύσταση νέας, την έγκριση αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων και άλλα τέτοια, κατά βάση τεχνικής φύσεως, θέματα. Για τα οποία σας είχε ενημερώσει το insider.gr προς τα τέλη Αυγούστου, καθώς, αποτελούν «βήματα» και προς την κατεύθυνση της ξεχωριστής οντότητας, Lamda Malls, προς το Χρηματιστήριο. Κίνηση που αναμένεται να γίνει εντός του 2024, με το timing να σχετίζεται, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, με τις συνθήκες στις αγορές. Στη Lamda Malls με τις συγχωνεύεις εταιρειών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταφέρονται σταδιακά τα 6 εμπορικά κέντρα της εταιρείας (τα 4 υφιστάμενα, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Golden Hall και Designer Outlet και τα δύο υπό κατασκευή στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria).

Η πορεία της ΕΥΔΑΠ στο ταμπλό

Δεν την λες και πειστική την χρηματιστηριακή πορεία της ΕΥΔΑΠ στο ταμπλό. Κάθε φορά που πάει να πάρει τα πάνω της όλο και χάνει, τελικά, έδαφος. Το ότι έχει καταφέρει το τελευταίο 6μηνο να «γράψει» μια φορά (σε κλείσιμο) πάνω από τα 7 ευρώ και να κινείται μεταξύ 6,2 και 6,8-6,9 ευρώ, δεν είναι και μεγάλη επιτυχία, με την κεφαλαιοποίηση να παραμένει κάτω των 700 εκατ. ευρώ. Βέβαια, χτες διαπραγματεύονταν χωρίς το μέρισμα, αλλά μιλάμε για 0,02 ευρώ, δεν αλλάζει κατά πολύ την εικόνα. Πάντως, γενικά το ΧΑ δεν είναι στα φόρτε του, οπότε, ας περιμένουμε να δούμε την πορεία της μετοχής. Υψηλό μέσα στο 2023 έχει κάνει κάπου στα 7,3 ευρώ, χαμηλό κάπου στα… τρέχοντα επίπεδα (για την ακρίβεια κάτω των 6,2 ευρώ).

Έχει κι άλλο «ψωμί» στις υποδομές;

Κάποιοι στον κλάδο υποδομών – κατασκευών (και ακινήτων, άραγε;) εκτιμούν ότι δεν θα σταματήσουν οι διεργασίες και οι κινήσεις σε όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει. Και προφανώς δεν αναφέρονται στο deal Intrakat – ΑΚΤΩΡ. Αν εννοούν μετοχικές ή επιχειρηματικές κινήσεις, θα φανεί. Βέβαια, ήδη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας «χαμός» στον χώρο με αλλαγές που κάποιοι ούτε να τις φανταστούν δεν μπορούσαν πριν 4-3 χρόνια. Οπότε, όλα είναι πιθανά, αν και χρειάζεται να «χωνευτούν» κάποια πράγματα. Θα δείξει.

Πώς πήγε το γκρουπ της Viohalco

Από τις μετοχές του FTSE 25, χτες αυτές με τις μεγαλύτερες απώλειες (περίπου) ήταν του ομίλου Viohalco, δηλαδή τόσο η μητρική όσο και οι «θυγατέρες» Cenergy, ElvalHalcor (άνω του 4% ή άνω του 3% αντίστοιχα). Θα μου πείτε τώρα κι εσείς, και με το δίκιο σας, ότι έχουν προλάβει να δώσουν αποδόσεις και κέρδη, οπότε, γενικά δεν θεωρούνται χαμένοι όσοι έχουν ποντάρει σε αυτές. Οσον αφορά πάντως, στην τελευταία από τις 3 που αναφέραμε, σαν να κινείται το χαρτί πλαγιοκαθοδικά και σε χαμηλά τριμήνου. Αλλά να δούμε και τη συνέχεια.

Κατασκευαστικές (μικρομεσαίες): Η ετοιμότητα για τις ζημιές και οι… «σπόντες»

Στη διάθεση της Πολιτείας έθεσαν εαυτόν, ως θα ήταν και αναμενόμενο, οι τεχνικές εταιρείες (μιλάμε για τις μεσαίες και κάτω σε μέγεθος) για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία Daniel. Άλλωστε, τα μέλη των τεχνικών συνδέσμων έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία για πάσης φύσεως έργα (από οδικά έως αντιπλημμυρικά). Βέβαια, δεν παρέλειψαν να πούνε, εμμέσως, εκ νέου το «παράπονό» τους καθώς έριξαν στη σχετική επιστολή προς τον Χρ. Σταϊκούρα και τα περί «διαγωνιστικές διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν επαρκείς συνθήκες ανταγωνισμού», ενώ ευελπιστούν και σε «διάχυση των έργων σε περισσότερες εργοληπτικές». Ε, πάντα υπάρχει μια αφορμή να θυμίζουν τα αιτήματά τους, δίχως να σημαίνει ότι έχουν άδικοι οι άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:38

Δυτική Όχθη: Νεκροί πέντε Παλαιστίνιοι από πυρά του ισραηλινού στρατού

09:29

ΗΠΑ: Κατηγορούν τη Ρουάντα για τη φονική επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη ΛΔ Κονγκό

09:23

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή - Tέσσερις νεκροί

09:14

Γερμανία: AfD δείχνει ο πολιτικός κόσμος για την επίθεση κατά ευρωβουλευτή του SPD

09:00

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

08:59

Ισραήλ - Χαμάς: Αλληλοκατηγορούνται λίγο πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

08:48

Βραζιλία: Οι πλημμύρες ανάγκασαν σχεδόν 70.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

08:32

Τι κάνει μια εταιρεία ελκυστική για τους υποψηφίους - Τα 19 κριτήρια επιλογής

08:24

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

08:13

Αρχίζουν να εμπιστεύονται οι επιχειρήσεις την gen AI

08:07

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

08:02

Βελτιωμένος ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα στις περισσότερες περιοχές της χώρας

23:58

Κικίλιας: Εργαζόμαστε αδιάκοπα για την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος

23:38

Ελεύθερος αφέθηκε από τις ισραηλινές Αρχές, με παρέμβαση ΥΠΕΞ, ο Έλληνας αστυνομικός που είχε τεθεί υπό κράτηση

23:37

Ανδρουλάκης: Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

23:33

Γερμανία: Κενό ασφαλείας επέτρεψε την πρόσβαση σε πληροφορίες του γερμανικού στρατού

23:17

Ομάδες ενόπλων Παλαιστινίων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα

22:50

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για εκεχειρία στη Γάζα - Νέες διαπραγματεύσεις την Κυριακή

22:50

Εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις διαρρήξεων σε περιοχές της Πιερίας και της Λάρισας

22:18

Εξιχνιάσθηκε στη Φλώρινα υπόθεση οικονομικής απάτης μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης

21:49

Μία σύλληψη στο Κιλκίς για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

21:44

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου σε βρετανοπαλαιστίνιο γιατρό που θα μιλούσε στη Γερουσία για την κατάσταση στην Γάζα

21:20

Πάτρα: Ένας άνδρας κατηγορείται ότι προκάλεσε φθορές σε κοιμητήριο της Δυτικής Αχαΐας

20:18

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

20:12

Επιτηρητικά φυλάκια στο Καστελλόριζο επισκέφθηκε ο Ν. Δένδιας

19:51

Νεπάλ: Μειώνει τον αριθμό αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

19:27

Βρετανία: Επανεξελέγη δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν

19:19

Δυτική Όχθη: Τρεις Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού

19:00

Goldman Sachs: Η ασταθής και περίπλοκη σχέση μετοχών - yields

18:51

Ισπανία-Αργεντινή: Οξεία αντιπαράθεση μετά τις δηλώσεις Ισπανού υπουργού ότι ο Αργεντινός πρόεδρος παίρνει ναρκωτικά