Τράπεζες: «Παγώνουν» δόσεις και πλειστηριασμούς έως 31/12/23 για τους πλημμυροπαθείς – Δωρεά 50 εκατ. στην κυβέρνηση για αποκατάσταση υποδομών 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Παγώνουν» δόσεις και πλειστηριασμούς έως 31/12/23 για τους πλημμυροπαθείς – Δωρεά 50 εκατ. στην κυβέρνηση για αποκατάσταση υποδομών 
Εκτός από τη γενική «γραμμή» της ΕΕΤ για τη στήριξη των πλημμυροπαθών με «πάγωμα» της καταβολής δόσεων δανείων και αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης μέχρι 31/12/2023 για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αναμένεται εξειδίκευση των μέτρων από την κάθε τράπεζα. Σε 1,5 – 2 δισ. η πρώτη αποτίμηση των ανοιγμάτων των τραπεζών στη Θεσσαλία.

Σε «πάγωμα» της καταβολής δόσεων δανείων και σε αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης μέχρι 31/12/2023 για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, θα προχωρήσουν ενιαία οι τράπεζες.

Επιπλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να συμβάλουν με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί κυρίως για υποδομές σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Όπως είπε ο κ. Ράπανος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤ αποφάσισε ότι όλες οι τράπεζες μέλη της Ένωσης θα αναστείλουν μέχρι το τέλος του έτους: α) την υποχρέωση καταβολή δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους, ενώ β) θα αναστείλουν επίσης και όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, οι τράπεζες είναι επίσης έτοιμες να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις για κάθε επιχείρηση στη Θεσσαλία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η ΕΕΤ, αναφέρεται ότι τα παραπάνω μέτρα αφορούν στους πληγέντες, οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

«Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.

Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΤ.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, οι τράπεζες θα προχωρούσαν σε δωρεά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές, ενώ ήταν δεδομένο το «πάγωμα» σε καταβολές δόσεων δανείων και πλειστηριασμούς. Πλέον, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα εξειδικεύσει τα μέτρα ανακούφισης των πελατών της που έχουν πληγεί, εστιάζοντας στην επίλυση των ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε επιχείρηση. Η εικόνα για το βάθος των προβλημάτων και τις ανάγκες επίλυσής τους, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μέσα στο προσεχές δίμηνο, με το κόστος για τις τράπεζες σε μέτρα στήριξης και νέα κόκκινα δάνεια να αποτελεί το κύριο θέμα για τους αναλυτές στις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων 9μήνου τον Νοέμβριο.

Όπως ανέφερε εξερχόμενος της συνάντησης με τον ΥΠΕΘΟ ο κ. Ράπανος, απαντώντας σε ερώτηση για τα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών στην πληγείσα Θεσσαλία, οι τράπεζες έχουν κάνει μία πρώτη αποτίμηση, σύμφωνα με την οποία υπολογίζονται σε 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι τράπεζες συλλέγουν ακόμη στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ευχαρίστησε την ΕΕΤ για την σημαντική κοινωνική συνεισφορά των τραπεζών, τόσο για την απόφασή τους που αφορά στους δανειολήπτες, όσο και ακόμη περισσότερο για την εθελοντική συνεισφορά των 50 εκατ. ευρώ για να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν οι πληγές που άνοιξαν στην Θεσσαλία.

«Μετά από αυτή την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕΤ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως και άλλοι ισχυροί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Το μεσημέρι είχα συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και συζητήσαμε την συνεισφορά του εφοπλιστικού κλάδου. Πιστεύουμε πως και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κινήσεις αλληλεγγύης», είπε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι οι δωρεές προς την κυβέρνηση για την ταχεία αποκατάσταση του καταστροφικού πλήγματος από τις πλημμύρες κατατίθενται στον κεντρικό λογαριασμό της κρατικής αρωγής και αυτό ισχύει και για την ΕΕΤ και για όσους θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια θα γίνει συντονισμένα και γρήγορα, όπως είπε ο ΥΠΕΘΟ.

«Ως κυβέρνηση θα θέλαμε οι δωρεές να κατατίθενται, για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, στον κεντρικό Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής. Αυτό ισχύει για την ΕΕΤ και για όλους όσοι θα θελήσουν στη συνέχεια να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, είτε πρόκειται για οικονομικά ισχυρούς είτε όχι. Και προφανώς σε συνεννόηση στη συνέχεια με τους βασικούς δωρητές η Πολιτεία θα κινηθεί έτσι ώστε η προσπάθεια να γίνει συντονισμένα και γρήγορα. Διότι μας ενδιαφέρει οι πληγές να επουλωθούν το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο ΥΠΕΘΟ, Κ. Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι το ΙΒΑΝ του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τη δωρεά τους το είναι: GR9501000230000002341227461.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός - Εξετάζεται αντίβαρο για τις έκτακτες δαπάνες από τις πλημμύρες

Τροχάδην κυβέρνησης - Βρυξελλών για τα 2,25 δισ. – Πρώτο μέλημα τα κονδύλια του 2022 και η ΔΕΘ

Ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλισμένους της κακοκαιρίας Daniel

gazzetta
gazzetta reader insider insider