Lamda Development: Πώς ωριμάζουν οι διαδικασίες για την εισαγωγή των Malls στο ΧΑ – Οι εσωτερικές κινήσεις, ο στόχος του 2024 και η ανοδική πορεία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development: Πώς ωριμάζουν οι διαδικασίες για την εισαγωγή των Malls στο ΧΑ – Οι εσωτερικές κινήσεις, ο στόχος του 2024 και η ανοδική πορεία
Η έκτακτη Γ.Σ. στις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου η εισηγμένη να λάβει εγκρίσεις και από το Σώμα των Μετόχων σχετικά με διασπάσεις - απορροφήσεις και αποτιμήσεις εταιρειών. Το ορόσημο της επόμενης χρονιάς για το Χρηματιστήριο, τα προσδοκώμενα οφέλη και το ξεκαθάρισμα της δομής του γκρουπ. Πώς πήγαν τα Εμπορικά Κέντρα του ομίλου, έρχονται τα νέα projects στο Ελληνικό.

Περαιτέρω εσωτερικές διαδικασίες με απώτερη κατάληξη την εισαγωγή του φορέα των Malls στο Χρηματιστήριο το 2024, μια δραστηριότητα που έχει στηρίξει την εισηγμένη να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς απόδοσης μετά την πανδημία, ωριμάζει και προωθεί η Lamda Development. Μάλιστα, την Παρασκευή ο όμιλος ανακοίνωσε και τη διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να λάβει εγκρίσεις και από το Σώμα των Μετόχων σχετικά με διασπάσεις - απορροφήσεις και αποτιμήσεις εταιρειών.

Πρόκειται για διαδικαστικές κινήσεις που όμως είναι απαραίτητες προς την πορεία προς το... ΧΑ, όπως άλλωστε πρόσφατα έχει αποκαλύψει το insider.gr περί σταδιακού «ξετυλίγματος» ενεργειών μέσα στο 2023.

Η Γενική Συνέλευση

Ανάμεσα στα θέματα της Γ.Σ. είναι η έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης Διάσπασης αναφορικά με την κοινή διάσπαση της εταιρείας «LAMDA OLYMPIA VILLAGE Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων» με διακριτικό τίτλο «L.O.V. S.M.S.A» με απορρόφηση από την Εταιρεία και την εταιρεία «LAMDA MALLS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» με διακριτικό τίτλο «LAMDA MALLS Α.Ε.» και με σύσταση νέας εταιρείας, του Ισολογισμού Μετασχηματισμού της εταιρείας «LAMDA OLYMPIA VILLAGE Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων» με διακριτικό τίτλο «L.O.V. S.M.S.A» με ημερομηνία 31.12.2022, της από 19.07.2023 Έκθεσης Αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων (ενεργητικού και παθητικού) της εταιρείας «LAMDA OLYMPIA VILLAGE, η έγκριση της κοινής διάσπασης της εταιρείας «LAMDA OLYMPIA VILLAGE Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων» με διακριτικό τίτλο «L.O.V. S.M.S.A» με απορρόφηση από την Εταιρεία και την εταιρεία «LAMDA MALLS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» με διακριτικό τίτλο «LAMDA MALLS Α.Ε.» και με σύσταση νέας εταιρείας, η έγκριση του καταστατικού της νέας (επωφελούμενης) ανώνυμης εταιρείας που θα συσταθεί ως 100% θυγατρική της Εταιρείας κ.α.

Συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «The Mall Athens Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» και το διακριτικό τίτλο «The Mall Athens S.M.S.A.». Η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στην εταιρεία δυνάμει της Διάσπασης σύμφωνα με τον από 31.12.2022 ισολογισμό μετασχηματισμού της Διασπώμενης και την από 19.07.2023 έκθεση αποτίμησης της αξίας των περιουσιακών της Διασπώμενης που διενήργησε η ελεγκτική εταιρεία KPMG ανέρχεται σε 45.196.298 ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό, ποσό ύψους 3.620.771 ευρώ θα αποτελέσει μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας. Πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι η κα Μελίνα – Σωτηρία Παΐζη, Αντιπρόεδρος ο Θεόδωρος Γαβριηλίδης, ενώ μέλη οι Χαράλαμπος Γκορίτσας, Γεώργιος Βιγγόπουλος, Ειρήνη Τσαούση.

Η πορεία προς το ΧΑ

Σύμφωνα με όσα είχε πει στους μετόχους της εταιρείας, μέσα στο καλοκαίρι και κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, το 2024, την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, σχεδιάζει η εισηγμένη να προχωρήσει στην εισαγωγή της θυγατρικής της με τα εμπορικά κέντρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Lamda Malls με τις συγχωνεύεις εταιρειών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταφέρονται σταδιακά τα 6 εμπορικά κέντρα της εταιρείας (τα 4 υφιστάμενα, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Golden Hall και Designer Outlet και τα δύο υπό κατασκευή στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria).

Σήμερα η εμπορική αξία των εμπορικών κέντρων της Lamda ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και η καθαρή αξία τους σε 600 εκατ. ευρώ (χωρίς τις υποχρεώσεις). Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου η Lamda χωρίζοντας τις δραστηριότητές της θα έχει πιο ξεκάθαρη μορφή. Η Lamda Malls θα προσδοκά σημαντικές υπεραξίες καθώς τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό είναι υπό κατασκευή, ενώ θα μπορεί να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.

Με την κίνηση αυτή η Lamda στοχεύει σε κύρια προσφορά 150 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, που θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση της ανάπτυξης των Malls στο Ελληνικό και απομόχλευση ισολογισμού. Η νέα εισηγμένη οντότητα θα προσφέρει άμεση ορατότητα του απόλυτου ηγέτη της αγοράς ακινήτων λιανικής, με ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας που παράγουν εισόδημα, που προσφέρουν μέρισμα και ανατίμηση κεφαλαίου.

Ισχυρά μεγέθη

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) το Α’ Τρίμηνο 2023 αυξήθηκε 38% έναντι του 2022, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που καταγράφηκε από το Β’ Εξάμηνο 2022 και έπειτα, λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Designer Outlet Athens κατέγραψε σημαντική αύξηση 42% έναντι του 2022. Ο συνολικός αριθμών επισκεπτών στα Εμπορικά Κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) αυξήθηκε 32% έναντι του 2022.

Όπως είχε αναφερθεί στην πρόσφατη investor day της Lamda, τον Ιούλιο του 2023, αναφορικά με τα υφιστάμενα Malls φέτος αναμένονται EBITDA 75 εκατ. ευρώ, το 2024 στα 83 εκατ. ευρώ, το 2025 ύψους 89 εκατ. ευρώ και το 2026 στα 92 εκατ. ευρώ, με το The Mall Athens να εισφέρει μεταξύ 28 και 35 εκατ. ευρώ, το Holden Hall μεταξύ 20 και 24 εκατ. και το «φρέσκο» Designer Outlet 8 έως 10 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος όρος των yields για τα Malls εκτιμάται στα 7,5%, έναντι 4,1% και 6,3% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οσον αφορά στο Vouliagmenis Mall (90.000 τ.μ.), αναμένεται η έναρξη αρχικών εργασιών και η ολοκλήρωσή τους το 2024, όταν και θα ξεκινήσουν οι βασικές εργασίες, με ορίζοντα το 2027 (πρώτο τρίμηνο). Για το Riviera Galleria (19.000 τ.μ. GLA, 100 καταστήματα), αναμένεται εντός 2023 η έναρξη αρχικών εργασιών και η ανάθεση σύμβασης κυρίων εργασιών, με την έναρξη των τελευταίων το 2024 και ορίζοντα ολοκλήρωσης το Q1 2026. Τα εκτιμώμενα EBITDA (2027) για τα δύο εμπορικά projects είναι στα 55 και 17 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ έως τέλος 2023 θα υπάρχουν συμφωνίες (Agreed/Signed Heads of Terms - GLA) για 70% και 50% αντίστοιχα (στόχος).

Σε σχέση με το funding, γίνονταν αναφορά για έσοδα 1,052 δισ. ευρώ (ίδια κεφάλαια 271 εκατ., δανεισμός 575 εκατ., γραφεία και άλλες πηγές 206 εκατ. ευρώ) και για Building CAPEX 656 εκατ. και Land & Infrastructure 263 εκατ. ευρώ . Τα προβλεπόμενα Pro-forma EBITDA εκτιμώνται σε 168 εκατ. ευρώ για υφιστάμενα και νέα Malls (στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους), εκ των οποίων τα 72 εκατ. θα προέλθουν από αυτά στο Ελληνικό (Yield 6.5%, Net LTV 39 %, NAV €1.5bn).

Έχουν γίνει συμφωνίες για το 53% των χώρων του VM και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει στο 70%. Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ξεπερνά τα διαθέσιμα τ.μ. (είναι στο 152%). Για το RG υπάρχουν προ συμφωνίες για το 30% των χώρων του και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν στο 50%. Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ξεπερνά τα διαθέσιμα τ.μ. (είναι στο 190%).

Η NAV για το 2026 εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ, με το Ελληνικό να «εισφέρει» 1,8 δισ. ευρώ και τα Malls 1,4 δισ. ευρώ (900 εκατ. τα υφιστάμενα και 500 εκατ. τα νέα στην έκταση, όπως το Vouliagmenis Mall, το Riviera Galleria κ.α.).

Οι 2 νέες άδειες για το Ελληνικό

Η Lamda πρόσφατα ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την έκδοση δύο οικοδομικών αδειών: Πρώτον την οικοδομική άδεια για τη Riviera Galleria
και δεύτερον την οικοδομική άδεια εκσκαφών για το Commercial Hub, «τους δύο νέους κορυφαίους εμπορικούς προορισμούς του μέλλοντος που δημιουργεί η Εταιρεία στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου The Ellinikon», όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Η Riviera Galleria, ένα μοναδικό κέντρο με κορυφαίες προτάσεις αγορών, υψηλής γαστρονομίας και ψυχαγωγίας στα Νότια Προάστια της Αθήνας, στην περιοχή της Μαρίνας Αγ. Κοσμά, συνολικής έκτασης 23.000 τ.μ., φέρει την υπογραφή του κορυφαίου Ιάπωνα και διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Kengo Kuma (Kengo Kuma and Associates), και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο ΒΕΤΑPLAN. Tα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ανάθεση του έργου και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο τέλος του 2023.

Lamda Development: Έκδοση οικοδομικών αδειών για Riviera Galleria και Commercial Hub

Το Commercial Hub, το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα στην Ελλάδα, που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, συνολικής έκτασης 130.000 τ.μ.. Φέρει την υπογραφή του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου AEDAS, και θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα (Vouliagmenis Mall), ένα εμπορικό πάρκο επόμενης γενιάς με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας (Retail Park), καθώς και υπερσύγχρονους χώρους γραφείων. Οι εργασίες εκσκαφών με ανάδοχο την κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Αυγούστου 2023», υπογράμμιζε η εισηγμένη.

Το υφιστάμενο «καρέ»

Οι 4 ξεχωριστού χαρακτήρα εμπορικοί προορισμοί καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες αλλά λειτουργούν όλοι πάντα με γνώμονα την προσφορά μίας άριστης εμπειρίας στον επισκέπτη. Πρόκειται για χώρους υψηλής αισθητικής, πολλαπλών εμπειριών που υπερβαίνουν το «κλασικό» retail και προσφέρουν στους επισκέπτες τους εναλλακτικές επιλογές για κάθε προτίμηση. Αγορές, βόλτα, υπηρεσίες, γαστρονομία για όλα τα γούστα, ψυχαγωγία αλλά και πολιτισμός είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι επισκέπτες. Λόγω της θέσης τους αλλά και της πληθώρας επιλογών που προσφέρουν, οι εμπορικοί προορισμοί της LAMDA έχουν ήδη γίνει πόλος έλξης και των τουριστών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελούν κορυφαία επιλογή εγχώριων και διεθνών brands με τα οποία και επί σειρά ετών έχουν καλλιεργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Με βάση, πάντως, τους μέχρι τώρα δείκτες και για τα 4 Εμπορικά Κέντρα της LAMDA είναι αξιοσημείωτο ότι είναι μισθωμένα στο 99%, ακόμη ένα ποσοστό-ρεκόρ. Συνολικά, στα τέσσερα Εμπορικά Κέντρα της LAMDA υπάρχουν 621 brands, 90 χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το αποτύπωμα στην αγορά εργασίας είναι περισσότεροι από 7000 εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development: Έκδοση οικοδομικών αδειών για Riviera Galleria και Commercial Hub

Lamda Development: Εγκρίθηκε η συγχώνευση δύο θυγατρικών της

ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται ρυθμίσεις για μετοχικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο – Σε «πρώτο πλάνο» ΔΑΑ και HelleniQ Energy

gazzetta
gazzetta reader insider insider