BACKSTORY

Όχι κι έτσι... - Το κλίμα είναι μια δύσκολη εξίσωση - Η περίπτωση του ΒΟΑΚ

07-09-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όχι κι έτσι... - Το κλίμα είναι μια δύσκολη εξίσωση - Η περίπτωση του ΒΟΑΚ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όχι κι έτσι...

Το πανελλήνιο πραγματικά έχει συγκλονιστεί με το περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά. Και επειδή στο περιστατικό αυτό αναμείχθηκαν και «οικονομικοί παράγοντες», κάποιες επισημάνσεις ας γίνουν και από αυτήν την στήλη.

Θα ήθελα να σημειώσω την έλλειψη ευθιξίας της Attica Group και τις ελάχιστες λέξεις που κατ' αρχάς ειπώθηκαν από την πλευρά της εταιρείας, σε μια ανακοίνωση όπου «η διοίκηση συγκλονισμένη συνεργάζεται...». Εν συνεχεία, και υπό το βάρος μιας κατακραυγής εξεδόθη και μια δεύτερη ανακοίνωση, η οποία ήταν αναλυτικότερη, αλλά στο ίδιο μήκος κλίματος. Λόγια συμπάθειας για τον θανόντα δεν υπήρχαν, μόνον πως το γεγονός δεν εκφράζει την εταιρεία και διενεργείται έρευνα. Ας είναι.... Εταιρείες τόσο μεγάλες με τμήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης....

Για να μη πω για την ΠΝΟ.

«Το αποτρόπαιο οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ναυτικών». Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση μια κάποια μειοψηφία την εκφράζει; Δεν ξέρω, αλλά οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους.

O Έλον Μασκ και όχι μόνον

Θα ήθελα να μιλήσω για κάτι που ισχύει διεθνώς. Οι μέτοχοι εταιρειών διεθνώς απαγορεύεται να χρησιμοποιούν την εταιρεία τους για ίδιο όφελος πραγματοποιώντας συναλλαγές που δεν αφορούν τους λοιπούς μετόχους. Αυτό, ο Έλον Μασκ (και άλλοι δεν είναι ο μόνος) φαίνεται δεν το γνωρίζει μιας και έχει δανειοδοτηθεί με 1 δισ. δολάρια από την δική του αεροδιαστημική εταιρία Space X προκειμένου να εξαγοράσει το Twitter που τώρα έχει μετονομαστεί σε Χ. Και έτσι, το θέμα του απασχολεί τις αρχές μιας και έχει επαναλάβει λέει τέτοιου είδους πράξεις.

Το κλίμα είναι μια δύσκολη εξίσωση

Το κλίμα σε πρώτο πλάνο σε επιχειρήσεις και τράπεζες.... Αν όχι ζήτω που καήκαμε και που πλημμυρίσαμε έχω να συμπληρώσω.

Τα μπερδέματα Παυλίδης Μάρμαρα και Mermeren

Ειλικρινά, δεν καταλάβαμε την σκοπιμότητα της ανακοίνωσης της Mermeren Kombinat ότι η Παυλίδης Μάρμαρα σκοπεύει να υποβάλλει δημόσια προσφορά. Τι θα πει σκοπεύει να υποβάλλει; Συνήθως, οι εκλογές και οι δημόσιες προσφορές δεν προαναγγέλλονται. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει μια προσπάθεια εδώ και μήνες να βγει η εταιρία από το ταμπλό, αλλά το πράγμα δεν είναι καθόλου απλό. Κάποιοι υπολόγιζαν ότι επειδή η Πειραιώς έχει εκδώσει τα ΕΛΠΙΣ (Ελληνικά Πιστοποιητικά), θα ήταν εύκολα τα πράγματα, αλλά η Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν οι κάτοχοι των ΕΛΠΙΣ και μάλιστα μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν «βλέπει» μόνο τα μεγάλα έργα

Για να ξέρετε, ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε λόγω μεγέθους (Μετρό, ΒΟΑΚ κ.α.). Αλλά βρίσκονται, ως προτεραιότητες, και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η αναβάθμιση των συγκοινωνιών, η οδική ασφάλεια, ο σιδηρόδρομος, το πλαίσιο στις αερομεταφορές και ο εκσυγχρονισμός αεροδρομίων, τα αρδευτικά έργα (μικρά και μεγάλα, περί τα 90 συνολικά, αν υπολογιστούν τα πάνω από 20 του υπουργείου, συν πάνω από 60 του Αγροτικής Ανάπτυξης που μεταφέρονται στο Υποδομών, πακέτο αξίας 600 – 700 εκατ. ευρώ).

Και κοντά σε αυτά είναι τα projects της Κτιριακές Υποδομές (μάλιστα, σύντομα παραδίδεται σχολείο στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπως και γενικά 12 έργα ανά την Ελλάδα), η συντήρηση και αναβάθμιση Γεφυρών (υλοποίηση Μητρώου, στελέχωση Διοικητικής Αρχής, ει δυνατόν σύντομα, μήπως μάθουμε πόσες έχουμε άνω των 6 μέτρων, από πότε κ.α.) και Σηράγγων, και βέβαια, η Ηλεκτροκίνηση (όταν γίνει η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΥΠΕΝ). Και άλλα μεγάλα θεσμικά ζητήματα ή διαγωνισμοί υπάρχουν στη «λίστα», αλλά εμείς αναφέρουμε κάποια εξ αυτών.

Η περίπτωση του ΒΟΑΚ

Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για την Αττική Οδό, αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο τελευταίας στιγμής. Αλλά για αυτά, θα διαβάσετε σε σχετικό θέμα. Πάντως, ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για εξελίξεις στον διαγωνισμό μιας άλλης οδικής παραχώρησης, που θεωρείται «φιλέτο», καθώς έχει και κατασκευαστικό αντικείμενο. Ο λόγος για το σχετικό τμήμα του ΒΟΑΚ. Μάλιστα, οι προσφορές έχουν κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες, αν και υπήρχαν και ενστάσεις. Να δούμε αν οι εξελίξεις στην Αττική Οδό και η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή «απελευθερώσει» ή όχι τις διεργασίες για το έργο της Κρήτης. Το οποίο «χτυπάνε» πανίσχυροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δείπνο γνωριμίας και αποχαιρετισμού... μεταξύ Deutsche Telekom και ηγεσίας του ΥΨΔ

Δια ζώσης είδαν τελικά, ο Τimotheus Hoettges, η λοιπή διοικητική ομάδα και τα μέλη του supervisory board της Deutsche Telekom το λογότυπο της γερμανικής εταιρείας στο Μέγαρο του ΟΤΕ. Όπως είχαμε αναφέρει και προ ημερών, οι επικεφαλής του γερμανικού ομίλου ήρθαν χθες στην Αθήνα για την ετήσια συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου, η οποία φέτος προγραμματίστηκε στην Ελλάδα. Μετά το πέρας της συνεδρίασης δε, και παρά την ισχυρή βροχή, η διοικητική ομάδα της DT και του ΟΤΕ συναντήθηκε με την παλιά και την νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή με τον τέως υπουργό ΥΨΔ, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον νυν υπουργό και υφυπουργό ΥΨΔ, Δημήτρη Παπαστεργίου και Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Παρότι το εκτενές μενού των συζητήσεων των στελεχών στο Zonar’s δεν έγινε γνωστό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Tim Hoettges και Dominique Leroy επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη του γερμανικού ομίλου στην διοικητική ομάδα του ομίλου ΟΤΕ αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και το επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει στα τέλη του 2021. Το πρωί της ίδιας ημέρας μάλιστα, οι επικεφαλής της DT επισκέφτηκαν και το Μουσείο της Ακρόπολης, για να τεστάρουν ιδίοις όμμασι και στο «φυσικό» της περιβάλλον, την πρόσφατη εφαρμογή Chronos της Cosmote.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:11

Μαρινάκης: «Στόχος της κυβέρνησης για το 2027 παραμένει η αυτοδυναμία»

12:03

Στο 5,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Διψήφια έκρηξη τιμών σε Στέγαση και Μεταφορές

11:53

Χρυσοχοΐδης: Σχέδιο για πλήρη απαγόρευση των πατινιών στους ανηλίκους

11:44

Ανάλυση Eurobank: Οι πρώτες επιπτώσεις της ανόδου των τιμών ενέργειας στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας

11:39

Επιχειρήσεις: Πώς θα αμφισβητούν πρόστιμα της Πυροσβεστικής - Τι αλλάζει

11:26

Μυλωνάς (Εθνική): Ισχυρό pipeline δανείων - Boost σε κέρδη και προμήθειες από Allianz

11:25

Οι Field Officers του 1566. Η εξυπηρέτηση σε δημόσια νοσοκομεία γίνεται τώρα καλύτερη!

11:20

Δοκιμάστε το εβδομαδιαίο κουίζ του insider

11:14

Βρετανία: Νίκη του Φάρατζ στις τοπικές εκλογές - «Δεν θα εγκαταλείψω», λέει ο Στάρμερ

11:11

«Rebrain Greece»: Σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες επαναπατρισμού στις 9 Μαΐου στο Λονδίνο

11:09

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τις νέες απειλές Τραμπ για υψηλότερους δασμούς

11:05

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατοχύρωση κερδών με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

10:53

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η ΝΔ είναι η μεγάλη λαϊκή παράταξη της χώρας, κρίσιμες οι επόμενες εκλογές

10:46

Υγεία: Σόγια και όσπρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης

10:17

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση κερδοφορίας και αποδόσεων στο α' τρίμηνο - Καθαρά κέρδη 344 εκατ. ευρώ

10:04

Στα 859,4 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ΟΤΕ το α' τρίμηνο με άνοδο 4,9% - Το μήνυμα Νεμπή

09:52

Πιερρακάκης: Αλλάζει το πλαίσιο στη δέουσα επιμέλεια λογιστών

09:48

Οι ωκεανοί κοντά σε ρεκόρ θερμοκρασίας πριν την αναμενόμενη επάνοδο του Ελ Νίνιο

09:31

Ο Τραμπ έδωσε στην ΕΕ προθεσμία έως τις 4 Ιουλίου για εμπορική συμφωνία

09:09

Παράνομοι (ξανά) οι γενικοί τελωνειακοί δασμοί του Τραμπ από δικαστήριο στις ΗΠΑ

09:08

Toyota: «Βουτιά» 49% στα λειτουργικά κέρδη α' τριμήνου

08:50

Δ. Τσιτσιράγκος: Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank στήριξαν έξι κοινωφελείς οργανισμούς

08:39

Η «γαλάζια» φανέλα στην Κ.Ο. - O ανέτοιμος Τσίπρας - H τάξη στα πατίνια της Αθήνας

08:21

Το πιο λαμπερό «πετράδι» στο στέμμα του Μαϊάμι ο Λίο Μέσι

08:18

Coca-Cola HBC: Ποντάρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να βάλει «γκολ» στην κατανάλωση

08:10

«Φλερτάρει» με την κινητή τηλεφωνία η ΔΕΗ - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες

07:58

ΕΤΕ - Allianz: MoU για το 30% της ασφαλιστικής, συμφωνία σε bancassurance

07:49

Δυτική Μακεδονία: Μπαίνει το φυσικό αέριο με τον νέο αγωγό - Τι αλλάζει στην πράξη για την περιοχή

07:41

ΕΥΔΑΠ: Ποιος διαγωνισμός «φάντασμα» για κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων αναβιώνει μέσω ΕΕΣΥΠ (PPF)

07:32

Κοινωνική αντιπαροχή: Αυτά είναι τα 8 πρώτα ακίνητα της ΔΥΠΑ σε Παιανία, Λάρισα, Πύργο και Καλαμάτα - Τι ορίζει η ΚΥΑ