BACKSTORY

Όχι κι έτσι... - Το κλίμα είναι μια δύσκολη εξίσωση - Η περίπτωση του ΒΟΑΚ

07-09-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όχι κι έτσι... - Το κλίμα είναι μια δύσκολη εξίσωση - Η περίπτωση του ΒΟΑΚ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όχι κι έτσι...

Το πανελλήνιο πραγματικά έχει συγκλονιστεί με το περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά. Και επειδή στο περιστατικό αυτό αναμείχθηκαν και «οικονομικοί παράγοντες», κάποιες επισημάνσεις ας γίνουν και από αυτήν την στήλη.

Θα ήθελα να σημειώσω την έλλειψη ευθιξίας της Attica Group και τις ελάχιστες λέξεις που κατ' αρχάς ειπώθηκαν από την πλευρά της εταιρείας, σε μια ανακοίνωση όπου «η διοίκηση συγκλονισμένη συνεργάζεται...». Εν συνεχεία, και υπό το βάρος μιας κατακραυγής εξεδόθη και μια δεύτερη ανακοίνωση, η οποία ήταν αναλυτικότερη, αλλά στο ίδιο μήκος κλίματος. Λόγια συμπάθειας για τον θανόντα δεν υπήρχαν, μόνον πως το γεγονός δεν εκφράζει την εταιρεία και διενεργείται έρευνα. Ας είναι.... Εταιρείες τόσο μεγάλες με τμήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης....

Για να μη πω για την ΠΝΟ.

«Το αποτρόπαιο οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ναυτικών». Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση μια κάποια μειοψηφία την εκφράζει; Δεν ξέρω, αλλά οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους.

O Έλον Μασκ και όχι μόνον

Θα ήθελα να μιλήσω για κάτι που ισχύει διεθνώς. Οι μέτοχοι εταιρειών διεθνώς απαγορεύεται να χρησιμοποιούν την εταιρεία τους για ίδιο όφελος πραγματοποιώντας συναλλαγές που δεν αφορούν τους λοιπούς μετόχους. Αυτό, ο Έλον Μασκ (και άλλοι δεν είναι ο μόνος) φαίνεται δεν το γνωρίζει μιας και έχει δανειοδοτηθεί με 1 δισ. δολάρια από την δική του αεροδιαστημική εταιρία Space X προκειμένου να εξαγοράσει το Twitter που τώρα έχει μετονομαστεί σε Χ. Και έτσι, το θέμα του απασχολεί τις αρχές μιας και έχει επαναλάβει λέει τέτοιου είδους πράξεις.

Το κλίμα είναι μια δύσκολη εξίσωση

Το κλίμα σε πρώτο πλάνο σε επιχειρήσεις και τράπεζες.... Αν όχι ζήτω που καήκαμε και που πλημμυρίσαμε έχω να συμπληρώσω.

Τα μπερδέματα Παυλίδης Μάρμαρα και Mermeren

Ειλικρινά, δεν καταλάβαμε την σκοπιμότητα της ανακοίνωσης της Mermeren Kombinat ότι η Παυλίδης Μάρμαρα σκοπεύει να υποβάλλει δημόσια προσφορά. Τι θα πει σκοπεύει να υποβάλλει; Συνήθως, οι εκλογές και οι δημόσιες προσφορές δεν προαναγγέλλονται. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει μια προσπάθεια εδώ και μήνες να βγει η εταιρία από το ταμπλό, αλλά το πράγμα δεν είναι καθόλου απλό. Κάποιοι υπολόγιζαν ότι επειδή η Πειραιώς έχει εκδώσει τα ΕΛΠΙΣ (Ελληνικά Πιστοποιητικά), θα ήταν εύκολα τα πράγματα, αλλά η Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν οι κάτοχοι των ΕΛΠΙΣ και μάλιστα μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν «βλέπει» μόνο τα μεγάλα έργα

Για να ξέρετε, ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε λόγω μεγέθους (Μετρό, ΒΟΑΚ κ.α.). Αλλά βρίσκονται, ως προτεραιότητες, και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η αναβάθμιση των συγκοινωνιών, η οδική ασφάλεια, ο σιδηρόδρομος, το πλαίσιο στις αερομεταφορές και ο εκσυγχρονισμός αεροδρομίων, τα αρδευτικά έργα (μικρά και μεγάλα, περί τα 90 συνολικά, αν υπολογιστούν τα πάνω από 20 του υπουργείου, συν πάνω από 60 του Αγροτικής Ανάπτυξης που μεταφέρονται στο Υποδομών, πακέτο αξίας 600 – 700 εκατ. ευρώ).

Και κοντά σε αυτά είναι τα projects της Κτιριακές Υποδομές (μάλιστα, σύντομα παραδίδεται σχολείο στη Ν. Φιλαδέλφεια, όπως και γενικά 12 έργα ανά την Ελλάδα), η συντήρηση και αναβάθμιση Γεφυρών (υλοποίηση Μητρώου, στελέχωση Διοικητικής Αρχής, ει δυνατόν σύντομα, μήπως μάθουμε πόσες έχουμε άνω των 6 μέτρων, από πότε κ.α.) και Σηράγγων, και βέβαια, η Ηλεκτροκίνηση (όταν γίνει η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΥΠΕΝ). Και άλλα μεγάλα θεσμικά ζητήματα ή διαγωνισμοί υπάρχουν στη «λίστα», αλλά εμείς αναφέρουμε κάποια εξ αυτών.

Η περίπτωση του ΒΟΑΚ

Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για την Αττική Οδό, αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο τελευταίας στιγμής. Αλλά για αυτά, θα διαβάσετε σε σχετικό θέμα. Πάντως, ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για εξελίξεις στον διαγωνισμό μιας άλλης οδικής παραχώρησης, που θεωρείται «φιλέτο», καθώς έχει και κατασκευαστικό αντικείμενο. Ο λόγος για το σχετικό τμήμα του ΒΟΑΚ. Μάλιστα, οι προσφορές έχουν κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες, αν και υπήρχαν και ενστάσεις. Να δούμε αν οι εξελίξεις στην Αττική Οδό και η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή «απελευθερώσει» ή όχι τις διεργασίες για το έργο της Κρήτης. Το οποίο «χτυπάνε» πανίσχυροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δείπνο γνωριμίας και αποχαιρετισμού... μεταξύ Deutsche Telekom και ηγεσίας του ΥΨΔ

Δια ζώσης είδαν τελικά, ο Τimotheus Hoettges, η λοιπή διοικητική ομάδα και τα μέλη του supervisory board της Deutsche Telekom το λογότυπο της γερμανικής εταιρείας στο Μέγαρο του ΟΤΕ. Όπως είχαμε αναφέρει και προ ημερών, οι επικεφαλής του γερμανικού ομίλου ήρθαν χθες στην Αθήνα για την ετήσια συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου, η οποία φέτος προγραμματίστηκε στην Ελλάδα. Μετά το πέρας της συνεδρίασης δε, και παρά την ισχυρή βροχή, η διοικητική ομάδα της DT και του ΟΤΕ συναντήθηκε με την παλιά και την νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή με τον τέως υπουργό ΥΨΔ, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον νυν υπουργό και υφυπουργό ΥΨΔ, Δημήτρη Παπαστεργίου και Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Παρότι το εκτενές μενού των συζητήσεων των στελεχών στο Zonar’s δεν έγινε γνωστό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Tim Hoettges και Dominique Leroy επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη του γερμανικού ομίλου στην διοικητική ομάδα του ομίλου ΟΤΕ αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και το επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει στα τέλη του 2021. Το πρωί της ίδιας ημέρας μάλιστα, οι επικεφαλής της DT επισκέφτηκαν και το Μουσείο της Ακρόπολης, για να τεστάρουν ιδίοις όμμασι και στο «φυσικό» της περιβάλλον, την πρόσφατη εφαρμογή Chronos της Cosmote.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

23:37

Ιράκ: Η Βαγδάτη συμφώνησε σε κοινή έρευνα με το Ιράν για πεδία που χρησιμοποιούνται στην εκτόξευση drones

23:15

Ρωσία: Η Rosatom θα αυξήσει τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ του Ιράν

23:02

Μαρινάκης: Βροχή δισεκατομμυρίων και ανέξοδες υποσχέσεις στην ομιλία Ανδρουλάκη

22:48

Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια 500.000 ευρώ σε νοσοκομείο της Βηρυτού

22:19

Τι λέει η Α' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο για την πλασμαφαίρεση

21:52

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

21:47

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οδηγός που έτρεχε με 188 χλμ/ώρα στην ΠΑΘΕ

21:18

Παιδιά σε κίνδυνο: Οι αδυναμίες του συστήματος προστασίας και το στοίχημα της έγκαιρης παρέμβασης

21:05

Ανδρουλάκης: Σταδιακή επαναφορά 13ου μισθού στους ΔΥ και 13ης σύνταξης

20:52

Οι χώρες του Κόλπου θα ενημερωθούν για τη «συμφωνία διαχείρισης του Ορμούζ» τη Δευτέρα στη συνάντηση του Ομάν

20:30

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού»: Νέα ευρήματα στο ίδιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

20:22

WSJ: Κινεζικές εταιρείες παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ιορδανία

20:10

Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

20:04

Στο νοσοκομείο Παίδων 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

19:55

ΙΣΑ: Επικαιροποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2020 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας

19:42

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γ. Μαζωνάκη

19:24

Bloomberg: Η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ θέτει εν αμφιβόλω την μεταρρυθμιστική ατζέντα Μερτς

19:00

25 χρόνια μετά: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την οικονομία και το Μανχάταν

18:35

Ζελένσκι: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

18:14

Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI - Σοβαροί οι κίνδυνοι

18:04

BRICS: Κάλεσμα του Κινέζου προέδρου Σι για την ανάληψη ειρηνευτικού ρόλου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

18:02

Χατζηβασιλείου: Το Καστελλόριζο είναι η καρδιά της Ελλάδας

18:00

Νέα παρατράγουδα στη Χαλκιδική: Η βιαστική «απάντηση» της ΔΕΕΠ και ο πόλεμος για τις εντυπώσεις

17:54

Σαμοθράκη: Τραυματισμός 70χρονης πεζοπόρου στη «Βάθρα του Φονιά»

17:41

Τραμπ: «Θα λάτρευα να δω την Ιρλανδία ενωμένη»

17:36

Κυβερνητικές πηγές κατά Φρ. Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει

17:29

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του Πούτιν στην G20

17:26

Κουτεντάκης: Οι μαθητευόμενοι κοστολόγοι της ΝΔ επινόησαν μια νέα μονάδα μέτρησης

17:00

Καύσιμα: Προς νέα μέτρα αν δεν πέσουν οι τιμές - Στο «ραντάρ» το πετρέλαιο θέρμανσης