BACKSTORY

Η ΕΤΕπ και η ελληνική συμμετοχή - Τα παλαβά των μετοχών - Θα μας κάψουν τα ηλεκτρικά

22-06-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ΕΤΕπ και η ελληνική συμμετοχή - Τα παλαβά των μετοχών - Θα μας κάψουν τα ηλεκτρικά

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ελληνική συμμετοχή

Η υποψηφιότητα της Βεστάγκερ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συγκεντρώνει εκτός από τη στήριξη των Σκανδιναβών και εκείνη της Γαλλίας.

Σε κάθε περίπτωση θα μου πείτε, εμάς τι μας νοιάζει.

Εμ, μας νοιάζει γιατί ακούω πως ο Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Επενδύσεων θα κατευθυνθεί και αυτός εκεί στη θέση του αντιπροέδρου της τράπεζας . Αυτά στα πλαίσια της ονοματολογίας.

Τα παλαβά των μετοχών

Eχουμε αρχίσει κάτι παλαβά όπου κυκλοφορούν no name εκτιμήσεις για μετοχές... Ότι, τάχα, αυτές θα ανέβουν τόσο και θα φθάσουν εκεί. Άλλο οι οίκοι, και άλλο οι no name οίκοι!

Δεν θέλω να θυμηθώ κάτι παλιά και πραγματικά του 1999, τύπου αυτή η μετοχή δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Για να συμμαζευτούμε λίγο.

DB: Τι προτιμά, τι διακρατεί

Και πηγαίνοντας στους οίκους, η Deutsche Bank επιμένει για την Alpha Bank πως αποτελεί κορυφαία επιλογή της.

Εμφανίζεται, δε, πιο συγκρατημένη για τις υπόλοιπες τράπεζες αν και θεωρεί πως ουσιαστικά υπάρχουν περιθώρια ανόδου.

Το ημερολόγιο των συνελεύσεων

Σε ό,τι αφορά τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς θα πραγματοποιήσει ΓΣ στις 27/6/2023, ενώ για τις 27/7/23 είναι προγραμματισμένη η γενική της συνέλευση η Alpha Bank. H Εurobank έχει ανακοινώσει για τις 20/7/23 ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής της συνέλευσης.

Ίδιες μετοχές στο συρτάρι πάνω από 10 χρόνια

Άλλοι είναι πιο παραγωγικοί σε ό,τι αφορά στις Συνελεύσεις. Η Σαράντης έκανε τακτική και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις συγκάλεσε και μια έκτακτη. Και αυτό, γιατί θυμήθηκε να ακυρώσει ίδιες μετοχές τις οποίες κρατούσε έως και πάνω από 10 χρόνια. Αν θυμάμαι καλά, για τις αγορές ιδίων υπάρχει και μια αιτιολόγηση που τις συνοδεύει αλλά ο νόμος είναι φλου, όπως συμβαίνει με πολλούς νόμους στην Ελλάδα, και ο καθένας κάτι ό,τι κρίνει. Βέβαια, είχε κι έναν άλλο λόγο, πιο σοβαρό. Ότι μέλος της Επιτροπής Ελέγχου αποχώρησε λίγες ημέρες μετά από την τοποθέτησή του οπότε έπρεπε να αντικατασταθεί. Αν ξέραμε και τους λόγους της γρήγορης αποχώρησης η υπόθεση θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον. Ξέρω ξέρω πάντα ή σχεδόν πάντα οι λόγοι είναι …προσωπικοί.

Θα μας κάψουν τα ηλεκτρικά

Πολύ ενδιαφέρον είχε χθες η παρουσίαση της Interlife στην Ένωση Θεσμικών. Κι εγώ, κράτησα αυτά που ειπώθηκαν για το κόστος ασφάλισης των αυτοκινήτων που θα αυξηθεί, λόγω της αύξησης κυκλοφορίας των ηλεκτρικών που αν τρακάρουν ο λογαριασμός πηγαίνει στα ύψη. Δηλαδή σε απλά ελληνικά οι κάτοχοι όλων των ΙΧ θα πληρώνουν το λογαριασμό των ακριβών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει με τις προαιρετικές καλύψεις πυρός, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στατιστικά είναι υψηλότεροι των συμβατικών που τέτοια θέματα τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια.

Η Lamda, η μετοχή και η ορατότητα για τους ξένους επενδυτές

Εκτενή αναφορά έκανε χτες ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, και στη μετοχή του ομίλου, δίνοντας απαντήσεις για την αναντιστοιχία της τιμής της μετοχής με την πραγματική αξία της Lamda Development. Η NAV μόνο των εμπορικών ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, ήτοι άλλα 500 εκατ. ευρώ «αποτιμά» η αγορά όλα τα υπόλοιπα (κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ), που εκτιμάται ως αναντιστοιχία. Κατά τον ίδιο, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount περί το 15% όταν ο μέσος όρος ομοειδών ευρωπαϊκών ομίλων είναι με «έκπτωση» 44%. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι στους προηγούμενους 12 μήνες η μετοχή της Lamda, όπως και οι ξένες μετοχές, καθώς ανέβηκαν τα επιτόκια και το κόστος κατασκευής».

Πώς μπορεί να αποκτήσει η αγορά και το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο καλύτερα ορατότητα για τη μετοχή; Μέσω κινήσεων όπως η εισαγωγή των Malls στο χρηματιστήριο (το 2024 μεταξύ Μάιο και Οκτώβριο), να γίνεται πιο εμφανής η πρόοδο των έργων στο Ελληνικό αλλά και εισπράξεων ώστε να προσελκυστούν ξένα funds, όπως και η καλή πορεία των Εμπορικών Κέντρων. Επίσης, στις 6 Ιουλίου θα διοργανωθεί Investor Day (έχουν προσκληθεί επενδυτές και αναλυτές) αλλά και θα ξεκινήσει και καμπάνια ενημέρωσης – road shows. Μάλιστα, προσεχώς θα ενισχυθεί η καμπάνια ενημέρωσης προς ξένους αγοραστές ακινήτων.

Το SPV για τα γραφεία στο Ελληνικό

Όπως σας έχουμε αναφέρει περί τα 100.000 τ.μ. μαζί με την έκταση (άλλα 40-50 χιλ. τ.μ.) που θα καταλάμβανε ο πύργος της Eurobank (δεν θα μετακομίσει τελικά στο Ελληνικό, όπως και η Πειραιώς) θα «χτίσουν» ένα ειδικό όχημα τύπου SPV που θα συγκεντρώσει τους γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό. «Θα θέλαμε τις τράπεζες αλλά δεν πειράζει. Σε όρους κερδοφορίας δεν χάνουμε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, σε καλύτερες τιμές από πριν και δίχως τις εκπτώσεις που κάναμε στις τράπεζες», είπε ο κ. Αθανασίου. Ενδιαφερόμενος επενδυτής ή και περισσότεροι θα αγοράσουν μερίδια από το SPV, με τη Lamda, στα πρότυπα άλλων joint ventures (π.χ. ΤΕΜΕΣ, 30%) να κρατάει ποσοστό στο σχήμα. Ο κ. Αθανασίου μίλησε για μεγάλο ενδιαφέρον, έως το Πάσχα θα υπάρχουν αποτελέσματα ενώ θα γίνει σχετικός διαγωνισμός με βοήθεια συμβούλου. «Ακόμα και τώρα θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε ονόματα, αλλά δεν θα γίνει, υπάρχουν διαδικασίες», σημείωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:49

Τραμπ: «Πιθανές νέες ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και την Παρασκευή με το Ιράν»

17:48

Real Consulting: Αύξηση προσαρμοσμένων EBITDA 31,28% το 2025, στα 46,7 εκατ. τα έσοδα

17:33

Ζελένσκι: Το βήμα της ΕΕ για το ξεμπλοκάρισμα του δανείου 90 δισ. ευρώ στέλνει το «σωστό μήνυμα»

17:29

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη μέχρι το Σάββατο (25/4) - Οι συναντήσεις με Ντομπρόβσκις και Μακρόν

17:20

Στάρμερ: Απορρίπτει ξανά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης Μάντελσον

17:19

Τασούλας: Να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατακερματισμού της Δύσης

17:17

Γεραπετρίτης: Θέμα αξιοπιστίας για την Ευρώπη η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

17:13

ΚΕΔΕ: Eπιφυλάξεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο προσωπικό των κοινωνικών δομών των δήμων

17:09

UNI-PHARMA: Πατενταρισμένη καινοτομία για την υποστήριξη της ανδρικής ευεξίας

17:06

Σκέρτσος: Στήριξη της κοινωνίας με δημοσιονομική υπευθυνότητα

17:00

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την διακοπή των ροών πετρελαίου από το Καζακστάν προς την Γερμανία

16:56

Ενέργεια: Τι αλλάζει με το AccelerateEU για καύσιμα, τιμές και αγορά

16:53

Κεραμέως: Το πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία - Νέα ενίσχυση για συνταξιούχους και ασφαλισμένους

16:53

Wall Street: Η παράταση της εκεχειρίας δίνει θάρρος στους δείκτες

16:40

Πνευματική ιδιοκτησία στην πράξη: Ημερίδα στην Ερμούπολη για AI, σχέδια και δικαιώματα χρήσης μουσικής

16:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας για τους «13»

16:30

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: «Η κατάσταση στο μέτωπο είναι στο καλύτερο σημείο της»

16:23

Στουρνάρας: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί αν η κρίση επιμείνει» – Αισιοδοξία για σύντομο τέλος του πολέμου

16:23

Reuters: Ο πόλεμος απειλεί με συστημική καταστροφή τη ζήτηση για φυσικό αέριο

16:18

Γερμανία: Η κυβέρνηση υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2026

16:18

Έκθεση Ember: Η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των ΑΠΕ παγκοσμίως

16:17

Αθανασίου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αυτό που έπραξα θα το κάνω και αύριο - Δεν υπάρχει καμία παράνομη πράξη»

16:10

Όμιλος Antenna: Συνάντηση Κυριακού με Ματαρέλα - Τα σχέδια ανάπτυξης για GEDI και La Repubblica

16:08

Cyprus EMEA Healthspan Summit 2026: Στο επίκεντρο η νέα οικονομία της μακροζωίας – Κομβικός ρόλος της MHV και ισχυρή παρουσία της PRODEAInvestments

16:07

Μειωμένες ζημίες για την Boeing στο α' τρίμηνο καθώς αυξάνονται οι παραδόσεις αεροσκαφών

16:01

ΕΨΑ: Ανάκαμψη πωλήσεων και κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο του 2026

15:57

Βαρτζόπουλος: «Ζητώ άρση ασυλίας μου - Ο πολιτικός είναι συμπαραστάτης του πολίτη»

15:56

ΕΕΑ: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά μπορούσαν να περιλαμβάνουν και μειώσεις έμμεσων φόρων

15:56

Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη: Ισχυρό το οικονομικό αποτύπωμα του αθλητικού τουρισμού

15:39

Βέλγιο: Οι πολίτες καλούνται να ετοιμάσουν «κιτ έκτακτης ανάγκης» για αυτάρκεια 3 ημερών