BACKSTORY

Mέρισμα ανυπερθέτως - Οι γαμπροί εξαφανίστηκαν; - Βιαστικοί για την ανταμοιβή τους

09-05-2023 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρισμα ανυπερθέτως - Οι γαμπροί εξαφανίστηκαν; - Βιαστικοί για την ανταμοιβή τους

Mέρισμα ανυπερθέτως

Έμφαση, όπως άλλωστε αναμενόταν, έδωσε ο Βασίλης Ψάλτης στο μέρισμα το οποίο έχει προβλεφθεί να είναι 20% επί των κερδών. Αυτήν την πρόβλεψη έχει προς το παρόν πραγματοποιήσει η τράπεζα. Ήταν αναμενόμενο τα πιστωτικά ιδρύματα να δώσουν έμφαση σε αυτό το κεφάλαιο μιας και θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να προσεγγίζουν επενδύσεις χωρίς ανταποδοτικότητα στους επενδυτές μετόχους.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank και την παρουσίαση της παραπάνω θέσης είναι φανερό πως δεν επιθυμεί για κανέναν πια λόγο να αμφισβητηθεί ξανά ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να διανείμουν κέρδη στους μετόχους τους και θα το πράξουν. Εντυπωσιακή μεταξύ άλλων ήταν η αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες. Να σημειώσουμε πως έξυπνα ο CEO της τράπεζας κατέγραψε την εκτίμηση πως οι εκλογές δεν επηρεάζουν το business as usual.

Οι γαμπροί εξαφανίστηκαν;

Στη ΒΙΣ μπορεί να έγινε αύξηση κεφαλαίου αλλά δεν... έφτασε. Μάλιστα θυμόμαστε εκεί στον Φλεβάρη να έχει «περικυκλωθεί» από μνηστήρες αλλά μέχρι τώρα γάμος δεν έγινε. Το μόνο που γίνεται είναι πως η εταιρεία πάλι περνά περίοδο ουσιώδους αβεβαιότητας και δεν είναι και ξεκάθαρο τι ακριβώς έλεγξε και τι συμπέρασμα έβγαλε ο ορκωτός ελεγκτή που μας λέει έψαξε τις απαιτήσεις. Επίσης ότι υπάρχει διαπραγμάτευση για ομολογιακό που έληξε και η συμφωνία θα ωφελήσει το κεφάλαιο κίνησης που θα είναι πάλι αρνητικό κατά 3,9 εκατ. ευρώ. Κατά τα λοιπά όλα καλά.

Βιαστικοί για την ανταμοιβή τους

Στο «παιγνίδι» με τα stock options και τις δωρεάν μετοχές μπήκε και η Lavipharm μέσα σε λίγους μήνες από τότε που ολοκλήρωσε με το ζόρι αύξηση κεφαλαίου η οποία ήταν προϋπόθεση επιβίωσης. Τα αποτελέσματα του 2022 ήταν βέβαια καλύτερα των προβλέψεων αλλά όταν οι μέτοχοι έχουν χρόνια να δουν το χρώμα του χρήματος από υπεραξία και μέρισμα δεν είναι και τόσο κομψό να τρέχεις άρον άρον για επιβραβεύσεις. Η εταιρεία θα εκδώσει 1,175 εκατ. μετοχές που θα διατεθούν δωρεάν σε ανώτατα στελέχη (ποια θα είναι άραγε ) μέχρι το 2025 και μέχρι 7,218 εκατ. μετοχές με τιμή 0,34 ευρώ με δικαιώματα προαίρεσης. Σύνολο δηλαδή 8,4 εκατ. μετοχές περίπου που αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Coronation και επιτόκια

Και μιας και ο λόγος για έσοδα τόκων, για να δούμε αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα φανεί πιο συγκρατημένη ή θα υπερθεματήσει σε ό, τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων... Άλλωστε μετά το Coronation, τι το πιο σημαντικό;

Η τάση επενδύσεων σε επισφάλειες

Και μια είδηση ενδιαφέρουσα μιας και δείχνει τάση. Η Bain Capital αντλεί χρηματοδότηση 4 δισ. δολάρια για να επενδύσεις σε distress assets. Για τον σκοπό αυτόν θα δημιουργήσει ένα fund. Kαι μέχρι στιγμής έχει μαζέψει 2 δισ. σε ένα εγχείρημα που έχει αρχίσει από τις αρχές του χρόνου αλλά ήταν μυστικό μέχρι που το αποκάλυψε το Reuters. Τα distress assets πάντως φαίνεται πως κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και στη χώρα ας σημειωθεί πως διαθέτουμε πολλά.

Κέρδη με ουρά από την Αirbnb

Σήμερα ανακοινώνει την κερδοφορία της η Αirbnb της οποίας οι μετοχές στη φετινή χρονιά έχουν ανέβει κατά 40% εξαιτίας της ανάκαμψης του τουρισμού. Η δημοφιλής πλατφόρμα δεν σταματάει να μετράει κέρδη ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Οι αναλυτές αναμένουν ένα ακόμη άλμα να πραγματοποιήσει η εταιρεία σε ό, τι αφορά τα διοικητικά της κέρδη.

Οι συμμαχίες στον ΒΟΑΚ, η «πρώτη ανάγνωση» και το.. μέλλον

Κάποιοι στην κατασκευαστική αγορά εκτιμούν ότι συχνά οι συμμαχίες σε διαγωνισμούς είναι ευκαιριακές, άλλοι, όμως, επιχείρησαν μια «πρώτη ανάγνωση» των συνεργασιών για τη διεκδίκηση της παραχώρησης του ΒΟΑΚ, όπου επιβεβαιώθηκαν όσα είχε αναδείξει από το Πάσχα κιόλας το insider.gr. Με μια «πρώτη ματιά», η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιμένει σε πολλούς διαγωνισμούς να κατεβαίνει μόνη της, έχοντας κατά τα φαινόμενα, και δικαίως, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της (τεχνικές και οικονομικές), εκτός και αν δεν «ψάχτηκε» κιόλας ιδιαίτερα για σύμμαχο. Από την άλλη πλευρά, αρχίζει να «πυκνώνει» η συνεργασία των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίος, πέρα από σιδηροδρομικά, Μετρό κ.α., καθώς η πρώτη (μέσω ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) κατέβηκε χτες μαζί με τη δεύτερη. Η οποία, παρεμπιπτόντως, επιχειρεί «μπάσιμο» στον τομέα παραχωρήσεων.

Η δε ΑΒΑΞ, συνεχίζει τα deals με τους Γάλλους (π.χ. Ardian, Alstom) σε υποδομές, υποβάλλοντας οικονομική προσφορά με Egis (κατέχει το 0,04% της παραχώρησης της Αττικής Οδού, το 20% στις Αττικές Διαδρομές ενώ συνεργάζεται με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την Εγνατία Οδό, για το κομμάτι παραχώρησης) και το ισχυρό γαλλικό fund Meridiam (διεθνής επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι, ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής, ιδρύθηκε το 2005). Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει μετά την ανάδειξη «νικητή» να προκύψουν αλλαγές στα σχήματα (από όσους συμμετείχαν στην τελική φάση). Στην δε αγορά, διερωτώνται αν κάποια από τα funds που έδωσαν το παρών στον ΒΟΑΚ, θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» με διεκδικητές άλλων μεγάλων διαγωνισμών – συμβάσεων παραχώρησης. Λέτε να αναφέρονται στην… Αττική Οδό;

Ελληνικό: Καινοτομία, κοινωνία, περιβάλλον οι «πυλώνες» του Πάρκου

Καινοτομία, κοινωνία, προστασία του περιβάλλοντος είναι το τρίπτυχο των αρχών στις οποίες έχει βασιστεί ο σχεδιασμός του Πάρκου του Ελληνικού από το φημισμένο διεθνώς αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki. Και αυτές ακριβώς οι αρχές του σχεδιασμού του Πάρκου του Ελληνικού ήταν τα κριτήρια για να ανακηρυχθεί η Sasaki νικήτρια των φετινών βραβείων στα Fast Company Ideas Awards και στην κατηγορία Urban Design. To Πάρκο του Ελληνικού, ένας νέος βιώσιμος προορισμός, μια όαση βιοποικιλότητας ανοιχτή σε όλους, αποτελεί ένα έργο τεράστιας κλίμακας με μεγάλα οφέλη για την κοινωνία αλλά και τη χώρα. Όπως άλλωστε ολόκληρο του έργο του Ελληνικού που υλοποιεί εδώ και δύο χρόνια η Lamda Development. Σύμφωνα με τη Sasaki, το σημαντικότερο στοιχείο του έργου είναι το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, για τα επόμενα, τουλάχιστον 35 χρόνια. Γεγονός που αποτελεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα με δεδομένη την μεγάλη κλίμακα του έργου. Υπενθυμίζεται ότι το Πάρκο του Ελληνικού θα αναδεικνύει ένα τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του 20ου αιώνα, το φημισμένο κτίριο Saarinen, που για χρόνια αποτέλεσε την πύλη του πρώην διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:48

Μητσοτάκης στο Tik Tok για επιστολική ψήφο: Έχετε τώρα έναν πιο εύκολο τρόπο να συμμετέχετε στις εκλογές

20:39

Γαλλία: «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν στις φτωχές 500 δισ. δολάρια σε ηθικό χρέος» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

20:35

Πύργος: Πυρκαγιά σε εξέλιξη στην περιοχή Σχίνοι της Ζαχάρως

20:25

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μπροστά η ΝΔ με 18,1% - Προηγούνται Αυτιάς, Δήμας, Μπεκατώρου και Παππάς

20:08

Μιχαηλίδου: Η πρόκληση σήμερα είναι να ενσωματώσουμε περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας

20:05

Renault: Πάνω από τις προβλέψεις τα έσοδα στο α' τρίμηνο - Αυξημένες οι πωλήσεις

20:00

Σούνακ: Η Βρετανία θα αυξήσει τις δαπάνες της στην άμυνα - Νέα βοήθεια στην Ουκρανία

19:58

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Deloitte και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

19:53

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες ασφαλέστερες και ισχυρότερες

19:44

Πάιατ: Η Ελλάδα και η ΔΕΗ παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση

19:42

Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

19:33

Μέση Ανατολή: «Κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα» ζητά η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς

19:26

Ευρωαγορές: Ενισχύεται το momentum - Ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

19:22

ΗΠΑ: Πάνω από 130 συλλήψεις φοιτητών στη Νέα Υόρκη σε διαδηλώσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων

19:16

Πυροσβεστική: 25 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο - Τρεις συλλήψεις στην Πάρο

19:13

Γεωργιάδης από Βρυξέλλες: Κοινή δράση των κρατών – μελών για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας

19:03

Alpha Trust: Εκτοξεύτηκαν 161,5% τα κέρδη μετά από φόρους το 2023 - Πρόταση για μέρισμα 0,55 ευρώ/μτχ

18:55

Αέριο: Αύξηση 30% στην κατανάλωση – «Άλμα» στις εισαγωγές από Ρωσία

18:53

Πλημμυροπαθείς: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και παρατάσεις καταβολών

18:41

Μεσανατολικό: Ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα

18:37

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 187.046 μετοχές της Reds με τιμή αγοράς 2,70 ευρώ/μετοχή

18:34

Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη

18:27

Πόσα χρήματα πρέπει να βάζεις στην άκρη με κάθε μισθό - Ο κανόνας «50, 30, 20»

18:22

Κασσελάκης: «Δεν θα σας διαψεύσω, σηκώστε ανάστημα και πάμε να χτίσουμε αυτό το κίνημα»

18:22

Protio: Νέος COO ο Δημήτρης Σταγιάνος

18:19

ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική: Μειωμένος ο κύκλος εργασιών το 2023 - Αυξήθηκαν οι πωλήσεις

18:09

ΥΠΑΑΤ: Στα 305 εκατ. ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης – Αυγενάκης: Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

18:06

Ισραήλ: Διέταξε νέα εκκένωση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

18:04

Διάκριση του ομίλου Αttica με 6 βραβεία στα Tourism Awards 2024

18:02

ΕΟΔΥ: Σοβαρά πλήγματα στην υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης μετά την πανδημία