BACKSTORY

H ανθρωπογεωγραφία των τραπεζών - Ο ταλαντούχος ορκωτός στις... γλώσσες – Τι ψηφίζουν οι ξένοι οίκοι - ΤΑΙΠΕΔ: Τα εναέρια μέσα των 100 εκατ. ευρώ

09-03-2023 | 07:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το

H ανθρωπογεωγραφία των τραπεζών

Χθες είπαμε πως οι τράπεζες αποτελούν έναν κλάδο που βγάζει μπροστά το γυναικείο φύλο. Άλλωστε η ανώτατη αρχή, η ΕΚΤ έχει στην κεφαλή της την Κριστίν Λαγκάρντ. Χωρίς να θέλουμε να το αναιρέσουμε, η χώρα μας έχει περιθώρια βελτίωσης.... Όμως αν κάποιος δει αναλυτικά τη στατιστική αν και σε σχέση με άλλους κλάδους οι επιδόσεις των τραπεζών είναι καλύτερες, υπολείπονται από το να είναι καλές.

Στατιστικά: Έχουμε και λέμε

Σύμφωνα λοιπόν με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, το 27,75% των μη εκτελεστικών θέσεων στις τράπεζες της Ευρώπης στελεχώνονται με γυναίκες αλλά μόνον στο 18,05% των εκτελεστικών θέσεων στις τράπεζες θα συναντήσεις γυναίκες. Η ισορροπία των φύλων στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη είναι γενικά καλύτερη από ό,τι σε άλλα μέρη της ΕΕ. Πάντως το 27,05% των ιδρυμάτων δεν παρακολουθεί την υποχρεωτική από την Ε.Ε. διαφοροποίηση. Τέλος εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως υπάρχει σαφής θετική συσχέτιση μεταξύ της ισορροπίας των φύλων και της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Για να δούμε τώρα τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Δύο τρεις ή τέσσερις γυναίκες στα 13 ή 14 μέλη διοικητικού συμβουλίου μετρήσαμε στις συστημικές τράπεζες. Για τις μη συστημικές τη διαφορά την κάνει η Attica Bank μιας και στην κεφαλή της βρίσκεται η Ελένη Βρεττού που αν τελικώς προχωρήσει η συγχώνευση με Παγκρήτια θα είναι και επικεφαλής του μεγαλύτερου σχήματος..... Με εξαίρεση την Attica Bank στις λοιπές μη συστημικές τράπεζες η στατιστική απαιτεί σχετική βελτίωση.

Και οι αλλαγές

Εκείνο όμως που βασικά χρειάζεται βελτίωση στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών είναι η ύπαρξη μελών άσχετα με την τραπεζική πραγματικότητα που ασκούν καθήκοντα εξ' αποστάσεως επειδή κάποιο μνημόνιο τους διόρισε. Και ξέρουμε πως ορισμένες εκ των τραπεζών, δυστυχώς όχι όλες, προετοιμάζουν επιμελώς νέα μέλη στο διοικητικό τους συμβούλιο, ανθρώπους με βαθιά γνώση, σπουδές και σπουδαία προϋπηρεσία.

Οι εκκρεμότητες των τιτλοποιήσεων και ο Ηρακλής

Αντε να τελειώνουμε και με αυτές τις τρεις τιτλοποιήσεις που περιμένουν. Λένε πως τελικώς η Eurostat «συμβιβάστηκε» να μην εξετάσει αναδρομικά τις τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει με επίκεντρο τον Ηρακλή για το αν ή όχι εκπληρώνουν τα κριτήρια της αγοράς. Ετσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του χρέους. Να γνωρίζουμε όλοι πάντως πως σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο δικό μας. Ή μάλλον, θα είχαμε πρόβλημα λιγότερο σοβαρό από εκείνο της γειτονικής Ιταλίας. Οι απρόβλεπτες αντιδράσεις της κυβέρνησης της γείτονος έχουμε την αίσθηση πως μέτρησε περισσότερο σε αυτήν την απόφαση.

Κι όμως....

Οι τράπεζες πάντως συνεχίζουν να υποχωρούν στο Χρηματιστήριο και πολύ φοβάμαι πως ισορροπούν τις προηγούμενες ανοδικές τάσεις φοβούμενοι οι επενδυτές κάποια έκπληξη σε σχέση με τα μερίσματα. Ωστόσο επειδή οι αρχές επιθυμούν και το νου και το σώμα υγιές αν κάπως έτσι μπορούμε να περιγράψουμε τους ισολογισμούς των τραπεζών και την μετοχική τους συμπεριφορά δεν είναι απίθανο να επιτρέψουν ένα μέρισμα έστω και περιορισμένο για να μην χαλάσει το κλίμα.

Οι ξένοι οίκοι ψηφίζουν τράπεζες

Kαι πάντως οι ξένοι οίκοι παραμένουν hot με τις ελληνικές τράπεζες. Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται η Goldman Sachs τα πράγματα ανεβάζοντας την τιμή στόχο της μετοχής της ΕΤΕ από τα 5,20 στα 5,40. Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι μια από τις μετοχές που θέλουν να δώσουν μέρισμα φέτος. Συγχρόνως η συγκεκριμένη αποτελεί μια από τις πιο δυνατές επιλογές και του οίκου Jefferies οποίος άρχισε και αυτός με τη σειρά του να καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση πάντως από σήμερα αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για τα πιστωτικά ιδρύματα που θα δημοσιοποιήσουν αποτελέσματα με πρώτη τη Eurobank.

Εντός προθεσμιών

Όλα καλά πληροφορούμαστε ότι εξελίσσονται με το due diligence της Κλουκίνας Λάπα. Οπότε το αργότερο στο τέλος του μήνα θα πρέπει να περιμένουμε τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται αφού προηγηθούν οι τυπικές διαδικασίες όπως η έκθεση για το εύλογο και δίκαιο της συναλλαγής.

Ο ταλαντούχος ορκωτός στις … γλώσσες

Στην Frigoglass ο ορκωτός ελεγκτής που ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις δείχνει πολύγλωσσος. Φαίνεται πως εκτός από αγγλικά γνωρίζει και Ρουμάνικα και Ρώσικα. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, πώς διαβάζει τις λογιστικές καταστάσεις των θυγατρικών και τις κατανοεί; Και εάν αυτές του δίδονται σε μετάφραση γιατί δεν δημοσιεύονται και μεταφρασμένες. Τα ίδια είχαν συμβεί και σε άλλες εισηγμένες που είχαν αργότερα… περιπέτειες, για να το πω κομψά.

Τα πονταρίσματα στη μετοχή της ΔΕΗ

Συνεχίστηκαν και χτες τα πονταρίσματα στον τίτλο της ΔΕΗ ο οποίος, σε μια όχι και ιδιαίτερα καλή συνεδρίαση, έκλεισε στα υψηλά ημέρας και μια ανάσα από τα 8 ευρώ (7,98 ευρώ). Οι περισσότεροι στην αγορά συνδέουν την αντίδραση αυτή με κινήσεις όσων χαρτοφυλακίων αναμένουν θετικά νέα από την Ρουμανία. Δηλαδή, με την προοπτική εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας, η οποία θα καταστήσει την εισηγμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στα Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο τίτλος είχε βρεθεί στα επίπεδα των 8,4-8,5 ευρώ απ’ όπου υποχώρησε (προς τα 7,5 ευρώ), για να αντιδράσει το τελευταίο διήμερο. Για να δούμε τη συνέχεια.

ΤΑΙΠΕΔ: Τα εναέρια μέσα των 100 εκατ. ευρώ

Μπορεί για κάποιες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, πλην ίσως 1-2 περιπτώσεων προχωρημένων, να «έχουν πέσει τα μολύβια» και λόγω εκλογών, μια φορά σε ΤΑΙΠΕΔ – PPF προωθούν άλλες ευκολότερες διαδικασίες. Ετσι, έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση διαγωνισμούς τόσο για την προμήθεια τριών αεροσκαφών ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων (εκτιμάται σε 21 εκατ. ευρώ), όσο και για την αγορά τριών ελικοπτέρων μεταφοράς της ομάδας διαχείρισης περιστατικών ΓΓΠΠ και υγειονομικών αποστολών (εκτιμώμενου κόστους 75 εκατ. ευρώ). Προσθέστε και ότι πρόσφατα προκήρυξαν διαγωνισμό για την αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό δύο ελικοπτέρων Super Puma (κόστος 3 εκατ. ευρώ). Αρα, η «σούμα» για τα παραπάνω βγάζει κοντά 100 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα που «τρέχει» το Ταμείο (π.χ. προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.λπ. κ.λπ.), εντάσσονται σε προγράμματα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προωθεί και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (με συμμετοχή και του Ταμείου Ανάκαμψης).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:26

Η Visa επανεφευρίσκει την κάρτα και αποκαλύπτει νέα προϊόντα για την ψηφιακή εποχή

14:24

Διχασμένοι οι Αμερικανοί για τον πόλεμο στη Γάζα - Οι διαδηλώσεις πλήττουν την εικόνα του Μπάιντεν

14:13

Αλεξοπούλου: Η Οδική Ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις άξονες: Παιδεία, Αστυνόμευση, Υποδομές

14:02

«Green School by Τράπεζα Χανίων» για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών

13:50

Ψάλτης: Ποσό €1,1 δισ. για ανταμοιβή των μετόχων το 2024 έως 2026 – «Σήμα» από τη διοίκηση για την αξία της μετοχής το buyback 

13:49

Σ.Κ. ΑΙΓΙΣ: Ανεξάρτητος επόπτης για τον «Ηρακλή ΙΙΙ»

13:49

Ύπνος: Η καλή μέρα από το (προηγούμενο) βράδυ φαίνεται

13:37

Σκυλακάκης: 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας

13:31

Στέλιος Προδρόμου (GENESIS Pharma): «Επεκτεινόμαστε στρατηγικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη»

13:28

Επιστολική ψήφος: Προσβάσιμο το ψηφοδέλτιο για τα ΑμεΑ

13:21

Στέρησε σημαντικά κέρδη στην Siemens η μονάδα αυτοματισμού

13:21

Κικίλιας: Φέτος θα πρέπει να υπερβούμε εαυτόν για να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη ζωή

13:19

Η Κομισιόν ξεκινά επίσημη έρευνα σε Facebook και Instagram για την ασφάλεια των παιδιών

13:17

ΕΕ: Κυρώσεις σε τέσσερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης

13:11

ΕΚΤ: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης - «Καμπανάκι» για την αγορά ακινήτων

13:09

Η Profile Software είναι χορηγός στο Finnovex Saudi Arabia 2024

13:06

Trading και προβλέψεις έκαναν τη διαφορά στην Alpha Bank

13:04

Ψήφος εμπιστοσύνης της ιταλικής Γερουσίας στην κυβέρνηση Μελόνι

13:03

Intrum: Συγκρατημένη αισιοδοξία και αναζήτηση νέων προοπτικών για τις ελληνικές επιχειρήσεις

12:57

Μπάιντεν και Τραμπ συμφώνησαν σε δύο τηλεμαχίες στις 27 Ιουνίου και τις 10 Σεπτεμβρίου

12:49

Καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων για το Temu - Δεν τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία

12:40

Κορυφαίος trader εμπορευμάτων προειδοποιεί για έναν κόσμο χωρίς κακάο

12:34

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 29,3% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο

12:32

Η Berkshire Hathaway του Μπάφετ αποκάλυψε τη «μυστική μετοχή» της Chubb

12:26

Επίθεση με μαχαίρι στην Ελβετία: Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν

12:17

Στασινός για Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη: Αναλάβαμε την ευθύνη να φέρουμε εμείς την αλλαγή που προτείναμε

12:14

Έρχεται το πόρισμα για την Ελλάδα στις 19 Ιουνίου – Το τριήμερο «φωτιά» για μεταρρυθμίσεις, περιθώρια δαπανών και χρέος

12:08

Παναγιώτης Σκύρλας: «Βασική στρατηγική της Novibet είναι να προσφέρει ένα προϊόν που ξεπερνά τις προσδοκίες των χρηστών»

12:07

Green Brand Awards: Δέκα βραβεία για την Uni-Pharma & Intermed

11:59

Κεραμέως: Δεν υπάρχει καμία διάρρηξη σε ηλεκτρονικά συστήματα