BACKSTORY

ΕΥΔΑΠ: Ο Σαχίνης, το έξτρα μέρισμα, ο Πόλσον - Έρχονται δύο νέα Data Centers - «Βγήκαν τα μαχαίρια» στο ΧΑ - MYTILINEOS: Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα - ΕΕ κατά Facebook

20-12-2022 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Ο Σαχίνης, το έξτρα μέρισμα, ο Πόλσον - Έρχονται δύο νέα Data Centers - «Βγήκαν τα μαχαίρια» στο ΧΑ - MYTILINEOS: Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα - ΕΕ κατά Facebook

Η ΕΥΔΑΠ, το επιπλέον μέρισμα και ο... Πόλσον

Όπως σημείωσε χτες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ (για τα επιχειρηματικά θα διαβάσετε σε σχετικό θέμα) ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει «φως» αναφορικά με την παροχή πρόσθετου μερίσματος, πέραν αυτού των 29,82 εκατ. ευρώ συνολικά που εγκρίθηκε στην ΓΣ του καλοκαιριού. Τότε, η διοίκηση της εισηγμένης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επεξεργάζεται το σενάριο να δώσει πρόσθετο bonus στους μετόχους της με τη μορφή νέου μερίσματος. Τόσο για το ύψος του πρόσθετου μερίσματος όσο και το σχετικό timing λήψης απόφασης και παροχής, αναμένονταν αποφάσεις έως τον Νοέμβριο. Πλην όμως, χτες ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάτι για να πει στους μετόχους, δηλαδή μάλλον δεν έχει παρθεί απόφαση.

Όσον αφορά στον ξένο ιδιώτη μέτοχο, τον γνωστό μας Τζ. Πόλσον, που κατείχε περί το 10% της ΕΥΔΑΠ (εσχάτως έχουν ακουστεί μέχρι και σενάρια ότι ρευστοποίησε μέρος της θέσης του), η διοίκηση της εισηγμένης δεν ήθελε να πει πολλά καθώς τόνισε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για τις προθέσεις – κινήσεις του. «Εμείς… κλείνουμε τις αβεβαιότητες και τα ανοιχτά θέματα, αναμένουμε τις επαφές με τον νέο Ρυθμιστή για τα έργα, τα τιμολόγια κ.α., αφού αυτό είναι το μόνο θέμα που εκκρεμεί για να υπάρχει πλήρης ορατότητα για την εταιρεία για τα προσεχή 18 έτη», ανέφερε ο κ. Σαχίνης. Τα υπόλοιπα, ας τα βρει ο Πόλσον.

«Μυρίζει» συμπληρωματική σύμβαση στα «σκουπίδια» Δυτ. Αττικής

Αν θυμάται σωστά η στήλη, ο ΕΔΣΝΑ, που προωθεί έργα με απόβλητα στην Αττική, είχε αναδείξει ως επείγουσες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση στις αρχές του μήνα ενός διαγωνισμού για μονάδα στη Δυτική Αττική, σύμβαση σχεδόν 98 εκατ. ευρώ (4ετούς διάρκειας, με προαιρέσεις) καθώς πίεζε ο χρόνος. Ωστόσο, αν ακούσαμε καλά έχει μεταφερθεί για αρχές 2023 ή τουλάχιστον ο μήνας... τελειώνει. Βέβαια, αν θυμόμαστε ορθά υπάρχει κοινοπραξία που λειτουργεί τη μονάδα, με τις Intrakat – Μεσόγειος – Watt. Οπότε, είτε τελικά δεν ήταν τόσο επείγουσα η διαδικασία, είτε χρειάζονταν λίγο πρόσθετο χρόνο, είτε ετοιμάζεται κάποια συμπληρωματική σύμβαση – «γέφυρα» μέχρι νεοτέρας.

Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα MYTILINEOS

Ένα βήμα πιο κοντά στην Επενδυτική Βαθμίδα βρίσκεται η MYTILINEOS, καθώς στο report του ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Εταιρεία σε ΒΒ, διατηρώντας το θετικό outlook (πιθανή νέα αναβάθμιση σε 6-12 μήνες), βασιζόμενος κυρίως στον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας, το 2022 σε σχέση με το 2021, καθώς και στη σωστή διαχείριση των αυξημένων ταμειακών ροών για την καλύτερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS.

Σημειώνεται ότι η S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της MYTILINEOS για το 2022 θα είναι μεταξύ €750-800εκάτ., ενώ το 2023 και το 2024, παρά την πιθανότητα μίας επερχόμενης Ευρωπαϊκής ύφεσης, η MYTILINEOS εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €900εκάτ. ενώ μπορεί να αγγίξει και το €1δισ, σε επίπεδο EBITDA.

Όσον αφορά στη ρευστότητα της εταιρείας ο οίκος αξιολόγησης τονίζει την επάρκειά της, ενώ σχετικά με πιθανές μελλοντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης, «η S&P έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας λόγω της ικανότητάς της να λαμβάνει έγκαιρα και αποδοτικά μέτρα ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης».

Δύο ακόμα Data Centers

Συνεχίζεται η κινητικότητα στoν τομέα των data center με τον έτερο αμερικανικό κολοσσό που εγκαινίασε πρόσφατα ένα κέντρο δεδομένων στην περιοχή της Αττικής και προχωρά στην οικοδόμηση ακόμα δύο, έναν στην Αθήνα κι ένα στην Κρήτη, να ετοιμάζεται για μεγάλες ανακοινώσεις σήμερα. Μια πρόγευση της «σημαντικής», όπως την χαρακτήρισε, ανακοίνωσης της Digital Realty έδωσε ο κ. Γεωργιάδης. Δεν διευκρίνισε περί τίνος πρόκειται, πηγές της στήλης διευκρινίζουν ότι η ανακοίνωση αφορά στην δημιουργία δύο ακόμα Data Centers, το ένα εκ των οποίων θα εδράζεται σίγουρα σε όμορο οικόπεδο των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στο Κορωπί.

Τα ομόλογα της Επιτροπής

Η νέα χρηματοδοτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι παρούσα και μπορεί να επηρεάσει ως έναν βαθμό και την ίδια την αγορά σε μια ευαίσθητη περίοδο όπως η τρέχουσα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ ύψους έως 80 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, στο πλαίσιο της ενοποιημένης χρηματοδοτικής προσέγγισής της. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η Επιτροπή -εξ ονόματος της ΕΕ- θα εκδίδει στο εξής μόνο «ομόλογα της ΕΕ» και όχι χωριστά ομόλογα για μεμονωμένα προγράμματα όπως το SURE και η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή.

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΧΑ

Ο κακός χαμός με το νέο διευθύνοντα του Χρηματιστηρίου και τους χρηματιστές. Μαλλί με μαλλί αν μπορούσε να υπάρξει τέτοια περιγραφή.

Φαίνεται πως ο κ. Κοντόπουλος καθόλου δεν ενδιαφέρεται για τους Έλληνες χρηματιστές μιας και καθιστά απολύτως φανερή την προσπάθεια να ενισχύσει τα remote members έναντι του εγχώριου χρηματιστηριακού δικτύου.

Επιτροπή «ξιφουλκεί» με Facebook

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ακονίζει μαχαίρια» απέναντι στο Facebook.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Meta για την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό στις αγορές διαδικτυακών μικρών αγγελιών.

Η Επιτροπή διαπιστώνει προκαταρκτικά ότι η Meta κατέχει δεσπόζουσα θέση πανευρωπαϊκά στην αγορά προσωπικών κοινωνικών δικτύων, καθώς και στις εθνικές αγορές διαδικτυακών διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ελέω εκλογών

Για να καταλάβω επειδή μπερδεύομαι. Χρειάζεται να βγει δελτίο Tύπου για ένα δάνειο της Πετρόπουλος για έργο συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης; Και να καμαρώνουν σε φωτογραφικά ενσταντανέ εκπρόσωπος της Εθνικής, του Πετρόπουλου και ο Νίκος Μαντζούφας του Ταμείου Ανάκαμψης; Έχω την αμυδρά υποψία ότι το έργο θα το δούμε κι άλλες φορές προφανώς για τί έρχονται εκλογές. Οι επενδύσεις δηλαδή στο βωμό του προεκλογικού αγώνα.

Το κουβάρι της Folli

Στην Ελλάδα όλα μπορούν να συμβούν. Όπως να σηκώσουν τα χέρια ψηλά οι διοικούντες τη Folli Follie γιατί οι πιθανότητες διάσωσης της εταιρίας λιγόστεψαν με την αναβολή του ποινικού σκέλους της δίκης για το σκάνδαλο. Πάντως θα πρέπει να διεκδικούμε παγκόσμια πρωτοτυπία από το γεγονός ότι παραμένουν λογαριασμοί και ακίνητα της εταιρίας δεσμευμένοι ακόμα και σήμερα. Και πολύ θα ήθελα να ξέρω το σκοπό γιατί μπορεί να μου διαφεύγει κάτι. Βέβαια αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται να μένει η εταιρία εισηγμένη ακόμα στο Χρηματιστήριο. Περιμένουν την πτωχευτική διαδικασία; Και τι νόημα έχει να την περιμένουν;

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Lavipharm

«Θολό» είναι το τοπίο σε σχέση με την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Lavipharm. Μέχρι χθες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 εκατ. ευρώ με το ζητούμενο ποσό να είναι 58 εκατ. ευρώ. Κατά τη δημόσια εγγραφή συγκεντρώθηκαν 39 εκατ. ευρώ με τους βασικούς μετόχους να καλύπτουν περί τα 35 εκ ευρώ και οι λοιποί μέτοχοι 4 εκ ευρώ. αν ισχύουν οι πληροφορίες που εκπορεύονται από την εταιρία μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης καλύφθηκαν πάνω από 11 εκατ. ευρώ.

Fulgor: «Τσιμπάει» την επιδότηση η θυγατρική της Viohalco

Δεν είναι και άσχημα. Η εταιρεία Fulgor, θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, ήτοι του ομίλου Viohalco, «τσίμπησε» την επιδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ειδικότερα, εγκρίθηκε προ ημερών η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας επενδυτικού σχεδίου της «FULGOR Α.Ε.» που αναφέρεται στην «Επέκταση δυναμικότητας (κτιριακή και μηχανολογική) υφιστάμενης μονάδας – παραγωγή νέου προϊόντος DC» στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Το συνολικό επιλέξιμο (και ενισχυόμενο) κόστος είναι 22,6 εκατ. ευρώ (φορολογική απαλλαγή 7,9 εκατ. ευρώ).

Πάντως, η εταιρεία, που προ πολλών ετών βρέθηκε αντιμέτωπη με προβλήματα και «πέρασε» στην Ελληνικά Καλώδια, κάνει καλές μπίζνες με τα υποβρύχια καλώδια αλλά και σημαντικές επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ. Οπότε, παίρνει και τα σχετικά bonus του νόμου, που δεν είναι και μικρά. Πρόσφατα δε, εάν δεν κάνουμε λάθος εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ και τροποποίηση της ΑΕΠΟ που σχετίζεται την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων μέσης τάσης.

Τα 3 σχήματα για το ΣΔΙΤ – φράγμα των 140 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Τα ίδια σχήματα που κατέβηκαν πρόσφατα στον διαγωνισμό για την κατασκευή του φράγματος Ταυρωπού, φέρονται να υπέβαλαν πάνω- κάτω προσφορές στον ΣΔΙΤ διαγωνισμό (επίσης του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης) για την κατασκευή του φράγματος Μιναγιώτικου στην Πελοπόννησο, άνω των 140 εκατ. ευρώ. Κατά πληροφορίες στο σύστημα «βγαίνουν» οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ, μάλλον ως επικεφαλής. Εάν έχουν μάλιστα και τους ίδιους συνεταίρους, τότε θα προστεθούν δίπλα τους και οι Intrakat – Μεσόγειος, Χρ. Κωνσταντινίδης και ΑΒΑΞ αντίστοιχα. Αλλά θα μάθουμε περισσότερα κατά την αποσφράγιση των προσφορών, μετά τα Χριστούγεννα.

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα νοσοκομεία του Ταμείου Ανάκαμψης

Χτες, το ΤΑΙΠΕΔ, και ειδικότερα ο μονάδα του PPF, προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της προσθήκης 5ου ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.). Πρόσφατα, είχε κάνει ανάλογη κίνηση για την επείγουσα αποκατάσταση του ορόφου του ΓΝΘ «Παπανικολάου» που κάηκε πριν από μερικούς μήνες. Και τα δύο αυτά έργα δεν έχουν υψηλό προϋπολογισμό, κάπου στα 8 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) συνολικά.

Ωστόσο, έχουν το ενδιαφέρον τους γιατί συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μεγάλη δράση, την οποία στο παρελθόν έχει αναδείξει το insider.gr, για την ανακαίνιση και λειτουργική - ενεργειακής αναβάθμιση των υποδομών σε 156 κέντρα υγείας, και άλλες ανάλογες βαθμίδες, ανά την Ελλάδα, όσο και με τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων της χώρας. Δηλαδή, δύο έργων μεγάλων σε συνολικό προϋπολογισμό, άνω των 560 εκατ. ευρώ (περίπου 247 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 315 εκατ. για το δεύτερο), όσο και σε σημασία. Οπότε, προσεχώς θα βλέπουμε διάφορους τέτοιους διαγωνισμούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:26

Υγεία: Υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

09:11

Metlen: Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας στο 1ο εξάμηνο - Σταθερά σε τροχιά διεθνοποίησης και ανάπτυξης

09:05

Ισραήλ - Χαμάς: Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός

09:00

Η Σάμος στην κορυφή των μη συμβατικών προορισμών για τους Ελβετούς

08:56

Πώς θα αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στα ελληνικά νησιά - Οι λύσεις του ΥΠΕΝ

08:46

Τι σηματοδοτεί για τον κλάδο της μόδας το deal Intrafashion - Axel Accessories

08:44

Τραμπ: «Τρελή της ριζοσπαστικής αριστεράς» η Κάμαλα Χάρις

08:40

Στήνεται ο νέος όμιλος στο ελαιόλαδο: «The Olive Legend Group», με πρόεδρο τον Νίκο Καραμούζη

08:24

Λευκός Οίκος: «Γελοία» η αξίωση να παραιτηθεί ο Μπάιντεν - Δεν συγκαλύφθηκε κανένα πρόβλημα υγείας

08:12

Στροφή στις υψηλότερες ταχύτητες Internet - Πότε έρχεται το κουπόνι επιδότησης

08:03

Κυκλική Οικονομία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί νέες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού

07:50

Attica Bank: Στα μέσα Σεπτεμβρίου η συγχώνευση με Παγκρήτια – Άμεσα τα αιτήματα για την ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

07:42

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Έρχεται μεγάλο «bonus» 265 εκατ. σε ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ξένους εταίρους

07:32

ΤΑΙΠΕΔ: Σε επενδύσεις (και όχι στο χρέος) το 50% των εσόδων αξιοποίησης λιμένων - Ο διευρυμένος ρόλος

07:22

Μπάιντεν: Αποσύρθηκα για να «σωθεί η δημοκρατία», για να αναλάβουν «νεότεροι»

07:20

Προεδρικά ενσταντανέ στον Κήπο Προεδρίας της Δημοκρατίας - Οι πρώην κι οι επόμενοι

07:16

Η αξία του Ηρακλή - Ολυμπιακοί και δυσαρέσκεια - Η τράπεζα του ιδιωτικού τομέα για τον ιδιωτικό τομέα

07:15

«Πυρά» γιατρών κατά Γεωργιάδη για την επίταξη – Αισιόδοξος ο υπουργός

07:10

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024: Ανατροπή στην κορυφή - Η θέση της Ελλάδας

07:05

Φορολογικές δηλώσεις: Στο «παρά ένα» απόφαση για μικρή παράταση – 700.000 δεν έχουν υποβληθεί

00:01

Τηλεσκόπιο απεικόνισε τον ψυχρότερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί ποτέ

23:55

Τέφρα και αέρια από την Αίτνα σε Αττική και Πελοπόννησο

23:43

Ford: Απογοητευτικά κέρδη για το β' τρίμηνο - Πτώση 12% για την μετοχή

23:26

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η πηγή του κακού ή το εύκολο θύμα;

23:14

Selloff στη Wall Street: Η χειρότερη μέρα για S&P και Nasdaq από το 2022 - «Βουτιά» για Tesla

23:00

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε αποθήκη στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα

22:48

Ο δράστης που πυροβόλησε τον Τραμπ αναζήτησε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του JFK

22:39

Σακελλαροπούλου: Οφείλουμε στις επόμενες γενιές μια συνέχεια αντάξια αυτών των πενήντα ετών

22:33

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για βοήθεια στην Αρμενία

22:22

Νετανιάχου: Η νίκη του Ισραήλ θα είναι και νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών