BACKSTORY

Τα σοκολατάκια του κ. Σχοινά - Στο Blantyre ΚΑΙ τα βαπόρια Χρήστο μου - Attica Bank: Το ΤΜΕΔΕ «καλύπτει» το Ellington; Ποιο plan b; - Μυτιληναίος και Watsa

14-12-2022 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σοκολατάκια του κ. Σχοινά - Στο Blantyre ΚΑΙ τα βαπόρια Χρήστο μου - Attica Bank: Το ΤΜΕΔΕ «καλύπτει» το Ellington; Ποιο plan b; - Μυτιληναίος και Watsa

Τα σοκολατάκια του κ. Σχοινά

H στήλη δεν επιθυμεί να αναλύει θέματα πολιτικά που δεν αποτελούν ειδικότητά της. Όμως πολλές φορές έχει ασχοληθεί με θέματα Kοινοτικά.

Δυσκολεύομαι να μην σχολιάσω κάποια σημεία που χτύπησαν ευαίσθητες χορδές σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, η οποία μοιραία ασχολήθηκε με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε. (θέμα διαφθοράς) που οδήγησαν κάποιους δημοσιογράφους να επιχειρούν να συσχετίσουν και την επίσκεψη του κ. Σχοινά στη Ντόχα. Δεν θα μιλήσω για την ουσία του θέματος. Άλλωστε δεν κατηγορείται για κάτι ο κ. Σχοινάς.

Ερωτήθηκε λοιπόν ο κ. αντιπρόεδρος από Ευρωπαίους συναδέρφους για τυχόν δώρα από την κυβέρνηση του Κατάρ προς τον ίδιο και αναφέρθηκε με έναν τόνο επιτηδευμένα περιπαιχτικό και μια σταλίτσα ενοχλημένο, σε μια μπάλα ποδοσφαίρου σε αναμνηστικά του Μουντιάλ και σε σοκολατάκια τα οποία με κάποια απαξία όπως είπε ο κ. Σχοινάς τα έδωσε στον οδηγό του!!!!

Και αντιπαρέρχομαι τούτου και ρωτώ...κάτι που ευλόγως μου ανέφερε και σχολιαστής αξιωματούχος των Βρυξελλών που άκουσε τη συνέντευξη: Μα σοκολατάκια στο Κατάρ με 45 βαθμούς Κελσίου;

Το sudoku της Attica Bank

Και ας περάσουμε σε θέματα υψίστης ειδικότητος. Αύριο είναι η καλή η μέρα που θα φανεί το χρώμα του χρήματος (λέμε τώρα...) για την Αttica Bank. Κι αν δεν φανεί; Γιατί οι κατέχοντες τη γνώση τα περιγράφουν ως πως πολύ δύσκολα με την Ellington για να βάλει τα κεφάλαια. Δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η τελευταία λέξη του fund. Και δεν μπορώ να κρίνω τα θέματα και από την προηγούμενη αύξηση! Πάντως ο επόπτης επιθυμεί να ξέρει ποιος (ποιά ακριβώς εταιρία) και με ποιο τρόπο και πόσα κεφάλαια θα βάλουν οι ιδιώτες.

Στο πλαίσιο των δεδομένων που υπάρχουν θέλω να σας πω πως ο ΕΦΚΑ (όχι ως ιδιώτης αλλά ως μέτοχος) θα βάλει μέχρι το ποσοστό που του αναλογεί δηλαδή μέχρι περίπου το 9,5%. Για το ΤΜΕΔΕ γνωρίζουμε, όμως το ΤΜΕΔΕ δρα προς το παρόν από κοινού με το αμερικανικό fund. Aν τελικώς το σχέδιο δεν τελεσφορίσει... θα πρέπει να υπάρξει ένα Ρlan Β. Δεν υπάρχει τρόπος για κάτι διαφορετικό.

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω που θα αναζητηθεί η λύση, μπορώ όμως να υποψιαστώ... Ο συνήθης ύποπτος μου κάνει πως θα είναι ο κατασκευαστικός χώρος. Αν θα ενδώσει ή όχι δυσκολεύομαι να το πω όπως επίσης δυσκολεύομαι να δω και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενδώσει σε κάτι τέτοιο.

Το deal της MIG για τα «βαπόρια» της Attica

Ανακοινώθηκε χτες το βράδυ και «πέρασε λίγο στο ντούκου», που λέει και ο λαός. Η MIG έλαβε από ομολογιούχο, την εταιρία «STRIX Holdings L.P.», η οποία σας λέμε ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ιρλανδίας και κατέχει το σύνολο ομολογιών ύψους άνω των 443 εκατ. ευρώ, πρόταση για την ανταλλαγή του συνόλου των ομολογιών, με το σύνολο της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής της MIG στην μεγάλη ακτοπλοϊκή θυγατρική της, την «ATTICA» (ήτοι 10,31% του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA τις οποίες κατέχει άμεσα η εταιρία, και έμμεσα το 69,07% μέσω της απόκτησης του συνόλου των μετοχών της κατά 100% θυγατρικής «MIG SHIPPING S.A.»). Η δε MIG βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση, την αποδέχθηκε και αποφάσισε την άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο των οικονομικών όρων της συναλλαγής.

Αν μη τι άλλο, εφόσον γίνει η δουλειά, θα πρόκειται για deal που εξοφλεί ολοσχερών τον δανεισμό και αλλάζει τα πράγματα στην Attica, που θυμίζουμε ότι προωθεί και deal με την ΑΝΕΚ. Μέσα στους επόμενους μήνες, και έως το τέλος Ιουνίου 2023, θα φανεί τι θα συμβεί καθώς έπεται νομικός και οικονομικός έλεγχος της «MIG SHIPPING S.A.» . Σύμφωνα με παλιότερες ανακοινώσεις, η «STRIX Holdings L.P.» ελέγχεται, μέσω αλυσίδας επιχειρήσεων, από την «BLANTYRE CAPITAL (CAYMAN) LTD», εταιρία με έδρα στις Νήσους Κέιμαν, η οποία ελέγχεται από τον MUBASHIR MUKADAM. Να πούμε ότι η μετοχή της MIG τον τελευταίο μήνα έχει δώσει κίνηση πάνω του +50%, με σημαντικούς όγκους.

ΥΓ: Στο Blantyre λοιπόν ΚΑΙ τα βαπόρια, έ Χρήστο μου…

Στο καλάθι των τραπεζών

Μεγάλα χουβαρνταλίκια ακούω για τις τράπεζες. Θα δώσουν και θα δώσουν στους ευάλωτους! Θα το αφήσω όμως να το σχολιάσω αύριο αυτό, όταν θα ξέρουμε το ποσό.

Μυτιληναίος: Η μετοχή, το timing της Fairfax και ο μετασχηματισμός

Αν μη τι άλλο η είδηση για τη συμφωνία ανάμεσα σε Μυτιληναίο και Fairfax για την απόκτηση μετοχών ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, συν τίτλων αξίας επιπλέον 50 εκατ., σε επόμενο στάδιο, από το fund του Prem Watsa, ήταν όχι μόνο σημειολογική αλλά και ενδεικτική της εκτίμησης του μεγαλοεπενδυτή για την εισηγμένη. Και λέμε σημειολογική γιατί ανακοινώθηκε την παραμονή των… ανακοινώσεων της Μυτιληναίος για τον νέο της εταιρικό μετασχηματισμό. Το πρώτο πακέτο μετοχών (2,7 εκατ.) θα γίνει στα 18,5 ευρώ, ενώ η option αφορά σε ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable note) με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα δύο ετών για την απόκτηση επιπλέον 2,5 εκατ. ιδίων μετοχών της εισηγμένης στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώστε, επίσης, ότι το deal ανακοινώθηκε λίγο πριν μπούμε στην –τελική– προεκλογική «ευθεία».

Έτσι, η Fairfax γίνεται δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης (4,68%, με το πρώτο «πακέτο»), η μετοχή της οποίας είναι κάπου στα 19,5 ευρώ, με το ενδιαφέρον της αγοράς να εστιάζεται πλέον (και) στο «ξεδίπλωμα» του μετασχηματισμού του γκρουπ (κάποιοι περιμένουν αν θα συμπεριλαμβάνει και τις κατασκευές). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Μυτιληναίος κινήθηκε χτες σχεδόν σε όλη τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, ακόμα και πριν την σχετική ανακοίνωση, έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, επιβεβαιώνοντας μια πορεία που αποτυπώνει την αναπτυξιακή φάση που βρίσκεται ο όμιλος, και πλέον αναμένεται η συνέχεια…

Διεργασίες στις υποδομές

Σας έχουμε πει από το insider.gr και τη στήλη ότι ο χώρος των υποδομών είναι σε διαδικασία συνεχούς… οργασμού σε προσκήνιο και παρασκήνιο. Και μπορεί τελευταία να έχει «παγώσει» το deal στις μικρότερες βαθμίδες που είχαμε αποκαλύψει ότι κυοφορούνταν, αλλά οι ζυμώσεις και οι «εκπλήξεις» δεν λείπουν, ιδίως μετά την εξέλιξη αυτή. Όποιος «μυημένος» στα του τεχνικού κόσμου πράγματα διάβασε το προχτεσινό σχόλιο για τις υποδομές και τους ομίλους που συμμετέχουν στο νέο σενάριο ίσως να υπέθεσε τι κυκλοφορεί, η στήλη δεσμεύονταν να μην πει κάτι αν και επιχείρησε να δώσει (εμμέσως και παραπλανητικά) μια «γεύση» από τα σενάρια για το μέλλον και το παρελθόν. Αλλά επειδή διάφορα ακούγονται, ας γίνουν πρώτα και τα ξαναλέμε. Ακόμα και αν απαιτούν διεργασίες σε κλάδους και δραστηριότητες…

Για … αγγλομαθείς

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του κ. Γιάνου Κοντόπουλου στο CNN η οποία αναρτήθηκε στο site του Χρηματιστηρίου. Μόνο που για να τη δει κάποιος πρέπει να γνωρίζει Αγγλικά, γιατί στην ιστοσελίδα της ΕΧΑΕ ανέβηκε άνευ μετάφρασης. Προφανώς το Χρηματιστήριο απευθύνεται μόνον σε αγγλομαθείς επενδυτές και ίσως αυτό εξηγεί το γεγονός ότι επί εποχής Κοντόπουλου χάθηκαν οι μισοί κωδικοί. Κατά τα άλλα ήταν τόσο σκληρές οι ερωτήσεις... από αυτές που μ' έκαναν να αναρωτηθώ αν μιλούσαμε για συνέντευξη ή αφιέρωμα!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:02

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο - «Βουτιά» των εισαγωγών

07:41

Πέντε βασικά χαρακτηριστικά του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρώπης

23:54

Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί, 74 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

23:41

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα δεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας

23:30

Νεπάλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη μείωση των αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

23:15

Wall Street: Μίνι ράλι και ελπίδες για τα επιτόκια έφερε η αγορά εργασίας

22:46

Λευκωσία: Ανησυχεί για την «προθυμία» της Ρωσίας να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού

22:21

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τριών τελευταίων μηνών

21:59

Η Κίνα εκτόξευσε το Chang'e 6 - Θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

21:45

Σε χαμηλό ενός μήνα ο χρυσός

21:14

WSJ: Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς – «Διορία μία εβδομάδα για εκεχειρία ή εισβάλουμε στη Ράφα»

20:59

ΗΠΑ: Kαταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη και κατηγορεί τη Ρωσία

20:36

Πάσχα: Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα

20:29

Ερντογάν: «Μπλόκο» στο εμπόριο με Ισραήλ για να αναγκαστεί να δεχθεί εκεχειρία

19:57

Bροχερό το Mεγάλο Σάββατο - Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

19:32

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 και τα «καμπανάκια» για την ανάπτυξη του κλάδου

19:17

Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μίας αρνητικής εβδομάδας

18:45

ΜΜΜ: Πώς θα κινούνται έως και την Τετάρτη του Πάσχα

18:37

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; - Στο στόχαστρο τα επιδόματα

18:14

Χούθι: Aπειλούν ότι θα πλήττουν όλα τα πλοία που είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους

17:56

Exxon Mobil: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

17:30

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

17:15

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε 3 ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

16:57

Wall Street: Δυναμική αντίδραση μετά τα νέα για την αγορά εργασίας

16:31

ΟΗΕ: Μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε σφαγή αμάχων

16:08

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Μακρόν και του ΥΠΕΞ Βρετανίας για την Ουκρανία

15:56

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας - Χαμηλό έξι μηνών

15:41

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις Ρώσων κρατικών χάκερς κατά της Γερμανίας

15:21

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα είναι απέναντί μας

15:11

Τουρκία: Ο στρατός εξουδετέρωσε 32 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ