BACKSTORY

Μεγάλου: I have a dream… - Οι οίκοι ψηφίζουν τράπεζες - ANT1 Black - Τσιμπά επιδότηση ο Φέσσας

22-11-2022 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλου: I have a dream… - Οι οίκοι ψηφίζουν τράπεζες - ANT1 Black - Τσιμπά επιδότηση ο Φέσσας

Οι οίκοι ψηφίζουν τράπεζες

Τράπεζες και πάλι τράπεζες οι επιλογές της επενδυτικής κοινότητας. Ο ένας μετά τον άλλον οι οίκοι αναβαθμίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα και προσδοκούν από αυτά μερίσματα και κέρδη. H χθεσινή έκθεση της Μorgan Stanley, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Σήμερα εξάλλου το νέο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Wood θα δώσει το στίγμα του ξανά για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα.

Πληρότητες σε περίεργους προορισμούς

O τουρισμός αποτελεί το μεγάλο μεγάλο ατού της εθνικής οικονομίας. Εννοείται πως οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα είναι πολύ μεγάλες σε ιδιαίτερους προορισμούς.

Σε ιδιαίτερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς και... στη Λάρισα. Γιατί στη Λάρισα; Γιατί υπάρχει βάση του ΝΑΤΟ και κάποιοι κάνουν Χριστούγεννα με τους δικούς τους!

Ο καβγάς για το πάπλωμα

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT), μια αμφιλεγόμενη συνθήκη προστασίας των ενεργειακών επενδύσεων, μετά την αποτυχία μιας μεταρρύθμισης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα. Λοιπόν αυτό μου θυμίζει τον καβγά σε διαχείριση πολυκατοικίας για το πότε και πως θα ανάψει η θέρμανση.

Η κουλτούρα της αλλαγής

Mια τράπεζα η οποία να μπορεί να αλλάζει διαρκώς ονειρεύεται ο κύριος Μεγάλου. Δεν ξέρω πως να εξηγήσω τα όνειρα. Για την ακρίβεια και για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου «χτίζουμε την κουλτούρα μιας τράπεζας που μπορεί να αλλάζει διαρκώς». Φαντάζομαι πως εννοεί την εξέλιξη. Όμως η διαρκής αλλαγή απαιτεί μικρά ευέλικτα σχήματα και όχι γιγάντιους οργανισμούς με τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλει η ίδια τους η υπόσταση. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο να αλλάζουν διαρκώς ή ακόμη και όταν πρέπει. Όσο για τις ψηφιακές τράπεζες, είναι τόσο επιθετική η πολιτική από το εξωτερικό που δύσκολα εγχώρια σχήματα μπορούν να ανταγωνιστούν τις εξελίξεις.

Γιάννης κερνάει…

Πολύ ωραία πράγματα μου λένε ότι συμβαίνουν με την επιλογή των ορκωτών για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Την πλατφόρμα με την οποία γίνεται η επιλογή-κλήρωση των ορκωτών την έκανε η Grant Thornton η οποία ταυτόχρονα είναι μέσα στις εταιρίες που κληρώνονται για να ελέγξουν έργα. Εγώ φυσικά δεν πιστεύω αυτά που λένε οι κακεντρεχείς ανταγωνιστές για το πώς ακριβώς γίνεται η κλήρωση μέσω της πλατφόρμας.

Ant1+ black

Μένω στις πλατφόρμες όπου οι συνδρομητές του ΑΝΤ1+ έχασαν χθες στην κυριολεξία την μπάλα στο ματς Αγγλία-Ιράν. Μαύρο σκοτάδι στη μετάδοση και οι φίλαθλοι στα κάγκελα με αποτέλεσμα ο Antenna άρον άρον να δείξει από την τηλεόραση δωρεάν και τον αγώνα της Ολλανδίας με τη Σενεγάλη. Βέβαια τυχεροί ήταν αυτοί που δεν έδωσαν τα ωραία τους λεφτά στον Ant1+ ενώ υπήρχαν και αρκετοί που ήθελαν να δώσουν αλλά το σύστημα δεν δούλευε. Με αυτά και με αυτά ο Ant1 εκτέθηκε και δεν ξέρω και αν έχει κάποια θεματάκια με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τη FIFA. Αυτά συμβαίνουν όταν πετάνε τα εκατομμύρια στα reality που πάνε άπατα και δεν γίνονται επενδύσεις ειδικά σε ένα πρόγραμμα που θέλει να είναι συνδρομητικό.

Πάντως ο Ant1 ισχυρίστηκε ότι το βρήκε το πρόβλημα με την πλατφόρμα που δεν έπαιζε και υποθέτουμε ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα. Γιατί αλλιώς βλέπουμε μεγάλα ζητήματα ειδικά όταν κάποιος πληρώνει για να δει αγώνες του Mundial.

Οι 5 όμιλοι για τα 5+5 ταχύπλοα περιπολικά των 34 εκατ. ευρώ

Έτσι, για να αλλάξει λίγο θεματολογία η στήλη και να περάσει στο θαλάσσιο μέτωπο, σας ενημερώνουμε ότι 5 είναι οι εταιρείες που θα διεκδικήσουν τη σύμβαση σε διαγωνισμό ύψους έως 34 εκατ. ευρώ που έχει «βγάλει» το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προμήθεια πέντε ταχύπλοων περιπολικών σκαφών με δικαίωμα προαίρεσης μέχρι και πέντε επιπλέον όμοιων, καινούργιων, αμεταχείριστων, σύγχρονων και με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. Η διαδικασία περνάει στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο οποίο θα δώσουν το παρών οι εταιρείες «FERRETI S.P.A.», «KEWATEC ALUBOAT OY AB», «MARINE ALUTECH OY AB», «PENGUIN SHIPYARD INTERNATIONAL PTE LTD» και «VIKING NORSAFE LIFE SAVING EQUIPMENT HELLAS A.E.». Αυτοί οι όμιλοι εκλήθησαν από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου για να δώσουν προσφορές έως τις 23 Δεκεμβρίου 2022, εφόσον βέβαια το επιθυμούν. Και μια εβδομάδα αργότερα γίνει η αποσφράγιση.

«Τσιμπάει» επιδότηση η ΑΕΕΑΠ του Φέσσα

Όπως έχετε καταλάβει από όσα κατά καιρούς σας έχει μεταφέρει η στήλη, συνεχώς «βρέχει» υπαγωγές σχεδίων, όπως τουριστικές υποδομές, στον αναπτυξιακό νόμο. Μεταξύ αυτών, «μπήκε» στο καθεστώς ενίσχυσης και η επιχείρηση «Plaza Hotel Skiathos» της BriQ Properties, δηλαδή της ΑΕΕΑΠ συμφερόντων του Θ. Φέσσα. Μόνο που το πλάνο, όπως τουλάχιστον αναφέρονταν στη σχετική έγκριση, σχετίζεται με την… Πάρο. Η ΑΕΕΑΠ ως γνωστόν έχει αγοράσει στο νησί της Σκιάθου το «Plaza Hotel Skiathos» αλλά προωθεί μπίζνες και σε άλλα νησιά. Όπως για παράδειγμα στην Πάρο, με το σχέδιο να αφορά σε «εκσυγχρονισμό και επέκταση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 4*, υφιστάμενης δυναμικότητας 40 δωματίων/79 κλινών και νέας δυναμικότητας 56 δωματίων/135 κλινών», συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους άνω των 3 εκατ. ευρώ (852 χιλ. ευρώ με μορφή επιχορήγησης). Εξ όσων πάντως θυμάται η στήλη, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας βρίσκεται το πρώην «Mr & Mrs White» (4 αστέρων, στη Νάουσα) για το οποίο η ΑΕΕΑΠ είχε σχέδια ανακαίνισης και επέκτασης. Και «τσίμπησε» και επιχορήγηση…

Ιδού η απορία

Πραγματικά όλα φαίνονται εντυπωσιακά σε ότι αφορά στις επιδόσεις τρίτου τριμήνου των Ευρωσυμβούλων τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και κερδών και όπως η ίδια η εταιρία αναφέρει ξεπέρασαν τις προσδοκίες της διοίκησης. Βέβαια εγώ μια απορία την έχω μιας και δεν βλέπω οικονομικές καταστάσεις. Και δεν είναι άλλη από το πως μια εταιρία με EBITDA 1,33 εκατ. ευρώ να έχεις κέρδη προ φόρων 1,22 εκατ. ευρώ με δανεισμό 3 εκατ. ευρώ. Φαντάζομαι η εταιρία θα έχει μια απάντηση στην απορία μου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple