BACKSTORY

Φοιτητικές εστίες του Αγίου Βαλεντίνου - Η βούληση του Κεντρικού - Μουντιάλ και… σκλάβοι - Τα ιερά φιλέτα

16-11-2022 | 07:09
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοιτητικές εστίες του Αγίου Βαλεντίνου - Η βούληση του Κεντρικού - Μουντιάλ και… σκλάβοι - Τα ιερά φιλέτα

Το Μουντιάλ και οι εργασίες

Αναστάτωση και μάλιστα μεγάλη στα πρωταθλήματα όλων των χωρών επέφερε το Μουντιάλ στο Κατάρ. Όμως το πιο εντυπωσιακό είναι οι επικρίσεις κατόπιν εορτής όπως θα λέγαμε επί το λαϊκότερον.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, ο υπουργός Εργασίας του μικρού κράτους του Κόλπου, Αλί Μπιν Σαμίκ Αλ-Μαρί (Ali Bin Samikh Al-Marri), επικρίθηκε τη Δευτέρα στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατά την προετοιμασία των εκδηλώσεων.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία περίπου το 90% των εργαζομένων στη χώρα είναι μετανάστες και υποφέρουν από την εργασία σε απάνθρωπες συνθήκες. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 του Guardian, 6.500 μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει από τότε που το Κατάρ έλαβε το δικαίωμα να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη εκδήλωση του ποδοσφαίρου. Είναι στ' αλήθεια περίεργο πώς από τη μία δόθηκαν τα δικαιώματα στο Κατάρ και στη συνέχεια ακολουθούν τούτες οι επικρίσεις.

Η Moody's εκφράζει ανησυχίες

Βέβαια δεν περιμέναμε την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's αλλά το γεγονός πως επισημαίνει το πρόβλημα της ρητορικής της Τουρκίας απέναντί μας και συνάμα τις δυσκολίες για τις προοπτικές των οικονομιών το 2023, δημιουργεί στ' αλήθεια ένα υπόβαθρο μη αναβάθμισης.

Ιπτάμενες οι τιμές των αγαθών

Όπως προέβλεψε ο κάθε νουνεχής άνθρωπος το καλάθι του νοικοκυριού δεν θα εμπόδιζε τις ανατιμήσεις οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η εκτίμηση είναι πως τούτο θα συνεχιστεί επί μακρόν έως ότου αρχίζουν να υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Όμως κι έτσι υποχώρηση των τιμών θα αργήσουμε πολύ να δούμε... αν δούμε.

Νέοι άθλοι του Ηρακλή

Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε - όπως πάντα - τη συνηθισμένη «στοχευμένη» κριτική του στον Ηρακλή- αυτή τη φορά καταγράφοντας αδυναμίες του εργαλείου για την εφαρμογή του στις μικρές τράπεζες. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι μιας και είναι γνωστή η άποψη της ΤτΕ για το θέμα Ηρακλής και για την Bad Bank.

Η ΤτΕ για τη συγχώνευση Παγκρήτιας-Χανίων

Ωστόσο σε μια κίνηση έκπληξη ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δείχνει να κρατάει απολύτως ζωντανό το deal μεταξύ Παγκρήτιας και Συνεταιριστικής Χανίων. Πιο συγκεκριμένα σε εκδήλωση της AXIA είπε μεταξύ άλλων: «τόσο η Τράπεζα Αττικής όσο και η Παγκρήτια Τράπεζα ολοκλήρωσαν με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (μάλιστα η Τράπεζα Αττικής θα κάνει μία δεύτερη τους επόμενους μήνες σύμφωνα με το κεφαλαιακό της σχέδιο), ενώ η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα. Στην πράξη, οι δύο τράπεζες (μαζί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) θα κατέχουν πάνω από 2/3 του συνολικού ενεργητικού του τομέα των μικρών ιδρυμάτων στην Ελλάδα».

Υπόθεση Epsilon Net: Τζογάρετε ελεύθερα

Πραγματικά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Epsilon Net ανακοίνωσε ότι συζητά με την Εθνική και η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται σα να μην συμβαίνει τίποτα. Έτσι μπορεί ο κάθε ένας να τζογάρει ελεύθερα και ο ξάδελφος του ξαδέλφου του μπατζανάκη που έχει εσωτερική πληροφόρηση η οποία δεν μπορεί να αποδειχτεί να μπορεί να κινείται εκ τους ασφαλούς.

Σύστημα πάρε και αμέσως δώσε στην CPI

Ωραίο το σύστημα εκεί στη CPI όπου Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει. Έκοψαν καμια διακοσαριά χιλιάδες μετοχές από stock options και συνεχίζουν ακάθεκτοι να πουλούν. Για την ακρίβεια, πωλητής είναι ο Χρήστος Παπαθάνος που στις 10 Νοεμβρίου πούλησε 30.000 μετοχές, στις 15 Σεπτεμβρίου 9.066 μετοχές, στις 14 Σεπτεμβρίου 60.000 μετοχές ενώ πήρε τον Αύγουστο από τα stock options 105.600 με 0,3 ευρώ ανά μετοχή κάτι λιγότερο δηλαδή από το μισό της τρέχουσας τιμής. Ο κάθε ένας φυσικά μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις πωλήσεις που προφανώς είναι γιατί θέλει να κάνει συμμέτοχους στα κέρδη της εταιρίας και άλλους επενδυτές αφού κατοχυρώσει τα κέρδη τα δικά του που προκύπτουν από τη δύναμη της πλειοψηφίας.

Του... «Αγίου Βαλεντίνου» οι προσφορές για τις φοιτητικές κατοικίες Κρήτης

Νέα παράταση έδωσε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στη διαδικασία της υποβολής οικονομικών προσφορών για την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ. Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, εφόσον τελικά δώσουν προσφορές, θα το κάνουν όχι μέσα στις επόμενες ημέρες όπως προβλέπονταν, αλλά στις 14 Φεβρουαρίου 2023. Και μιλάμε για έργο σχεδόν 207 εκατ. ευρώ, αλλά με τους παλιούς υπολογισμούς (κόστη κ.α.). Τώρα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν την «ημέρα των ερωτευμένων».

Οι προϋποθέσεις διεκδίκησης των «ιερών φιλέτων» της Βουλιαγμένης

Για να ξέρετε κάποια από τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που βάζει η Εκκλησία για να αναζητήσει μισθωτές (έως 99 έτη) για τα 3 «φιλέτα» στη Βουλιαγμένη (Ορφανοτροφείο), θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «τα συμμετέχοντα νομικά πρόσωπα να έχουν μέσο ετήσιο όρο κύκλου εργασιών, κατά την τελευταία τριετία, κατ’ ελάχιστον 25 εκατ. ευρώ, τα δε φυσικά πρόσωπα, αντίστοιχα, τραπεζικές καταθέσεις, κατ’ ελάχιστον ύψους 15 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση νομικών προσώπων που έχουν συσταθεί εντός της τελευταίας τριετίας, αρκεί να έχουν μέσο ετήσιο όρο κύκλου εργασιών καθ’ όλο τον χρόνο λειτουργίας τους, κατ’ ελάχιστον 25 εκατ. ευρώ». Πολλά δεν τα λες, ούτε όμως και λίγα.

Οι «μεταγραφές» στις κατασκευαστικές

Η στήλη τα έλεγε πριν ένα - ενάμιση μήνα, ίσως και περισσότερο, για τις «μεταγραφές» που αναμένονταν στον κατασκευαστικό κλάδο μετά τις εξελίξεις σε μεγάλα γκρουπ, με επίκεντρο την Intrakat (αλλά και εσχάτως την ΑΚΤΩΡ). Για την μετακίνηση στελέχους που σχετίζεται με… καλοκαιρινές μετοχικές εξελίξεις είχαμε «φωτογραφίσει» τον προορισμό. Πάντως, έχουν γίνει και άλλες μετακινήσεις στελεχών που «πέρασαν στα βουβά», ίσως γιατί δεν ήταν τρανταχτά ονόματα. Όμως, ξέρουν τη δουλειά και στην πιάτσα είναι γνωστά αυτά. Να δούμε όμως μήπως προκύψουν και άλλες κινήσεις.

Μικρή παράταση για το φράγμα Ταυρωπού

Λίγες ημέρες υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι όμιλοι σχεδίαζαν να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΣΔΙΤ διαγωνισμό «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτυών άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού», ένα project κατασκευής φράγματος που προωθεί το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην Καρδίτσα, ύψους 128 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία για την α’ φάση μεταφέρθηκε από τις 18 Νοεμβρίου για τις 2 Δεκεμβρίου. Συμβαίνουν αυτά στους διαγωνισμούς

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

23:39

Ορεστιάδα: Συνελήφθη διακινητής μη νόμιμων μεταναστών

23:17

Χαρδαλιάς: Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το 40% του νέου ΕΣΠΑ της Αττικής

22:51

Γάζα: Τουλάχιστον 37.337 Παλαιστίνιοι νεκροί απ' την έναρξη του πολέμου

22:20

Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί της Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

21:48

Επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπουλου στην Κάσο

21:19

θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 44χρονος για κλοπές

20:47

Γερμανία: Ρατσιστική επίθεση σε κορίτσια από την Γκάνα

20:18

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της άκρας δεξιάς

20:03

Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 19 ξένοι προσκυνητές νεκροί στη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος στη Μέκκα

19:46

Adidas: Εσωτερική έρευνα ύστερα από καταγγελία για δωροδοκία στελεχών της στην Κίνα

19:33

ΕΛΑΣ: Αναζητά πληροφορίες για το τροχαίο με το βυτιοφόρο που πήρε φωτιά στην Αθηνών – Κορίνθου στις 7/6

19:23

Στην εποχή του «Σφάξε με Αγά μου να Αγιάσω» η λειτουργία της αγοράς σιταριού στην Ελλάδα

19:00

Πόρισμα Ντράγκι: Αναβολή για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου - Σκέψεις για γαλλοσουηδικό μοντέλο

18:53

Ανδρουλάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του τη Δευτέρα

18:33

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση σε συγκεντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από το Ωδείο Αθηνών για την Συμφωνία των Πρεσπών

17:50

ΗΠΑ: Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων διέσωσε το πλήρωμα του ελληνόκτητου πλοίου Tutor

17:34

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ μετά τη σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία

17:00

Αέριο: Άλμα 30% στην κατανάλωση – Στην παραγωγή ρεύματος το μεγαλύτερο μερίδιο

16:54

Βρετανία: Σαρωτική ήττα των Συντηρητικών δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

16:31

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ψέματα και αθλιότητες

16:16

Novo Nordisk: Στη Γερουσία των ΗΠΑ θα καταθέσει ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας για τις τιμές των Ozempic - Wegovy

15:54

Ελβετία: Δεν υπέγραψαν όλες οι χώρες το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου για την Ουκρανία

15:33

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

15:25

Νεκρός ανασύρθηκε ένας 86χρονος από πηγάδι στην Ελευσίνα

15:20

Γερμανία: Η αστυνομία του Αμβούργου πυροβόλησε άτομο που απείλησε αστυνομικούς

15:04

Κέρκυρα: Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος Αμερικανός στο Μαθράκι

14:49

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της

14:35

CNBC: Ο Τραμπ δεν ξέρει γιατί μιλάει - Το πόρισμα κορυφαίων CEO

14:05

Βουλγαρία: Η κεντρική τράπεζα δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια αξίας 200 εκατομμυρίων λέβα