BACKSTORY

Η ΕΥΔΑΠ, η Αρχή, τα σενάρια - Η ατάκα Τσαμάζ - Το ιερό «φιλέτο» - Intrakat: Κάλυψη με το καλημέρα 

10-11-2022 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΥΔΑΠ, η Αρχή, τα σενάρια - Η ατάκα Τσαμάζ - Το ιερό «φιλέτο» - Intrakat: Κάλυψη με το καλημέρα 

Εταιρική διακυβέρνηση Payzy;

Οι μεγάλες επιτυχίες του ΟΤΕ διαδέχονται η μία την άλλη! Payzy; Κι όμως παίζει! Παρακολούθησα ωστόσο μετά μεγίστης προσοχής τη νέα διαφήμιση κύρους του ομίλου με φόντο την εταιρική διακυβέρνηση. Όλα πολύ προσεκτικά από τον Οργανισμό μιας και έτσι πρέπει να κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που αφήνουν ηχηρό αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων έμεινα στη φράση του κου Τσαμάζ, «επιλέγουμε με προσοχή τους συνεργάτες μας»! Αλήθεια τώρα...; (to be continued).

Λεφτά για ξόδεμα

Η τελευταία συναλλαγή του Έλον Μασκ ήταν πωλήσεις 4 δισ. δολάρια σε «σκληρή» Τesla για να πληρώσει το Twitter. Το σύνολο των πωλήσεων του μεγάλου επιχειρηματία το τελευταίο διάστημα με τα ανοίγματα που έχει πραγματοποιήσει ανέρχεται σε 36 δισ. δολάρια.

SEC και ξερό ψωμί

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αλλιώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εκεί, η οποία για όσους ξέρουν δεν αστειεύεται, εξετάζουν τη χρήση του WhatsApp και άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (Apollo, Carlyle και ΚΚR) προωθώντας ένα μήνυμα για μεγαλύτερη αστυνόμευση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Wall Street.

Intrakat: Κάλυψη πριν αρχίσει το «ματς» και εκπλήξεις

Από τα «αποδυτήρια» έχει καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat. Πριν την απόφαση της γενικής συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 100 εκατ. ευρώ που θα ληφθεί στις 14.11.22 το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει θεωρείται δεδομένο.

Το μήνυμα στήριξης από τους βασικούς μετόχους στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας προδιαγράφει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Οι νέοι της μέτοχοι εκφράζουν την πεποίθηση πως η επιχείρηση οδεύει για να κάνει την έκπληξη στο χώρο των κατασκευών. Το μενού πάντως περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις μεταξύ των οποίων και δύο εξαγορές εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα σε δύο χώρες των Βαλκανίων εκεί όπου κάποτε οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες κυριαρχούσαν. Ουσιαστικά η Intrakat έρχεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου στα Βαλκάνια. Αμήν και στις τράπεζες που τις «έφαγαν» τα μνημόνια.

Η ΕΥΔΑΠ, η Ρυθμιστική Αρχή και τα σενάρια

Επειδή η διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει αυξημένη σημασία, η στήλη καταθέτει όσα πρόσφατα σημείωναν άνθρωποι της αγοράς για το θέμα αυτό. Κανονικά, όπως έχει αναδείξει από καιρό το insider.gr, εκκρεμεί η σύσταση μιας ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, που συνιστά και υποχρέωση της χώρας. Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχουν σενάρια ότι θα «κουμπώσει» με την (ή υπό την) γνωστή μας ενεργειακή ΡΑΕ. Για αυτά, ίσως έχουμε εξελίξεις εντός των επόμενων μηνών, ίσως και μέσα στο 2022, εκτός αν κάτι αλλάξει ως προς την ανεξαρτησία των «υδάτων» (ή και αποβλήτων) που αποτελούν μια ειδική περίπτωση.

Πάντως, η «σκέψη» ανθρώπων της αγοράς πάει… και παρακάτω. Τι εννοούμε; Ότι κρίνουν πως θα είχε ενδιαφέρον ένα μοντέλο στο οποίο θα «μαζεύονταν» οι ανά την Ελλάδα εποπτευόμενες εταιρείες ύδρευσης σε ένα «πακέτο», έναν φορέα. Για παράδειγμα, από αλλού εποπτεύεται η ΕΥΔΑΠ (π.χ. από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών), από αλλού η ΕΥΑΘ, ενώ ειδική περίπτωση είναι και οι τοπικές δημόσιες εταιρίες ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στη χώρα. Θα μπορούσε λοιπόν, να αλλάξει το μοντέλο. Και μάλιστα, η εταιρεία ύδρευσης της Αθήνας να παίξει καθοριστικό ρόλο λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτει.

Για την ώρα βέβαια, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και σε όσα ισχύουν, η εισηγμένη δεν μπορεί να «βγει» εκτός Αττικής, ούτε και να συμμετέχει σε διαγωνισμούς π.χ. ΣΔΙΤ. Βέβαια, αν θυμάται σωστά η στήλη, για λογαριασμό της εταιρείας ύδρευσης η McKinsey «τρέχει» ένα φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού και επέκτασης δράσεων. Πλην όμως, όσο τεχνοκρατικά και να θέλει να κινηθεί η ΕΥΔΑΠ, όσες καλές προθέσεις και να έχει η διοίκησή της, απαιτείται τοπική και πολιτική βούληση.

Το buy back της ΔΕΗ

Συνολικά 4.326.234 ίδιες μετοχές της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,1325% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της, κατέχει η ΔΕΗ. Το ποσοστό δεν είναι μεγάλο, αλλά η εισηγμένη συνεχίζει το buy back σχεδόν σε καθημερινή βάση, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μέχρι και 36.344.000 μετοχών εκδόσεώς της. Για παράδειγμα, κατά το χρονικό διάστημα από 3.11.2022 μέχρι και 9.11.2022 (δηλαδή και χτες), αγόρασε μέσω συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνολικά 341.528 ίδιες μετοχές, με μέση σταθμισμένη τιμή από 6,12 έως 6,3 ευρώ ανά συνεδρίαση (5 τον αριθμό).

Το ΤΕΕ, οι «έξυπνες γέφυρες» και οι «μνηστήρες»

Αυτό το project με τις «έξυπνες γέφυρες» που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ενίσχυση της ασφάλειας των γεφυρών στην Ελλάδα, με αιχμή τις σιδηροδρομικές, εισάγοντας ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου της κατάστασής τους, φαίνεται να προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον. Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, ήδη «τρέχει» διαγωνισμός (156 εκατ. ευρώ συνολικά) υπό την αιγίδα του ΤΕΕ που έχει αναλάβει ως φορέας υλοποίησης (τον Σεπτέμβριο εκκίνησε διαβούλευση). Μάλιστα, το έργο σχετίζεται και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και μέχρι πρότινος οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 1-2 μόλις επικρατέστερους «μνηστήρες», ενδέχεται το «παιχνίδι να ανοίξει», με ξένους αλλά και εγχώριους διεκδικητές. Για να δούμε…

Οι «επισκέψεις» στα «ιερά φιλέτα» της Βουλιαγμένης

Μόλις προ ημερών γράφαμε σε σχετικό θέμα για τα 3 ακίνητα «φιλέτα» που βγάζει προς μακροχρόνια εκμίθωση (έως 99 έτη) η Εκκλησία στη Βουλιαγμένη, στο Ορφανοτροφείο. Για τα 2 από τα 3 ακίνητα (το πρώτο επιφανείας 11.836 τ.μ. όπου στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, και το δεύτερο επιφανείας 1.627 τ.μ. όπου βρίσκεται και το κτίριο του εκμισθούμενου εστιατορίου «ΙΘΑΚΗ»), η αρμόδια αρχή όρισε ότι μπορεί να τα επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι έως τα τέλη του μήνα (ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη). Οπότε, «όσοι πιστοί προσέλθετε»… για να τα δείτε, αν και υποθέτουμε ότι όσοι ενδιαφερθούν τα γνωρίζουν καλά.

ΕΡΓΟΣΕ: Διήμερο υπογραφών με ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ

Υπογραφές για δύο σημαντικά σιδηροδρομικά έργα θα «πέσουν» το διήμερο 23 – 24 Νοεμβρίου ανάμεσα σε ΕΡΓΟΣΕ και αναδόχους. Στις 23 του μήνα (αντί 24 αρχικά) θα υπογραφεί το έργο «Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα» που γράφαμε προχτές, ύψους 58,7 εκατ. ευρώ με ΑΒΑΞ – ALSTOM. Για τις 24 Νοεμβρίου εκλήθη τελικά η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για την «Κατασκευή σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στη νέα γραμμή Κιάτο-Πάτρα, και στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο», με προϋπολογισμό 141 εκατ. ευρώ.

Τα εύσημα στη Μασούτης για το φθηνότερο «καλάθι»

Τα εύσημα στην αλυσίδα super market Μασούτης απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης. Ο λόγος ήταν ότι η συγκεκριμένα επιχείρηση διακρίθηκε επειδή έχει το χαμηλότερο (σε τιμές) «καλάθι του νοικοκυριού». Μάλιστα, σχεδιάζει να επισκεφθεί και κατάστημα της αλυσίδας για να δώσει τα συγχαρητήρια από κοντά, δηλαδή να επιβραβεύσει αυτή την πτώση των τιμών.

ΚΕΣΑ: «Πράσινο φως» για Τατόι και Grivalia

«Πράσινο φως» σε αρχιτεκτονικά σχέδια και τροποποιήσεις έδωσε πρόσφατα το ΚΕΣΑ. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, αλλά και της αντίστοιχης (τροποποίηση) που αφορά στη «διαμόρφωση οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης (camping) 5* στην ακτή Α΄ Βούλας - Επισκευή, προσθήκη κατ’ επέκταση ισογείων κτιρίων & κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών», δηλαδή, για μία ακόμα επένδυση υψηλού τουριστικού προϊόντος από την Grivalia Hospitality.

«Μνημείο» πλημμελούς ενημέρωσης

Βαθιά ανάσα στους Μύλους Κεπενού έδωσε το ομολογιακό δάνειο 25 εκατ. ευρώ από την Eurobank. Η εταιρία στα τέλη του 2021 είχε μακροπρόθεσμο δανεισμό 20 εκατ. ευρώ και είχε αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κατά 10 εκατ. ευρώ. Από τα 20 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμων δανείων τα 12,5 εκατ ευρώ έληγαν τον Σεπτέμβριο του 2023 και φαίνεται ότι τακτοποιήθηκαν μαζί με τα βραχυπρόθεσμα. Η ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο αποτελεί «μνημείο» πλημμελούς ενημέρωσης, καθώς η εταιρία ενημερώνει απλά για το ύψος του ομολογιακού δανείου χωρίς να λέει τι θα το κάνει καθώς από τα στοιχεία που με κόπο βρήκαμε πρόκειται για αναχρηματοδότηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων που την οδηγούσαν σε «ασφυξία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:44

ΣτΕ: Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του από 1/8 έως 9/8, λόγω μετακόμισης

15:41

Τι είναι η νόσος Sjögren και γιατί χρειάζονται σχεδόν τρία χρόνια για να διαγνωστεί

15:32

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν εκταμίευσε την 4η δόση 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

15:24

Στουρνάρας: Επιβεβλημένη η συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας - Θα οδηγούνταν σε κατάρρευση

15:17

ΕΛΓΑ: Πιστώνονται 70 εκατ. για την εξόφληση των πληγέντων από Daniel και Elias

15:17

Φοιτητικές κατοικίες: Νέο ράλι 10% στις τιμές ενοικίων – Έρευνα του Spitogatos

15:13

Χανιά: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλές Σελίνου - Μήνυμα από το 112

15:10

Έλεγχοι σε παραλίες: Πάνω από 4.500 καταγγελίες - Ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ τα πρόστιμα

15:08

Σύνθετος PMI: «Βαρίδι» για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η Γερμανία

15:06

Σπορ και luxury: Βρήκαμε τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ που μπορείτε να τα φορέσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ

14:36

ΓΣΕΒΕΕ: Συμμαχία για το περιβάλλον Δήμου Αθήνας και επιχειρήσεων

14:30

Πανώλη αιγοπροβάτων: Συνεχίζονται οι έλεγχοι - Χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid test

14:26

Παπαθανάσης: Εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

14:24

Σάντσεθ: Έτοιμος να καταθέσει για τη σύζυγό του... γραπτώς

14:07

EAΓΜΕ-ΕΔΕΥΕΠ: Καίρια συμφωνία για την υπόγεια αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα

14:02

Η Intrafashion (Pink Woman) εξαγοράζει την Axel Accessories 

13:58

Δράσεις στην Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας στην Ολυμπία Οδό

13:42

Μελέτη EY-Saïd Business School: Κρίσιμη η ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την επιτυχία έργων μετασχηματισμού

13:25

Αναβαθμίζεται ψηφιακά η UniCredit με δύο εξαγορές

13:24

Κομισιόν για Ελλάδα: Βήματα προόδου για το κράτος δικαίου - Οι 4 συστάσεις

13:21

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων: Υποχώρησε στο 3,3% η απόδοση - Υπερκάλυψη κατά 2,39 φορές

13:16

Καζίνο Λουτρακίου: Υπεγράφη η συμφωνία εξυγίανσης - Νέα εποχή για το Club Hotel

13:03

ΕΛΣΤΑΤ: Συνολικά 4,9 εκατομμύρια πολίτες πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι πέρυσι

13:03

Η Cash Plus θέτει σε λειτουργία την τραπεζική λύση της Profile Software

13:00

Μητσοτάκης: Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα

12:51

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την ένταση στην Αρκτική

12:45

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Αλλαγή σελίδας με σημαντικές επενδύσεις

12:40

Euroxx: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες - Εν αναμονή αναβαθμίσεων

12:40

Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι: 1 στα 4 δημόσια Wi-Fi είναι επισφαλές

12:40

«Ζαλίζει» ο ετήσιος μισθός του πρίγκιπα Ουίλιαμ