Πρόστιμα $1,8 δισ. σε 16 εταιρείες της Wall Street λόγω χρήσης WhatsApp, γραπτών μηνυμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμα $1,8 δισ. σε 16 εταιρείες της Wall Street λόγω χρήσης WhatsApp, γραπτών μηνυμάτων
Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,8 δισ. δολαρίων επέβαλαν χθες οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές σε 16 εταιρείες της Wall Street, μετά από μία άνευ προηγούμενου έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ΣΜΕ (CFTC)

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,8 δισ. δολαρίων επέβαλαν χθες οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές σε 16 εταιρείες της Wall Street, μετά από μία άνευ προηγούμενου έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ΣΜΕ (CFTC), όπως αναφέρει το Reuters. Ανάμεσα στις χρηματιστηριακές, στις οποίες επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές, συγκαταλέγονται μεγάλα ονόματα όπως η Barclays, η Bank of America, η Citigroup, η Credit Suisse, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η UBS.

Αιτία για την επιβολή των ποινών στάθηκε η στοχευμένη πρακτική στελεχών κάθε βαθμίδας των εταιρειών να συζητούν απόρρητες πληροφορίες αναφορικά με πελάτες τους, από επικείμενα deals έως τραπεζικό δανεισμό, στα προσωπικά κινητά τους τηλέφωνα είτε με χρήση της εφαρμογής WhatsApp, είτε με γραπτά μηνύματα. Λόγω της φύσης της εν λόγω επικοινωνίας, τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ήταν σε θέση να διατηρήσουν αρχεία με τα μηνύματα, παραβιάζοντας έτσι την ισχύουσα νομοθεσία περί εταιρικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της CFTC, Κρίστυ Γκόλντσμιθ τα στελέχη των εταιρειών χρησιμοποιούσαν συνειδητά προσωπικές εφαρμογές στην επικοινωνία τους για να μπορούν να διαφεύγουν τον έλεγχο των αρχών, ακολουθώντας εντολές των προϊσταμένων τους. Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό για τις αμερικανικές αρχές, καθώς η πλειονότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παραδέχθηκαν πως παραβίασαν την ομοσπονδιακή νομοθεσία, με μοναδικές εξαιρέσεις την Bank of America και την Nomura που αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν πως εμπλέκονται στα ευρήματα της CFTC.

Εκπρόσωποι της UBS, Morgan Stanley και Citi εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για διευθέτηση του ζητήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν Goldman Sachs, ING, UBS τη νέα κατάσταση στην Ιταλία

Wall Street: Το sell-off από τις αρχές του 2022 εξανέμισε 9 τρισ. δολάρια από τον πλούτο των νοικοκυριών

gazzetta
gazzetta reader insider insider