Νέα Αρχή Υδάτων και Λυμάτων: Πότε ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές δράσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Νέα Αρχή Υδάτων και Λυμάτων: Πότε ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές δράσεις
Στη θέσπιση της νέας ρυθμιστικής αρχής υδάτων και λυμάτων οφείλει να προχωρήσει, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα ευρύτερα χρονοδιαγράμματα.

Στη θέσπιση της νέας ρυθμιστικής αρχής υδάτων και λυμάτων οφείλει να προχωρήσει, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, η ελληνική κυβέρνηση μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως αυτός αποτυπώθηκε στους κεντρικούς στόχους για τη φετινή χρονιά, οι προπαρασκευαστικές δράσεις της σχετικής ομάδας εργασίας η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για να ιδρυθεί η νέα Ρυθμιστική Αρχή Λυμάτων και Υδάτων αναμένονται στο 4ο τρίμηνο του 2022. Φορέας Υλοποίησης αυτής της μεταρρύθμισης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την ενέργεια αυτή να αφορά του φορείς παροχής υπηρεσιών ύδατος και βέβαια τους πολίτες της χώρας.

Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκεται η ενίσχυση και βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτων μέσω της σύστασης και λειτουργίας Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων. Η Αρχή θα αναλάβει σαφείς και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες, οι οποίες θα προκύψουν ως αποτέλεσμα μελέτης και εκτεταμένης διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ενδεικτικά θα έχει ως ρόλο:

α) την ενίσχυση της εποπτείας των φορέων διαχείρισης υδάτων, β) την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του συστήματος διαχείρισης των υδάτων και λυμάτων, γ) βελτίωση της διοικητικής, τεχνικής, οργανωτικής και οικονομικής επάρκειας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, δ) την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας τιμολογιακής πολιτικής σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ε) την εξασφάλιση της συμμόρφωσης των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος με τις αρχές της περιβαλλοντικά ορθής και Προεδρία της Κυβέρνησης Γενική Γραμματεία Συντονισμού ΕΣΚΥΠ 2022 155 βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων.

Η λειτουργία της Αρχής θα βασιστεί στην Οδηγία 2000/60/ΕΚ, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το insider είχε αποκαλύψει ότι η ίδρυση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα, με απώτερο χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2023, αναδεικνύονταν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευε την έγκριση του ελληνικού σχεδίου που εγκρίθηκε για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν, στο πλαίσιο των επικείμενων μεταρρυθμίσεων θεσπίζεται η λειτουργία ενός ενιαίου φορέα, μιας Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής για τα νερά και τα λύματα (NWRA), ως υπεύθυνη για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η νέα αρχή αναμένεται να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και την εποπτεία του τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της πολιτικής τιμολόγησης των υδάτων σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με την εν λόγω μεταρρύθμιση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ορόσημο στο οποίο η νέα Αρχή πρέπει να είναι στελεχωμένη και εξοπλισμένη. Ως προς τα ενδιάμεσα βήματα, σε σχετικό πίνακα αναφέρονταν ως «έναρξη ισχύος νόμου για την ίδρυση και την επιχείρηση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα» το Q4 2022, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Λίγες ημέρες νωρίτερα το insider είχε αναδείξει το θέμα της δημιουργίας ενός φορέα υπό την εποπτεία του οποίου θα εισέλθουν οι εταιρείες ύδρευσης, ή καλύτερα όλο το «πακέτο» της διαχείρισης υδάτων στην χώρα μας, κάνοντας λόγο για σχετική «επιθυμία»-υπόδειξη των Βρυξελλών. Που προέτρεπαν τις εγχώριες αρχές να προχωρήσουν στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής, στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων φορέων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη.

Μάλιστα, στο σχετικό θέμα γίνονταν αναφορά σε κάποιες λύσεις που είχαν τεθεί παλιότερα επί τάπητος προς αυτή την κατεύθυνση, είτε με τη δημιουργία μιας ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής υδάτων, στο πρότυπο άλλων ρυθμιστικών εποπτικών αρχών, είτε και με τη δημιουργία μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και υδάτων (ήδη υπάρχει η Ρυθμική Αρχή Ενέργειας που επιβλέπει δίκτυα και διανομή). Η Ε.Ε. φαίνεται ολοένα και περισσότερο να «ανοίγει την βεντάλια» της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, βάζοντας σε αυτήν και το θέμα του νερού, ενώ στην ευρωπαϊκή έκθεση μνημονεύεται η σύσταση αρχής υδάτων και λυμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε κάνναβη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

23:45

Κουτσούμπας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού

23:31

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε αλιευτικό σκάφος που μετέφερε λαθραία πυρομαχικά στον Κόλπο του Ομάν

23:15

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών σε Δάφνη και Ηλιούπολη

22:58

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

22:44

Θεσσαλονίκη: Στην απελευθέρωση δύο αλλοδαπών που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους σε διαμέρισμα προχώρησε η Αστυνομία

22:29

Μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

22:15

Η Εσθονία αγοράζει αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS

21:58

ΝΔ - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κοινωνική Πολιτική με αποτέλεσμα: Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία και την ασφάλιση»

21:44

Σακελλαροπούλου: Συμμετείχε στον πλου του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς τον Πειραιά

21:30

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας χαρούμε τη διακονία του διαδόχου του Αποστόλου Ανδρέα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

21:14

Ουκρανία: Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να αντέξει απέναντι στις τακτικές διακοπές ρεύματος

21:00

Πώς θα επηρεάσουν το πλαφόν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Ελλάδα

20:50

Μουντιάλ: Στα προημιτελικά η Ολλανδία

20:38

Ιράν: Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

20:20

Ερντογάν: Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τον διάδρομο ασφαλείας των 30 χλμ στη Συρία

20:10

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου

19:56

Οικονόμου: Απέναντι σε αυτή την παρωδία η κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ

19:51

Κεφαλονιά: Νεκροί ανασύρθηκαν δυο άνδρες όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό

19:42

Βουλγαρία: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση

19:30

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς

19:27

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

19:09

“Κιβωτός του Κόσμου”: Πέταξαν τον Πατέρα Αντώνιο παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος του

18:54

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις