Νέα Αρχή Υδάτων και Λυμάτων: Πότε ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές δράσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Αρχή Υδάτων και Λυμάτων: Πότε ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές δράσεις
Στη θέσπιση της νέας ρυθμιστικής αρχής υδάτων και λυμάτων οφείλει να προχωρήσει, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα ευρύτερα χρονοδιαγράμματα.

Στη θέσπιση της νέας ρυθμιστικής αρχής υδάτων και λυμάτων οφείλει να προχωρήσει, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, η ελληνική κυβέρνηση μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως αυτός αποτυπώθηκε στους κεντρικούς στόχους για τη φετινή χρονιά, οι προπαρασκευαστικές δράσεις της σχετικής ομάδας εργασίας η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για να ιδρυθεί η νέα Ρυθμιστική Αρχή Λυμάτων και Υδάτων αναμένονται στο 4ο τρίμηνο του 2022. Φορέας Υλοποίησης αυτής της μεταρρύθμισης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την ενέργεια αυτή να αφορά του φορείς παροχής υπηρεσιών ύδατος και βέβαια τους πολίτες της χώρας.

Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκεται η ενίσχυση και βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτων μέσω της σύστασης και λειτουργίας Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων. Η Αρχή θα αναλάβει σαφείς και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες, οι οποίες θα προκύψουν ως αποτέλεσμα μελέτης και εκτεταμένης διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ενδεικτικά θα έχει ως ρόλο:

α) την ενίσχυση της εποπτείας των φορέων διαχείρισης υδάτων, β) την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του συστήματος διαχείρισης των υδάτων και λυμάτων, γ) βελτίωση της διοικητικής, τεχνικής, οργανωτικής και οικονομικής επάρκειας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, δ) την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας τιμολογιακής πολιτικής σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ε) την εξασφάλιση της συμμόρφωσης των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος με τις αρχές της περιβαλλοντικά ορθής και Προεδρία της Κυβέρνησης Γενική Γραμματεία Συντονισμού ΕΣΚΥΠ 2022 155 βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων.

Η λειτουργία της Αρχής θα βασιστεί στην Οδηγία 2000/60/ΕΚ, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το insider είχε αποκαλύψει ότι η ίδρυση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα, με απώτερο χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2023, αναδεικνύονταν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευε την έγκριση του ελληνικού σχεδίου που εγκρίθηκε για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν, στο πλαίσιο των επικείμενων μεταρρυθμίσεων θεσπίζεται η λειτουργία ενός ενιαίου φορέα, μιας Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής για τα νερά και τα λύματα (NWRA), ως υπεύθυνη για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η νέα αρχή αναμένεται να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και την εποπτεία του τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της πολιτικής τιμολόγησης των υδάτων σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με την εν λόγω μεταρρύθμιση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ορόσημο στο οποίο η νέα Αρχή πρέπει να είναι στελεχωμένη και εξοπλισμένη. Ως προς τα ενδιάμεσα βήματα, σε σχετικό πίνακα αναφέρονταν ως «έναρξη ισχύος νόμου για την ίδρυση και την επιχείρηση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα» το Q4 2022, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Λίγες ημέρες νωρίτερα το insider είχε αναδείξει το θέμα της δημιουργίας ενός φορέα υπό την εποπτεία του οποίου θα εισέλθουν οι εταιρείες ύδρευσης, ή καλύτερα όλο το «πακέτο» της διαχείρισης υδάτων στην χώρα μας, κάνοντας λόγο για σχετική «επιθυμία»-υπόδειξη των Βρυξελλών. Που προέτρεπαν τις εγχώριες αρχές να προχωρήσουν στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής, στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων φορέων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη.

Μάλιστα, στο σχετικό θέμα γίνονταν αναφορά σε κάποιες λύσεις που είχαν τεθεί παλιότερα επί τάπητος προς αυτή την κατεύθυνση, είτε με τη δημιουργία μιας ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής υδάτων, στο πρότυπο άλλων ρυθμιστικών εποπτικών αρχών, είτε και με τη δημιουργία μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και υδάτων (ήδη υπάρχει η Ρυθμική Αρχή Ενέργειας που επιβλέπει δίκτυα και διανομή). Η Ε.Ε. φαίνεται ολοένα και περισσότερο να «ανοίγει την βεντάλια» της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, βάζοντας σε αυτήν και το θέμα του νερού, ενώ στην ευρωπαϊκή έκθεση μνημονεύεται η σύσταση αρχής υδάτων και λυμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider