BACKSTORY

Λιμάνια: Θα γίνει μάχη για την Πάτρα - Παίζει μπάλα η Alpha - Ποιοι δεν θέλουν Άραβες

21-10-2022 | 07:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιμάνια: Θα γίνει μάχη για την Πάτρα - Παίζει μπάλα η Alpha - Ποιοι δεν θέλουν Άραβες

Χωρίς τροπολογία…

Τελικά όπως περίπου είχε προδιαγραφεί στις σελίδες τούτες αλλά και σε άλλες να μην ευλογούμε μόνον τα γένια μας, δεν θα υπάρξει τροπολογία προκειμένου οι διαχειριστές κόκκινων δανείων να μπορούν να είναι διάδικοι χωρίς αμφιβολία σε υποθέσεις πλειστηριασμών.

Το θέμα θα καταλήξει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Έως τότε οι αρνητικές αποφάσεις θα πρέπει να τύχουν ενός συστήματος διαχείρισης.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως απέρριψε η κυβέρνηση το ενδεχόμενο τροπολογίας. Ε εντάξει λοιπόν... Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δεν θα ήταν εύκολη μια τέτοια τροπολογία σε προεκλογική περίοδο και με το ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει στη γωνία.

Λιμάνια: To master plan για την Πάτρα και η μελλοντική «μάχη»

Την έναρξη διαβούλευσης (για διάστημα ενός μηνός) για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της Επικαιροποίησης – Τροποποίησης του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) Λιμένος Πατρών, ο οποίος κατατάσσεται στους Λιμένες Διεθνούς Ενδιαφέροντος και ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο σχεδιάζει την αξιοποίηση – εκμετάλλευση του asset, γνωστοποίησε χτες το Ταμείο, ως Αρχή Σχεδιασμού του Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (masterplan) του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας Α.Ε. Και έχει το ενδιαφέρον του το θέμα της εκμετάλλευσης του Λιμένα Πάτρας καθώς το ΤΑΙΠΕΔ στο μέλλον, όχι άμεσα όμως, θα «βγάλει» διαγωνισμό αξιοποίησής του στον οποίο αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να επαναληφθεί «μάχη» ανάμεσα στον όμιλο Grimaldi, που «κέρδισε» τον διαγωνισμό για την Ηγουμενίτσα, και άλλους υποψήφιους επενδυτές. Μέχρι τότε βέβαια, εκκρεμεί να μάθουμε τον νικητή του διαγωνισμού στην Αλεξανδρούπολη, να γίνει η τελική φάση για τον λιμένα Ηρακλείου, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον Βόλο κ.α.

Ο διαγωνισμός θα αργήσει αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι τεράστιο, ιδίως με τον σχεδιασμό για ανάπτυξη υποδομών στις μεταφορές, όπως τον σιδηρόδρομος που θα «πιάνει» λιμάνι ενισχύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το εμπορικό του προφίλ αλλά και άλλα οδικά έργα. Η προοπτική παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πατρών θα δώσει άλλη μία διέξοδο προς την Ευρώπη για φορτία που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται από τον Πειραιά.

Για την ιστορία, στους δύο τομείς του λιμένα Πάτρας (νότιο και βόρειο), βάσει των προτάσεων του master plan, πέρα από τις βασικές λιμενικές εγκαταστάσεις, μπορούν να αναπτυχθούν χρήσεις όπως εναπόθεσης σκαφών, η χωροθέτηση μιας νέας εγκατάστασης μεγάλων σκαφών με χερσαίους χώρους και σύγχρονες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, διατηρείται η χωροθέτηση λειτουργίας υδατοδρομίου, διατηρείται η διάθεση των επιφανειών του Προβλήτα Άστιγγος και του Βόρειου Προβλήτα για την εξυπηρέτηση εμπορικών δραστηριοτήτων, διατηρείται η εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων, μήκους 225m κ.α.. Προτείνεται η κατάλληλη μετατροπή του Σταθμού Υποδοχής Επιβατών σε σύγχρονο σταθμό υποδοχής επιβατών κρουαζιέρας και επέκτασή του προς νότο ενώ υπάρχουν προβλέψεις για εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την υποστήριξη υποθαλάσσιων διερευνητικών γεωτρήσεων, σχετικά με κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου ή για εγκαταστάσεις μονάδας μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.- LNG). Η χωροθέτηση νέας μαρίνας μεγάλων σκαφών στην Κεντρική Λιμενολεκάνη είχε προταθεί στο προηγούμενο Masterplan και διατηρείται στο πλαίσιο της παρούσης (με χώρους γραφείων, retail κ.α.).

Θέλουν προσοχή οι άκαιρες ανακοινώσεις

Θέλουν προσοχή οι κάθε λογής άκαιρες και πρόωρες ανακοινώσεις υποψήφιων αγοραστών μετοχικών μεριδίων τραπεζών. Γιατί ακόμα είναι πολύ νωρίς και κάποιοι που βιάζονται να τοποθετηθούν χρηματιστηριακά κινδυνεύουν να διαπιστώσουν το τι σημαίνει... πρόωρο. Πάντως, πέρα από αυτό, θυμάμαι ότι κάποτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν υπήρχαν άκαιρες θεαματικές ανακοινώσεις, έριχνε μια ματιά στις συναλλαγές μιας και κάποιοι απέκτησαν… έκτη αίσθηση τις αμέσως προηγούμενες ημέρες…

Αισιόδοξη η διοίκηση της Παγκρήτιας

Αισιοδοξία συνεχίζει να εκφράζεται από τη διοίκηση της Παγκρήτιας πως η αύξηση θα πάει καλά και πως σε αυτήν, έχοντας πάντα τη στήριξη της ΤτΕ θα μετέχουν και άλλοι επιχειρηματίες και κυρίως και άλλοι εφοπλιστές. Λέγεται ότι έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 20 συναντήσεις με επιχειρηματίες και εφοπλιστές, όπως και με εκπροσώπους αμερικανικών και εβραϊκών funds.

Μεγάλη μπάλα από την Alpha Bank

Τελικώς η Alpha Bank παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς τολμά και προχωρά σε έκδοση. Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες αλλά και οι πρίγκηπες στους δύσκολους καιρούς δοκιμάζονται. Πιστεύουμε πως την κίνηση της Alpha Bank ως το τέλος του έτους με εκδόσεις μικρές και όχι μεγάλες θα δοκιμάσουν και άλλες τράπεζες. Και μιλούν για επιτόκια 6,5% με 7% που αν συμβεί θα είναι πράγματι άθλος.

Ραντεβού, συζητήσεις και έντονη κινητικότητα στο περίπτερο της Alpha Bank στην Agrotica

Μια και ο λόγος για την Alpha, μαθαίνω ότι υπερβαίνει τις προσδοκίες η προσέλευση στο περίπτερο της τράπεζας στην Agrotica, με τα Στελέχη Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων και των τοπικών Επιχειρηματικών Κέντρων να υποδέχονται πλήθος αγροτών και επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για τα προγράμματα που παρέχει η Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία που υπάρχει για τον κλάδο.

Οι θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η βιώσιμη μετάβαση του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που εισρέουν στην ελληνική οικονομία από το ΤΑΑ, φαίνεται να έχουν «ανοίξει την όρεξη» των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν κινητοποιήσει πολλούς να κινηθούν γρήγορα για να «κλειδώσουν» χαμηλά επιτόκια.

Η κινητικότητα δικαιολογείται εν πολλοίς και από την ικανότητα που επέδειξε η Alpha Bank να εκταμιεύσει το πρώτο δάνειο με πόρους του ΤΑΑ σε μικρή επιχείρηση - ξενοδοχείο της Σερίφου, αλλά και από τη διαρκή δέσμευσή της στον επιχειρηματικό κόσμο, που τους τελευταίους μήνες τονίζεται με κάθε τρόπο από την ίδια τη Διοίκηση δια στόματος και του Βασίλη Ψάλτη στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα.

Θα ξεψαχνιστούν οι Άραβες

Το Public Investment Fund ενδιαφέρεται για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική. Όπως όμως έχουμε πει, οι θεσμοί, η Ευρώπη δεν θέλει μεγάλες επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων στον χρηματοοικονομικό τομέα. Έτσι λοιπόν θα ελέγξει εξονυχιστικά τα κεφάλαια του Fund κάτι που ίσως να κάνει επιφυλακτικούς τους Άραβες για το εγχείρημα τουλάχιστον ως προς το αρχικό του μέγεθος.

Τουρισμός: Γίνονται δουλίτσες στα 5άστερα...

Γίνονται δουλίτσες στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό ανά την χώρα, ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς. Και δεν μιλάμε μόνο για μεγάλα deals και σημαντικές αναπτύξεις, αλλά και για σχετικά μικρότερα projects. Που όμως είναι 5 αστέρων, σε hot προορισμούς, με ουκ ολίγα δωμάτια και κλίνες. Κάμποσα εκ των οποίων «χώνονται» στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (γενικής ή και μικρών επιχειρήσεων), λαμβάνοντας και έγκριση για επιδότηση επενδυτικού σχεδίου μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο χτες, για παράδειγμα, το «μάτι» της στήλης έπεσε σε αρκετές εγκρίσεις υπαγωγής για τουριστικές αναπτύξεις πέντε αστέρων σε Μύκονο (Ανω Μερά, Αλογομάνδρα - Αγ. Ιωάννης, Πλατύ Γυαλό κ.α.), Κέα, Πάρο (Νάουσα), Εύβοια, Σαντορίνη (στον Πύργο), Δωδεκάνησα, Χανιά - Κίσσαμο κ.α. Μπορεί να μην αφορούν σε φαραωνικά σχέδια, αλλά μιλάμε για μερικές δεκάδες δωμάτια, και πολλαπλάσιες κλίνες, για το κάθε ένα εξ αυτών. Μέχρι και για συνεδριακό κέντρο (μόνο, άραγε;) δυναμικότητας 450 ατόμων στον Καλαφάτη (Μύκονος) δόθηκε επιδότηση. Και κάποια projects είναι σε καλές τοποθεσίες...

Revoil: Επανάληψη ιστορίας;

Πολύ δραστήρια είναι η μετοχή της Revoil τις τελευταίες ημέρες. Εκεί που έκανε συναλλαγές με το ζόρι ξύπνησε ξαφνικά. Βέβαια η εταιρία έχει ελκυστικούς δείκτες αλλά το ξαφνικό ξύπνημα όσο να είναι προκαλεί το ενδιαφέρον. Αρκεί να υπάρχει διάρκεια. Γιατί και άλλες φορές στο παρελθόν κάποιοι έμπαιναν και έβγαιναν για το μεροκάματο, προκαλούσαν εγκλωβισμούς και η μετοχή έπεφτε στην ανυποληψία μέχρι τον επόμενο γύρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:57

Bροχερό το Mεγάλο Σάββατο - Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

19:32

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 και τα «καμπανάκια» για την ανάπτυξη του κλάδου

19:17

Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μίας αρνητικής εβδομάδας

18:45

ΜΜΜ: Πώς θα κινούνται έως και την Τετάρτη του Πάσχα

18:37

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; - Στο στόχαστρο τα επιδόματα

18:14

Χούθι: Aπειλούν ότι θα πλήττουν όλα τα πλοία που είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους

17:56

Exxon Mobil: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

17:30

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

17:15

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε 3 ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

16:57

Wall Street: Δυναμική αντίδραση μετά τα νέα για την αγορά εργασίας

16:31

ΟΗΕ: Μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε σφαγή αμάχων

16:08

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Μακρόν και του ΥΠΕΞ Βρετανίας για την Ουκρανία

15:56

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας - Χαμηλό έξι μηνών

15:41

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις Ρώσων κρατικών χάκερς κατά της Γερμανίας

15:21

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα είναι απέναντί μας

15:11

Τουρκία: Ο στρατός εξουδετέρωσε 32 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

14:57

Κασσελάκης: Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά

14:50

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ M. Παρασκευή και Μ. Σάββατο

14:30

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

14:15

Οι Χούθι καλούν τους Αμερικανούς φοιτητές που αποβλήθηκαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Υεμένη

13:59

Απάντηση Γεωργιάδη σε δημοσίευμα σχετικά με τα νοσοκομεία Παίδων

13:36

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

13:28

Χατζηδάκης - ΟΟΣΑ: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση

13:09

Ρωσία: Καταρρίψαμε έξι drones που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία

13:02

Κασσελάκης: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά

12:54

Τουρκία: Η αναστολή εμπορίου με το Ισραήλ αναστέλλεται μέχρι τη μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

12:48

Ολυμπιακός: Χρυσάφι στα ταμεία από την ευρωπαϊκή πορεία

12:33

Süddeutsche Zeitung: «Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο

12:21

Γάλλος ΥΠΕΞ: 150.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία

12:10

Κικίλιας: Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο