Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές για ομόλογο senior preferred έως 300 εκατ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές για ομόλογο senior preferred έως 300 εκατ. ευρώ
Σε έκδοση ομολόγου senior preferred προχωρεί η Alpha Bank, τολμώντας σε δύσκολες συνθήκες να απευθυνθεί στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων MREL. 

Σε έκδοση ομολόγου senior preferred προχωρεί την Παρασκευή η Alpha Bank, τολμώντας σε δύσκολες συνθήκες να απευθυνθεί στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων MREL.

Η έκδοση θα είναι τριετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης στη διετία, ενώ το ποσό αναμένεται να κυμανθεί στα 200 – 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank έχει απευθυνθεί στις αγορές από το 2019 και το τελευταίο διάστημα έχει αντλήσει μέσω ομολογιακών εκδόσεων κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 η Τράπεζα είχε απευθυνθεί στις αγορές μέσω «εργαλείου» ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ για το τρέχον έτος είναι η δεύτερη τράπεζα που προχωρεί σε έκδοση senior preferred για την άντληση κεφαλαίων MREL.

Το ομόλογο θα εκδώσει η μητρική Alpha Financial Holdings, ενώ η Διοίκηση έχει δώσει εντολή στην Morgan Stanley να «τρέξει» την έκδοση ως bookrunner.
Σημειώνεται ότι το τελικό ποσό κεφαλαίων που θα αντληθούν θα εξαρτηθεί από το ύψος του επιτοκίου που θα διαμορφώσει η ζήτηση στις αγορές. Εν μέσω συνθηκών αβεβαιότητας και ανόδου των επιτοκίων (σ.σ. το επιτόκιο του ελληνικού πενταετούς κρατικού ομολόγου κινείται άνω του 4% και του 10ετούς άνω του 5%), η έκδοση της Alpha Bank έχει μικρότερη διάρκεια από προηγούμενες τραπεζικές ομολογιακές εκδόσεις (τα senior preferred ομόλογα που έχουν εκδοθεί είχαν 7ετή διάρκεια με δικαίωμα ανάκλησης στην 5ετία) και στοχεύει σε μικρότερο ποσό (οι προηγούμενες εκδόσεις των τραπεζών ήταν μεταξύ 300 – 500 εκατ. ευρώ).

Εάν ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες με αντίστοιχες εκδόσεις, αυτές θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο, επιλέγοντας – λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών στις αγορές – να κάνουν μικρότερης διάρκειας και ποσού εκδόσεις, τις οποίες θα αναχρηματοδοτήσουν. Σημειώνεται ότι αν οι τράπεζες προχωρούσαν σε μεγαλύτερης διάρκειας εκδόσεις, όπως παλαιότερα, το κόστος για την άντληση κεφαλαίων θα διαμορφωνόταν από 8% έως και 10%.

Το SRB (Single Resolution Board) επέμεινε (αν και χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα) στο να τηρηθεί από τις τράπεζες το πρόγραμμα των εκδόσεων για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) που εκτείνεται μέχρι το 2026, επιθυμώντας να υπάρξουν δείγματα πρόσβασης στις αγορές και κατά την τρέχουσα, δύσκολη χρονιά. ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Σε πρόσφατη έκθεσή της για τις τράπεζες και τις εκδόσεις MREL, αναφερόμενη στην Alpha Bank, η Axia Ventures σημείωνε ότι η Τράπεζα ανακοίνωσε δείκτη MREL στο 19% για το δεύτερο εξάμηνο, ενώ όσον αφορά το «capital stack», η διοίκηση είχε προηγουμένως προτείνει ότι θα ήθελε να προσθέσει ένα ακόμη AT1, κίνηση ωστόσο που θα μπορούσε να κοστίσει ιδιαίτερα, αν και χαμηλότερα από το κόστος των ιδίων κεφαλαίων μετά από φόρους.

Η Axia ενσωμάτωσε στις εκτιμήσεις της ένα call στα δύο Tier 2 (T2) της Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ (κουπόνι 5,5%, λήξη τον Μάρτιο του 2028, call τον Μάρτιο του 2026) και ακόμη 500 εκατ. ευρώ (κουπόνι 4,5%, λήξη τον Μάρτιο του 2028, call τον Μάρτιο του 2025), καθώς το σταδιακό phase out δίνει στην Alpha Bank το κίνητρο να εκδώσει δύο νέα ομόλογα Tier. Η Axia σημείωνε πως και τα δύο αυτά ομόλογα έχουν απόδοση στη λήξη της τάξεως του 10% περίπου.

Σε ό,τι αφορά τα senior preferred η Alpha, όπως εκτιμούσε η Axia στην έκθεσή της, αναμένεται να κάνει call το Φεβρουάριο του 2023 στον συγκεκριμένο τύπο ομολόγου διετούς διάρκειας με non call για το πρώτο έτος και επιτόκιο έκδοσης 3% με απόδοση στη λήξη ύψους 6,75% που εκδόθηκε πέρυσι και θα προσπαθήσει να εκδώσει επιπλέον 2,25 δισ. ευρώ σε senior preferred έως το 2025. Η Axia εκτιμά πως η Alpha Bank θα φτάσει το 26,9% all-in MREL έως τα τέλη του 2025, ήτοι πάνω από τον τελικό στόχο που έχει τεθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος (Alpha Bank): «Θέλουμε οι πελάτες μας να ταξιδέψουν μαζί μας με ασφάλεια στο ψηφιακό ταξίδι» 

Alpha Bank: Οι αβεβαιότητες της οικονομίας για το 2023 - Κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα

Νέα εθελούσια έξοδο ξεκινά στις 10 Νοεμβρίου η Εθνική Τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider